Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

«Ειδικές ζώνες» τα μνημόνια

«Ειδικές ζώνες» τα μνημόνια

kouneva_katrougalos.jpg

Κωνσταντίνα Κούνεβα, Γιώργος Κατρούγκαλος | EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
Στη δύσκολη θέση να παραδεχθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι παραβιάζεται ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. στο θέμα των συνδικαλιστικών ελευθεριών, έφερε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερώτηση των ευρωβουλευτών Κ. Κούνεβα και Γ. Κατρούγκαλου. Μάλιστα ο γνωστός για τις παρεμβάσεις τους στα εσωτερικά ζητήματα Πιερ Μοσκοβισί στην απάντησή του προς τους Ελληνες ευρωβουλευτές επικαλείται «νομικά παράθυρα» προκειμένου να μην απαντήσει στην ευθεία παραβίαση των ενωσιακής νομοθεσίας που προσπαθούν να επιβάλουν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλου και Κ. Κούνεβα για τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 και ειδικότερα τις διατάξεις για την κήρυξη απεργίας, αλλά και την επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ άουτ), ο κ. Μοσκοβισί ουσιαστικά παραδέχεται ότι οι χώρες που έχουν υπαχθεί σε μνημόνια αποτελούν «ειδικές οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές ζώνες», όπου δεν ισχύουν το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, «το μνημόνιο συνεννόησης δεν αποτελεί πράξη της Ε.Ε., αλλά πράξη που συμφωνήθηκε διμερώς μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της... Κατά την εφαρμογή μέτρων στο πλαίσιο μιας τέτοιας διακυβερνητικής ρύθμισης, οι αρχές του οικείου κράτους-μέλους δεν εφαρμόζουν το δίκαιο της Ε.Ε… Επαφίεται συνεπώς στις εθνικές κυβερνήσεις να διασφαλίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα με βάση την εθνική τους νομοθεσία και τις διεθνείς τους δεσμεύσεις».
«Eίναι προφανές ότι οι παραπάνω εξηγήσεις του επιτρόπου στην ουσία δεν στοιχειοθετούν απάντηση, αλλά υπεκφυγή, αφού με διαδικαστικούς και νομικίστικους όρους επαναλαμβάνεται το στερεότυπο: άλλο ενωσιακό δίκαιο και άλλο διακυβερνητικές συμφωνίες. Αποσιωπάται έτσι, όμως, από κορυφαίο θεσμικό όργανο της Ε.Ε. ότι οι προβλέψεις του Μνημονίου εντάχθηκαν ρητά στη δικαιοδοσία της Ε.Ε. με την απόφαση του Συμβουλίου της 10ης Μαΐου 2010, τη 2010/320/Ε.Ε., ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία ως προς την υπαγωγή τους στο ενωσιακό δίκαιο», σχολιάζουν με την ανακοίνωσή τους οι δύο ευρωβουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: