Η επικαιρότητα περιλαμβάνει μόνο πανδημία ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο μελετά κινήσεις για την μετά πανδημία εποχή.
Το σχέδιο προβλέπει "υπερ-κληρώσεις" με πολύ πλούσια έπαθλα –τόσο χρηματικά όσο και σε είδος όπως αυτοκίνητα ή ακόμη και σπίτι- με τους λαχνούς να εξασφαλίζονται από τους καταναλωτές κάθε φορά που θα πληρώνουν με κάρτα ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού.
Τα κέρδη μπορεί να φτάνουν και τις 50.000 ευρώ. Παράλληλα τα 1.000 ευρώ μετρητά σε 1.000 τυχερούς μία φορά τον μήνα θεωρείται ξεπερασμένο ενώ ως κίνητρο για ηλεκτρονικές αγορές έχει ατονίσει.
Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 45 κληρώσεις καθώς το μέτρο ξεκίνησε μεν να εφαρμόζεται από τον Νοέμβριο του 2017 αλλά οι κληρώσεις αφορούσαν ακόμη και στις συναλλαγές που έγιναν από τον Ιανουάριο του 2017 και μετά.
Επιπλέον η πανδημία έχει οδηγήσει σε αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών συνεπώς αποτελεί ένα έξτρα κίνητρο για το κράτος να τονώσει τα κρατικά ταμεία.
Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να τονώσουν τις ηλεκτρονικές αφορές και να καλλιεργηθεί ακόμη περισσότερο μια κουλτούρα ηλεκτρονικών πληρωμών η οποία θα αποφέρει και στο κράτος περισσότερα φορολογικά έσοδα από τους έμμεσους φόρους.
Ήδη, στο νέο επίδομα θέρμανσης, ακόμη και αυτοί που θα αγοράζουν ξύλα θα πρέπει να πληρώνουν ηλεκτρονικά τους εμπόρους (με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό) προκειμένου να εισπράξουν το επίδομα.
Αυτό που εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει περισσότερη ώθηση είναι το να γίνει ένα γενναίο "ρεκτιφιέ" στις φορολοταρίες. Δηλαδή, να διαφημιστεί εκ νέου το εγχείρημα αυτή τη φορά μέσα από την προβολή πλούσιων δώρων.
Οι κληρώσεις μπορεί να παραμείνουν 12 (μια κάθε μήνα) αλλά τα έπαθλα θα είναι πολύ μεγαλύτερα καθώς λιγότεροι θα είναι και οι τυχεροί. Αντί δηλαδή να κερδίζουν 1000 από 1000 ευρώ, θα κερδίζουν 10 από 100.000 ευρώ. Επίσης, σχεδιάζονται και "σούπερ κληρώσεις" με έπαθλα αυτοκίνητα, ή ακόμη και σπίτια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου