Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

«Κυνήγι» για έσοδα 2 δισ. ευρώ: Στόχος μεγαλο-οφειλέτες με ακίνητη περιουσία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ








«Κυνήγι» για έσοδα 2 δισ. ευρώ: Στόχος μεγαλο-οφειλέτες με ακίνητη περιουσία

Ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες νέα ρύθμιση ληξιπρόθε-σμων οφειλών. Θα δίνει τη δυνα-τότητα εξόφλησης των οφειλών σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ.

14/2/2012

Της Μαρίας Βουργάνα



Με τη συνδρομή εισπρακτικών εταιρειών, δικηγόρων και ελεγκτικών εταιρειών το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να εξαπολύσει φοροκυνηγητό για τους μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου που εξαιρέθηκαν από τη νέα ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.



Με το νέο Μνημόνιο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εισπράξει φέτος 2 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου και να βάλει στα ταμεία του Δημοσίου το 20% των νέων οφειλών που θα βεβαιωθούν εντός του 2012.



Για να πετύχει το στόχο στρέφεται τώρα κατά των οφειλετών που χρωστούν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο και ταυτόχρονα διαθέτουν ακίνητη περιουσία.



Μετά τις αλλαγές που έγιναν, εκτός ρύθμισης μένουν 4.151 φυσικά πρόσωπα και 6.000 επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στις μαύρες λίστες του υπουργείου Οικονομικών καθώς έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση για την τμηματική εξόφληση των χρεών μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα με οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ και επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο μέχρι και 75.000 ευρώ.



Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1.500.000 φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) χρωστούν στην εφορία ή τα τελωνεία μέχρι 10.000 ευρώ. Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών η οποία υπό την πίεση της τρόικας, θα δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης των χρεών έως 24 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ.



Εξήντα δόσεις

Ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει περισσότερες δόσεις που μπορεί να φθάσουν έως και 60 μόνο στην περίπτωση όπου μπορεί να αποδείξει αδυναμία εξόφλησης. Οι οφειλέτες που ενδιαφέρονται να υπαχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:



1. Ρυθμίζονται οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και 75.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα.



2. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, διαγράφεται το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.



3. Αν η ρύθμιση γίνει σε 2 έως 12 δόσεις, προβλέπεται απαλλαγή του 90% των προσαυξήσεων.



4. Αν ο οφειλέτης επιλέξει εξόφληση σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, διαγράφεται το 75% των προσαυξήσεων.



5. Το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης ανέρχεται σε 100 ευρώ.



6. Οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 29 Φεβρουαρίου στη ΔΟΥ ή το Τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος.



7. Η εφάπαξ εξόφληση ή η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.



8. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν μόνο αν ζητηθεί από τον οφειλέτη, χρέη που τελούν σε αναστολή είσπραξης, χρέη που εξυπηρετούνται κανονικά στο πλαίσιο άλλης ρύθμισης ή στο πλαίσιο διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής.



9. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται με συνέπεια οι όροι της, χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας, αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβάλλεται από το ποινικό δικαστήριο ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της διακόπτεται, χωρίς όμως να αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων.



10. Χάνουν τα ευεργετήματα της ρύθμισης όσοι δεν καταβάλλουν τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή δεν καταβάλλουν την προετελευταία και την τελευταία δόση.



Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση οι οφειλέτες του Δημοσίου θα έχουν την τελευταία ευκαιρία να εξοφλήσουν τα χρέη τους αφού η κυβέρνηση δεσμεύτηκε μέσω της νέας δανειακής σύμβασης να βάλει οριστικό τέλος στις χαριστικές ρυθμίσεις και τις αμνηστίες για την είσπραξη φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.



Στόχος

Φέτος βάσει του νέου Μνημονίου το Δημόσιο πρέπει να εισπράξει 2 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου και να βάλει στα ταμεία του Δημοσίου το 20% των νέων οφειλών που θα βεβαιωθούν εντός του 2012.



Ρύθμιση

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα με οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ και επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο μέχρι και 75.000 ευρώ



Εκτός ρύθμισης μένουν 4.151 φυσικά πρόσωπα και 6.000 επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στις μαύρες λίστες του υπουργείου Οικονομικών καθώς έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ.





Δεν υπάρχουν σχόλια: