Φοροεκπτώσεις έως 80% για όσους νομιμοποιήσουν αδήλωτα εισοδήματα
Πρώτη καταχώρηση: 21/12/2015 - 11:39
Τελευταία δημοσίευση: 11:39Οικονομία
Με κίνητρα όπως η παροχή εκπτώσεων από τον φόρο που μπορεί να φθάνει έως 80% για όσους αποκαλύψουν και νομιμοποιήσουν αδήλωτα εισοδήματα, με την προϋπόθεση όμως ότι τα «μαύρα» κεφάλαια θα επιστρέψουν στις τράπεζες ή θα επενδυθούν στην Ελλάδα, στο υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνουν τη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη των «κρυφών» εισοδημάτων…
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr
Διαβάστε επίσης:
Τα μυστικά για σύνταξη από το ΙΚΑ πριν τα 67
ΥΠΟΙΚ: 10 ερωτήσεις - απαντήσεις για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης
Λίστα με όλα τα εμβάσματα προς την UBS ζητούν οι οικονομικοί εισαγγελείς
Φοροεκπτώσεις έως 80% για όσους νομιμοποιήσουν αδήλωτα εισοδήματα
Πρώτη καταχώρηση: 21/12/2015 - 10:45
Τελευταία δημοσίευση: 10:45Επικαιρότητα
Με κίνητρα όπως η παροχή εκπτώσεων από τον φόρο που μπορεί να φθάνει έως 80% για όσους αποκαλύψουν και νομιμοποιήσουν αδήλωτα εισοδήματα, με την προϋπόθεση όμως ότι τα«μαύρα» κεφάλαια θα επιστρέψουν στις τράπεζες ή θα επενδυθούν στην Ελλάδα, στο υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνουν τη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη των «κρυφών» εισοδημάτων.
Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση, σύμφωνα με την Ημερησία, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος για τα κεφάλαια που δεν έχουν φορολογηθεί.
Ωστόσο, ο φόρος που θα πληρώσουν θα συνοδεύεται με έκπτωση. Το ποσοστό της έκπτωσης θα συναρτάται με το που θα επιλέξει ο καθένας να τοποθετήσει τα κεφάλαια που θέλει να νομιμοποιήσει. Δηλαδή η έκπτωση θα διαφοροποιείται εάν για παράδειγμα κάποιος επενδύσει τα συγκεκριμένα κεφάλαια σε ομόλογα του Δημοσίου, προθεσμιακές καταθέσεις, ακίνητα κ.λπ.
Τελευταία ευκαιρία
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στις αρχές του νέου έτους και στόχος της ρύθμισης που θα έχει το χαρακτήρα τελευταίας ευκαιρίας για τη δικαιολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων, είναι αφενός η αύξηση των δημοσίων εσόδων και αφετέρου η ενίσχυση της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω της επιστροφής κεφαλαίων τόσο αυτών που βρίσκονται στο εξωτερικό όσο και αυτών που βρίσκονται σε... σεντούκια, στρώματα κ.λπ.
Σημαντική διευκόλυνση στην προσπάθεια αυτή του οικονομικού επιτελείου δίνει η νέα λίστα με τις 10.588 καταθέσεις Ελλήνων στην ελβετική τράπεζα UBS που παρέδωσαν στο υπουργείο Οικονομικών οι αρχές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. για την οποία έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων.
Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την καταβολή του φόρου εισοδήματος που δεν είχε καταβληθεί στην εφορία για όσους αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα που διατηρούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα.
Μάλιστα η ρύθμιση εξετάζεται να περιλαμβάνει και κίνητρα μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης για τους φορολογούμενους με αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό που θα δεχθούν να επιστρέψουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα.
Το μέτρο αυτό θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που υπέστη πλήγμα από την απόσυρση καταθέσεων τους προηγούμενους μήνες. Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται να δοθούν κίνητρα σε όσους απέσυραν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες να τις επιστρέψουν.
Ουσιαστικά με το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα θα δοθεί η ευκαιρία σε όσους έχουν μαύρο χρήμα να το δηλώσουν και να μπορούν μετά να το κάνουν ότι θέλουν χωρίς να κινδυνεύουν όχι μόνο να φορολογηθούν αλλά και να τους ασκηθούν διώξεις, πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο θα δοθεί στους φορολογούμενους η δυνατότητα να δηλώσουν ηλεκτρονικά τα εισοδήματα που ποτέ δεν έχουν εμφανίσει στην εφορία χωρίς πρόστιμα και ποινικές διώξεις.
Τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθούν, με το υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει δύο σενάρια:
Το πρώτο σενάριο προβλέπει ο φόρος να προκύπτει βάσει της φορολογικής κλίμακας της χρονιάς που θα επιλέξει ο φορολογούμενος να τα δηλώσει ηλεκτρονικά, δηλαδή μπορεί να επιβαρυνθεί με συντελεστή 42% ή και παραπάνω.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει ο φόρος να προκύπτει βάσει της φορολογικής κλίμακας της χρονιάς που θα επιλέξει ο φορολογούμενος να τα δηλώσει ηλεκτρονικά, δηλαδή μπορεί να επιβαρυνθεί με συντελεστή 42% ή και παραπάνω.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την επιβολή ενός φορολογικού συντελεστή που θα κινείται στην περιοχή μεταξύ 20% και 33%. Σημειώνεται ότι σήμερα όσοι εντοπίζονται με αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας φορολογούνται με συντελεστή 33%. Σε κάθε περίπτωση, το ύψος του φορολογικού συντελεστή θα καθορίσει και τη γενικότερη επιτυχία του μέτρου.
Φορο-εκπτώσεις
Το ποσοστό αυτό θα μειωθεί ανάλογα το πού θα επιλέξει να τοποθετήσει τα χρήματα αυτά ο φορολογούμενος.
Για παράδειγμα, αν αγοράσει έντοκα γραμμάτια ή ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου θα τύχει έκπτωσης 80% του φόρου που πλήρωσε.
Αν προχωρήσει σε αγορά ακινήτων ή επενδύσει σε μετοχές τότε η μείωση του φόρου θα είναι 50%, ενώ αν επιλέξει κάποια προθεσμιακή κατάθεση η μείωση του φόρου θα είναι π.χ. 30%. Στην περίπτωση της απλής κατάθεσης θα έχει μείωση φόρου 20%.
Οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι να περιληφθούν ακόμη και οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί στα διοικητικά δικαστήρια, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση για τη δικαιοσύνη αλλά και να στεφθεί με σίγουρη εισπρακτική επιτυχία το εγχείρημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου