Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 27 Απριλίου 2014
Ανάσα ρευστότητας η ρύθμιση για ΦΠΑ
ΤΟ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ κύκλο των επιχειρήσεων που καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ χωρίς να έχουν εισπράξει τα τιμολόγια που έκοψαν, προσπαθεί να σπάσει το υπουργείο Οικονομικών.
Η ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή, προβλέπει ότι επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα μπορούν στο εξής να επιλέγουν αν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος να μην πληρώνουν ΦΠΑ, αν δεν τον έχουν εισπράξει. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει μια ανάσα ρευστότητας στην αγορά και να απαλλάξει χιλιάδες φορολογούμενους από το βραχνά των προστίμων.
Ταυτόχρονα, στην έκθεσή της η Κομισιόν με την επικαιροποίηση του μνημονίου, αναφέρει ότι το ελληνικό Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο συνολικά 10 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ που δεν εισπράττει από τους 6 στους 10 υπόχρεους υποβολής ΦΠΑ.
Η Κομισιόν ζητά το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα σε:
Ξεκαθάρισμα της λίστας των υπόχρεων σε ΦΠΑ, διαγράφοντας τις ανενεργές επιχειρήσεις.
Απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από την υποχρέωση υποβολής περιοδικών δηλώσεων και απόδοση ΦΠΑ.
Επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ ακόμα και χωρίς έλεγχο, κυρίως στις επιχειρήσεις που δεν έχουν εγγραφεί στο παρελθόν στα «μαύρα κατάστιχα» της Εφορίας.
Ειδικά για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην καθιέρωση απαλλαγής επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με τζίρο 5.000-1000 ευρώ, ενώ υπάρχει και πρόταση από τον γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη το όριο να ανέβει στις 25.000 ευρώ.
Βάσει των παραπάνω, το επόμενο διάστημα αναμένεται να αλλάξει ριζικά (για ακόμα μια φορά τους τελευταίους μήνες) η διαδικασία υποβολής και απόδοσης ΦΠΑ. Ηδη με τη ρύθμιση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν τζίρο έως 500.000 ευρώ θα επιλέγουν αν θα πληρώνουν τον ΦΠΑ, αν δεν τον έχουν εισπράξει.
Οσοι είναι υπόχρεοι υποβολής ΦΠΑ, θα μπορούν με μια δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης να ενταχθούν στο νέο καθεστώς, το οποίο θα ισχύει από την έναρξη της επόμενης φορολογικής περιόδου.
Ωστόσο, στο ειδικό καθεστώς δεν μπορεί να ενταχθεί υποκείμενος στο φόρο, ο οποίος αποδεδειγμένα κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων διαχειριστικών περιόδων:
- δεν έχει υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος ή καταστάσεις πελατών-προμηθευτών ή
- έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις που συνιστούν φοροδιαφυγή.
Επίσης δεν μπορεί να ενταχθεί υποκείμενος στο φόρο πριν από την παρέλευση δώδεκα μηνών από την έναρξη της δραστηριότητάς του.
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι με την εφαρμογή του μέτρου θα υπάρξει αύξηση ταμειακών ροών και ενίσχυση της ρευστότητας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα σημειωθεί δραστική μείωση των υποθέσεων που επιλύονται δικαστικά, ενώ θα συμβάλει στην αποφυγή της δημιουργίας ενός νέου κύματος ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου