Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Οι φόροι «παγώνουν» την αγορά

Οι φόροι «παγώνουν» την αγορά

Μηδενικές μεταβιβάσεις ακινήτων στο πρώτο δίμηνο –Αδύνατες και οι πωλήσεις εταιρειών – Στάση αναμονής για την έκδοση δεκάδων αποφάσεων και εγκυκλίων – Όλοι περιμένουν τον νέο νόμο

Πρωτοφανή «αγκύλωση» έχει προκαλέσει στην αγορά το αλαλούμ με τους φόρους. Εκτός από την υπερφορολόγηση, οι φορολογούμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον και το απίστευτο μπλέξιμο που έχει δημιουργήσει το νέο πλαίσιο. Συναλλαγές (πωλήσεις εταιρειών, συναλλαγές, πωλήσεις ακινήτων) δεν πραγματοποιούνται υπό τον φόβο «δυσάρεστων εκπλήξεων».
Παρά το γεγονός ότι συμπληρώνεται το πρώτο δίμηνο, οι εκκρεμότητες είναι 10άδες, όπως δεκάδες είναι και οι εγκύκλιοι που δεν έχουν εκδοθεί.
Ακόμη και η έλευση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου –μετατέθηκε πλέον για την επόμενη εβδομάδα χωρίς να θεωρείται απίθανη νέα καθυστέρηση λόγω της έλευσης της τρόικας- είναι αμφίβολο αν θα λύσει όλα τα ζητήματα.
  1. Εχουν «παγώσει» οι μεταβιβάσεις επιχειρήσεων διότι μετά την αλλαγή του νόμου δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη με ποιο τρόπο θα υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας. Από την 1/1/2014 άλλαξε ο νόμος και πλέον η υπεραξία από την πώληση επιχείρησης λογίζεται ως εισόδημα το οποίο φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 15%. Ωστόσο, δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση από την οποία θα προκύπτει ο νέος τρόπος υπολογισμού της υπεραξίας. Φοβούμενοι ότι θα βρεθούν προ εκπλήξεως, οι ενδιαφερόμενοι απλώς αναβάλλουν τις αποφάσεις μεταβίβασης για αργότερα.
  2. Από τις αρχές του χρόνου, δεν έχει γίνει ούτε μία μεταβίβαση ακινήτου, ούτε μια γονική παροχή, διότι δεν μπορεί να υπολογιστεί ο φόρος υπεραξίας ακινήτου. Όλη η αγορά περιμένει το σχέδιο νόμου το οποίο πρακτικά θα ενεργοποιηθεί –στην καλύτερη περίπτωση- μέσα στον Μάρτιο.
  3. «Παγωμένος» είναι και ο αγροτικός κόσμος της χώρας. Ο νόμος λέει ότι όλοι θα πρέπει να τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων. Η απόφαση ορίζει ότι τα βιβλία θα τα τηρούν όσοι έχουν έσοδα άνω των 10.000 ευρώ και η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρει ότι πρόσθετες φορολογικές υποχρεώσεις (ούτε καν τήρηση βιβλίων, αλλά συμπλήρωση συγκεντρωτικών καταστάσεων), θα ισχύσουν μόνο για όσους έχουν έσοδα άνω των 15000 ευρώ. Αγρότες με έσοδα 10-12.000 ευρώ έσπευσαν να ενταχθούν στο καθεστώς των βιβλίων ακολουθώντας την επιταγή του νόμου και τώρα προσπαθούν να …απενταχθούν ακούγοντας  τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Οι εφορίες  στις οποίες φτάνουν τα σχετικά αιτήματα, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν κανένα σχετικό αίτημα καθώς χρειάζονται διάταξη νόμου και εγκύκλιο για να λειτουργήσουν και όχι ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
  4. Για τη συλλογή των αποδείξεων, έχει περάσει νόμος που ορίζει ότι θα πρέπει να μαζεύουμε αποδείξεις μέχρι το όριο του 10% του εισοδήματός μας καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να πληρώσουμε φόρο που αντιστοιχεί στο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που δεν θα συλλέξουμε. Με …non paper, πληροφορηθήκαμε ότι οι αποδείξεις των φαρμακείων θα «μετράνε» μισές όπως το ίδιο  θα συμβαίνει και τις αποδείξεις των supermarket. Κενό και εδώ καθώς δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.
  5. Τελειώνει ο Φεβρουάριος και ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απόφαση που θα ορίζει με ποιο τρόπο θα γίνεται η παρακράτηση φόρου από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Η μεγάλη αλλαγή για τους συνταξιούχους (η παρακράτηση φόρου να γίνεται στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων) σκοπίμως αναβάλλεται για τον Ιούλιο για προφανείς πολιτικούς λόγους. Ωστόσο, τα λογιστήρια αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ειδικά με τις αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου αλλά και άλλων επαγγελμάτων. Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να ξεκαθαρίσει ποια επαγγέλματα χαρακτηρίζονται τεχνικά ή συμβουλευτικά για να προκύψει που θα γίνεται παρακράτηση και που όχι. Αυτοί τη στιγμή, οι λογιστές δεν γνωρίζουν αν σε έναν φορτηγατζή πρέπει να γίνεται παρακράτηση 20% ή όχι.
  6.  Ο νόμος ορίζει ότι μια δαπάνη, άνω των 500 ευρώ, προκειμένου να χαρακτηριστεί επαγγελματική και να αφαιρεθεί από τα ακαθάριστα έσοδα, πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω τράπεζας. Ακόμη και δεν έχει βγει η απόφαση προκειμένου να ξεκαθαριστεί ποιες δαπάνες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Για παράδειγμα, είναι μέσα η μισθοδοσία;
  7. Μηνιαίες καταστάσεις τιμολογίων. Βάσει απόφασης, το μέτρο πρέπει να ισχύσει υποχρεωτικά από τον Μάρτιο δηλαδή σε λιγότερο από έναν μήνα. Υπάρχει εξαγγελία για διόρθωση της απόφασης η οποία πρέπει να γίνει πράξη.  
  8. Πρόστιμα. Βάσει νόμου, τα πρόστιμα πρέπει να επιβληθούν σε όσους δεν έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα δηλώσεις. Το υπουργείο περιορίζεται στις ανακοινώσεις ότι θα τα μειώσει με τον νέο νόμο. Πρέπει να φανεί αν αυτός ο νόμος θα έχει και αναδρομικής ισχύ.  
  9. Για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, υποτίθεται ότι πρέπει να επιβληθεί φόρος υπεραξίας κατά την πώληση μετοχών με κέρδος. Αλαλούμ και εκεί διότι δεν έχει βρεθεί τρόπος να εφαρμοστεί πρακτικά το μέτρο. Θα αλλάξει και αυτό με τον νέο νόμο.
http://www.thetoc.gr/oikonomia/article/oi-foroi-pagwnoun-tin-agora

Δεν υπάρχουν σχόλια: