Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Αναζητούνται ελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά


ΠOΛITIKHHμερομηνία δημοσίευσης05-12-12
Αναζητούνται ελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά
Του Προκοπη Xατζηνικολαου
Δέκα εναλλακτικά σενάρια επεξεργάστηκε το οικονομικό επιτελείο στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με στόχο να αμβλυνθούν οι επιβαρύνσεις στις οικογένειες με παιδιά.
Τα σενάρια αυτά παραδόθηκαν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να καταλήξουν στην πρόταση της κυβέρνησης που θα παρουσιασθεί στους εκπροσώπους των κομμάτων που την στηρίζουν.
Οσον αφορά στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φαίνεται να επανέρχεται το σενάριο που προβλέπει τη φορολόγηση των εισοδημάτων με τρία κλιμάκια και ανώτατο συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ. Ωστόσο, ακόμα και για αυτή την κλίμακα υπάρχουν αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά και ενδεχομένως να αλλάξει.
Ειδικότερα, τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση τόσο για τη φορολογική κλίμακα όσο και για τις οικογένειες με παιδιά προβλέπουν:
1. Φορολογική κλίμακα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των κομμάτων τη νέα φορολογική κλίμακα που προβλέπει τη φορολόγηση των εισοδημάτων από το πρώτο ευρώ ως εξής:
- Από 0 - 25.000 συντελεστής 21%
- Από 25.001 - 48.000 συντελεστής 36%
- Ανω των 48.000 συντελεστής 45%
Αντί του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα καθιερώνεται σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος που προκύπτει με βάση τη νέα κλίμακα θα μειώνεται κατά ένα ποσό σταθερής έκπτωσης ύψους 1.950 ευρώ. Στα εισοδήματα πάνω από τις 18.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται περαιτέρω κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.
2. Mείωση επιβαρύνσεων
Τα δέκα σενάρια που επεξεργάστηκε το οικονομικό επιτελείο έχουν στόχο τη μείωση των επιβαρύνσεων για τις οικογένειες με παιδιά.
Ενα από τα σενάρια προβλέπει την αύξηση της έκπτωσης φόρου ανάλογα με τα παιδιά που έχει κάθε οικογένεια.
Συγκεκριμένα, η έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ να προσαυξάνεται 5% για κάθε παιδί. Δηλαδή για κάθε παιδί η έκπτωση φόρου να αυξάνεται κατά 97,5 ευρώ, για δύο παιδιά κατά 195 ευρώ και για τρία παιδιά 292,5 ευρώ και για τέσσερα παιδιά 390 ευρώ.
Αντισυνταγματικότητα
Ωστόσο, το σενάριο αυτό αντιμετωπίζει προβλήματα αντισυνταγματικότητας, αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Τονίζουν ότι η προσαύξηση της έκπτωσης φόρου για όσους έχουν παιδιά θα αφορά μόνο τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Από το σχέδιο αυτό εξαιρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που θα φορολογηθούν με διαφορετικό τρόπο, για τους οποίους δεν προβλέπεται καμία έκπτωση φόρου.
Αλλο σενάριο
Ενα άλλο σενάριο που επεξεργάστηκε το οικονομικό επιτελείο προβλέπει την αύξηση των επιδομάτων για τις οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω και τη μείωση των επιδομάτων για τις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά.
Σημειώνεται ότι χθες ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την ενίσχυση των επιδομάτων για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: