Καταθέσεις: Αλαλούμ με το νέο φόρο στους τόκους καταθέσεων
Για ακόμα μία φορά, μία φορολογική αλλαγή ανακοινώνεται και γράφεται σε νομοσχέδιο με προχειρότητα και χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη πολλές και κρίσιμες παράμετροι, με αποτέλεσμα να αναμένεται να δημιουργηθούν πολλά και σημαντικά προβλήματα στην εφαρμογή του.
Ο λόγος για την αύξηση κατά 50% του φόρου επί των τόκων από τραπεζικές καταθέσεις, που περιλαμβάνεται στο τελευταίο νομοσχέδιο.
Ο συντελεστής για την απόδοση που λαμβάνουν όσοι έχουν χρήματα στην άκρη, διαμορφώνεται πλεόν από το 10 στο 15%.
Μέχρι εδώ όλα καλά (αν και εγείρονται πολλά ερωτήματα για τη χρησιμότητα του μέτρου όταν ζητούμενο είναι η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες).
Το πρόβλημα έγγειται στο γεγονός, ότι η συγκεκριμένη διάταξη έχει ισχύ αναδρομικά, από την 1η Δεκεμβρίου της φετινής χρονιάς.
Και είναι πρόβλημα διότι οι τράπεζες είναι ανέτιμες να υπολογίσουν το φόρο που θα παρακρατήσουν για να τον αποδώσουν στη συνέχεια στο Δημόσιο, ενώ σύγχιση προκαλείται και από την ημερομηνία λήξης πολλών προθεσμιακών καταθέσεων.
Όπως περιγράφουν τραπεζικά στελέχη στο news. gr, υπάρχουν προθεσμιακές, οι οποίες έληξαν για παράδειγμα στις 2, στις 5 ή στις 10 Δεκεμβρίου. Οι συγκεκριμένοι καταθέτες πήραν τα χρήματά τους, έχοντας εισπράξει ταυτόχρονα και τους τόκους με φόρο 10%.
Τη διαφορά μέχρι το 15% θα την πληρώσουν οι τράπεζες, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι πελάτες τους έχουν αποσύρει τα χρήματα και δεν έχουν ανανεώσει αυτές τις προθεσμιακές;
Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι κάθε φορά που υπάρχει κάποια αλλαγή στη φορολόγηση των τόκων, προβλέπεται ότι αυτή θα ισχύσει με την πρώτη ανανέωση των τρεχουσών προθεσμιακών καταθέσεων, ούτως ώστε να γίνει ομαλή η μετάβαση στο σύστημα και να μην υπάρξει πρόβλημα μεταξύ καταθετών. Αυτό στο κείμενο του νομοσχεδίου δεν προβλέπεται.
Επισημαίνουν ακόμα ότι τη συγκεκριμένη διάταξη δεν ισχύει καν από την έναρξη εφαρμογής του νόμου, αλλά αναδρομικά από την πρώτη Δεκεμβρίου.
Επιπλέον εκφράζουν φόβους ότι πολλοί θα είναι αυτοί που θα σπεύσουν μέχρι τα μέσα Γενάρη, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί ο νόμος, να αποσύρουν τα χρήματά τους για να γλυτώσουν τον επιπλέον φόρο, αφού όπως είπαμε δεν προβλέπεται καμία διαδικασία αναδρομικής καταβολής του φόρου από τους υπόχρεους.
Τραπεζικές πηγές θεωρούν επιβεβλημένη – αν όχι την αλλαγή της ημερομηνίας ισχύος του νόμου, τουλάχιστον την παροχή αναλυτικών διευκρινίσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου