Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ Μικροί-μεγάλοι στο νέο Ε9

Έντυπη Έκδοση 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μικροί-μεγάλοι στο νέο Ε9

ΜΠΡΟΣΤΑ στους υπολογιστές τους θα βρεθούν και πάλι οι φορολογούμενοι για να συμπληρώσουν το νέο έντυπο Ε9. Υπόχρεοι υποβολής του ηλεκτρονικού εντύπου είναι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν μεταβολές στην περιουσία τους την 1η-1-2014.
Βέβαια, καλό θα ήταν ακόμα και οι ιδιοκτήτες που δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσία τους, να κάνουν έναν έλεγχο στα στοιχεία που είναι συμπληρωμένα στο έντυπο, ώστε να διορθώσουν τυχών λάθη, καθώς από αυτά θα επιβληθεί ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Το έντυπο περιλαμβάνει και φέτος αρκετές παγίδες, τις οποίες αν δεν προσέξουν οι ιδιοκτήτες κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων, θα τους οδηγήσουν σε αυξημένους φόρους.
Στο υπουργείο
Οικονομικών συνεχίζουν το ράβε-ξήλωνε νόμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι έπειτα από έντονες αντιδράσεις, πήρε πίσω την απαίτηση να εκδίδουν κλειδάριθμο τα ανήλικα τέκνα, για να δηλώσουν τα ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους.
Και φέτος η υποβολή των στοιχείων θα γίνει με τους κωδικούς του γονέα.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουν οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων στο είδος της καλλιέργειας ή της χρήσης του γηπέδου, καθώς ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων προβλέπει διαφορετικούς συντελεστές φορολόγησης ανάλογα με την καλλιέργεια και τη χρήση.
Παγίδα κρύβει και η δήλωση αυθαιρέτων, καθώς δεν υπάρχει ειδική καταγραφή για τους βοηθητικούς χώρους, γεγονός που θα οδηγήσει σε πολλαπλάσιο ΕΝΦΙΑ, αφού οι συγκεκριμένοι χώροι δεν θα φορολογηθούν με μειωτικούς συντελεστές.
Αναφορικά με τους συζύγους οι οποίοι δεν είναι ενεργοί χρήστες των υπηρεσιών του Taxisnet, θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων, χρησιμοποιώντας, για την πρόσβαση στο Taxisnet, το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του συζύγου.
Περίπτωση διαζυγίου
Ωστόσο, σε περίπτωση διακοπής ή διάστασης της έγγαμης σχέσης διακόπτεται η δυνατότητα χρήσης του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης του πρώην ή σε διάσταση συζύγου, από την ημερομηνία καταχώρισης της διακοπής ή της διάστασης στο μητρώο.
Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υπόχρεου, αναγράφονται υποχρεωτικά τα στοιχεία του συμβολαίου απόκτησης ή μεταβίβασης. Σε περίπτωση απόκτησης ακινήτων λόγω κληρονομικής διαδοχής, αναγράφονται τα στοιχεία του αποβιώσαντος και η ημερομηνία θανάτου.
Στις περιπτώσεις δεσμευμένων ακινήτων από ΟΤΑ για οποιονδήποτε λόγο, εκτός από τον ΟΤΑ, ο οποίος είναι υπόχρεος σε καταβολή φόρου και υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκκρεμεί η καταβολή της σχετικής αποζημίωσης, το ακίνητο δηλώνεται και από τον έχοντα δικαιώματα επ' αυτού, με συμπλήρωση και των αντίστοιχων κωδικών.
Κάθε ενιαία ιδιοκτησία αναγράφεται σε μια γραμμή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Κατ' εξαίρεσιν, κτίσματα επί οικοπέδου χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας αναγράφονται σε διαφορετικές γραμμές ανά όροφο και τα στοιχεία του οικοπέδου σε μία εξ αυτών. Στη γραμμή στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του οικοπέδου, καταχωρίζεται και η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που υπάρχουν στο οικόπεδο και προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης. Αν όμως στο υπόγειο ή στο ισόγειο υπάρχουν κτίσματα διαφορετικής κατηγορίας, αυτά αναγράφονται σε διαφορετικές γραμμές και, σε μία μόνο από αυτές, αναγράφονται τα στοιχεία του οικοπέδου και η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων.
Σε κάθε περίπτωση αναγραφής κτισμάτων απαιτείται και η συμπλήρωση των στοιχείων του οικοπέδου ή γηπέδου, επί του οποίου βρίσκονται.
Το έτος κατασκευής του ακινήτου αναγράφεται όπως προκύπτει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας ή από την τελευταία αναθεώρησή της. Σε περίπτωση ενιαίου κτίσματος, τμήματα του οποίου έχουν διαφορετική παλαιότητα, έτος κατασκευής είναι το έτος έκδοσης της νεότερης οικοδομικής άδειας. Αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, ως έτος έκδοσής της λαμβάνεται το έτος κατασκευής το οποίο προκύπτει από δημόσιο έγγραφο.
Η επιφάνεια βοηθητικών χώρων αποθηκών, κολυμβητικών δεξαμενών και θέσεων στάθμευσης που αποτελούν, κατά τον τίτλο κτήσης ή τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, παρακολούθημα κτίσματος αναγράφονται στην ίδια γραμμή ως βοηθητικοί χώροι. Εφόσον δεν προκύπτει η επιφάνεια της θέσης στάθμευσης, η επιφάνεια αυτής θεωρείται ότι είναι 20 τ.μ..
Στεγασμένες κοινόχρηστες θέσεις στάθμευσης καθώς και κοινόχρηστες κολυμβητικές δεξαμενές και αποθήκες δηλώνονται από τον κάθε συνιδιοκτήτη σύμφωνα με το ποσοστό του.
Διαμερίσματα τα οποία χρησιμοποιούσαν ή χρησιμοποιούν ως κατοικία οι θυρωροί πολυκατοικιών και ανήκουν από κοινού σε όλους τους συνιδιοκτήτες, δηλώνονται από τον καθένα από αυτούς σύμφωνα με το συνολικό ποσοστό συνιδιοκτησίας αυτού επί του οικοπέδου.
Η δήλωση του Ε9 υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά από όλους τους ιδιοκτήτες με εξαίρεση τις περιπτώσεις που ο υπόχρεος σε δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2014 έχει αποβιώσει, όπου η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται χειρόγραφα στον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: