Έρχονται νέα μέτρα - φωτιά
Πρώτη καταχώρηση: 04/10/2015 - 07:20
Τελευταία δημοσίευση: 04/10/2015 10:20Οικονομία
Μακρύς είναι ο κατάλογος των μέτρων, τα οποία καλείται να προωθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει θετικά η πρώτηαξιολόγηση του προγράμματος.
Την Παρασκευή, το Euro Working Group ενέκρινε την πρώτη από τις δύο λίστες με τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση των 2 δισ. ευρώ και αναμένεται να τεθεί υπ' όψιν των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της Δευτέρας.
Τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν, σύμφωνα με το enikonomia.gr, αφορούν, τα εξής πέντε πεδία:
1. Φορολογία: Το κομμάτι αυτό περιλαμβάνει «ξήλωμα» της ρύθμισης των 100 δόσεων με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων, μείωση του ακατάσχετου για μισθούς– συντάξεις και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών από 1.500 ευρώ στα 1.000 και θεσμοθέτηση των κατασχέσεων «εξπρές».
Εξάλλου, με νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να παρουσιαστεί μέσα στον Οκτώβριο, θα «διορθωθεί» η διπλή ταχύτητα φορολόγησης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, ενοποιώντας τη φορολογία των επιμέρους εισοδημάτων (ενοίκια, κινητές αξίες, ομόλογα).
Αναμένεται, δε, σταδιακή κατάργηση της ευνοϊκής φορολογίας για τους αγρότες και μείωση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στις αγροτικές εργασίες.
2. Εργασιακά: Οι νομοθετικές ρυθμίσεις αναμένονται τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση επιμένει ότι η μόνη αλλαγή θα είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά οι πιστωτές ζητούν ομαδικές απολύσεις και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.
3. Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών – «κόκκινα δάνεια»: Οι δανειστές ζητούν να έχουν πριν από το τέλος Νοεμβρίου έτοιμες όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας ακόμη και προτού μπει ο νέος χρόνος. Ως προς τα «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εντός του μήνα.
4. Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: Οι πιστωτές περιμένουν να δουν τα ισοδύναμα μέτρα που θα παρουσιάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η δημιουργία της μικρής ΔΕΗ.
5. Θεσμικές μεταρρυθμίσεις: Η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ, η επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, οι αλλαγές στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που υποδεικνύουν οι εργαλειοθήκες Ι και ΙΙ του ΟΟΣΑ.
Έρχεται ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα εξωτερικού;
Το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το κουαρτέτο, φαίνεται ότι έχει καταλήξει στο σχέδιο εφαρμογής ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα του εξωτερικού.
Όπως ανέφερε το «Βήμα της Κυριακής», η συνταγή ώστε για πρώτη φορά να επιβληθεί φόρος και σε περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν Ελληνες φορολογούμενοι εκτός της χώρας αλλά ζουν εδώ, αποτελεί αντιγραφή από την Ιταλία και την κυβέρνηση Μόντι (ο πρώην πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας επέβαλε το 2011 για πρώτη φορά ένα τέτοιο φόρο, με αποτελέσματα).
Οι ιδιοκτήτες, με βάση το δημοσίευμα, θα υποχρεωθούν να δηλώσουν τα ακίνητα εκτός Ελλάδας και στο Περιουσιολόγιο και στο Ε9, ενώ θα αξιοποιηθεί το ισχύον κοινοτικό πλαίσιο για ανταλλαγή πληροφοριών με τις φορολογικές Αρχές άλλων χωρών, έτσι ώστε να διασταυρώνονται τα στοιχεία.
Ο φόρος θα υπολογίζεται στο άθροισμα της αξίας ακινήτων εσωτερικού - εξωτερικού και θα υπάρχει απαλλαγή για όσους καταβάλλουν μεγαλύτερο φόρο στο εξωτερικό, όπως θα προκύπτει από ειδικό πιστοποιητικό.
Προς υποχρεωτικές μετατάξεις στο Δημόσιο
Αλλαγές έρχονται και στον δημόσιο τομέα, με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης να εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει ακόμη και σε υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού σε τομείς πρώτης προτεραιότητας, όπου υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες.
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», οι μετακινήσεις υπαλλήλων, με μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας θα προκύψουν με τον εξής τρόπο:
• Έως το τέλος του έτους θα είναι έτοιμα τα νέα οργανογράμματα σε υπουργεία και φορείς.
• Στη συνέχεια θα αποκεντρωθούν αρμοδιότητες από τα υπουργεία σε Περιφέρειες - Δήμους.
• Θα συγχωνευθούν και θα καταργηθούν κλάδοι και ειδικότητες.
• Θα δημιουργηθεί Μητρώο υπαλλήλων με βάση τα προσόντα και την ειδικότητα τους.
• Ηλεκτρονικό σύστημα θα καταγράφει τις «κενές» και πλεονασματικές θέσεις, με στόχο δύο ή τρεις φορές το χρόνο να προκηρύσσονται οι «κενές».
• Εάν αυτές δεν καλύπτονται εθελοντικά, θα γίνονται υποχρεωτικές μετακινήσεις υπαλλήλων, κυρίως για άμεσες ανάγκες όπως στην Παιδεία και την Υγεία.
Πηγή:enikonomia.gr, Έθνος, Βήμα
Διαβάστε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου