Τρίτη 5 Μαΐου 2015

«Δηλώστε όσες καταθέσεις έχετε στο εξωτερικό» - Τι σχεδιάζει ο Νικολούδης

Τρίτη, 05 Μαΐου 2015 08:14

«Δηλώστε όσες καταθέσεις έχετε στο εξωτερικό» - Τι σχεδιάζει ο Νικολούδης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
«Δηλώστε όσες καταθέσεις έχετε στο εξωτερικό» - Τι σχεδιάζει ο Νικολούδης
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν όλες οι αδήλωτες καταθέσεις. Όχι μόνο στην Ελβετία, αλλά ανά τον κόσμο, σε φορολογικούς και άλλους παραδείσους.
Γράφει:  
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς υπό τον Παναγιώτη Νικολούδη προετοιμάζει ένα σχέδιο για την νομιμοποίηση «ξεχασμένων» καταθέσεων στο εξωτερικό, προκειμένου να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα το ζήτημα.
Ο σχεδιασμός στηρίζεται στο πρόγραμμα εθελοντικής αποκάλυψης (Voluntary Disclosure Programme- VDP) σε παγκόσμιο επίπεδο για το σύνολο των «μαύρων» λογαριασμών, σε όποια χώρα κι αν διατηρούνται.
Το επιτελείο του Παναγιώτη Νικολούδη εκτιμά ότι καταρχήν η νέα συμφωνία με τους Ελβετούς θα φέρει αποτελέσματα, επιστρέφοντας στα δημόσια ταμεία ένα σημαντικό ποσό χρημάτων. Κι αυτό γιατί, το νέο deal της κυβέρνησης με την Ελβετία προβλέπει απαλλαγή των καταθετών από οποιαδήποτε φορολογική ή ποινική μελλοντική ευθύνη.
Το ύψος των αδήλωτων ελληνικών καταθέσεων παραμένει γρίφος. Όχι μόνο για εκείνες που βρίσκονται στην Ελβετία, αλλά παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον υπουργό, κ. Νικολούδη, το γεγονός ότι το 2012 οι αρχές της Ελβετίας εξέφρασαν την πρόθεση να δώσουν στην ελληνική κυβέρνηση 1,4 δισ. ευρώ ως προκαταβολή των φόρων, που εκτιμούσαν ότι θα εισπράξουν, ανεβάζει τον «μαύρο» λογαριασμό, τόσο για την Ελβετία, όσο και για τις άλλες χώρες. Τα χρήματα αυτά, ωστόσο, δεν εισπράχθηκαν ποτέ, και ουδείς γνωρίζει εάν αυτό έγινε με ευθύνη της Ελβετίας ή της Ελλάδας.
Σε κάθε περίπτωση, οι κομβικές λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας με την Ελβετία δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί: το ύψος του φόρου που θα επιβληθεί, η διάρκεια κλπ.
Οι πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά το πέρας της συνάντησης των κ. κ. Βαρουφάκη, Νικολούδη και του ελβετού υπουργού de Watteville, έκαναν λόγο για φορολογία της τάξεως του 15% έως 20%. Ωστόσο η πλευρά Νικολούδη θεωρεί ότι δεν μπορεί οι νόμιμοι να φορολογούνται υψηλότερα από τους παράνομους.
Στόχος της κυβέρνησης πάντως, είναι το νομοσχέδιο για τις καταθέσεις να λάβει το «πράσινο φως» από τη Βουλή έως τις αρχές του καλοκαιριού και εν συνεχεία να εκδοθεί πολιτική διακήρυξη, με την οποία οι ελβετικές τράπεζες θα ζητούν από τους «ενδιαφερόμενους» να αποκαλύψουν στις ελληνικές αρχές τις καταθέσεις, που διατηρούν στην χώρα, προκειμένου να επωφεληθούν των ευεργετικών διατάξεων του νέου νόμου. Σε περίπτωση, που δεν το κάνουν, τότε κινδυνεύουν ακόμη και με κλείσιμο του λογαριασμού τους.
haikouroi@gmail.com
Twitter @haikouroi

Δεν υπάρχουν σχόλια: