Του Μάριου Χριστοδούλου
Μπαράζ φορολογικών ελέγχων σε τουλάχιστον 1.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, φυσικά πρόσωπα αλλά και σε μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου αρχίζει λίγο πριν τελειώσει το 2014 το υπουργείο Οικονομικών, για να καλύψει την «τρύπα» των 600 εκατ. ευρώ που εμφανίζουν τα φορολογικά έσοδα.
Τον ίδιο στόχο έχει και η ενέργεια που θα διεξαχθεί παράλληλα με το «σαφάρι» του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Για την επιχείρηση-σκούπα ο λόγος που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο σε όλα τα αδρανή επενδυτικά προϊόντα (μετοχές, ομόλογα, repos, αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστικά προϊόντα κ.λπ.) προκειμένου να περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου.
H ειδική επιτροπή
Η κίνηση αυτή αποτελεί το επόμενο βήμα του νομοθετικού πλαισίου για τις αδρανείς καταθέσεις (κεφάλαια που παραμένουν σε ακινησία για 20 χρόνια) που μέσα στο 2014 απέφερε στα κρατικά ταμεία έσοδα 36,8 εκατ. ευρώ. Την πολιτική εποπτεία του μέτρου έχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Τώρα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη συστήνεται ειδική επιτροπή που θα αναλάβει την επέκταση και την επικαιροποίηση της υφιστάμενης διάταξης. Ως αδρανής επενδυτικός λογαριασμός θα χαρακτηρίζεται εκείνος στον οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί αποδεδειγμένα καμία πραγματική συναλλαγή από τους δικαιούχους επενδυτές για χρονικό διάστημα 20 ετών.
Τα ιδρύματα του χρηματοπιστωτικού και ασφαλιστικού τομέα θα υποχρεωθούν να στείλουν στους δικαιούχους αδρανών επενδύσεων ειδοποιήσεις πριν από τη συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής, ενημερώνοντας ότι σε περίπτωση που δεν παρουσιάσουν κινήσεις οι λογαριασμοί τους θα παραγραφούν και το περιεχόμενό τους θα περιέλθει στο Δημόσιο λόγω συμπλήρωσης της 20ετίας.
Το πλεόνασμα 1,5%
Οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος εκτιμούν ότι τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τα αδρανή επενδυτικά προϊόντα θα συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ που προβλέπει για φέτος το Μνημόνιο ή αλλιώς 2,733 δισ. ευρώ.
Τη διαφορά θεωρούν οι ίδιες πηγές ότι θα κάνουν οι έλεγχοι που θα ξεκινήσει η Εφορία και οι οποίοι θα γίνουν με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτίσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ)… δύο μήνες πριν από το τέλος του 2014.
Το σχέδιο καλύπτει όλες τις υπηρεσίες οι οποίες βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, ενώ για τις νέες που συστήνονται με το προεδρικό διάταγμα 111/2014 οι στόχοι ισχύουν από τις 30 Οκτωβρίου του 2014, ημερομηνία έναρξης ισχύος της νέας οργανωτικής δομής της ΓΓΔΕ.
Αξιολόγηση προϊσταμένων
Σύμφωνα με αυτό, οι ελεγκτικές υπηρεσίες καλούνται μεταξύ άλλων να συγκεντρώσουν 350 εκατ. ευρώ από τους μεγάλους οφειλέτες, να διενεργήσουν 1.000 προληπτικούς ελέγχους για φοροδιαφυγή αλλά και 27 εσωτερικούς, σε εν ενεργεία υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών με την ιδιότητα του εφοριακού.
Των ελέγχων θα ακολουθήσει αξιολόγηση των προϊσταμένων των γενικών και των αυτοτελών διευθύνσεων από τη ΓΓΔΕ, Αικατερίνη Σαββαΐδου, ως προς την επίτευξη των εισπρακτικών στόχων που τους έχουν ανατεθεί. Κάτι που σημαίνει ότι ορισμένοι επικεφαλής, που δεν θα πιάσουν τον πήχη με τις προβλεπόμενες εισπράξεις, θα οδηγηθούν προς την έξοδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου