35 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια σε ξένες εταιρείες και funds
Πρώτη καταχώρηση: 21/12/2015 - 07:40
Τελευταία δημοσίευση: 08:23Οικονομία
Της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Δάνεια ύψους 30-35 δισ. ευρώ, επί του συνόλου των 105 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, αναμένεται, με βάση ασφαλείς πληροφορίες τηςRealnews, να δοθούν έως το 2018 προς διαχείριση και πώληση σε ξένες εταιρείες και funds, προκειμένου να εξυγιανθούν τα δανειακά χαρτοφυλάκια και να απελευθερωθεί η ρευστότητα, με στόχο τη χορήγηση νέων δανείων στις βιώσιμες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Η ρευστότητα, η οποία αναμένεται να απελευθερωθεί και να μετατραπεί σε νέα δάνεια, αθροιστικά αποκλειστικά και μόνο από τη διαχείριση και από την πώληση των «κόκκινων» δανείων, εκτιμάται στα 8-10 δισ. ευρώ.
Μολονότι σε πρώτη φάση το θεσμικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα παραχώρησης της διαχείρισης και της πώλησης μόνο στα επιχειρηματικά και τα στεγαστικά δάνεια β’ κατοικίας, έως τη 15η Φεβρουαρίου αναμένεται να έρθουν πρόσθετες διατάξεις που θα προβλέπουν τη διαχείριση και πώληση όλων των «κόκκινων δανείων», ακόμη και της μοναδικής κατοικίας.
Οι πληροφορίες της «R» αναφέρουν ότι το «σπάσιμο» του ανοίγματος της αγοράς σε δυο φάσεις οφείλεται στο γεγονός ότι οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα έως τη 14η Φεβρουαρίου 2016 να υποβάλουν την αίτηση για την ένταξη στο νόμο Κατσέλη, με στόχο την προστασία της μοναδικής και κύριας κατοικίας τους από τον πλειστηριασμό.
«Τα “κόκκινα” δάνεια που θα εξαιρεθούν από την εν δυνάμει εκχώρηση της διαχείρισης τους σε ξένες εταιρείες και την πώλησή τους σε ξένα funds θα είναι μόνο αυτά που θα ενταχθούν στον νόμο προστασίας, δηλαδή στον νόμο Κατσέλη», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.
Προς διαχείριση ή πώληση
Από τα «κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους 30-35 δισ. που θα δοθούν σε ξένες εταιρείες και funds, τα 15-20 δισ. θα είναι αποκλειστικά προς διαχείριση και θα προέλθουν:
-1/3 από τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.
-1/3 από τα «κόκκινα» καταναλωτικά.
-1/3 από τα «κόκκινα» στεγαστικά.
Τα υπόλοιπα 10-15 δισ. των «κόκκινων» δανείων θα δοθούν προς πώληση σε funds.
-1/3 από τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.
-1/3 από τα «κόκκινα» καταναλωτικά.
-1/3 από τα «κόκκινα» στεγαστικά.
Τα υπόλοιπα 10-15 δισ. των «κόκκινων» δανείων θα δοθούν προς πώληση σε funds.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πώληση «κόκκινων» δανείων δεν αναμένεται να πάρει μαζική μορφή εντός του 2016. Εξαίρεση, τα αποκαλούμενα «πεθαμένα» εδώ και χρόνια δάνεια ύψους 5-6 δισεκ. ευρώ, τα οποία είναι καταναλωτικά και χορηγήσεις προς μικρές επιχειρήσεις και έχουν πάψει να εξυπηρετούνται τουλάχιστον μία 7ετία, ενώ οι κάτοχοί τους δεν διαθέτουν καμία δυνατότητα αποπληρωμής...
Οι βάσεις για το άνοιγμα της αγοράς τέθηκαν με την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από τις ξένες εταιρείες θα ξεκινήσει σε τουλάχιστον 6 μήνες. Κι αυτό διότι αφενός ο χρόνος που απαιτείται για να «στηθούν» οι νέες εταιρείες είναι μεγάλος –δηλαδή σχεδόν μισός χρόνος- και αφετέρου διότι ο νόμος δίνει περιθώριο 12 μηνών στον δανειολήπτη και στην τράπεζα να βρουν συμβιβαστική λύση.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ