Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ Ανάκτηση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Ανάκτηση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών

 Ανάκτηση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών
Τους όρους της ανάκτησης των ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών που είχαν σχηματίσει οι επιχειρήσεις από τα αδιανέμητα κέρδη τους κατά τα οικονομικά έτη 2004 και 2005 (ν. 3220/2004) και τα οποία κρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι συνιστούν (παράνομη) κρατική ενίσχυση, καθορίζει σχετική τροπολογία των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Ειδικότερα ορίζεται, ότι:
  • Η ενίσχυση αυτή κατά το μέρος που δεν είναι συμβατή με την εσωτερική αγορά σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιστρέφεται στο ελληνικό δημόσιο με την έκδοση από τις αρμόδιες ΔΟΥ σχετικών φύλλων ελέγχου με τα οποία καταλογίζονται στις οικείες επιχειρήσεις το ποσόν της ενίσχυσης και το ποσόν των τόκων που οφείλονται με βάση τη μέθοδο ανατοκισμού.
  • Προσδιορίζονται οι συμβατές με την εσωτερική αγορά ενισχύσεις οι οποίες εξαιρούνται από την ανάκτηση. Στις περιπτώσεις αυτές το ποσόν της ανάκτησης υπολογίζεται ως η θετική διαφορά που προκύπτει αν, από τον φόρο εισοδήματος από τον οποίον απαλλάχτηκε η επιχείρηση που προέβη στον σχηματισμό του ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού, αφαιρεθεί το ποσό που αναλογεί με βάση την ένταση της επιτρεπόμενης ενίσχυσης ανά κατηγορία δαπάνης επί των δαπανών που εμπίπτουν σε αυτές τις συμβατές ενισχύσεις.
  • Σε επιχειρήσεις που έχουν ήδη προβεί σε ανάκτηση για τον υπολογισμό του τελικού ποσού, αφαιρούνται τα ποσά που έχουν τυχόν καταβληθεί ή καταλογιστεί, ενώ τυχόν πιστωτικό υπόλοιπο επιστρέφεται.
Το συνολικό ποσό που προκύπτει βεβαιώνεται και καταβάλλεται χωρίς καμία έκπτωση, μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα για το Δημόσιο του επόμενου από τη βεβαίωση μήνα.
  • Υποχρεώνονται τα «Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.» να επιστρέψουν στο κράτος τη χρήση τμήματος έκτασης που είχε παραχωρηθεί και το οποίο δεν χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς λόγους.
Από την προτεινόμενη διάταξη, σημειώνεται στην έκθεση του ΓΛΚ, επέρχεται εφάπαξ αύξηση εσόδων του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: