Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Όλα τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων ύψους 2,3 δισ. ευρώ

 

Όλα τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων ύψους 2,3 δισ. ευρώ

Δύο διευρυμένοι κύκλοι «Επιστρεπτέων Προκαταβολών» - «Πάγωμα» ΦΠΑ και δόσεων οφειλών προς το Δημόσιο - Αναστολή πληρωμής δανείων
Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2020 12:30
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
gpal@naftemporiki.gr

Με νέο «πακέτο» μέτρων οικονομικής στήριξης, συνολικού δημοσιονομικού κόστους τουλάχιστον 2,3 δισ. ευρώ, αποφάσισε να ενισχύσει η κυβέρνηση εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζομένους που πλήττονται οικονομικά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Στόχος είναι η ανάσχεση της ύφεσης στην οικονομία, η οποία εκτιμάται πλέον ότι μπορεί να υπερβεί φέτος ακόμη και το 10%, καθώς οι νέοι περιορισμοί που θα επιβληθούν από αύριο στην οικονομική δραστηριότητα 27 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των 6 Π.Ε. της Αττικής, καθώς και οι λιγότερο αυστηροί περιορισμοί στην υπόλοιπη χώρα εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσουν το... βάθος της προβλεπόμενης αρχικά στο 8% ύφεσης κατά επιπλέον 1-1,5 ποσοστιαία μονάδα κάθε μήνα έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μεταξύ άλλων, στη νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που προβλέπουν ότι στο μέτρο της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» θα μπορούν να ενταχθούν πιο πολλοί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που θεωρούνται «πληττόμενοι οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού», ακόμη και όσοι έκαναν έναρξη επαγγέλματος από τον Μάρτιο και μετά. Οι δικαιούχοι των νέων αυτών οικονομικών ενισχύσεων θα μοιραστούν συνολικά 1,6 δισ. ευρώ «Επιστρεπτέας Προκαταβολής», τουλάχιστον 1.000 - 2.000 ευρώ έκαστος, με υποχρέωση επιστροφής στο Δημόσιο μόνο του 50% των χρημάτων που θα λάβουν. Δεν θα χρειαστεί, δηλαδή, να επιστρέψουν τα 800 εκατ. ευρώ από το 1,6 δισ. ευρώ που θα τούς χορηγηθούν.

Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις προβλέπουν νέες χορηγήσεις άμεσων οικονομικών ενισχύσεων υπό τη μορφή αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, συνέχιση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και των αναστολών πληρωμής ΦΠΑ και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς και επαναφορά των υποχρεωτικών μειώσεων ενοικίων κατά 40%. Συνολικά το νέο «πακέτο» μέτρων περιλαμβάνει 9 παρεμβάσεις.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας:

1. Επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο μέτρο της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής», ώστε να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους της οικονομικής αυτής ενίσχυσης περισσότερες επιχειρήσεις και πιο πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, αυξάνεται κατά 300 εκατ. ευρώ, από τα 600 στα 900 εκατ. ευρώ, το ύψος των χρηματοδοτήσεων που θα χορηγηθούν με τον 4ο κύκλο εφαρμογής του μέτρου και προβλέπεται και 5ος κύκλος τον Δεκέμβριο με προϋπολογισμό επιπλέον 700 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, στους δικαιούχους θα περιλαμβάνονται και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν απασχολούν υπαλλήλους, ούτε χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές, καθώς επίσης και οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έκαναν έναρξη δραστηριοτήτων από τον Μάρτιο του 2020 και μετά. Ακόμη προβλέπεται ότι το 50% των χρημάτων που θα δοθούν δεν θα απαιτείται να επιστραφεί από τους δικαιούχους, δηλαδή θα έχει τη μορφή επιχορήγησης, και μόνο το υπόλοιπο 50% θα έχει τη μορφή δανείου και μάλιστα ατόκου.

Πιο αναλυτικά:

α) Η «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4» θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση του τζίρου της περιόδου Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, ενώ θα χορηγηθεί επιπλέον και «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5» τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου.

β) Και στις 2 νέες «Επιστρεπτέες Προκαταβολές», το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν θα απαιτείται να επιστρέφεται από τους δικαιούχους στο Δημόσιο.

γ) Δικαίωμα συμμετοχής στο μέτρο θα έχουν πλέον όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ. Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4», ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ. Επίσης, αποκτούν πλέον δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις.

δ) Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4» και έως 1.000 ευρώ στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5», αφού ληφθεί υπόψη μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του ποσού της χρηματοδότησης. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θα ισχύει μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

ε) Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί ή θα ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, θα λάβουν, στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4», οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους σταθερό ποσό 2.000 ευρώ, ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, οι δε υπόλοιπες επιχειρήσεις 2.000 ευρώ ή περισσότερα που θα προσδιοριστούν κατόπιν υπολογισμού με μαθηματικό τύπο. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του αθλητισμού και του πολιτισμού που θα κλείσουν αναγκαστικά στις «κόκκινες» περιοχές.

2. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που εδρεύουν σε Περιφερειακές Ενότητες ενταγμένες στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες και ανήκουν στους 552 κλάδους που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού -σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Απρίλιο- δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς, αναλογικά με το διάστημα που θα τεθούν σε αναστολή, θα είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως.Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων.

Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

3. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ που πρέπει να πληρωθεί τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα μπορεί να αποπληρωθεί σε 12 μηνιαίες δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

4. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, μετά το τέλος των υπόλοιπων δόσεων της ισχύουσας ρύθμισης.

5. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

6. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

7. Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.

8. Επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία ανά την επικράτεια σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας.

Επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην εργασία τους, με αντίστοιχη προσαρμογή του ωραρίου τους για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου.

9. Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο επίπεδο «Επιτήρησης» θα ισχύει η προαιρετική μείωση ενοικίου, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, θα συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας τους με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Το επιπρόσθετο κόστος όλων αυτών των νέων μέτρων ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο και στα 2,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: