ΟΙ 8 ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ
«Τρύπιο» το νέο Ασφαλιστικό: Προβλήματα στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων
Του Γιώργου Γάτου
«Τρύπιο» στον τρόπο υπολογισμού των νέων και των παλαιών συντάξεων αποδεικνύεται το νέο συνταξιοδοτικό που θα διαπραγματευτεί με τους Θεσμούς η κυβέρνηση. Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρουσιάζει οκτώ γκρίζες ζώνες που είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν την έκβαση των διαπραγματεύσεων σε συνάρτηση με τα οικονομικά δεδομένα της κοινωνικής ασφάλισης και την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης για μη περικοπή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών.
Οι γκρίζες ζώνες που ήδη απασχολούν τις διοικήσεις και τα στελέχη των Ταμείων έχουν ως εξής:
1. Η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογίζεται στις αποδοχές ή στο εισόδημα επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο. Ωστόσο, όπως παραδέχονται τα στελέχη των Ταμείων, τα σχετικά στοιχεία είναι δύσκολο έως και αδύνατο να εντοπιστούν εύκολα σε περιπτώσεις που η ασφάλιση ανατρέχει πολλά χρόνια πίσω (πριν από το 2001, όταν καταργήθηκαν τα ένσημα) ενώ η ψηφιοποίηση η οποία είναι σε εξέλιξη, παρουσιάζει προβλήματα και... λάθη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το νομοσχέδιο προβλέπει ότι «εφόσον διαπιστώνεται ότι δεν υφίστανται πλήρη και ακριβή στοιχεία για το ύψος των συντάξιμων αποδοχών ή του εισοδήματος ως προς ορισμένα έτη ασφάλισης για το χρονικό διάστημα πριν από τη δημοσίευση του νόμου, θα λαμβάνονται υπόψη μόνον τα... διαθέσιμα στοιχεία». Η διάταξη αυτή, στην πράξη, ακυρώνει την ορθή για όλους εφαρμογή του συγκεκριμένου κανόνα. Για τους μισθωτούς ο μέσος όρος των συντάξιμων αποδοχών θα υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών δια του συνολικού χρόνου ασφάλισής του, εξαιρουμένων των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας για τα οποία, πάντως, είχαν καταβληθεί... εισφορές. Ζήτημα υπάρχει, τέλος, για τις συντάξιμες αποδοχές (και το ύψος των συντάξεων) αυτοαπασχολούμενων που δεν πλήρωναν εισφορές, αφού θα λαμβάνονται υπόψη οι ασφαλιστικές κατηγορίες βάσει των οποίων υπολογίζονταν οι εισφορές για κύρια σύνταξη και, για το διάστημα μετά την δημοσίευση του νόμου, το εισόδημα.
2. Η παραδοχή ότι η εθνική σύνταξη αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (άρθρο 6, παράγραφος 2) δίνει έντονα προνοιακά χαρακτηριστικά στη συγκεκριμένη παροχή και δημιουργεί πρόσφορο έδαφος στις δανειστές να ζητήσουν εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγησή της. Το 2010, πάντως, οι δανειστές είχαν επιβάλει εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της αντίστοιχης βασικής σύνταξης του Ν. 3863/10 σε όσους έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης.
3. Ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων - που θα γίνει με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για να νομιμοποιήσει τις μέχρι σήμερα περικοπές συμπεριλαμβανομένων των δώρων και του επιδόματος αδείας των συνταξιούχων και να ξεπεράσει την απόφαση του ΣτΕ - μπορεί να προκαλέσει αδικίες, καθώς πολλά από τα στοιχεία προσδιορισμού (συντάξιμες αποδοχές εργασιακού βίου, διαδοχική ασφάλιση, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με μειώσεις στα καταβαλλόμενα ποσά) δεν είναι... διαθέσιμα στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της ΗΔΙΚΑ και βρίσκονται σε εκατομμύρια φακέλους που φυλάσσουν τα Ταμεία σε... αποθήκες.
4. Η διατήρηση, μετά τον... επανυπολογισμό, προσωπικής διαφοράς μεταξύ της σύνταξης που είχε απονεμηθεί και του νέου ποσού που θα προκύπτει με βάση τους νέους ενιαίους κανόνες, μπορεί να εκφράζει τη σημερινή κυβερνητική θέση για τη μη περικοπή των καταβαλλομένων κύριων και των επικουρικών συντάξεων, όμως, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μελλοντικές περικοπές. Είτε γιατί δεν θα δίνεται καμία απολύτως αύξηση μετά τη λήξη του Μνημονίου (μόνο οι νέες συντάξεις θα αυξάνονται με βάση το 50% της αύξησης του ΑΕΠ και το 50% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ενώ η προσωπική διαφορά θα απομειώνεται) είτε, στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορεί να κόβεται, ανάλογα με την πορεία των οικονομικών της κοινωνικής ασφάλισης (σχετική διάταξη δεν προβλέπεται σήμερα, αλλά, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον). Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη μείωση του τμήματος που ξεπερνά τα ποσά τα οποία θα προκύψουν με βάση τα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. «Μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής οι συντάξεις συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν κατά τη δημοσίευση του νόμου. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, απομειούμενη μέχρι την τελική αντιστοίχιση με τις συντάξεις όσων θα συνταξιοδοτηθούν μετά τη θέση σε ισχύ του νόμου».
5. Προβλήματα δημιουργεί η διάταξη που χωρίζει ακαριαία σε δύο κατηγορίες τους συνταξιούχους. Όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης κρίνονται, ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης κατά τους κανόνες που ίσχυαν σε κάθε ταμείο κατά την 31/12/2014 με εφαρμογή μόνο των νέων ανώτατων πλαφόν (2.304 ευρώ και 3.072 για τις πολλαπλές συντάξεις). Εχουν απονεμηθεί προσωρινές συντάξεις και έχουν τεθεί σε ισχύ διατάξεις του Ν. 3863/10 που θα πρέπει να... ανακληθούν, ενώ οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα κατατεθούν μετά τη δημοσίευση του νόμου, θα εκδίδονται με τις νέες προϋποθέσεις, δηλαδή με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, χωρίς την προσαύξηση λόγω γάμου.
6. Αγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τις μεγαλύτερες του 20% ασφαλιστικές εισφορές που, επι σειρά ετών, κατέβαλαν ή θα συνεχίσουν να καταβάλουν ασφαλισμένοι. Το σχέδιο νόμου παραπέμπει στο... μέλλον για τη λήψη αποφάσεων (π.χ. ποσοστά προσαύξησης της σύνταξης) αφού το θέμα εξεταστεί και ποσοτικοποιηθεί με οικονομική - αναλογιστική μελέτη.
7. «Γυμνά» -χωρίς συγκεκριμένα ποσοστά και συντελεστές αναπλήρωσης- μένουν τα ποσά των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ που θα χορηγούν τα Ταμεία για τον χρόνο ασφάλισης μετά την 1/1/2014 και την 1/1/2015, αντίστοιχα. Για τον χρόνο ασφάλισης που πραγματοποιείται από την 1/1/2014 και μετά, για τους μισθωτούς, αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες το τμήμα της εφάπαξ παροχής που αναλογεί στα έτη ασφάλισης από 1/1/2014 και εφεξής, θα υπολογίζεται με βάση την αρχή της ισοδυναμίας και το ποσό της εφάπαξ παροχής ισούται με τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών κατά την ημερομηνία αποχώρησης. Για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/2013, οι οποίοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1/1/2015 και μετά, το ποσό της επικουρικής σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων: Ενα τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισής τους έως 31/12/2014 με βάση ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο για κάθε χρόνο ασφάλισης αντιστοιχεί σε 0,45% υπολογιζομένου επί των συντάξιμων αποδοχών κάθε ασφαλισμένου, όπως αυτές υπολογίζονται και για την έκδοση της κύριας σύνταξης. Και δεύτερο τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους από 1/1/2015 και εφεξής με βάση το νέο τύπο.
8. Νομικά ζητήματα θα προκαλέσει, πέρα από τα... λειτουργικά, η ενοποίηση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) των Ταμείων κύριας ασφάλισης και ΝΠΔΔ για την καταβολή εφάπαξ μαζί με τις... περιουσίες τους: Για τα ακίνητα υπό την «Εταιρεία Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας Ασφαλιστικών Οργανισμών Α.Ε.» και τα κινητά στην «Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Διευρυμένου Σκοπού Ασφαλιστικών Οργανισμών Ανώνυμη Εταιρεία».
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
Πώς θα ασφαλίζονται τελικά οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι»
Νέες ανατροπές στις ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που πληρώνονται με «μπλοκάκι» φέρνει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος έδωσε διευκρινίσεις στη συνέντευξη τύπου τονίζοντας ότι θα πληρώνουν ασφαλιστική εισφορά 6,5% οι εργαζόμενοι και το υπόλοιπο, μέχρι το 20%, θα καταβάλλεται από τον εργοδότη τους.
Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ακόμη ότι εξετάζεται για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες για τρία χρόνια η κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία να είναι αυτή που προβλέπεται και για τους αγρότες, δηλαδή να λαμβάνεται ως κριτήριο τα 468 ευρώ μηνιαίο εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζεται 20% εισφορά ήτοι 93 ευρώ εισφορά το μήνα.
Ωστόσο, το νέο αυτό σύστημα εκτιμάται ότι θα εκτινάξει στα ύψη της «μαύρη» εργασία καθώς πολλοί εργοδότες δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν την εισφορά. Επίσης, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα μπορούσε να εκτιναχθεί και η εισφοροδιαφυγή καθώς όλο και περισσότεροι θα θελήσουν να αποκρύψουν εισοδήματα.
Τι είπε ο υπουργός
Ο στρεβλός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, η κρίση και το μνημόνιο είναι οι τρεις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δίνει τη μάχη για το κοινωνικό μέλλον της Ευρώπης.
«Δεν έχουμε πλέον αποθεματικά στα Ταμεία. Το PSI ήταν η χαριστική βολή» δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας: «Επιχειρούμε ταυτόχρονα τρία πράγματα: να συγκρατήσουμε την δαπάνη, να ενσωματώσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε ένα νέο σύστημα και να πάμε για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο σύστημα σε αντίθεση με όσα γινόταν μέχρι τώρα».
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το νέο ασφαλιστικό είναι να χαθεί η ελπίδα στο νέο εργαζόμενο ότι θα πάρει σύνταξη και στον συνταξιούχο ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει την σύνταξή του» επεσήμανε παράλληλα ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι το ασφαλιστικό είναι εθνικό και ευρωπαϊκό ζήτημα και αφορά και τις επόμενες γενιές.
Τόνισε ότι για πρώτη φορά «θα έχουμε συνταξιούχους μιας ταχύτητας», ενώ διαβεβαίωσε ότι η σύνταξη των παλαιών συνταξιούχων θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και μετά το 2018.
«Για παλιούς συνταξιούχους εγγυόμαστε ότι η σύνταξή τους θα παραμείνει στο παλαιό επίπεδο», ανέφερε και πρόσθεσε: "Tην προσωπική διαφορά την εγγυόμαστε για πάντα".
Υπογράμμισε επίσης ότι το προτεινόμενο από την κυβέρνηση σύστημα περιλαμβάνει δύο βασικές τομές. Η πρώτη είναι η εθνική σύνταξη, ίδια για όλους γιατί χρηματοδοτείται από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές και η δεύτερη ίδιοι κανόνες για όλους σε ότι αφορά εισφορές και παροχές.
Σε ό,τι αφορά τις εισφορές ο υπουργός Εργασίας είπε ότι λαμβάνεται ειδική μέριμνα για ειδικές κατηγορίες. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα «μπλοκάκια», σημειώνοντας ότι ήδη το σχετικό άρθρο προβλέπει ότι «οι νέοι συνήθως αυτοί επαγγελματίες θα δώσουν εισφορές όπως οι μισθωτοί».
Οι ίδιοι, όπως εξήγησε, «θα πληρώσουν το 6,5% των εισφορών τους και το άλλο θα το πληρώσει ο εργοδότης τους».
Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών ανέφερε ότι «ο ίδιος κανόνας που ισχύει για τους μισθωτούς θα ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και κλιμακωτά και για τους αγρότες».
Οι επόμενες κινήσεις - Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση
Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να ενημερώσει σχετικά και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συνέντευξη Τύπου έρχεται μια μέρα μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εργοδότες στην οποία υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία κυβέρνησης και φορέων για κάποια αύξηση στις εισφορές για να αποφευχθεί ακόμα μεγαλύτερο "χαράτσι" στις κύριες συντάξεις.
Ο λογαριασμός, ωστόσο, δεν κλείνει, καθώς το ζητούμενο είναι να μειωθεί -όπως έχει δεσμευθεί η Αθήνα από τον Ιούλιο- η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσα στο 2016, αλλά υπολείπεται ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί ο στόχος αυτός.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ποσό αυτό "θα προκύψει από την αύξηση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε τα ποσά αυτά να εξοικονομηθούν αντίστοιχα από τον κρατικό προϋπολογισμό".
Όπως αναφέρει το Μαξίμου, μάλιστα, "οι κοινωνικοί φορείς που είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας στηρίζουν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης".
Πληροφορίες, όμως, από τη συνάντηση αναφέρουν ότι παρότι έμποροι και εμποροβιοτέχνες φέρονται διατεθειμένοι να αποδεχτούν μια αύξηση εισφορών κατά μια μονάδα (με το υπόλοιπο 0,5% να επιβαρύνει τους εργαζόμενους), βιομήχανοι και ξενοδόχοι -που απασχολούν και πολύ περισσότερο προσωπικό στις επιχειρήσεις τους- δεν δέχονται αύξηση εισφορών που να υπερβαίνει τη 0,5 μονάδα.
ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Ανατροπή στις εισφορές για νέους και «μπλοκάκια» - Ποιοί θα πληρώσουν
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
«Παράθυρο» για την καταβολή, στα πρώτα 3 χρόνια, χαμηλότερου ασφάλιστρου (93 ευρώ το μήνα) από τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες αλλά και για τους αμειβόμενους με «μπλοκάκι» (θα θεωρούνται «μισθωτοί» και θα καταβάλλουν μόνο την εργατική εισφορά, εφόσον δεν μετακυλίσουν οι εργοδότες τους το σχετικό κόστος), «άνοιξε» ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος.
Και αυτό, στο πλαίσιο μιας...ηπιότερης προσαρμογής για ειδικές κατηγορίες (όπως προβλέπει ήδη το σχέδιο νόμου για τους αγρότες) τηρώντας την αρχή της ισονομίας. «Μια τέτοια λοιπόν προσαρμογή που κάναμε για τους αγρότες, σκεφτόμαστε, είμαστε ανοιχτοί να τη συζητήσουμε με κάθε συνδικαλιστική οργάνωση εργαζομένων και εργοδοτών» είπε ο υπουργός δίνοντας τις παρακάτω πρώτες «λύσεις»:
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: Να εισέρχονται στην αγορά και στο σύστημα ασφάλισης με κατώτερη, ανάλογη με αυτή των αγροτών, ασφαλιστική κλάση που θα αντιστοιχεί στο εισόδημα του ανειδίκευτου εργάτη. Δηλαδή θα λαμβάνεται ως εισοδηματικό κριτήριο τα 468 ευρώ μηνιαίο εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζεται 20% εισφορά, δηλαδή 93 ευρώ εισφορά τον μήνα.
ΓΙΑ ΤΑ «ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ»: Να επιμερίζεται το κόστος της ασφάλισης ανάμεσα στον εργαζόμενο (ο οποίος θα καταβάλλει τις εργατικές εισφορές 6,5% ως μισθωτός) και τον εργοδότη ή τους εργοδότες (για το 13,5%). «Οταν ο ελεύθερος επαγγελματίας παρέχει τις υπηρεσίες του σε 3 εργοδότες τεκμαίρεται μια σχέση εξαρτημένης εργασίας» είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών θα οριστούν κριτήρια βάσει των οποίων θα τεκμαίρεται η σχέση εξαρτημένης εργασίας εφόσον υπάρχει διαρκής παροχή υπηρεσιών. «Εφόσον υπάρχει διαρκής παροχή υπηρεσιών σ’ ένα συγκεκριμένο ή σε περισσότερους εργοδότες, θα επιμερίζεται η εργοδοτική εισφορά ανάλογα με το ποσό της αμοιβής της υπηρεσίας που έχει παρασχεθεί σε καθέναν από αυτούς». Ο υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υποχρεωθεί ο εργαζόμενος να καταβάλλει το σύνολο των ασφαλίστρων μέσω αντίστοιχης μείωσης των αποδοχών, είπε ότι «οι εργοδότες που θα παραβιάσουν τις υποχρεώσεις τους θα έχουν τις συνέπειες του νόμου».
ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ: Ηδη για τους δικηγόρους εξετάζεται, ύστερα από πρόταση του προέδρου του ΔΣΑ κατάργηση κάποιων «καλύψεων» (και των αντίστοιχων εισφορών) και συγκεκριμένα να μη δίνεται εφεξής το εφάπαξ και να ενσωματωθεί η επικουρική σύνταξη των δικηγόρων στην κύρια σύνταξή τους. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει αναλογιστική μελέτη για να αποφασιστεί πόσο θα προσαυξηθεί η κύρια σύνταξη με βάση τις εισφορές που ήδη έχουν καταβληθεί και τι θα πάρουν ως εφάπαξ με βάση τις εισφορές που έχουν δώσει οι νυν ασφαλισμένοι δικηγόροι.
ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Θα ισχύσει σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των εισφορών σε κλάδους στους οποίους υπάρχει ένταση εργασίας (π.χ ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, οικοδομικές εργασίες) προβλέποντας τον ελάχιστο αριθμό απασχόλησης σε κάθε μια τέτοια επιχείρηση.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
ΕΓΓΥΗΣΗ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
ΕΓΓΥΗΣΗ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Ο υπουργός δήλωσε ότι ο βασικός στόχος είναι «η εγγύηση της κύριας σύνταξης και της υγείας, με ίδιους όρους σε όλους τους Έλληνες πολίτες». «Από 'κει και πέρα ούτε και σήμερα έχουν όλοι επικουρική σύνταξη, ούτε και σήμερα έχουν όλοι σε όλες τις περιπτώσεις προβλέψεις για συμπληρωματικές παροχές που θα μπορούσαν να υπάρξουν στο πλαίσιο του 2ου πυλώνα του συστήματος, όχι τώρα, γιατί δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμο εισόδημα για να επενδυθεί σε επαγγελματικά ταμεία».
Ο Γ. Κατρούγκαλος προέβλεψε ότι η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς «θα είναι σκληρή, αλλά θα καταλήξει θετικά» καθώς έχουν δεχθεί τον κεντρικό «πυρήνα» του νομοσχεδίου,αλλά, «πιέζουν» για στενότερη σύνδεση των εισφορών με τις παροχές (αντί της πριμοδότησης των αδύναμων).
Ο υπουργός χαρακτήρισε, τέλος, ως «ψήφο εμπιστοσύνης στην πρόταση της κυβέρνησης» τη συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων για την προσωρινή (για 3 χρόνια) αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα που, μαζί με την αύξηση κατά 0,5% της εισφοράς των εργαζομένων, θα «καλύψει» τα 600 εκατ. ευρώ που...λείπουν φέτος. Να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΕ δεν έχει ερωτηθεί για την αύξηση των εισφορών και αποφασίζει στις 15 Ιανουαρίου απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις για το νέο Ασφαλιστικό.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
ΟΕΕ: Κεφαλικός φόρος η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Την πλήρη αντίθεσή του στην κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες εκφράζει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, τον οποίο χαρακτηρίζει ως κεφαλικό φόρο.
Με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους προέδρους των εργοδοτικών φορέων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας κάνει λόγο για κοινωνικά άδικο μέτρο, αλλά κυρίως οικονομικά αναποτελεσματικό, που τελικά θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και σε απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το ΟΕΕ προτείνει την επανεξέταση του άρθρου 53 για τις εισφορές τόσο των αυτοαπασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών, όσο και των εργαζόμενων με μπλοκάκια, που εργάζονται ως μισθωτοί, αλλά ασφαλίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Επιπλέον, προτείνει τη διατήρηση του ΟΑΕΕ ως ταμείο κύριας ασφάλισης.
«Οχι» από Κ. Μίχαλο στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών
Aντίθετος στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, στην οποία συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων εργοδοτικών οργανώσεων με την κυβέρνηση, είναι ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, τονίζοντας ότι το σύνολο της αγοράς διαφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα, με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων, ο κ. Μίχαλος, σε δήλωσή του, αποσαφηνίζει: «Η επιμελητηριακή κοινότητα και ο επιχειρηματικός κόσμος είναι αντίθετοι με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όπως άλλωστε και με κάθε άλλο μέτρο που αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια απομειώνει την ανταγωνιστικότητά τους και της ελληνικής οικονομίας κατ' επέκταση.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων, αλλά αντίθετα, πρέπει να συνδυαστεί και με ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο αλλά και με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
H αντιπαράθεση για τις εισφορές, εντάθηκε καθώς ο κ. Μίχαλος διαφώνησε κάθετα με τον κ. Κορκίδη ο οποίος έχει συμφωνήσει με την πλευρά της κυβέρνησης. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει κάποιο παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και εργοδοτών, ο κ.Μίχαλος είπε πως «θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Κορκίδης με ποια λογική πήγε στη συνάντηση στο Μαξίμου. Τόσο ο κ. Κορκίδης όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοι είχαν αρνητική στάση απέναντι στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών».
Από την πλευρά του, ο Βασ. Κορκίδης υποστήριξε πως στο Μαξίμου πήγαν γιατί τους κάλεσαν και τόνισε: «Το νέο Ασφαλιστικό είναι γραμμένο σε λευκό χαρτί με άλλη φιλοσοφία και σε άλλη λογική και πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις. Δεν μπορεί εμείς οι κοινωνικοί εταίροι να γυρίσουμε την πλάτη σε ένα μείζον θέμα, όταν στη Βουλή συμφωνούν για ήσσονος σημασίας θέματα. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα χατίρι σε κανένα κόμμα για τόσο σοβαρά θέματα και να κάνουμε κομματικές αντιπαραθέσεις για το Ασφαλιστικό». Ο κ. Μίχαλος απάντησε: «Κύριε Κορκίδη, δεν κάνουμε το χατίρι σε κανένα κόμμα».
Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ συνέχισε, λέγοντας πως δέχθηκε πιέσεις για τη στάση του στη συνάντηση. «Σας το λέω επειδή χθες δέχθηκα τηλέφωνα από κάποιους ότι «καλά εσύ, ΝΔ, πας και συζητάς το Ασφαλιστικό και βάζεις πλάτη;», γι' αυτό σας το λέω και επειδή από τέτοια τηλέφωνα δεν χαμπαριάζω και μπορεί να δεχθήκατε κι εσείς κάποια τηλέφωνα».
Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Εστω και 1% να αυξηθούν οι εισφορές για μία μικρή επιχείρηση, αυξάνεται αμέσως το κόστος λειτουργίας της. Εφόσον υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, ποια θα είναι η αντίδραση του μικρομεσαίου επιχειρηματία; Μη γελιόμαστε, θα προχωρήσει σε περικοπή προσωπικού».
Αλλά και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κ. Κόλλιας εξέφρασε τη διαφωνία του με την αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών. Με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους προέδρους των εργοδοτικών φορέων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κων. Κόλλιας κάνει λόγο για κοινωνικά άδικο μέτρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου