Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014
Επιμένουν στο πλεόνασμα μην πληρώνοντας
Πλεόνασμα ακόμα και με μειωμένα έσοδα συνεχίζει να καταγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός, κόβοντας δαπάνες και χρωστώντας σε ιδιώτες από ληξιπρόθεσμα χρέη τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα έκλεισε με υπέρβαση στόχου περίπου στο 1 δισ. και διαμορφώθηκε στα 2 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014
Ωστόσο, η καθυστέρηση στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ, εξαιτίας του μπάχαλου που προκλήθηκε από τα λάθη και τις αδικίες, οδήγησε τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού να διαμορφωθούν χαμηλότερα του στόχου κατά 325 εκατ. ευρώ και 2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι καθώς διαμορφώθηκαν στα 32,9 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού υπολείπονται του στόχου κατά 260 εκατ. ευρώ και 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι καθώς διαμορφώθηκαν στα 29,6 δισ. ευρώ. Υστέρηση έναντι του στόχου καταγράφουν και τα έσοδα προ επιστροφών φόρων, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 31,8 δισ. ευρώ, δηλαδή 100 εκατ. χαμηλότερα έναντι του στόχου και 260 εκατ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, οι χαμηλότερες επιδόσεις έναντι της περυσινής χρονιάς, παρά τα υψηλότερα κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι φορολογικά έσοδα, οφείλονται, κυρίως, σε 2 λόγους:
* Πέρυσι, μεταφέρθηκαν, ήδη από τον Ιούλιο, αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (Securities Market Programme - SMPs), ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τα έσοδα.
* Πέρυσι, οι επιστροφές φόρων ήταν 45% χαμηλότερες από την αντίστοιχη φετινή περίοδο, βελτιώνοντας το αποτέλεσμα των εσόδων.
Ενώ και οι όποιες, μικρές, αποκλίσεις από τους φετινούς στόχους οφείλονται, κυρίως, στην παράταση καταβολής των δόσεων του φόρου ακίνητης περιουσίας.
Στο μέτωπο των δαπανών, στο οκτάμηνο του έτους οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 27 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,2 δισ. έναντι του στόχου και 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Το «μαχαίρι» στις δαπάνες του Δημοσίου, έχει μπει μάλιστα τόσο βαθιά που η υπέρβαση του στόχου επετεύχθη παρά τις αυξημένες δαπάνες ύψους 595 εκατ. ευρώ για «κοινωνική προστασία», εκ των οποίων τα 483 εκατ. ευρώ αφορούν το «κοινωνικό μέρισμα».
Τέλος, οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με πέρυσι στα 3,3 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου