Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Εκτροχιάστηκαν τα έσοδα από φόρους Υστέρηση 728 εκατ. ευρώ παρουσιάζει ο προϋπολογισμός στο πρώτο τρίμηνο. Απειλεί να «σβήσει» το πρωτογενές πλεόνασμα.

30/04/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκτροχιάστηκαν τα έσοδα από φόρους

Υστέρηση 728 εκατ. ευρώ παρουσιάζει ο προϋπολογισμός στο πρώτο τρίμηνο. Απειλεί να «σβήσει» το πρωτογενές πλεόνασμα.
       
Υστέρηση 728 εκατ. ευρώ παρουσιάζει ο προϋπολογισμός στο πρώτο τρίμηνο. Απειλεί να «σβήσει» το πρωτογενές πλεόνασμα

Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου

«Τρύπα» 728 εκατ. ευρώ στα έσοδα απειλεί να «καταπιεί» το πλεόνασμα και φέρνει πιο κοντά το σενάριο της λήψης νέων μέτρων αμέσως μετά τις εκλογές, όπως μας έχει ήδη προετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την κατακρήμνιση των δημόσιων εσόδων δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2014. Η μεγάλη υστέρηση που καταγράφηκε στις εισπράξεις από την έμμεση φορολογία δημιουργεί αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος 1,541 δισ. ευρώ που επιτεύχθηκε το ίδιο διάστημα και με τεχνητό τρόπο από το υπουργείο Οικονομικών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η υστέρηση στον φόρο εισοδήματος έφτασε τον περασμένο Μάρτιο να ξεπερνά τα 430 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 189 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Πίσω» βρίσκονται και οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ, με την απόκλιση στα πετρελαιοειδή και τα καπνικά προϊόντα να φτάνει τα 385 εκατ. ευρώ. Αστοχίες καταγράφονται και στις υπόλοιπες κατηγορίες εσόδων, όπως για παράδειγμα στους φόρους από την ακίνητη περιουσία, με τις απώλειες σε αυτό το μέτωπο να υπολογίζονται στα 100 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα αυτά των εισπράξεων έχουν «θορυβήσει» την κυβέρνηση καθώς εμφανίζονται σε μια στιγμή που οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι της τρόικας σε «τελεσίγραφό» τους ζητούν νέες παρεμβάσεις στο μέτωπο της οικονομίας για να καλυφθεί το δημοσιονομικό «κενό» του 2015 – που για την ώρα το υπολογίζουν σε 2 δισ. ευρώ ή στο 1,1% του ΑΕΠ. Δεν αποκλείεται τυχόν αστοχίες που θα υπάρξουν φέτος στα έσοδα να ενσωματωθούν στο «πακέτο» των μέτρων που θα επιβληθεί το νέο έτος. Στην παρούσα -προεκλογική- φάση μόνο για μέτρα δεν θέλει να ακούει το Μαξίμου, το οποίο έχει φτάσει να διαψεύδει κάθε δυσάρεστη είδηση που «ξεστομίζει» η τρόικα.

Οι δαπάνες

Εκτός από τα έσοδα, ασφυκτικές πιέσεις υφίσταται ο προϋπολογισμός και από τις δαπάνες. Μπορεί οι πρωτογενείς να εμφανίζονται απόλυτα «πειθαρχημένες» στο πρώτο τρίμηνο του 2014 (σ.σ. περιορίστηκαν στα 9,861 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 10,557 δισ. ευρώ, εξοικονόμηση 696 εκατ. ευρώ), όμως εκρηκτική είναι η αύξηση που σημειώνεται στις καταπτώσεις εγγυήσεων. Για τα δάνεια που πληρώνει ο προϋπολογισμός σε φορείς εντός γενικής κυβέρνησης ο λόγος, τα οποία δόθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Οι καταπτώσεις φτάνουν στα 382 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου από 34 εκατ. ευρώ που ήταν το ύψος της επιβάρυνσης για τον αντίστοιχο μήνα του 2013.

Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα στο τρίμηνο του 2014 απορρόφησαν 2,72 δισ. ευρώ ή το 25,6% της ετήσιας επιχορήγησής τους. Ο ΟΓΑ έχει «ροκανίσει» το 28,9% του συνολικού κονδυλίου για το 2014, το ΙΚΑ το 27,8%, ο ΕΟΠΥΥ το 25%, ο ΟΑΕΕ το 31,9% και ο ΟΑΕΔ το 24,8%. Για την ιστορία και μόνο, φέτος τα χρεολύσια που θα πληρώσει ο προϋπολογισμός θα φτάσουν στα 67 δισ. ευρώ…


Δεν υπάρχουν σχόλια: