Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Τι θα ισχύσει για τις δηλώσεις ΦΠΑ μετά τη διπλή παράταση

Τι θα ισχύσει για τις δηλώσεις ΦΠΑ μετά τη διπλή παράταση

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014 20:40
 
UPD:20:57
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros
Όλες αυτές οι δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι και τις 05 Μαίου.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων θα πρέπει να είναι οι φορολογούμενοι μετά και τη διπλή παράταση που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Το «άθροισμα» των δύο ανακοινώσεων που εκδόθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης οδηγεί στο εξής συμπέρασμα:
Καταρχήν όσον αφορά στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ, από τις δύο ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι:
  1. Όποιος έχει υποβάλλει τη δήλωση εδώ και μέρες και έχει πάρει ταυτότητα οφειλής που αναφέρει ότι η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να πληρωθεί σήμερα (30/04), τότε οφείλει να πληρώσει την πρώτη δόση σήμερα (πλέον με e-banking). Σε διαφορετική περίπτωση, θα επωμισθεί την προσαύξηση του 0,74% για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να πληρωθεί κανονικά μέχρι τις 30/05 χωρίς προσαύξηση.
  2. Όποιος έχει υποβάλλει τη δήλωση σήμερα και πήρε ταυτότητα οφειλής η οποία του αναφέρει ότι πρέπει να πληρώσει τον φόρο μέχρι τις 30/05 (λόγω του γνωστού πλέον λάθους που έχει επισημάνει από το πρωί το naftemporiki.gr), τότε θα πρέπει να πληρώσει την πρώτη δόση έως την Παρασκευή 02/05 και την δεύτερη δόση έως τις 30/05 για να μην φορτωθεί με προσαυξήσεις.
  3. Όποιος δεν έχει κάνει ακόμη τη δήλωση του ΦΠΑ, μπορεί να το κάνει μέχρι την Δευτέρα 05/05 χωρίς η δήλωση να θεωρηθεί εκπρόθεσμη. Σε αυτή την περίπτωση όμως, ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί ολόκληρος μέχρι το τέλος Μαίου ώστε να μην υπάρχει προσαύξηση.
Εκτός από την παράταση για τον ΦΠΑ με την νεώτερη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ανακοινώθηκαν παρατάσεις και για άλλες φορολογικές υποχρεώσεις που έληγαν στις 30/04 και είναι οι εξής:
  • δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν.2238/1994 (ΟΕ, ΕΕ, κλπ)
  • οριστικές δηλώσεις από μισθωτές υπηρεσίες και από ελευθέρια επαγγέλματα της παραγράφου 3 του άρθρου 59 του ίδιου νόμου,
  • εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ
Όλες αυτές οι δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι και τις 05 Μαίου.
Επίσης η παράταση, ισχύει και για τις εταιρείες που υποβάλλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους σε φυσικό χαρτί στις Δ.Ο.Υ.
newsroom naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: