Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Μέτρα-σοκ 15,2 δισ. ευρώ στην τριετία 2012-2014

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα-σοκ 15,2 δισ. ευρώ στην τριετία 2012-2014
Μέτρα-σοκ 15,2 δισ. ευρώ στην τριετία 2012-2014
Ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μειώσεων μισθών στο Δημόσιο και περικοπών κοινωνικών και αμυντικών δαπανών τους επόμενους μήνες, εάν η τρόικα κρίνει ότι με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι
13/2/2012
Της Μαρίας Βουργάνα και της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Στη λήψη μέτρων - σοκ ύψους 15,2 δισ. ευρώ στην τριετία 2012-2014 δεσμεύτηκε η κυβέρνηση για να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και να καταστεί διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος. Είναι ανοικτό δε, το ενδεχόμενο πρόσθετων μειώσεων μισθών στο Δημόσιο και περικοπών κοινωνικών και αμυντικών δαπανών τους επόμενους μήνες, εάν η τρόικα κρίνει ότι με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Δεν αποκλείεται παράλληλα και παράταση του Μνημονίου κατά ένα έτος, δηλαδή μέχρι και το 2015.
Αβεβαιότητα
Το σχέδιο χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας κυρίως εξαιτίας της μεγάλης ύφεσης, η οποία εκτιμάται στο 4%-5% του ΑΕΠ σωρρευτικά στη διετία 2012-2013, καθώς και του μεγάλου όγκου των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να «τρέξει» με πρωτοφανούς ρυθμούς για τα ελληνικά δεδομένα. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του σχεδίου είναι η δημιουργία σταθερών πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 4,5% του ΑΕΠ έως το 2014.
Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος 1,5% του ΑΕΠ εγκαταλείπεται και πλέον προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα 1% ή 2,2 δισ. ευρώ. Το 2013 αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,6 δισ. ευρώ ή 1,65% του ΑΕΠ και 9,5 δισ. ευρώ ή 4,4% του ΑΕΠ το 2014.
Πρόσθετα μέτρα
Για φέτος τα πρόσθετα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εκκρεμεί να προσδιοριστούν μέτρα ύψους 325 εκατ. ευρώ. Το θέμα αυτό θα πρέπει να έχει λυθεί έως την Τετάρτη, οπότε και αναμένεται -εκτός απρόοπτου- η συνεδρίαση του Eurogroup για να εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI. Το νέο Μνημόνιο, που στοχεύει στη λήψη του νέου δανείου από την τρόικα ώστε να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας στα μέσα Μαρτίου, φέρνει σκληρά μέτρα που θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων, με μεγάλο στοίχημα την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή ανάπτυξη της οικονομίας από το 2013 και μετά.
Ειδικότερα, προβλέπονται νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις στο Δημόσιο και άρση της μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες, «μαχαίρι» 10% στους μισθούς των υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων, κλείσιμο δημόσιων φορέων, «πάγωμα» προσλήψεων, δραματικές ανατροπές στην αγορά εργασίας ιδίως για τους νεοεισερχόμενους, αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, νέες φορολογικές επιβαρύνσεις με κατάργηση φοροαπαλλαγών, απλοποίηση του ΦΠΑ χωρίς να αποκλείεται η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 19% ή 21%, αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και των εισοδημάτων από κινητές αξίες.
Απελευθέρωση
Παράλληλα δρομολογείται η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και οι μαζικές πωλήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος θα ελέγχεται ανά τρίμηνο. Συγκεκριμένα προβλέπονται 12 τριμηνιαίες επιθεωρήσεις από την τρόικα, ενώ στα προσχέδιο των επιστολών του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου προς τους επικεφαλής της Ε.Ε. και του ΔΝΤ καθίσταται σαφές πως -αν απαιτηθεί- η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση θα λάβει ακόμη περισσότερα μέτρα.
Ενδεικτικό του κατεπείγοντος της διαδικασίας με την οποία προωθήθηκε η νέα δανειακή σύμβαση είναι ότι στα προσχέδια των επιστολών με τις οποίες ζητείται η πρόσθετη χρηματοδότηση από Ε.Ε. και ΔΝΤ αναφέρεται πως έχουν ήδη υιοθετηθεί όλα τα μέτρα που είχαν ζητηθεί με ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση του κατώτατου μισθού.
Μέτρα και παρεμβάσεις του νέου Μνημονίου
1. Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,076 δισ. ευρώ.
2. Μείωση υπερωριακής αμοιβής για γιατρούς σε νοσοκομεία 50 εκατ. ευρώ.
3. Μείωση προμηθειών στρατιωτικού υλικού κατά 300 εκατ. ευρώ.
4. Μείωση αριθμού αντιδημάρχων και του σχετικού προσωπικού για εξοικονόμηση 30 εκατ. ευρώ.
5. Μείωση λειτουργικών δαπανών και της δαπάνης για τη διεξαγωγή εκλογών κατά 270 εκατ. ευρώ.
6. Περικοπές στις επιδοτήσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και περικοπές στις επιχορηγήσεις σε εποπτευόμενους φορείς 190 εκατ. ευρώ.
7. Περικοπή ΠΔΕ κατά 400 εκατ.
8. Μειώσεις συντάξεων ύψους 300 εκατ. ευρώ.
9. Μείωση 10% στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί ΕΣΥ, στρατιωτικοί, σώματα ασφαλείας, καθηγητές ΑΕΙ - ΤΕΙ, δικαστικοί) από 1ης Σεπτεμβρίου 2012.
10. Άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ και τις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες.
11. Αύξηση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έως τον Ιούνιο στα επίπεδα των αγοραίων.
12. Κατάργηση φοροαπαλλαγών, αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ και στη φορολογία των ακινήτων με νέο φορολογικό νομοσχέδιο μέχρι τον Ιούνιο.
13. Μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015.
14. Αυστηρή εφαρμογή του κανόνα 1 προς 5 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και ενδεχόμενο προσωρινό πάγωμα προσλήψεων.
15. Μείωση των εισακτέων σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.
16. Απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2012.
17. Κλείσιμο φορέων του Δημοσίου.
18. Πλήρες άνοιγμα 20 κλειστών επαγγελμάτων, μεταξύ των οποίων λογιστές, μεσίτες, ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα.
19. Καταργείται η υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου για υπογραφή πράξεων ενώπιον συμβολαιογράφων για σειρά συναλλαγών.
20. Πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων.
21. Καταργείται το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ υπέρ της εκτέλεσης εργασιών.
22. Επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου.
23. Αναθεώρηση της γενικής νομοθεσίας περί πολεοδομίας και χωροταξίας.
24. Απελευθέρωση του επαγγέλματος των φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ.
25. Πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματος ταξί.
26. Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
27. Σύσταση Ειδικής Διεύθυνσης Παρακολούθησης των Μεταρρυθμίσεων.
28. Μείωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια και εφετεία κατά τουλάχιστον 50% έως τον Ιούνιο και με στόχο την πλήρη εκκαθάριση έως το τέλος Ιουλίου του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: