Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

2014 έτος εφορίας και όχι ευφορίας - Νέο φορολογικό τοπίο

2014 έτος εφορίας και όχι ευφορίας - Νέο φορολογικό τοπίο

του Απόστολου Αλωνιάτη
Ο νέος χρόνος μπήκε με ένα άλλο φορολογικό τοπίο.  Όχι, δεν άλλαξαν οι φόροι προς το καλό του φορολογούμενου. Αντίθετα, οι φορολογούμενοι την νέα χρονιά  καλούνται να πληρώσουν περισσότερους φόρους, αφού σύμφωνα με τις νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με  2,3 δις σε φόρους  και επιπλέον με 3,9 δις από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α, δηλαδή τον νέο φόρο για τα ακίνητα.
Από πού θα βγουν όλα αυτά τα χρήματα να πληρωθούν στην εφορία;
Μα δεν θα βγουν. Αυτό το παραδέχεται και το ίδιο το οικονομικό επιτελείο μιας και από τα 3,95 δις του φόρου ακινήτων, υπολογίζει να εισπράξει μόνο 2.65 δις, όπου παραδέχεται άμεσα την οικονομική ένδεια που υπάρχει στην αγορά, από την μια και την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής των αυξημένων φόρων από την άλλη.
Το πρόβλημα δεν σταματά μόνο στην αφαίμαξη των χρημάτων με τους αυξημένους φόρους την τελευταία τριετία.
Οι δυο βασικοί φορολογικοί νόμοι (4172/2013 Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος  και 4174/2013 Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας),  ψηφίστηκαν τον Ιούλιο του 2013 αλλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν αφού πρέπει να εκδοθούν τουλάχιστον 70 εφαρμοστικές αποφάσεις. Μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων, είχαν εκδοθεί 4 εφαρμοστικές αποφάσεις, βασικά αυτές που είχαν σχέση με θέματα που αναφέρονταν σε άμεση εφαρμογή κάποιων διατάξεων.
Με τον νόμο 4223/2013, που ψηφίστηκε στις 21.12.2013 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 31.12.2013, και οι δυο νόμοι υπέστησαν ένα σημαντικό λίφτινγκ, όπως και ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) . Όμως η εφαρμογή τους είναι από 1.1.2014 και το υπουργείο, για μια ακόμη φορά, έδειξε πόσο ανέτοιμο ήταν.
Το αποτέλεσμα για μια ακόμη φορά είναι η αγορά να είναι ανάστατη και να μην γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και πώς να εφαρμόσει τους νόμους και το υπουργείο να καταφεύγει για μια ακόμη φορά σε δελτία τύπου για να δώσει οδηγίες στους φορολογημένους και τι θα ισχύει από 1.1.14.
Βέβαια θα μου πείτε εδώ δεν έχουν βγει ακόμη αποφάσεις για εφαρμογή του νόμου 4110/2013, που ψηφίστηκε στις 23.1.2013 και αφορά την φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013, περιμένεις αποφάσεις για ένα νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες;   
Διακίνηση εμπορευμάτων με έντυπο δεν υπάρχει σε κανένα νόμο.
Από την ψήφιση του νέου ΚΦΑΣ  (Ν.4093/2012), γνωρίζαμε ότι από 1.1.2014 καταργείται το Δελτίο Αποστολής σαν φορολογικό έντυπο. Πράγματι με τον νόμο 4223/31.12.2013, αυτή η πρόθεση του υπουργείου επιβεβαιώθηκε. Έτσι από 1.1.2014 δεν υπάρχει πλέον Δελτίο Αποστολής και το μόνο φορολογικό στοιχείο που υπάρχει για την διακίνηση των εμπορευμάτων και των προϊόντων είναι το ΑΘΕΩΡΗΤΟ Τιμολόγιο.
Με δελτίο τύπου το υπουργείο ήλθε να προσθέσει ένα ακόμη «φορολογικό» έντυπο, το «δικαιολογητικό έγγραφο μη τιμολογημένων αποθεμάτων». Ένα δελτίο αποστολής λοιπόν στην θέση του δελτίου αποστολής , χωρίς καμιά νομιμοποίηση από τον ΚΦΑΣ.
Πιο συγκεκριμένα το Δελτίο Τύπου αναφέρει:
«Α. Τρόπος παρακολούθησης μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων
Για την αποστολή, την παράδοση ή τη διακίνηση αποθεμάτων, με σκοπό την πώληση, απευθείας ή μέσω τρίτου, από τον προμηθευτή στον αγοραστή αυτών, εφόσον δεν εκδίδονται άμεσα με την αποστολή, την παράδοση ή τη διακίνηση των αποθεμάτων φορολογικά στοιχεία αξίας, που συνοδεύουν τα αποθέματα μέχρι τον τελικό παραλήπτη τους, συντάσσεται δικαιολογητικό έγγραφο μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων, με περιεχόμενο τα δεδομένα των παραγράφων 9, 10 και 11 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Α.Σ. (Ν. 4093/2012), πλην της τιμής μονάδας, της αξίας και του Φ.Π.Α. των αποθεμάτων.
Το ανωτέρω δικαιολογητικό συντάσσεται για την παραλαβή αποθεμάτων από τον αγοραστή (υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών) αυτών, εφόσον δεν παραδίδεται σ’ αυτόν, κατά την παραλαβή τους, τιμολόγιο του προμηθευτή αυτών ή αντίτυπο του δικαιολογητικού εγγράφου μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων ή δεν εκδίδεται άμεσα με την παραλαβή τους τίτλος κτήσης του άρθρου 5 παράγραφος 6 του Κ.Φ.Α.Σ..
Το ανωτέρω δικαιολογητικό συντάσσεται κατά το χρόνο της αποστολής
 ή της παράδοσης ή της παραλαβής ή της διακίνησης, συνοδεύει τα αποθέματα μέχρι τον τελικό προορισμό τους και διαφυλάσσεται στις εγκαταστάσεις του προμηθευτή και του αγοραστή, πλην των ιδιωτών, των αποθεμάτων».
Δηλαδή τα  εμπορεύματα και προϊόντα θα πρέπει να συνοδεύονται είτε από Τιμολόγιο (και όχι Τιμολόγιο – Δελτίο Αποστολής) ή από «δικαιολογητικό έγγραφο μη τιμολογημένων αποθεμάτων». Αν τα εμπορεύματα ή προϊόντα δεν συνοδεύονται από το δικαιολογητικό έντυπο, τότε αυτός που θα το παραλάβει πρέπει να συντάξει το σχετικό έντυπο.
Εν κατακλείδι , κρατήστε το Δελτίο Αποστολής, όχι τόσο για την εφορία αλλά  για να γνωρίζετε εσείς τι έχει διακινηθεί και τι πρέπει να τιμολογήσετε μέσα σε ένα μήνα από την αποστολή και μέσα στην χρήση.
Ποιες άλλες αλλαγές στην διακίνηση και τιμολόγηση επέφεραν οι αλλαγές στον ΚΦΑΣ.
Με τις υφιστάμενες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Ν. 4093/2012, υποπαράγραφος Ε1), όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 51 του νόμου 4223/2013 «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις», επέρχονται σημαντικές τροποποιήσεις στην τήρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων, μεταξύ των οποίων είναι:
● Η πλήρης κατάργηση της υποχρέωσης τήρησης ασφαλών πληροφοριών (πρόσθετων βιβλίων).
● Η πλήρης κατάργηση της θεώρησης βιβλίων και στοιχείων.
● Η υποχρέωση των αγροτών του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α., σε τήρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων, με δυνατότητα απαλλαγής από την υποχρέωση αυτή, ορισμένων εξ αυτών, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως εξειδικεύονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
Αυτό σημαίνει ότι από 1.1.2014 οι παρακάτω επιτηδευματίες δεν είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα βιβλία ασφαλών πληροφοριών, γνωστά ως πρόσθετα βιβλία, και αφορούν
- τον εκμεταλλευτή χώρου διαμονής ή φιλοξενίας,
- τον εκμεταλλευτή εκπαιδευτηρίου,
- τον εκμεταλλευτή κλινικής ή θεραπευτηρίου,
- τον εκμεταλλευτή κέντρου αισθητικής,
- τον εκμεταλλευτή γυμναστηρίου,
- τον εκμεταλλευτή χώρων στάθμευσης
- τους γιατρούς και οδοντίατρους. Διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση αυτή δεν καταλαμβάνει τους κτηνίατρους.
Διευκρινίζονται τα παρακάτω, για να γίνει κατανοητό ποιοι επιτηδευματίες δεν θα έχουν πλέον πρόσθετα βιβλία:
Εκμεταλλευτής χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, θεωρείται ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες διαμονής ή φιλοξενίας όπως ο οίκος ευγηρίας, το ξενοδοχείο, ο ξενώνας, τα επιπλωμένα διαμερίσματα και οικίες, ο εκμεταλλευτής κάμπινγκ, κ.λπ.
Εκμεταλλευτής εκπαιδευτηρίου, θεωρείται ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης, δηλαδή σχολές, σχολεία, νηπιαγωγεία, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, φροντιστήρια, σχολές χορού, κ.λπ. Δεν περιλαμβάνονται οι παιδικοί σταθμοί και οι σχολές οδηγών για τη θεωρητική κατάρτιση των εκπαιδευομένων οδηγών.
Εκμεταλλευτής κλινικής ή θεραπευτηρίου, θεωρείται ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών, ο οποίος έχει πάρει σχετική άδεια από το αρμόδιο υπουργείο. Διευκρινίζεται ότι ο εν λόγω υπόχρεος πρέπει να καταχωρεί τις πληροφορίες εκείνες που σχετίζονται με τις δικές του συναλλαγές και όχι με τις συναλλαγές των εξωτερικών γιατρών που συνεργάζεται.
Εκμεταλλευτής κέντρου αισθητικής, θεωρείται ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες καλλωπισμού και γενικά περιποίησης σώματος και άκρων, όπως κέντρα αδυνατίσματος, μεταβολισμού, καλλωπισμού, παροχής συμβουλών διαίτης, αδυνατίσματος και παρακολούθησης βάρους, πεντικιούρ-μανικιούρ κ.λπ. Δεν περιλαμβάνονται τα κομμωτήρια.
Εκμεταλλευτής γυμναστηρίου, θεωρείται ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες εκγύμνασης που σχετίζονται με τον καλλωπισμό και γενικά με την περιποίηση του σώματος, όπως απλή γυμναστική, αερόμπικ, body building, κ.λπ.
Εκμεταλλευτής χώρων στάθμευσης. Περιλαμβάνονται οι υπόχρεοι οι οποίοι εκμεταλλεύονται χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων (όχι ποδηλάτων) και σκαφών θαλάσσης.
Βιβλία στους αγρότες
Με την ΠΟΛ.1281/31.12.2013 απόφαση του ο γενικός γραμματέας καθόρισε ότι :
«1. Απαλλάσσονται, από 1.1.2014, από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., σύμφωνα με το άρθρο 41 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000), όπως ισχύει, οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα, κατώτερα των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των πέντε χιλιάδων (5.000). Σε περίπτωση μη πλήρωσης ενός εκ των ανωτέρω κριτηρίων, εφαρμόζονται πλήρως οι διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. και οι εν λόγω αγρότες εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
Στην περίπτωση που μέχρι το τέλος της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου δεν προκύπτει το ύψος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της προπροηγούμενης διαχειριστικής περιόδου.
2. Οι αγρότες που πληρούν τα ανωτέρω κριτήρια της απαλλαγής από την τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων, μπορούν να επιλέξουν την ένταξη τους σε κατηγορία τήρησης βιβλίων, έχοντας όλες τις υποχρεώσεις της κατηγορίας αυτής.
Στην περίπτωση αυτή, για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, θα λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα των βιβλίων αυτών. Ειδικά, όσον αφορά στο ΦΠΑ, η επιλογή τήρησης βιβλίων σημαίνει υπαγωγή για μια πενταετία τουλάχιστον της αγροτικής εκμετάλλευσης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (πωλήσεις με ΦΠΑ, υποβολή δηλώσεων, δικαίωμα έκπτωσης κ.λπ.) και απώλεια του δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ με τον κατ’ αποκοπή συντελεστή».
Απαραίτητες οι διευκρινήσεις από την Διοίκηση
Η συγκεκριμένη  απόφαση, μπορεί να έβαλε τις προϋποθέσεις ένταξής σε βιβλία των αγροτών, αλλά μένουν δεκάδες ερωτηματικά σχετικά με την εφαρμογή της σχετικής αποφάσεις. Ερωτηματικά που αφορούν τόσο διαδικασίες και υποχρεώσεις του υπουργείου οικονομικών , όσο και άλλων υπουργείων.
Σε σχετικό άρθρο είχαμε θέσει ορισμένα από αυτά, αλλά επιτρέψτε μας  να τα κωδικοποιήσουμε και εδώ.
Όσο αφορά το Υπουργείο Οικονομικών:
Πως θα γίνει η ένταξη, με ποιες διαδικασίες στο μητρώο της Δ.Ο.Υ και σε ποιο χρονικό διάστημα;
Θα πληρώνουν οι αγρότες που θα ενταχθούν σε βιβλία και τέλος επιτηδεύματος , που δεν πλήρωναν μέχρι τώρα;
Με βάση τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να είναι και επιτηδευματίες. Αυτό το θέμα πως θα αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση.
Οι συνταξιούχοι που έχουν και εισόδημα από  γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα έχουν επιπτώσεις στην σύνταξη τους.
Ποιοι δεν έχουν υποχρέωση να βάλλουν ταμειακή μηχανή ή Ειδικών Ασφαλών Φορολογικών Διατάξεων Σήμανσης Στοιχείων (ΕΑΦΔΣΣ)
Με την τροποποίηση του ΚΦΑΣ και την παραμονή του άρθρου σχετικά με τις λιανικές πωλήσεις , παραμένουν οι διατάξεις σχετικά με την χρήση φορολογικής ταμειακής μηχανής ή ασφαλών φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ).
Όμως θέμα είχε δημιουργηθεί με ορισμένα επαγγέλματα που είχαν εξαιρεθεί από την ταμειακή μηχανή ή τον φορολογικό μηχανισμό (ΕΑΦΔΣΣ), με παλαιότερη απόφαση (την ΠΟΛ.1037/1992) αλλά και επαγγέλματα που δεν θα έχουν πλέον το πρόσθετο βιβλίο που αναφέραμε πιο πάνω.
Με απόφαση του το υπουργείο (ΠΟΛ.1001/2013) καθόρισε τους επιτηδευματίες που δεν έχουν υποχρέωση να εκδίδουν τα παραστατικά τους με ΦΤΜ και ΕΑΦΔΣΣ.
«Ορίζουμε τους υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ν. 4093/2012,  υποπαράγραφος Ε1) που εξαιρούνται από τη χρησιμοποίηση φορολογικών ταμειακών μηχανών ως εξής:
1. Οι παρακάτω κατηγορίες υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών δύνανται να μη χρησιμοποιούν φορολογική ταμειακή μηχανή του ν. 1809/1988 (ΦΕΚ 222 Α΄), για την έκδοση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών, ανεξάρτητα από την κατηγορία των βιβλίων που τηρούν και την μορφή του φορέα τους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα):
α) Ο εκμεταλλευτής χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, παιδικού σταθμού, κλινικής ή θεραπευτηρίου, κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, χώρου στάθμευσης, καθώς και οι γιατροί και οδοντίατροι.
β) Ο εκμεταλλευτής θεαμάτων, ο πράκτορας κρατικών λαχείων, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ και συναφών, η επιχείρηση μεταφοράς προσώπων γενικά, με εξαίρεση τον εκμεταλλευτή ΤΑΞΙ.
γ) Ο κατά παραγγελία αυτοαπασχολούμενος (φυσικό πρόσωπο) ράπτης ή ράπτρια, ο αυτοαπασχολούμενος (φυσικό πρόσωπο) ράπτης ή ράπτρια που επιδιορθώνει ενδύματα και υφασμάτινα είδη, γενικώς, καθώς και ο εκμεταλλευτής ιαματικών πηγών του Ε.Ο.Τ.
δ) Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών που ασκεί το επάγγελμα του κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου,άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, με εξαίρεση τις ανώνυμες εταιρείες, τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και τις ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες.
ε) Ο εκμεταλλευτής γεωργικών μηχανημάτων ή ελαιουργείου ή αλευρομύλου ή εργοστασίου αποφλοίωσης ρυζιού.
στ) Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών που ασχολείται με την κατασκευή οποιουδήποτε τεχνικού έργου (όπως ξυλουργός, σιδηρουργός, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, κτίστης και γενικά όσοι ασχολούνται με οικοδομικές εργασίες), καθώς και ο κατασκευαστής επιταφίων μνημείων (μαρμαρογλυφείων).
ζ) Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών που διατηρεί κτηματομεσιτικό γραφείο, γραφείο τελετών, γραφείο συνοικεσίων, γραφείο διεκπεραίωσης εμπιστευτικών εργασιών, γραφείο ευρέσεως εργασίας.
η) Η επιχείρηση ημερήσιου και περιοδικού τύπου για την είσπραξη συνδρομών, ενοικίασης επιβατηγών αυτοκινήτων, έκδοσης κοινοχρήστων λογαριασμών πολυκατοικιών, καθαρισμού και απολύμανσης κατοικιών, επισκευής και συντήρησης ανελκυστήρων και λοιπών εγκαταστάσεων κατοικιών, η επιχείρηση μεταφοράς αγαθών.
Οι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών των ανωτέρω περιπτώσεων α΄ και δ΄ έως και η΄, δύνανται να μη χρησιμοποιούν φορολογική ταμειακή μηχανή του ν. 1809/1988 (ΦΕΚ 222 Α΄), για την έκδοση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών με την προϋπόθεση ότι, στις εκδιδόμενες αποδείξεις αναγράφουν και το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη, με εξαίρεση τον εκμεταλλευτή χώρου στάθμευσης, που μπορεί να αναγράφει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος του πελάτη.
2. Οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών της παραγράφου 5 του άρθρου 7 του Κ.Φ.Α.Σ.,

(σ.σ. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού δεν έχουν εφαρμογή στις συναλλαγές των περιπτώσεων α’ και β’ της παραγράφου 16 του άρθρου 6, εφόσον από τις επιχειρήσεις πώλησης των ειδών ή παροχής των υπηρεσιών αυτών ή από τα πρόσωπα είσπραξης ανταποδοτικών τελών, εκδίδονται άλλα έγγραφα, που περιλαμβάνουν τα στοιχεία της απόδειξης λιανικής και αντίτυπο αυτών των εγγράφων παραδίδεται στον πελάτη, καθώς και στην είσπραξη αμοιβής από συμβολαιογράφο, εφόσον η αμοιβή του αναγράφεται στο συμβόλαιο για το οποίο εισπράττεται.
Κατ’ εξαίρεση, για τις πωλήσεις ύδατος μη ιαματικού, ηλεκτρικού ρεύματος και παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στα εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία ή άλλα παραστατικά αναγράφεται και το ονοματεπώνυμο του πελάτη - καταναλωτή, η διεύθυνσή του και ο αριθμός φορολογικού μητρώου ή ο αριθμός της αστυνομικής του ταυτότητας, αν στερείται αριθμού φορολογικού μητρώου. Τις υποχρεώσεις του προηγούμενου εδαφίου έχουν και οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις.)
καθώς και οι αποδείξεις που εκδίδονται εκτός της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου απεικόνισης συναλλαγών, εξαιρούνται από τη χρησιμοποίηση φορολογικής ταμειακής μηχανής, με εξαίρεση τους πωλητές (αγρότες – μεταπωλητές) σε λαϊκές αγορές.

3. Όσοι από τους πιο πάνω υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών, εκτός από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα για την οποία τους παρέχεται η δυνατότητα να μη χρησιμοποιούν φορολογική ταμειακή μηχανή διατηρούν μόνιμη επαγγελματική εγκατάσταση (κατάστημα), από την οποία πωλούν λιανικώς αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες στο κοινό (π.χ. ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, που πωλούν ηλεκτρολογικά ή υδραυλικά είδη) ή από την επαγγελματική τους εγκατάσταση ασκούν παράλληλα και άλλη δραστηριότητα για την οποία υπάρχει υποχρέωση χρησιμοποίησης φορολογικής ταμειακής μηχανής (π.χ. ράπτης ή ράπτρια που πωλεί και έτοιμα ενδύματα ή εσώρουχα κ.λπ.), υποχρεούνται να εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών, τουλάχιστον για τη δραστηριότητά τους αυτή, με τη χρήση φορολογικής ταμειακής μηχανής.»
Η απόφαση αυτή έρχεται να καλύψει αρκετά προβλήματα στην τιμολόγηση, όμως δεν λύνει τα προβλήτα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά από εξαγγελίες και κρυφές μελλοντικές σκέψεις του υπουργείου και του γενικού γραμματέα.
Για παράδειγμα τι γίνεται με της ΕΑΦΔΣΣ στις εταιρίες χονδρικής;
Η θεώρηση στοιχείων καταργήθηκε από 1.1.2014, παραμένουν όμως οι εξαγγελίες του γενικού γραμματέα εσόδων για σύνδεση των μηχανισμών με την ΓΓΠΣ.
Θεωρητικά και με βάση τους νόμους που υπάρχουν σήμερα , οι εταιρίες που δεν έχουν λιανική πώληση μπορούν να καταργήσουν την  ΕΑΦΔΣΣ (φορολογικούς μηχανισμούς).
Είναι πραγματικά έτσι ή θα αναγκαστούν να τους ξαναβάλουν;;;
Ελπίζουμε να ξεκαθαριστούν γρήγορα τα θέματα αυτά.
Σας ευχόμαστε το 2014 να σας φέρει περισσότερη ΕΥΦΟΡΙΑ και λιγότερη ΕΦΟΡΙΑ.
 


Πηγή: 2014 έτος εφορίας και όχι ευφορίας - Νέο φορολογικό τοπίο | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/34994/2014-etos-eforias-kai-ohi-eyforias-neo-forologiko-topio#ixzz2phtirkgE

Δεν υπάρχουν σχόλια: