Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Σ. Ρομπόλης: Η μείωση μισθών δεν βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα

Σ. Ρομπόλης: Η μείωση μισθών δεν βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα

06 Φεβρουαρίου 2012 - 15:37

 ο επίπεδο ανταγωνιστικότητας κατά 80% επηρεάζεται από διαθρωτικά και δομικά προβλήματα που έχει η ελληνική οικονομία και κατά 1/5 από την μείωση των μισθών, όπως επισήμανε ο Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, μιλώντας στην εκπομπή «Ειδήσεις Χωρίς Κούρεμα»

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ που αφορά την περίοδο 1995-2009, η επιδείνωση του επιπέδου ανταγωνιστικότητας επηρεάζεται από τις μισθολογικές αυξήσεις μόνο κατά 20%, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται επί του μισθολογικού, δεν μπορούν να φέρουν θετικές επιπτώσεις στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας.
 
Αντίθετα, όπως πρόσθεσε ο κ. Ρομπόλης, η μείωση των εισοδημάτων θα επιδεινώσει την ύφεση κατά 1-1,5%.

Μιλώντας στην Μαρίζα Θεοτοκάτου και τον Παναγιώτη Αθανασιάδη ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ επισήμανε ότι η απώλεια εσόδων στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 2,2 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Ένα ενδιαφέρον και θεσμικού χαρακτήρα θέμα, όπως ανέφερε ο ίδιος, είναι το ζήτημα της κατάργησης της μετενέργειας που αποτελεί παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Με αυτόν τον τρόπο «πυροβολούνται» οι κλαδικές συμβάσεις, τόνισε ο κ. Ρομπόλης, διευκρινίζοντας ότι όταν η ΣΣΕ δεν ανανεωθεί μετά από 6 μήνες, τότε θα ξεκινάει νέα διαπραγμάτευση κυρίως σε ατομικό επίπεδο και όχι σε συλλογικό από μηδενική βάση

Έρχονται κι άλλες μειώσεις στις συντάξεις

Ήδη από τους τελευταίους μήνες του 2011 και τους πρώτους του 2012 υπάρχει μία δυσχέρεια στα ασφαλιστικά ταμείο όσον αφορά την ανταπόκριση των υποχρεώσεών τους, σημείωσε ο κ. Ρομπόλης.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι για να καταβληθούν οι συντάξεις σε ορισμένα Ταμεία αναγκάζονται και παίρνουν δάνεια από άλλα Ταμεία για 10-15 μέρες και μετά τον επόμενο μήνα, όταν συγκεντρώσουν το ποσό του δανείου από τις εισφορές, το επιστρέφουν.

Η χρηματοδοτική κατάσταση των Ταμεία, σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο είτε επειδή ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των επιχορηγήσεων στα Ταμεία κατά 1,3 δισ. ευρώ, είτε από την αύξηση της ανεργίας, είτε από την απομείωση των ομολόγων, είτε από την συνέχιση της εισφοροδιαφυγής.

Δεν αποκλείουμε μέχρι τον Ιούνιο να έχουμε παρέμβαση για την μείωση και των και των κύριων συντάξεων, κατέληξε ο ίδιος. 

http://www.fmvoice.gr/CurrentNews/News/%CE%A3.-%CE%A1%CE%BF%CE%BC%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%82:-%CE%97-%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B8%CF%8E%CE%BD-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-/5-19131.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: