Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Αλήθειες και ψέματα για το ποιοι πληρώνουν τους φόρους

Αλήθειες και ψέματα για το ποιοι πληρώνουν τους φόρους

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Σπύρου Δημητρέλη
«Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι τα συνήθη φορολογικά υποζύγια». Πρόκειται για τη φράση που επαναλαμβάνεται πλέον ως αξίωμα από όσους μιλούν για τον ποιοι σηκώνουν το φορολογικό βάρος στη φορολογία εισοδήματος. Ας δούμε, όμως και τι δείχνουν στην πραγματικότητα, οι αριθμοί του υπουργείου Οικονομικών.

Από το στατιστικό δελτίου των φορολογικών δεδομένων του υπουργείο Οικονομικών:

- οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωσαν το οικονομικό έτος 2011 (εισοδήματα 2010) συνολικά ως εισόδημα το ποσό των 81,8 δισ. ευρώ, που είναι και το 70,2% του συνολικού εισοδήματος που δηλώθηκε στην οικονομία.

- οι λοιποί φορολογούμενοι, δηλαδή οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δήλωσαν το ίδιο έτος το ποσό των 34,6 δισ. ευρώ ή το 29,8% του συνολικού εισοδήματος που δηλώθηκε στην οικονομία.

- οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος 5,7 δισ. ευρώ, ή το 55% του συνολικού φόρου εισοδήματος.

- οι λοιποί φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν 4,6 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 45% του συνολικού φόρου εισοδήματος στην οικονομία.

Αυτά είναι τα στοιχεία που δείχνουν, πράγματι, ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, πληρώνουν τους περισσότερους φόρους.  Δείχνουν όμως και κάποια άλλα στοιχεία τα οποία δεν φαίνονται με την πρώτη ανάγνωση:

- οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αν και δηλώνουν το 70% του συνολικού εισοδήματος, πληρώνουν το 55% του φόρου εισοδήματος. Οι λοιποί φορολογούμενοι αν και δηλώνουν το 29,8% του συνολικού εισοδήματος, πληρώνουν το 29,8% του φόρου.

- οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν έναν πραγματικό συντελεστή φορολόγησης 7% του εισοδήματός τους. Δηλαδή πληρώνουν το 7%  (5,7 δισ.) του εισοδήματός τους (81,8 δισ.) ως φόρο.

- οι λοιποί φορολογούμενοι έχουν έναν πραγματικό φορολογικό συντελεστή 13,8%. Καθώς από τα 33,6 δισ. ευρώ που δηλώνουν ως εισόδημα η εφορία τους παίρνει τα 4,66 δισ. ευρώ. ʽΕτσι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πληρώνουν χαμηλότερο ποσοστό του εισοδήματός τους ως φόρο.

Για να συμπληρωθεί η εικόνα στα παραπάνω πρέπει, ωστόσο, να επισημανθούν τα εξής:

- η διάρθρωση της ελληνικής οικονομία ευνοεί τη μισθωτή εργασία σε αντίθεση με άλλες οικονομίες που ευνοούν περισσότερο την επιχειρηματικότητα. Κατά κανόνα ένας νέος προσπαθεί να βρει δουλειά σαν μισθωτός και αν αποτύχει θα επιχειρήσει να «κάνει δική του δουλειά».

- υπάρχει πολύ μεγάλη παραοικονομία και φοροδιαφυγή. Οι μισθωτοί δηλώνουν τα 7 στα 10 ευρώ που δηλώνονται στην εφορία όχι επειδή είναι σε συντριπτικό βαθμό περισσότεροι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αλλά και επειδή οι αυταπασχολούμενοι δεν δηλώνουν το σύνολο των εισοδημάτων τους.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: