Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Σε ακίνητα και επιχειρήσεις οι πρόσθετοι φόροι του 2014

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Σε ακίνητα και επιχειρήσεις οι πρόσθετοι φόροι του 2014

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου και της Μαρίας Βουργάνα
Σε ανάπτυξη 0,6%, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια σκληρής ύφεσης και ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 3 δισ. ευρώ στοχεύει ο νέος προϋπολογισμός, που η κυβέρνηση ευελπιστεί να αποτελέσει το «διαβατήριο» για τη σταδιακή έξοδο της χώρας από τον Μηχανισμό Στήριξης. Με την κυβέρνηση όμως να προειδοποιεί, μέσω του προϋπολογισμού, πως για την επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτούνται ριζικές μεταρρυθμίσεις, αποκαλύπτοντας δε πως η μεγάλη προσαρμογή στο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας προήλθε κατά το ήμισυ από την επίπτωση της ύφεσης, γεγονός που την καθιστά αβέβαια, μεσομακροπρόθεσμα.
Παράλληλα με τον νέο προϋπολογισμό που επίσης χαρακτηρίζεται από τον στόχο παραμονής του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κάτω του ορίου του 3% του ΑΕΠ, για δεύτερη διαδοχική χρονιά, συνεχίζεται η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης, με επιπλέον προσαρμογή της τάξης των 5,3 δισ. ευρώ, στην οποία περιλαμβάνεται η είσπραξη πρόσθετων φόρων της τάξης των 2,48 δισ. ευρώ και σημαντικές περικοπές σε κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη.
Η κυβέρνηση ευελπιστώντας πως η ανάκαμψη θα ξεκινήσει να αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2014, αναμένοντας θετική μεταβολή από τρίμηνο σε τρίμηνο και μέση ανάπτυξη 0,6% στο σύνολο του έτους, επιμένει μέσω του προϋπολογισμού στην ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Για την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, μεταξύ άλλων και με εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, έχει επιμείνει ιδιαίτερα σε αναφορές της και η ΤτΕ αλλά και διεθνείς οργανισμοί. Παράμετρος που θα επιφέρει ουσιαστική δομική βελτίωση στη λειτουργία της οικονομίας, περιορίζοντας τις πιθανότητες νέου εκτροχιασμού, τον οποίο θα κληθούν πάλι να πληρώσουν οι πολίτες.
Οι φόροι του 2014
Τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 11,5% ή κατά 1,33 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος και να διαμορφωθούν στα 12,9 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι στην περιουσία προβλέπεται να ανέλθουν σε 3,937 δισ. ευρώ από 2,784 δισ. φέτος (αύξηση 41,4%). Τους πρόσθετους φόρους καλούνται να «σηκώσουν» το επόμενος έτος:
Οι επιχειρήσεις: Επιπλέον φόρους 2,2 δισ. ευρώ φέρνει το 2014 στις επιχειρήσεις. Τα νομικά πρόσωπα θα κληθούν το επόμενο έτος να πληρώσουν στην εφορία 3,89 δισ. ευρώ από 1,64 δισ. ευρώ φέτος. Η θεαματική αύξηση κατά 137,2% των εσόδων που προβλέπεται να εισπραχθούν το 2014 από τη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα προέλθει από:
  • Την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για όλες τις επιχειρήσεις. Τα κέρδη των ανωνύμων εταιρειών και των ΕΠΕ που θα αποκτήσουν φέτος θα φορολογηθούν το 2014 με συντελεστή 26% από 20% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Όμως μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα στο 10% από 25%. Παράλληλα αυξάνεται η φορολογία των κερδών των Ο.Ε. και Ε.Ε. που τηρούν απλογραφικά βιβλία από το 20% στο 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ των καθαρών κερδών και στο 33% για τυχόν επιπλέον ποσό κερδών πέραν των 50.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία το συνολικό καθαρό εισόδημά τους υποβάλλεται σε φόρο 26%.
  • Τους φόρους που καλούνται να επιστρέψουν, και μάλιστα εντόκως, στο Δημόσιο εκατοντάδες επιχειρήσεις που στις χρήσεις 2003 και 2004 προχώρησαν στο σχηματισμό αφορολόγητων αποθεματικών. Πρόκειται ουσιαστικά για τα ποσά του φόρου εισοδήματος που δεν κατέβαλαν οι εν λόγω επιχειρήσεις λόγω του σχηματισμού των αποθεματικών, τα οποία έχουν κριθεί από την Ε.Ε. ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις και πρέπει να επιστραφούν με τόκο.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες - εμποροβιοτέχνες: Φόρο από το πρώτο ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Τα καθαρά εισοδήματα των φυσικών προσώπων τα οποία προέρχονται από ατομικές επιχειρήσεις ή από ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ με συντελεστή 26% και πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ με 33%. Εξαιτίας του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης και της κατάργησης των αφορολογήτων για τα παιδιά, όσοι αυτοαπασχολούμενοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως και 55.000 ευρώ θα δουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις τους να αυξάνονται κατά ποσοστά έως και 1.460%.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων: Οι εισπράξεις του Δημοσίου από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας προβλέπεται να αυξηθούν κατά 41,4% και να ανέλθουν σε 3,937 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος από τα προβλεπόμενα έσοδα και συγκεκριμένα 2,65 δισ. ευρώ, θα προέλθει από την εφαρμογή των ρυθμίσεων για την επιβολή του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Άλλο 1 δισ. ευρώ (995 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια) εκτιμάται ότι θα εισπραχθεί από τις υπολειπόμενες διμηνιαίες δόσεις του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων του έτους 2013, οι οποίες θα εισπραχθούν στο πρώτο πεντάμηνο του 2014 και εντάσσονται ταμειακά στα έσοδα του νέου προϋπολογισμού. Επιπλέον, άλλα 280 εκατ. ευρώ προβλέπεται να εξασφαλιστούν από την είσπραξη των 2 τελευταίων μηνιαίων δόσεων των ΦΑΠ των ετών 2011- 2013. Παράλληλα τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος οι φορολογούμενοι από την εκμίσθωση ακινήτων θα φορολογηθούν με συντελεστή 10% για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ. Τα άνω των 12.000 ευρώ ποσά θα φορολογούνται με 33% για το άνω των 12.000 ευρώ κομμάτι τους.
Τα φυσικά πρόσωπα. Σχεδόν όλες οι φοροαπαλλαγές και οι εκπτώσεις φόρου καταργούνται για τα εισοδήματα που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι με τις φορολογικές δηλώσεις του 2014. Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, θα εξακολουθούν να ισχύουν μόνο οι διατάξεις που προβλέπουν την έκπτωση ποσοστού έως 10% των δαπανών για δωρεές και διατροφή λόγω διαζυγίου. Επίσης από τον φόρο εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων θα αφαιρείται το 10% από το ποσό των δαπανών για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, το οποίο υπερβαίνει το 5% του συνολικού ετησίου εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: