Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

«Βουτιά» στις τιμές ακινήτων

«Βουτιά» στις τιμές ακινήτων | Εφημερίδα των συντακτών



«Βουτιά» στις τιμές ακινήτων


Του Μ. Χριστοδούλου

Σε πτωτική «τροχιά» κινείται η ελληνική κτηματαγορά, με τις τιμές των κατοικιών να υποχωρούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 κατά 10,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Την ίδια στιγμή αυξάνει το «στοκ» των απούλητων διαμερισμάτων.

Σύμφωνα με το δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank (με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), έντονη υποχώρηση καταγράφεται στις τιμές των ακινήτων και σε άλλες χώρες που είτε βρίσκονται εντός μνημονίου είτε «φλερτάρουν» με αυτό.

Πιο συγκεκριμένα το δεύτερο τρίμηνο του 2012 καταγράφηκε υποχώρηση τιμών 15,4% για την Ιρλανδία, 14,4% για την Ισπανία, 5,7% για την Κύπρο, 1,8% για την Πορτογαλία και 1,7% για την Ιταλία.

Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές των ακινήτων σε αρκετές χώρες του λεγόμενου ευρωπαϊκού Βορρά, όπως για παράδειγμα, της Αυστρίας (11,2%), της Γερμανίας (3,5%), του Βελγίου (2,7%) και της Φινλανδίας (0,5%).

Σύμφωνα με την Alpha Bank, ειδικότερα στην περίπτωση της Ελλάδας εξακολουθεί να παρατηρείται κάθετη πτώση του αριθμού των αγοραπωλησιών διαμερισμάτων (-48,7% στο τρίτο φετινό τρίμηνο, μετά το -38,8% στο 3ο τρίμηνο του 2011).

Πτώση που είναι πολύ μεγαλύτερη της επίσης έντονης μείωσης του αριθμού των αδειών της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας (-27,6% στο φετινό οκτάμηνο, έναντι -30,8% κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2011).

Η υπερβάλλουσα προσφορά κατοικιών και η πτώση της ζήτησης έχουν επιφέρει σημαντική υποχώρηση στις τιμές των κατοικιών και με βάση την Τράπεζα της Ελλάδος η πτώση των τιμών στο τρίτο τρίμηνο ήταν 11,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το απόθεμα των προς πώληση διαμερισμάτων εκτιμάται πως είναι αυξανόμενο, ωστόσο παρατηρείται έντονη υποχώρηση του λόγου των τιμών των διαμερισμάτων προς το ύψος των αντίστοιχων ενοικίων.

Η Alpha Bank εκτιμά ότι αν συνεχιστεί μια σειρά από θετικές εξελίξεις στην οικονομία, αυτό θα συμβάλει στη σταδιακή αναθέρμανση και της αγοράς κατοικίας από το υπέρμετρα χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας στο οποίο βρίσκεται το 2012.

23/11/2012,1:01

Δεν υπάρχουν σχόλια: