Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

«Γιάννη, ξέχνα το»

ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

«Γιάννη, ξέχνα το»

«Γιάννη, ξέχνα το»
Σαφές μήνυμα προς τους εταίρους μας λίγες ημέρες πριν από την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα έστειλε ο Γ. Στουρνάρας αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι εύθραυστη και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να περάσουν νέα μέτρα.
Σε συνέντευξή του στους FT υποστήριξε πως «η πλειοψηφία είναι πολύ αδύνατη, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί». Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και άλλα που δεν μπορούν». Ασκησε κριτική στη διαπραγματευτική τακτική της τρόικας, υπογραμμίζοντας ότι διαθέτει «μαξιμαλιστική προσέγγιση». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην απαίτησή της να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
«Εάν τώρα προωθήσουμε στο Κοινοβούλιο ένα τέτοιο θέμα, την ώρα που η ανεργία είναι στο 27%, δεν θα περάσει. Είναι τόσο απλό», δήλωσε χαρακτηριστικά. Για το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του χρέους, σημείωσε πως παρά την πρόθεση του ΔΝΤ να στηρίξει ένα τέτοιο σενάριο, ο Γερμανός ομόλογός του Β. Σόιμπλε, του είπε «Γιάννη, ξέχνα το. Οπότε δεν μπορεί να γίνει και τι μπορώ να κάνω;». Τέλος ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στους FT ότι η Ελλάδα σχεδιάζει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους να επιστρέψει στις αγορές με μία έκδοση πενταετών ομολόγων και ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ.
Τα 63 δισ. ευρώ προσεγγίζει ο... λογαριασμός των Μνημονίων. Από το 2010 μέχρι και το τέλος του 2014 τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί ανέρχονται στο 31% του ΑΕΠ ή τα 62,92 δισ. ευρώ. Με τα μέτρα αυτά επιτεύχθηκε δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 27 δισ. ευρώ. Δηλαδή για κάθε παρέμβαση ύψους 1 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα μειώνονταν κατά 430 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε ξένους ανταποκριτές στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. Αναλυτικά, το 2010 ελήφθησαν μέτρα 19,07 δισ. ευρώ και το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε κατά 13,3 δισ.
Την επόμενη χρονιά τα μέτρα που εφαρμόστηκαν έφθασαν τα 18,24 δισ. και η δημοσιονομική προσαρμογή τα 5,8 δισ. Το 2012 οι παρεμβάσεις έφθασαν τα 11,53 δισ. ευρώ και η προσαρμογή τα 2 δισ. ευρώ. Πέρσι ελήφθησαν μέτρα ύψους 10,22 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να περιοριστεί το πρωτογενές έλλειμμα κατά 3,6 δισ. ευρώ. Για φέτος έχουν ψηφιστεί παρεμβάσεις 3,86 δισ. ευρώ και έχει τεθεί στόχος να ενισχυθεί το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 2,21 δισ. ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό από την υιοθέτηση του πρώτου Μνημονίου έως και σήμερα η ανάγκη για τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων μειώνεται σταδιακά. Εξάλλου ενώ την τριετία 2010 - 2012, οι παρεμβάσεις ήταν κατά κύριο λόγο φορολογικού περιεχομένου, από πέρυσι άλλαξε η «συνταγή» και το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να περικόψει δραστικά τις δαπάνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: