Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Οι τελικές ρυθμίσεις με μια ματιά «Η συνεχής μεταβολή των νόμων, ισοδυναμεί με μη εφαρμογή των νόμων» Αριστοτέλης


λογιστική prosvasis τεύχος 348 - editorial
Οι τελικές ρυθμίσεις με μια ματιά
«Η συνεχής μεταβολή των νόμων, ισοδυναμεί με μη εφαρμογή των νόμων»
Αριστοτέλης

Όσοι κατά καιρούς έχουν ασχοληθεί με το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα έχουν αναδείξει την αναγκαιότητα μιας ριζοσπαστικής φορολογικής μεταρρύθμισης. Το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα δεν μπορεί να είναι αποδοτικό διότι απλά είναι πολύπλοκο, δυσνόητο, ασταθές και κοινωνικά άδικο. Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους 30 μήνες έχουν ψηφιστεί 6 αμιγώς φορολογικοί νόμοι και 18 νόμοι με πολλές φορολογικές διατάξεις, καθιστώντας το φορολογικό τοπίο της χώρας περισσότερο ομιχλώδες από οποιαδήποτε άλλη περίοδο.
Ριζικές ανατροπές στο σύστημα φορολόγησης των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Οι αλλαγές που θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1.1.2013 αναμένεται να φέρουν πρόσθετους φόρους στους περισσότερους φορολογούμενους ενώ φοροελαφρύνσεις θα προκύψουν για τις Α.Ε. και Ε.Π.Ε.
Το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχείρηση υποβάλλεται σε φόρο με συντελεστή 13%.
Το εισόδημα από αμοιβές μελών Δ.Σ. Α.Ε., εταίρων και διαχειριστών λοιπών εταιρειών της παρ. 4 του άρθρου 16, φορολογείται με συντελεστή 33%. Ο φόρος αυτός παρακρατείται με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 54.
Μειώσεις 20% στα τεκμήρια των Ι.Χ. αυτοκινήτων έως 1.600 κ.ε. προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Με τις αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στα τεκμήρια των Ι.Χ. ευνοούνται οι κάτοχοι επιβατικών σχετικά μικρού κυβισμού, με την καθιέρωση και ενός ενδιάμεσου κλιμακίου από τα 1.200 έως τα 1.600 κυβικά. Αν τελικώς ισχύσουν οι αλλαγές, το τεκμήριο για ένα αυτοκίνητο 1.400 κ.ε. ηλικίας έως 5 ετών μειώνεται σε 4.160 ευρώ από 5.200 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ για ένα αυτοκίνητο 1.600 κ.ε. το τεκμήριο διαμορφώνεται σε 5.120 ευρώ από 6.400 ευρώ. Στους συντελεστές απομείωσης λόγω παλαιότητας δεν θα υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τα ισχύοντα.
Τέλος, αμετάβλητα σε σχέση με τα ισχύοντα θα παραμείνουν τα προτεινόμενα τεκμήρια για ακίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη και πισίνες.
Οι επαγγελματίες που έχουν εισοδήματα άνω των 55.000 ευρώ θα δουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις τους να μειώνονται, με τις φορολογικές ελαφρύνσεις να υπερβαίνουν ακόμη και τα 2.500 ευρώ. Η τρόικα θεωρεί ότι με το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων και συγκεκριμένα με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ θα προκύψουν σημαντικά έσοδα, αφού σήμερα ένας στους δύο επαγγελματίες δηλώνει στην εφορία εισοδήματα μικρότερα των 5.000 ευρώ.
Με την ίδια κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών θα φορολογηθούν τα κέρδη των Ο.Ε. και Ε.Ε., καθώς και οι κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, οι συμμετοχικές, αφανείς καθώς και οι κοινοπραξίες.
Δηλαδή τα εισοδήματά τους θα φορολογηθούν:
· Με συντελεστή 26% για το τμήμα του εισοδήματος έως 50.000 ευρώ και
· Με συντελεστή 33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ.
Όμως, επέρχεται αύξηση της προκαταβολής σε Ο.Ε. και Ε.Ε. από 55% σε 80%.
Φορολογικές ελαφρύνσεις φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τις Α.Ε. και τις Ε.Π.Ε., καθώς η συνολική φορολογική επιβάρυνση από 40% που ανέρχεται σήμερα περιορίζεται στα επίπεδα του 33%. Ειδικότερα, με τις νέες διατάξεις που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2013, τα αδιανέμητα κέρδη των εταιρειών φορολογούνται με συντελεστή 26%, από 20% που ισχύει σήμερα. Στα μερίσματα (διανεμόμενα κέρδη) θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%, από 25% που ανέρχεται σήμερα. Από το ποσό του φόρου που αναλογεί εκπίπτει ο φόρος που παρακρατήθηκε.
Με βάση την φορολογική κλίμακα των μισθωτών θα φορολογούνται οι εργαζόμενοι που παρέχουν υπηρεσίες με σύμβαση εργασίας σε έναν ή περισσότερους εργοδότες, αλλά αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, το οποίο θα φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών, θα θεωρείται και το εισόδημα που προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον το φυσικό πρόσωπο που ασκεί την επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας:
- Παρέχει τις υπηρεσίες του με βάση έγγραφη σύμβαση που έχει συνάψει με φυσικό ή νομικό πρόσωπο και
- Παρέχει υπηρεσίες μέχρι και σε τρεις εργοδότες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή σε περισσότερους από τρεις εργοδότες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εφόσον στην περίπτωση αυτή το 75% των ακαθαρίστων εσόδων του προέρχεται μόνο από έναν εκ των εργοδοτών αυτών.
Το καθαρό εισόδημα από εκμίσθωση γης και ακινήτων που αποκτάται από φυσικά πρόσωπα, υποβάλλεται σε φόρο με συντελεστή 10% μέχρι τα 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό. Επιπλέον του οριζόμενου παραπάνω φόρου, συνεχίζει να επιβάλλεται και συμπληρωματικός φόρος στο ακαθάριστο ποσό του εισοδήματος από εκμίσθωση ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 1,5% ή 3% εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τ.μ. ή πρόκειται για επαγγελματική ή εμπορική μίσθωση.
Με πολύ χαμηλό αφορολόγητο της τάξεως των 50.000 ή 100.000 ευρώ θα εφαρμοστεί από το νέο έτος ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων σε αντικατάσταση του χαρατσιού που επιβάλλεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που, ενώ έχει θεσπιστεί εδώ και αρκετά χρόνια, ακόμη δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ.
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η φορολόγηση όλων των αγροτεμαχίων, ενώ ο στόχος για είσπραξη εσόδων περίπου 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση θεωρείται εφικτός λόγω της επέκτασης της νέας φορολογίας σε κάθε είδους ακίνητα (οικιστικά, επαγγελματικά, αγροτικά κ.τ.λ.).
Με την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 50.000 ευρώ υπολογίζεται ότι ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξαιρεθεί από τον νέο φόρο. Αυτό όμως σημαίνει ότι το κράτος θα εισπράξει 1 δισ. ευρώ λιγότερα από τον αρχικό σχεδιασμό που ήταν να μην υπάρχει κανένα αφορολόγητο. Αν δε το αφορολόγητο διαμορφωθεί στις 100.000 ευρώ, τότε οι απώλειες εσόδων για το κράτος θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Η νέα φορολογική κλίμακα για τη φορολόγηση της συνολικής ατομικής ακίνητης περιουσίας των πολιτών θα αποτελείται από 6 έως 8 κλιμάκια, με το χαμηλότερο να διαμορφώνεται από 0,05% ως 0,1% και το υψηλότερο σε 2% ή 2,5%.
Με την εφαρμογή συντελεστή 0,1% για ακίνητη περιουσία έως 100.000 ευρώ και με την εφαρμογή αφορολόγητου ορίου 50.000 ευρώ, ο τελικός ετήσιος φόρος θα είναι 50 ευρώ, ποσό αρκετά χαμηλότερο σε σύγκριση με αυτό που επιβάλλεται από το χαράτσι της ΔΕΗ.
Σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια, υπάρχει πρόταση τα ακίνητα που βρίσκονται στην Αττική και έχουν πολύ υψηλότερη αντικειμενική αξία σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα να έχουν έναν συντελεστή απομείωσης για να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι ιδιοκτήτες τους.
Απ. Αλωνιάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: