Του Μπάμπη Μιχάλη
«Κάποιες φορές φοβάμαι να ανοίξω το γραμματοκιβώτιό μου, φοβάμαι μήπως βρω κι άλλους λογαριασμούς», δηλώνει ένας στους δύο Ελληνες σε μια πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση η οποία αποτυπώνει έκδηλα την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει τους πολίτες αυτής της χώρας και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους η οικονομική κρίση και η αυστηρή λιτότητα. Σύμφωνα με την έρευνα «European Consumer Payment Report 2013» -η οποία πραγματοποιήθηκε από την ολλανδική εταιρεία έρευνας αγοράς Trendbox για λογαριασμό της διεθνούς εισπρακτικής εταιρείας Intrum Justitia μεταξύ 10.000 καταναλωτών σε 21 χώρες της Ευρώπης– οι Ελληνες πολίτες έχουν σήμερα τον χαμηλότερο βαθμό ανταπόκρισης στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Στα όρια της ανέχειας το 40%
Πάνω από το 40% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για μια αξιοπρεπή διαβίωση, ενώ αντίστοιχο ποσοστό εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει. Ο ένας στους δύο δηλώνει ότι δεν έχει χρήματα μετά την αποπληρωμή των λογαριασμών του, ενώ το 57%, ότι αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία στην εξυπηρέτηση των μηνιαίων υποχρεώσεών του. Αποτέλεσμα είναι το 38% να δανείζεται χρήματα -συνήθως από την οικογένεια ή τους φίλους- προκειμένου να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Βασικές αιτίες για τα οικονομικά προβλήματα των Ελλήνων είναι -σύμφωνα πάντα με την έρευνα- η απώλεια της θέσης εργασίας και οι περικοπές στους μισθούς. Εξίσου σημαντική είναι ακόμη η αύξηση της φορολογίας και της τιμής του πετρελαίου. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, μόνο το 1/3 νιώθει έτσι ότι έχει πια τον έλεγχο των οικονομικών του. Επτά στους δέκα πιστεύουν ότι πάνω από το 50% των συμπατριωτών τους αδυνατεί να πληρώσει εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς του. Η πλειονότητα των λογαριασμών που μένουν απλήρωτοι ή εξοφλούνται εκπρόθεσμα είναι οι εταιρειών κοινής ωφέλειας και πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΟΚ.
Η έρευνα δείχνει ότι η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ενας στους 4 Ευρωπαίους δεν έχει χρήματα μετά την αποπληρωμή των λογαριασμών του, ενώ το 27%, ότι δεν έχει αρκετά για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Στις χώρες της κρίσης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ουγγαρία) πάνω από το ένα τρίτο των πολιτών «παλεύει» για να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις δαπάνες του. Ακόμη όμως και στην ακμάζουσα γερμανική οικονομία –του χαμηλού εργατικού κόστους- ο ένας στους τρεις Γερμανούς δηλώνει ότι δεν μπορεί να τα φέρει βόλτα με το εισόδημα που διαθέτει.
Η δραματική υποβάθμιση του υλικού κομματιού της ζωής των Ευρωπαίων συρρικνώνει, όπως είναι φυσικό, την εμπιστοσύνη τους προς τους θεσμούς. Η συντριπτική πλειονότητα, σχεδόν οι εννιά στους δέκα, πιστεύουν έτσι ότι η κυβέρνησή τους και η Ε.Ε. δεν έχουν πια πραγματικά έλεγχο επί των οικονομικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου