Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Ο Στουρνάρας στο Μαξίμου με δύο νέα σενάρια για την άρση του αδιεξόδου στο φορολογικό



Ο Στουρνάρας στο Μαξίμου με δύο νέα σενάρια για την άρση του αδιεξόδου στο φορολογικό

05.12.2012 20:03
Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά συναντάται απόψε στις 20:00 ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για να συζητήσουν την άρση του αδιεξόδου που έχει προκύψει από τις έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ τηςΔΗΜΑΡ και βουλευτών της ΝΔ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κυβέρνηση συζητά να προτείνει στους εταίρους της δύο αλλαγές σε σχέση με τα ήδη γνωστά για την ανώτατη κλίμακα του 45% και τη φορολόγηση των τριτέκνων και των πολυτέκνων.
Για το πρώτο θέμα δεν αποκλείεται ο συντελεστής του 45% να μην επιβληθεί ούτε για τα εισοδήματα πάνω από 48.000 ευρώ, αλλά για ακόμη μεγαλύτερα, της τάξης των 55.000 ή και 60.000 ευρώ.
Οσον αφορά τη φορολογία των παιδιών υπάρχει σκέψη να βρεθεί «ισοδύναμο» με την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι στο οποίο, όμως, αντιδρούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ζητώντας να εξαιρεθούν τουλάχιστον οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Η συνάντηση γίνεται και ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της διακομματικής για το φορολογικό όπου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα παρουσιάσει τις τελικές προτάσεις.


Πηγή: Ο Στουρνάρας στο Μαξίμου με δύο νέα σενάρια για την άρση του αδιεξόδου στο φορολογικό | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/79995#ixzz2EDSp8hjd




Συνάντηση Σαμαρά - Στουρνάρα για το φορολογικό νομοσχέδιο
Ποιες βελτιώσεις μελετά το οικονομικό επιτελείο - Την Πέμπτη η σύσκεψη με ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ
Συνάντηση Σαμαρά - Στουρνάρα για το φορολογικό νομοσχέδιο
1
εκτύπωση  

Μετά την αποκήρυξη της ιδέας του φόρου 45% για τα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ από τον πρωθυπουργό και τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών ότι δεν υπάρχει σχετική πρόταση, η κυβέρνηση αναζητά τη βάση πάνω στην οποία θα χτίσει την βελτιωμένη πρότασή της για το φορολογικό. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει συνάτνηση το βράδυ της Τετάρτης με τον Γιάννη Στουρνάρα, πριν το σχέδιο τεθεί υπόψη των κυβερνητικών εταίρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας ενημερώνει τον Πρωθυπουργό μεταξύ άλλων και για την σκέψη να αυξηθεί το τέλος επιτιδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες από τα 500 που είναι σήμερα στα 650 ευρώ.

Αύριο το βράδυ στη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων αναμένεται να κλείσει το φορολογικό νομοσχέδιο και οι αλλαγές στους φόρους εισοδημάτων, κερδών και περιουσίας που προκάλεσαν «νευρική κρίση» στο Μέγαρο Μαξίμου και έφεραν την κυβέρνηση  στα όρια της διάλυσης.

Στη συνάντηση αυτή ο κ. Στουρνάρας παρουσιάζει βελτιώσεις στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και θα τοποθετήσει τον συντελεστή 45% στο κλιμάκιο για ετήσιο εισόδημα άνω των 48.000 ευρώ.

Επίσης εξηγεί το μηχανισμό επιστροφής φόρου (1950 ευρώ) που αντικαταθιστά το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που στη νέα κλίμακα θα καταργηθεί.

Οριακές βελτιώσεις

· Εξετάζεται επίσης αύξηση των επιδομάτων για τριτεκνους και πολύτεκνους στο βαθμό που βρεθούν ισοδύναμα μέτρα αύξησης των εσόδων για να χρηματοδοτηθεί το μέτρο και υπάρξει έγκριση της τρόικας.
· Επικρατέστερο σενάριο αύξησης εσόδων από την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες, πρόταση η οποία έχει ήδη υποβληθεί στην τρόικα.
· Στις 11 του μήνα η κατάθεση μίνι φορολογικού μόνο με τις παρεμβάσεις που αφορούν στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων καθώς είναι Prior action.

Δεν υπάρχουν σχόλια: