Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΙΟΒΕ: Οριακή επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Οριακή επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο
ΙΟΒΕ: Οριακή επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο
6/2/2012
Οριακή πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καταγράφει ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο και διαμορφώνεται στις 74,9 μονάδες από 75,7 μονάδες που ήταν το Δεκέμβριο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.
Η μικρή πτώση οφείλεται στη μείωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές, ενώ αντίθετα συγκρατούνται οι προσδοκίες στο Λιανικό Εμπόριο και στη Βιομηχανία. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη, αν και βελτιώνεται ελαφρά, παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
«Η αβεβαιότητα για το συνολικό οικονομικό προσανατολισμό της χώρας και τη χρηματοδότησή της με νέο δάνειο, σε συνδυασμό με τους όρους χορήγησής του, παραμένει το ίδιο έντονη. Αυτό δεν επιτρέπει αισιόδοξες προβλέψεις, παρόλο που υπάρχουν επιχειρηματικές νησίδες που ανθίστανται και προσπαθούν σε συνθήκες πιστωτικής στενότητας να διατηρήσουν τη δυναμική τους», επισημαίνει το ΙΟΒΕ στη μηνιαία έρευνά του.
Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, έδαφος κερδίζουν οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, εξέλιξη η οποία αντισταθμίζεται από την ήπια πτώση στις ήδη πολύ χαμηλές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης. Τέλος, ως προς το επίπεδο των αποθεμάτων, καταγράφεται σταθερότητα των σχετικών εκτιμήσεων.
- στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους αμβλύνονται, όταν στις αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση το σχετικό ισοζύγιο υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Τέλος, στις προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου, ο σχετικός αρνητικός δείκτης εξομαλύνεται ελαφρά.
- στο Λιανικό Εμπόριο, ο έντονα αρνητικός δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις κερδίζει έδαφος, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων επιδεινώνονται. Τέλος, στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα το σχετικό ισοζύγιο βαίνει αρνητικό.
- στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών παραμένουν αμετάβλητες σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με την πτώση του συνολικού δείκτη να εκπορεύεται από τις επιδεινούμενες προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα.
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού βελτιώνονται οριακά, ενώ οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται ελαφρά. Μικρή βελτίωση καταγράφεται και στην πρόθεση για αποταμίευση, η οποία παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας αμβλύνονται ελαφρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: