Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Επιστροφή φόρου & ΦΠΑ σε ιδιώτες και επιχειρήσεις


ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΝ 738 ΕΚΑΤ.

Επιστροφή φόρου & ΦΠΑ σε ιδιώτες και επιχειρήσεις

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου το κράτος θα πρέπει να έχει εξοφλήσει χρέη 2 δισ. ευρώ και στο α΄τρίμηνο του 2013 άλλο 1,5 δισ. ευρώ. Στο Μνημόνιο αναγράφεται ότι η Ελλάδα θα φτάσει να αποπληρώσει το ποσό των 8 δισ. ευρώ (1,5 δισ. ευρώ κάθε τρίμηνο) στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2013

Οι εφορίες πήραν την πρωθυπουργική εντολή να «τρέξουν» τις διαδικασίες για την επιστροφή ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος 738 εκ. ευρώ σε χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου
Οι εφορίες πήραν την πρωθυπουργική εντολή να «τρέξουν» τις διαδικασίες για την επιστροφή ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος 738 εκ. ευρώ σε χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου
Εντολή από το πρωθυπουργικό γραφείο έλαβαν οι έφοροι των μεγάλων ΔΟΥ προκειμένου να «τρέξουν» τις διαδικασίες για την επιστροφή ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος 738 εκ. ευρώ σε χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, που περιμένουν πολλούς μήνες να λάβουν τις επιστροφές φόρων.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου το κράτος θα πρέπει να έχει εξοφλήσει χρέη του ύψους 2 δισ. ευρώ (μέρος από τη δόση που εκταμιεύτηκε) και στο πρώτο τρίμηνο του 2013 άλλο 1,5 δισ. ευρώ. Στο Μνημόνιο αναγράφεται ότι η Ελλάδα θα φτάσει να αποπληρώσει το ποσό των 8 δισ. ευρώ (1,5 δισ. ευρώ κάθε τρίμηνο) στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2013.
Οι εφορίες, πάντως, μετά την εντολή που έλαβαν από το πρωθυπουργικό γραφείο επισπεύδουν τις διαδικασίες για την επιστροφή φόρων ύψους 738 εκ. ευρώ, οι οποίες έχουν ήδη ελεγχθεί. Από το ποσό αυτό, 108,7 εκατ. ευρώ είναι επιστροφές ΦΠΑ προς τους εξαγωγείς.
ΦΠΑ... 2 δισ. ευρώ
Πρόκειται για πιστοποιημένες και ελεγμένες επιστροφές ΦΠΑ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εξαγωγέων, οι συνολικές επιστροφές ΦΠΑ που εκκρεμούν στις ΔΟΥ υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα την ερχόμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αρχίσει να καταβάλλει το επίδομα θέρμανσης σε περίπου 150.000 νοικοκυριά - δικαιούχους. Υπολογίζεται ότι θα διατεθούν συνολικά 4 εκατ. ευρώ. Τα σχετικά ποσά θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι με τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση που έχουν υποβάλει. Το συνολικό κονδύλι του επιδόματος για τη φετινή χειμερινή περίοδο έχει προϋπολογιστεί σε 150 εκατ. ευρώ Η καταβολή του επιδόματος γίνεται βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών, κοινωνικών και γεωγραφικών κριτηρίων και ουσιαστικά αποτελεί την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.
Από τις 15 Οκτωβρίου, που ξεκίνησε και επίσημα η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, ο ΕΦΚ, με τον οποίο διατίθεται, εξισώθηκε με τον αντίστοιχο φόρο του πετρελαίου κίνησης. Η εξίσωση είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 30%, από το 1 ευρώ ανά λίτρο στο 1,30-1,35 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η υποβολή των αιτημάτων για τη χορήγηση του επιδόματος γίνεται μέσω Ιντερνετ και συγκεκριμένα σε ειδική εφαρμογή στον δικτυακό τόπο της Γενικής ΓΓΠΣ.
Μαρία Βουργάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: