Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Οι τράπεζες που "κόπηκαν" στα stress tests - Κεφαλαιακή τρύπα 26,4 δισ. ευρώ

Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΗΣ ΕΚΤ

Οι τράπεζες που "κόπηκαν" στα stress tests - Κεφαλαιακή τρύπα 26,4 δισ. ευρώ

Οι τράπεζες που  κόπηκαν  στα stress tests - Κεφαλαιακή τρύπα 26,4 δισ. ευρώ
Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν 25 από τις 130 τράπεζες της Ευρωζώνης που υπεβλήθησαν στην διπλή δοκιμασία (Έλεγχος Ποιότητας Ενεργητικού- ΑQR και stress tests) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μένουν μετεξεταστέες.
Όπως ανακοίνωσε στη 1 το μεσημέρι η ΕΚΤ, οι εν λόγω τράπεζες είναι οι :

1. EFG Eurobank (Ελλάδα)
2.Εθνική Τράπεζα (Ελλάδα)
3. Πειραιώς (Ελλάδα)
4.Monte dei Paschi di Siena (Ελλάδα)
5.Banca Carige (Ιταλία)
6.Cooperative Central Bank (Κύπρος)
7.Τράπεζα Κύπρου (Κύπρος)
8. Ελληνική Τράπεζα (Κύπρος)
9. Banco Commercial Portugues (Πορτογαλία)
10. Oesterreiche Volksbanken (Αυστρία)
11. Permanent TSB (Ιρλανδία)
12. Banca Popolare di Milano (Ιταλία)
13. Veneto Banca (Ιταλία)
14. Banco Popolare di Vicenza (Ιταλία)
15. Banco Popolare (Ιταλία)
16. Credito Valltelinense (Ιταλία)
17. Dexia (Βέλγιο)
18. Banca Popolare di Sondrio (Ιταλία)
19.AXA Bank Europe (Γαλλία)
20. C.R.H. (Γαλλία)
21. Munchener Hypothekenbank (Γερμανία)
22.Banca Popolare dell' Emilia Romagna (Ιταλία)
23.Nova Ljublianska (Σλοβενία)
24.Liberbank (Σλοβενία)
25. Nova Kreditna Banka Maribor (Σλοβενία)

Η κεφαλαιακή "τρύπα" των τραπεζών αυτών με βάση τους ισολογισμούς τους όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2013 ανέρχεται σε 26,4 δισ. ευρώ. Εάν όμως ληφθούν υπόψη οι πρωτοβουλίες κεφαλαιακής ενίσχυσης που ανέλαβαν οι τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αρχές του τρέχοντος έτους (ύψους 57, 1 δισ. ευρώ συνολικά), τότε προκύπτει ότι στην παρούσα φάση, κεφαλαιακές ανάγκες εμφανίζουν μόνο 13 από τις 25 προαναφερθείσες τράπεζες (Eurobank, Monte dei Paschi, Banca Carige, Εθνική, Banco Comercial Portugues, Oesterreicher Volksbanken, Permanent TSB, Banco Popolare di Milano, Banca Popolare di Vicenza, Dexia, Ελληνική Τράπεζα, Nova Ljublianska, Nova Kreditna Banka Maribor) και η "τρύπα" περιορίζεται στα 9,4 δισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα του ελέγχου στοιχείων ενεργητικού, οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω την αξία των στοιχείων ενεργητικού στους ισολογισμούς τους κατά 48 δισ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 136 δισ. ευρώ, στα 879 δισ. ευρώ. Βάσει του δυσμενούς σεναρίου, τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών θα μειώνονταν κατά 263 δισ. ευρώ, με τον δείκτη ιδίων κεφαλαίων τους να ψαλιδίζεται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 8,3% από 12,4%.

Οι 13 τράπεζες που εμφανίζουν ακόμα κεφαλαιακές ανάγκες έχουν προθεσμία δυο εβδομάδων να παρουσιάσουν σχέδια για το πώς θα καλύψουν το κενό και εφόσον τα σχέδια εγκριθούν από την ΕΚΤ (η οποία από τις 4 Νοεμβρίου αναλαμβάνει την απευθείας εποπτεία των 130 ομίλων που υπέστησαν τη δοκιμασία, καθώς ενεργοποιείται η Ενιαία Εποπτική Αρχή SSM, o πρώτος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης), έχουν στην διάθεσή τους εννέα μήνες για να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ποσά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: