Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

8 σενάρια μετά την κατακραυγή | Εφημερίδα των συντακτών

8 σενάρια μετά την κατακραυγή | Εφημερίδα των συντακτών


8 σενάρια μετά την κατακραυγή

Του Μάριου Χριστοδούλου

Μια οκτάδα σεναρίων για τις ελαφρύνσεις των παιδιών, που κοστολογούνται από 50 εκατ. έως 300 εκατ. ευρώ, άφησαν χθες οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Οικονομικών στον πρωθυπουργό.

Τα σενάρια θα εξεταστούν στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, πριν από τη λήψη της τελικής απόφασης, καθώς επείγει η κατάθεση στη Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου μέχρι τη Δευτέρα και πριν από το επόμενο Eurogroup στις 13 Δεκεμβρίου, για να μπορέσει η κυβέρνηση να πάρει τη δόση των 34,4 δισ. ευρώ.

Τα σενάρια που αφορούν τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τις οικογένειες με παιδιά ξεκινούν από τη διατήρηση του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου των παιδιών που ισχύει σήμερα μέχρι και τη χορήγηση ειδικού βοηθήματος ακόμα και από το πρώτο παιδί.

Το ισχύον αφορολόγητο των παιδιών ξεκινάει από τα 2.000 ευρώ για ένα παιδί και καταλήγει στα 10.000 ευρώ για μία οικογένεια με τέσσερα παιδιά.

Ο τελικός στόχος των όποιων ρυθμίσεων αποφασιστούν είναι να προκύπτει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα των 2,5 δισ. ευρώ.

Η τρικομματική κυβέρνηση θα αποφασίσει τελικά το σενάριο που θα κατευνάσει τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το σχέδιο φορολόγησης με συντελεστή 45% από τα μεσαία εισοδήματα των 26.000 ευρώ και πάνω.

Επρεπε να υπάρξει κοινωνική κατακραυγή για να αλλάξει πρόσωπο η κυβέρνηση και να καταλάβει ότι η νέα κλίμακα που απέστειλε με e-mail το Σάββατο το απόγευμα ο Γιάννης Στουρνάρας στην τρόικα «κλάδευε» τα μεσαία εισοδήματα και έκανε συνέταιρο την εφορία για όσους αποκτούν εισοδήματα από 26.000 ευρώ.

Μετά τον σάλο, το σχέδιο της κλίμακας αποσύρθηκε αμέσως με εντολή Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ζήτησε εναλλακτικές προτάσεις από τους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών.

Χθες, ο πρωθυπουργός συζητούσε επί ώρες στο μέγαρο Μαξίμου το νέο φορολογικό με τον καθ’ ύλην αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και με τον σύμβουλο του γραφείου του, Χρύσανθο Λαζαρίδη.

Σήμερα, θα υπάρξει νέα συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έχει ραντεβού με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, στη 1.00 το μεσημέρι.

Η κλίμακα η οποία θα αποτελέσει τη βάση σε αυτές τις συζητήσεις θα είναι αυτή που γνωρίζει ήδη η τρόικα και η οποία προβλέπει συντελεστή 45% στο κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 48.000 ευρώ και έχει ως βασικό συστατικό την έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ.

Η έκπτωση αυτή είναι σταθερή για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ, μειώνεται για μεγαλύτερα εισοδήματα και εξαλείφεται στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να αλλάξει τη δομή αυτής της κλίμακας εξαιτίας του γεγονότος ότι η έκπτωση φόρου δεν διαχεόταν ορθά, καθώς προέκυπτε μεγαλύτερο όφελος για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Το υπουργείο Οικονομικών «διόρθωσε» τις τεχνικές δυσμορφίες με τον πιο πρόχειρο τρόπο, όπως μέχρι τώρα έχει αντιμετωπίσει όλη τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Η νέα κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους που θα τεθεί σήμερα στο τραπέζι προβλέπει συντελεστή 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, 36% για το κλιμάκιο του ετήσιου εισοδήματος από 25.001 ευρώ έως 48.000 ευρώ και 45% για το κλιμάκιο πάνω από τις 48.000 ευρώ.

05/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: