Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Έρχονται με… κάρβουνο οι εγκύκλιοι για τις φορολογικές δηλώσεις

Σάββατο, 02 Μαΐου 2015 22:49

Έρχονται με… κάρβουνο οι εγκύκλιοι για τις φορολογικές δηλώσεις

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Έρχονται με… κάρβουνο οι εγκύκλιοι για τις φορολογικές δηλώσεις
Πλησιάζουμε στην τελική ευθεία για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, αλλά «φως» ακόμη δεν έχουμε δει. Οι πληροφορίες μιλούν για άνοιγμα του συστήματος στις 10 ή 15 Μαΐου, με καταληκτικές ημερομηνίες 30 Μαΐου για τα νομικά πρόσωπα και 10 ή 15 Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα.
Γράφουν οι Απόστολος Αλωνιάτης και Χάρης Τσοχαντάρης
Όλα όμως είναι στον αέρα για μία ακόμη φορά, καθώς, παρ’ όλες τις δεσμεύσεις, ακόμη και σήμερα δεν έχουν εκδοθεί βασικές εγκύκλιοι, που αφορούν την υποβολή των δηλώσεων, αλλά και τη σύνταξη των ισολογισμών των επιχειρήσεων.
Για παράδειγμα δεν έχει εκδοθεί ακόμη η βασική εγκύκλιος για τον τύπο και περιεχόμενο του Ε1, (φορολογική δήλωση των φυσικών προσώπων) του Ε2, (δήλωση των εισοδημάτων από ενοίκια) και του Ε3, (το έντυπο των πληροφοριακών στοιχείων των επιχειρήσεων). Ενώ, ακόμη δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος για τις εκπιπτόμενες και μη δαπάνες.
Ο παραλογισμός
Ενώ είναι αδύνατο να συντάξουμε δηλώσεις και ισολογισμούς, το ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) απαιτεί να καταθέσουμε ισολογισμούς για ΕΠΕ, μέχρι 31/3, για ΙΚΕ έως 30/4 και για Α.Ε. κ.λπ., είκοσι ημέρες πριν από την Γενική Συνέλευση της οντότητας, που έχει καταληκτική ημερομηνία πραγματοποίησης την 30.06.2015, για όσες έχουν κλείσει χρήση την 31.12.2014.
Πέρα βέβαια από το παράλογο που θέματος να καταθέτεις δήλωση 30.06.2015 και να πρέπει να συντάξεις ισολογισμό τρεις μήνες νωρίτερα, για τις ΕΠΕ, υπάρχει κι άλλη μία αντίθεση στο όλο θέμα, που δείχνει την έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών του δημοσίου.
Με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ΕΛΠ), οι εταιρίες με διπλογραφικά βιβλία έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση μέσα σε έξι μήνες από το κλείσιμο της χρήσης (φορολογικό έτος λέγεται με βάση τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος). Στη σύνταξη των ΕΛΠ συμμετείχαν και εκπρόσωποι της εποπτεύουσας αρχή (ΓΕΜΗ) μιας και ο νόμος αυτός (ν. 4308/2014) έφερε σημαντικές αλλαγές στους ιδρυτικούς νόμους των εταιριών.
«Μας έκαναν χάρη»
Κανείς όμως δεν μίλησε για εναρμόνιση, λογιστική, φορολογική και διοικητική λειτουργία αυτών των οργανισμών.
Σε συζήτηση με στελέχη του ΓΕΜΗ, «μας έκαναν τη χάρη», όπως είπαν, να κάνουν τα στραβά μάτια και να μην επιβάλλουν πρόστιμα στις επιχειρήσεις. Κανείς δεν σκέφτηκε να μιλήσει με την πολιτική ηγεσία και να δώσει λύση στο πρόβλημα, που μπορεί να λυθεί σήμερα με «τα στραβά μάτια» των αρμοδίων, αλλά του χρόνου που θα είναι κάποιοι άλλοι αρμόδιοι, ίσως να έχουν ποιο γερακίσιο βλέμμα!
Σχετικά με τις δηλώσεις, το μόνο είναι σίγουρο (για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια) από την εποχή του (Χάρη) Θεοχάρη, τότε γ.γ. της ΓΓΠΣ (Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων): θα είναι μία ακόμη δύσκολη χρονιά για φορολογούμενους, επιχειρήσεις και λογιστές.
Καλό κουράγιο λοιπόν, αν και την ευχή την έκανε ο Όλι Ρεν στην αρχή του μνημονίου…
Υποβολή από φυσικά πρόσωπα
Με τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν.4172/2013 καθορίζεται ποιοι είναι υπόχρεοι σε δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ο τρόπος υποβολής, καθώς και τα εισοδήματα που θα δηλωθούν.
Ειδικότερα, ο φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, πραγματικά ή τεκμαρτά, τα φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο ή απαλλασσόμενα.
Δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα και οι κεκαρμένοι μοναχοί για το καθαρό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται σε αυτούς κατά το χρονικό διάστημα που διατηρούν την ανωτέρω ιδιότητα, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.
Οι κάτοικοι εξωτερικού υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα μόνον όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, από πηγές Ελλάδας.
Αντιθέτως, ένας κάτοικος εξωτερικού που διαθέτει π.χ. δευτερεύουσα κατοικία, επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή προβαίνει σε αγορά ακινήτου, αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας, δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης.
Με τις διατάξεις του νέου ΚΦΕ, δεν προβλέπεται, πλέον, εξαίρεση από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης για τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κλπ.), ακόμα και εάν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου.
Η ακτινογραφία των Δηλώσεων
Τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από το 2014 και μετά φορολογούνται πλέον με τον νόμο του 2013 (4172). Από φέτος εισάγεται η έννοια του φορολογικού έτους, που ταυτίζεται με το ημερολογιακό, ενώ καταργείται το οικονομικό έτος.
Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων έχουν τροποποιηθεί για να είναι σύμφωνες με τις νέες διατάξεις. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή, κάποιοι κωδικοί εμφανίζονται προσυμπληρωμένοι, με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία που έχουν αποσταλεί στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται μήνυμα που υπενθυμίζει και καθοδηγεί τους φορολογούμενους για τη συμπλήρωση ποσών. Κατά την συμπλήρωση κάποιων εισοδημάτων, ζητείται η συμπλήρωση επιπλέον πληροφοριών, όπως π.χ. ο ΑΦΜ του συναλλασσόμενου
Χαρακτηριστικά της Δήλωσης
  1. Δεν υπάρχει ενιαία φορολογική κλίμακα. Κάθε εισόδημα έχει δικό του συντελεστή φορολόγησης.
  2. Εξακολουθούν να υπάρχουν εισοδήματα που, με την παρακράτηση φόρου που υπόκεινται, εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση.
  3. Συνεχίζεται η υποχρέωση να δηλώνονται όλα τα εισοδήματα, ακόμη και τα απαλλασσόμενα.
  4. Οι δηλώσεις υποβάλλονται και φέτος ηλεκτρονικά, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, που δύνανται να υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στη ΔΟΥ.
  5. Ειδικά, για το 2014, η προθεσμία υποβολής της δήλωσης είναι η 30.06.2015, η πρώτη δόση καταβάλλεται έως τις 31.07.2015, η δεύτερη δόση έως τις 30.09.2015 και η τρίτη δόση έως τις 30.11.2015, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης.
  6. Καταργήθηκε η έκπτωση 1,5% στην εφάπαξ καταβολή του φόρου.
  7. Το έντυπο Ε1 ακολούθησε τη νέα κατηγοριοποίηση εισοδημάτων. Σε κάθε πίνακα εντάχθηκαν και τα εισοδήματα της κάθε επί μέρους κατηγορίας που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή. Ο κάθε πίνακας θα έχει και τον φόρο που παρακρατήθηκε από την κάθε κατηγορία. Συνεπώς, η κάθε κατηγορία θα βγάζει δικό της «αποτέλεσμα».
  8. Εξακολουθούν να φορολογούνται, υπό προϋποθέσεις, ως μισθωτοί οι επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες, βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, σε μέχρι τρία πρόσωπα ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματός τους προέρχεται από ένα πρόσωπο.
  9. Περιλαμβάνονται από εδώ και στο εξής, στις μισθωτές υπηρεσίες, και οι αμοιβές μελών Δ.Σ.
  10. Επίσης και οι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες, θεωρούνται ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά μη έχοντες την εμπορική ιδιότητα.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice, της Πέμπτης 30 Απριλίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: