Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Τέσσερα «αγκάθια» στη φορολόγηση των «μυστικών» καταθέσεων


Τέσσερα «αγκάθια» στη φορολόγηση των «μυστικών» καταθέσεων

Τέσσερα «αγκάθια» στην υπό διαπραγμάτευση συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για τη φορολόγηση των «μυστικών» καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες στις ελβετικές τράπεζες εντοπίζει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Σε έγγραφό του, που κατέθεσε στη Βουλή, ο υπουργός τονίζει πως «καθίσταται επιτακτικό, η διαδικασία διαπραγμάτευσης μιας πιθανής τέτοιου τύπου συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική». O κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Λευτ. Αυγενάκη, εξηγεί ότι η κυβέρνηση «εξετάζει το ενδεχόμενο σύναψης μιας συμφωνίας με την Ελβετία κατά το πρότυπο των ήδη υφιστάμενων Συμβάσεων μεταξύ Ελβετίας με Γερμανία και Μ. Βρετανία, για την φορολόγηση των καταθέσεων και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων φορολογικών κατοίκων». Σύμφωνα με τον υπουργό τα βασικότερα προβλήματα που έχουν προκύψει είναι:
  • Η διατήρηση της ανωνυμίας των καταθετών, δηλαδή η μη αποκάλυψη του ονόματος των δικαιούχων των λογαριασμών που τηρούνται σε ελβετικές τράπεζες, παρά μόνο η απόδοση στην αντισυμβαλλόμενη χώρα ενός ποσού ως αντάλλαγμα.
  • Το γεγονός ότι το ποσό αυτό υπολογίζεται μόνο από τις ελβετικές αρχές.
  • Η εξαίρεση από τις συμφωνίες αυτές τραπεζικών λογαριασμών των οποίων οι δικαιούχοι είναι ορισμένα νομικά πρόσωπα (π.χ. trusts).
  • Ο περιορισμός της ανταλλαγής πληροφοριών από τις ελβετικές αρχές.
«Ραβασάκια» 
Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να αποστέλλει τα ειδοποιητήρια στους 15.000 φορολογούμενους που πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» των διασταυρώσεων με αδικαιολόγητες αποκλίσεις μεταξύ των εισοδημάτων που δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση και των καταθέσεων που έστειλαν στο εξωτερικό την περίοδο 2009 - 2011. Με την επιστολή, οι μεγαλοκαταθέτες καλούνται εντός 20 ημερών είτε να δηλώσουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία από τα οποία προκύπτουν τα κεφάλαια των προηγούμενων ετών σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις είτε να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις στο χρόνο που μεταφέρθηκαν χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. Στο ίδιο διάστημα, θα πρέπει να υποβληθεί στην αρμόδια ΔΟΥ πλήρης φάκελλος που θα περιλαμβάνει:
  • Όλα τα αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μέχρι το οικονομικό έτος 2004.
  • Στοιχεία που να αποδεικνύουν το ακριβές ποσό του εμβάσματος στο εξωτερικό ή που να αποδεικνύουν ότι όλο το έμβασμα δεν ανήκει στο πρόσωπο που εμφανίζεται στα στοιχεία των τραπεζών.
  • Οσοι δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου 45%.
Μαρία Βουργάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: