Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Επίθεση φιλίας από την εφορία

Επίθεση φιλίας από την εφορία

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Σπύρου Δημητρέλη
Αλλάζει δόγμα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των φορολογούμενων που δεν μπορούν να πληρώσουν του φόρους τους. Η πολύ αυστηρή λογική που είχε ακολουθήσει η προηγούμενη ηγεσία της ΓΓΔΕ ότι «όποιος δεν πληρώνει τιμωρείται και εξοντώνεται οικονομικά» εγκαταλείπεται και αλλάζει άρδην το σκηνικό στις σχέσεις εφορίας και φορολογούμενων. Και αν αυτά φαντάζουν κάπως θεωρητικά, ήδη έχει εκπονηθεί και το πρακτικό σχέδιο προκειμένου να αλλάξει πρόσωπο η εφορία και να γίνει πιο φιλική στον φορολογούμενο που δεν μπορεί να πληρώσει.

Πολύ σύντομα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του capital.gr, πρόκειται να ξεκινήσει ένα ειδικό πρόγραμμα μελέτης από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων που θα στοχεύει στο να διερευνήσει το βαθμό αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα καλλιεργηθεί φορολογική συνείδηση στους πολίτες.

«Μέχρι τώρα γίνονταν καμπάνιες κατά της φοροδιαφυγής και αλλαγές στο φορολογικό μηχανισμό με βάση το τι πίστευαν όσοι είχαν τις τύχες του φορολογικού μηχανισμού στα χέρια τους και οι συνεργάτες τους», λέει στο capital.gr ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Για πρώτη φορά θα ρωτήσουμε τους ίδιους τους φορολογούμενους τι θέλουν από τη φορολογική διοίκηση. Και με βάση τα ευρήματα αυτής της μελέτης θα προχωρήσουμε σταδιακά σε παρεμβάσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών με στόχο τελικά την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Αλλά με τη συνεργασία των πολιτών και χωρίς λογικές τιμωρίας και εξόντωσης».

Στο στόχαστρο της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών Εσόδων έχουν μπει όλα τα μέτρα που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια και τα οποία είχαν σαν κοινή συνισταμένη στη σκλήρυνση της στάσης της εφορίας έναντι των φορολογούμενων που με γεωμετρική πρόοδο δήλωναν αδυναμία εκπλήρωσης των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Τέτοια μέτρα είναι η άσκηση ποινικών διώξεων για χρέος πάνω από 5.000 ευρώ που μένει απλήρωτο για περισσότερους από τέσσερις μήνες, η απευθείας κατάσχεση τραπεζικών υπολοίπων των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμο χρέος προς το δημόσιο, τα πρόστιμα για την καθυστέρηση εξόφλησης φόρων, τα μεγάλα πρόστιμα για την μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων, η ανυπαρξία της δυνατότητας μιας νέας αρχής για όσους έχουν κηρύξει στάση πληρωμών προς την εφορία κα.

Όλα τα παραπάνω μέτρα δεν κατάφεραν να ανακόψουν την με χειμαρρώδη ρυθμό αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο και του αριθμού αυτών που δεν πληρώνουν την εφορία.

Οι φορολογούμενοι μέσα από μια σειρά  δημοσκοπικών ερευνών θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα:
-γιατί δεν πληρώνουν τους φόρους τους
-γιατί εγκαταλείπουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως είναι η υποβολή δηλώσεων.
-γιατί επιλέγουν να αποκρύψουν το εισόδημά τους από την εφορία και να γλιτώσουν φόρους
-με ποιον τρόπο θα αυξηθεί η πιθανότητα να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις
-θεωρούν το οικονομικό και διοικητικό κόστος συμμόρφωσης με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις υψηλό;

Από την ολοκλήρωση αυτών των μελετών θα εκπονηθεί και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την μορφή που θα πρέπει να πάρει ο φορολογικός μηχανισμός την επόμενη τουλάχιστον 5ετία και θα εκπονηθεί και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων για την αλλαγή του σημερινού μοντέλου της φορολογικής διοίκησης. Από τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών αναμένεται να υπάρξουν παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν:

-με τον τρόπο ρύθμισης των χρεών των φορολογούμενων, όπως είναι ο αριθμός των δόσεων, το ποιοι θα έχουν αυτή τη δυνατότητα και ποιο ποσό θα πληρώνουν κάθε μήνα
-με τον τρόπο ειδοποίησης για την πληρωμή των φορολογικών οφειλών. Σήμερα όλες οι ειδοποιήσεις πληρωμής των φόρων αναρτώνται μόνο στο taxisnet. Μήπως η επιστροφή στην έντυπη ειδοποίηση θα αυξήσει την εισπραξιμότητα των φόρων;

-με ποιους τρόπους θα ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των φορολογούμενων που διακόπτουν συνολικά τη σχέση τους με φορολογικό μηχανισμό εγκαταλείποντας κάθε φορολογική υποχρέωση όπως είναι η υποβολή δηλώσεων; Μήπως πρέπει να θεσπιστεί μια διαδικασία δωρεάν παροχής φορολογικών υπηρεσιών σε όσους δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να είναι τυπικοί στις φορολογικές τους υποχρεώσεις;

-πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται όσοι δεν εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις; Με αυστηρά κατασταλτικά μέτρα όπως είναι οι κατασχέσεις ή η με προϋποθέσεις διευκόλυνσή τους για να αποκτήσουν και πάλι επαφή με το δημόσιο ταμείο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: