Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 2017 Ενιαία είσπραξη εισφορών και φόρων-ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ Ανατροπή στις εισφορές για νέους και «μπλοκάκια» - Ποιοί θα πληρώσουν - ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ «ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ» ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Παίρνετε υψηλότερο μισθό; Θα έχετε μικρότερη σύνταξη!(παραδείγματα)

ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 2017

Ενιαία είσπραξη εισφορών και φόρων

Ενιαία είσπραξη εισφορών και φόρων

Στην ενιαία είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και φόρων θα προχωρήσει η κυβέρνηση από την 1/1/2017 (ημερομηνία σύνδεσης του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα). Τη λειτουργία ενιαίου μηχανισμού είσπραξης των εισφορών και των φορολογικών εσόδων από τη φορολογική διοίκηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος παραδεχόμενος (σε απάντηση σχετικής ερώτησης της «Ημερησίας») ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία αν δεν «μπουν»στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης όσοι αδυνατούν η αποφεύγουν να πληρώσουν σήμερα τις δυσανάλογα υψηλές, σε σχέση με την πτώση των εισοδημάτων μετά την κρίση, ασφαλιστικές εισφορές με βάση τις ισχύουσες ασφαλιστικές κατηγορίες.
Ο κίνδυνος είναι ορατός καθώς σήμερα σχεδόν οι 8 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες (το 74,4%, οι 218.000 σε σύνολο 293.000) δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως...7.500 ευρώ.
Αν τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές δεν... αυξηθούν, θα ανοίξει νέα «τρύπα» στο Ενιαίο Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης και θα τεθεί θέμα μειώσεων σε...όλες τις συντάξεις, προειδοποιούν τα στελέχη των Ταμείων.
ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
Το στοίχημα για την κυβέρνηση, όπως είπε ο Γ. Κατρούγκαλος, είναι να χτυπηθούν ταυτόχρονα και η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή. «Επιδιώκουμε όχι μόνο ισονομία, αλλά, και διεύρυνση τόσο της εισφοροδοτικής βάσης για τις ασφαλιστικές εισφορές, για το ασφαλιστικό σύστημα, όσο και της φορολογικής. Γιατί έτσι όπως οργανώνεται το σύστημα, και η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή, θα υποστούν σημαντικά πλήγματα», δήλωσε.
Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Για τη δημιουργία του ενιαίου μηχανισμού (τον οποίο προέβλεπαν τα προηγούμενα Μνημόνια) ο Γ. Κατρούγκαλος ξεκίνησε ήδη από την Παρασκευή συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη στη βάση Πλαισίου Συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών των δύο υπουργείων που έχει υπογραφεί. Το πλαίσιο συνεργασίας προβλέπει να λειτουργήσει Κεντρικό Μητρώο υπόχρεων για την καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρου εισοδήματος (φυσικών και νομικών προσώπων) και έως τις 31/12/2016 να έχει πιλοτικά «στηθεί»για να λειτουργήσει η ενιαία βάση για την είσπραξη εισφορών και φόρου εισοδήματος υπό τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει η ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων, ως ο κεντρικός υπεύθυνος επεξεργασίας των δεδομένων. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην συγκρότηση Επιτροπής για τον ανακαθορισμό των ασφαλίστρων με βάση το εισόδημα. Πρόκειται για μεικτή τεχνική επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, εκπροσώπων φορέων των Ανεξάρτητων Απασχολουμένων (γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων) και του Οικονομικού Επιμελητηρίου που  θα μελετήσει και θα διατυπώσει προτάσεις για τον εξορθολογισμό της εισφοροδοτικής ικανότητας των Ανεξάρτητων Απασχολουμένων στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
ΥΠΕΡ ΤΩΝ «ΑΔΥΝΑΜΩΝ»
Ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε, πάντως, ότι στόχος της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού είναι «να συγκρατήσουμε την δημοσιονομική δαπάνη με τρόπο, όμως, κοινωνικά και ταξικά μεροληπτικό υπέρ των πιο αδύναμων, υπέρ εκείνων που για χρόνια είναι έξω από την αγορά εργασίας».
Γ. ΓΑΤΟΣ

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Ανατροπή στις εισφορές για νέους και «μπλοκάκια» - Ποιοί θα πληρώσουν

Ανατροπή στις εισφορές για νέους και «μπλοκάκια» - Ποιοί θα πληρώσουν

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
«Παράθυρο» για την καταβολή, στα πρώτα 3 χρόνια, χαμηλότερου ασφάλιστρου (93 ευρώ το μήνα) από τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες αλλά και για τους αμειβόμενους με «μπλοκάκι» (θα θεωρούνται «μισθωτοί» και θα καταβάλλουν μόνο την εργατική εισφορά, εφόσον δεν μετακυλίσουν οι εργοδότες τους το σχετικό κόστος), «άνοιξε» ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος.
Και αυτό, στο πλαίσιο μιας...ηπιότερης προσαρμογής για ειδικές κατηγορίες (όπως προβλέπει ήδη το σχέδιο νόμου για τους αγρότες) τηρώντας την αρχή της ισονομίας. «Μια τέτοια λοιπόν προσαρμογή που κάναμε για τους αγρότες, σκεφτόμαστε, είμαστε ανοιχτοί να τη συζητήσουμε με κάθε συνδικαλιστική οργάνωση εργαζομένων και εργοδοτών» είπε ο υπουργός δίνοντας τις παρακάτω πρώτες «λύσεις»:
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: Να εισέρχονται στην αγορά και στο σύστημα ασφάλισης με κατώτερη, ανάλογη με αυτή των αγροτών, ασφαλιστική κλάση που θα αντιστοιχεί στο εισόδημα του ανειδίκευτου εργάτη. Δηλαδή θα λαμβάνεται ως εισοδηματικό κριτήριο τα 468 ευρώ μηνιαίο εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζεται 20% εισφορά, δηλαδή 93 ευρώ εισφορά τον μήνα.
ΓΙΑ ΤΑ «ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ»: Να επιμερίζεται το κόστος της ασφάλισης ανάμεσα στον εργαζόμενο (ο οποίος θα καταβάλλει τις εργατικές εισφορές 6,5% ως μισθωτός) και τον εργοδότη ή τους εργοδότες (για το 13,5%). «Οταν ο ελεύθερος επαγγελματίας παρέχει τις υπηρεσίες του σε 3 εργοδότες τεκμαίρεται μια σχέση εξαρτημένης εργασίας» είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών θα οριστούν κριτήρια βάσει των οποίων θα τεκμαίρεται η σχέση εξαρτημένης εργασίας εφόσον υπάρχει διαρκής παροχή υπηρεσιών. «Εφόσον υπάρχει διαρκής παροχή υπηρεσιών σ’ ένα συγκεκριμένο ή σε περισσότερους εργοδότες, θα επιμερίζεται η εργοδοτική εισφορά ανάλογα με το ποσό της αμοιβής της υπηρεσίας που έχει παρασχεθεί σε καθέναν από αυτούς». Ο υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υποχρεωθεί ο εργαζόμενος να καταβάλλει το σύνολο των ασφαλίστρων μέσω αντίστοιχης μείωσης των αποδοχών, είπε ότι «οι εργοδότες που θα παραβιάσουν τις υποχρεώσεις τους θα έχουν τις συνέπειες του νόμου».
ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ: Ηδη για τους δικηγόρους εξετάζεται, ύστερα από πρόταση του προέδρου του ΔΣΑ κατάργηση κάποιων «καλύψεων» (και των αντίστοιχων εισφορών) και συγκεκριμένα να μη δίνεται εφεξής το εφάπαξ και να ενσωματωθεί η επικουρική σύνταξη των δικηγόρων στην κύρια σύνταξή τους. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει αναλογιστική μελέτη για να αποφασιστεί πόσο θα προσαυξηθεί η κύρια σύνταξη με βάση τις εισφορές που ήδη έχουν καταβληθεί και τι θα πάρουν ως εφάπαξ με βάση τις εισφορές που έχουν δώσει οι νυν ασφαλισμένοι δικηγόροι.
ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Θα ισχύσει σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των εισφορών σε κλάδους στους οποίους υπάρχει ένταση εργασίας (π.χ ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, οικοδομικές εργασίες) προβλέποντας τον ελάχιστο αριθμό απασχόλησης σε κάθε μια τέτοια επιχείρηση.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
ΕΓΓΥΗΣΗ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Ο υπουργός δήλωσε ότι ο βασικός στόχος είναι «η εγγύηση της κύριας σύνταξης και της υγείας, με ίδιους όρους σε όλους τους Έλληνες πολίτες». «Από 'κει και πέρα ούτε και σήμερα έχουν όλοι επικουρική σύνταξη, ούτε και σήμερα έχουν όλοι σε όλες τις περιπτώσεις προβλέψεις για συμπληρωματικές παροχές που θα μπορούσαν να υπάρξουν στο πλαίσιο του 2ου πυλώνα του συστήματος, όχι τώρα, γιατί δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμο εισόδημα για να επενδυθεί σε επαγγελματικά ταμεία».
Ο Γ. Κατρούγκαλος προέβλεψε ότι η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς «θα είναι σκληρή, αλλά θα καταλήξει θετικά» καθώς έχουν δεχθεί τον κεντρικό «πυρήνα» του νομοσχεδίου,αλλά, «πιέζουν» για στενότερη σύνδεση των εισφορών με τις παροχές (αντί της πριμοδότησης των αδύναμων).
Ο υπουργός χαρακτήρισε, τέλος, ως «ψήφο εμπιστοσύνης στην πρόταση της κυβέρνησης» τη συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων για την προσωρινή (για 3 χρόνια) αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα που, μαζί με την αύξηση κατά 0,5% της εισφοράς των εργαζομένων, θα «καλύψει» τα 600 εκατ. ευρώ που...λείπουν φέτος. Να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΕ δεν έχει ερωτηθεί για την αύξηση των εισφορών και αποφασίζει στις 15 Ιανουαρίου απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις για το νέο Ασφαλιστικό.

ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ «ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ» ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Παίρνετε υψηλότερο μισθό; Θα έχετε μικρότερη σύνταξη!(παραδείγματα)

Παίρνετε υψηλότερο μισθό; Θα έχετε μικρότερη σύνταξη!(παραδείγματα)

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
Κίνητρο απόκρυψης -και μη... ασφάλισης- των υψηλών μισθών (για μισθωτούς) και των εισοδημάτων (για ελεύθερους επαγγελματίες) δίνει το σχέδιο της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού που έθεσε σε διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς η κυβέρνηση! Την... πριμοδότηση  των συντάξεων όσων δεν θα εμφανίζουν υψηλούς μισθούς και εισοδήματα,  αποκαλύπτουν τα ποσοστά αναπλήρωσης που «κρύβει» το νομοσχέδιο  του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  και τα οποία παρουσιάζει, με παραδείγματα, η «Ημερησία».
Οι  10  κλιμακωτοί συντελεστές υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης πάνω στην οποία  θα προστίθεται  η  εγγυημένη από το κράτος εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, δίνουν αναλογικά,  για τα ίδια χρόνια ασφάλισης,  υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε όσους εμφανίζουν... χαμηλές αποδοχές και εισοδήματα. Και, ταυτόχρονα, ένα ισχυρό κίνητρο εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής σε μια περίοδο που αναζητούνται έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ
Για συντάξιμες αποδοχές 800 ευρώ, η κύρια σύνταξη για 35 χρόνια ασφάλισης θα είναι 684 ευρώ, δηλαδή ποσοστό αναπλήρωσης 85,5%. Αν οι συντάξιμες αποδοχές είναι 1.000 ευρώ, η σύνταξη θα φτάνει τα 760 ευρώ (το 76%), αν οι αποδοχές είναι 1.500 ευρώ η σύνταξη που προκύπτει θα είναι 947 ευρώ (το 63,3%), ενώ για συντάξιμες αποδοχές 2.000 ευρώ το ποσό θα είναι 1.134 ευρώ (ποσοστό αναπλήρωσης 56,7%).
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Εως τα 15 χρόνια ασφάλισης οι συντελεστές υπολογισμού, σύμφωνα με τι σχέδιο νόμου, είναι 0,80%, για τα 15 - 18 χρόνια 0,92%, από τα 18 έως τα 21 χρόνια 1,04%, από τα 21,01 έως τα 24 χρόνια 1,16%, από τα 24,01 - 27 χρόνια 1,29%, από τα 27,01 -  30 χρόνια 1,42%, από τα 30,01 - 33 χρόνια 1,55%, από 33,01 - 36 χρόνια 1,69%, από 36,01 - 39 χρόνια 1,84% και από τα 39,01 - 42 και περισσότερα χρόνια στο 2%. Και ενώ τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης ξεκινούν  από 14,76% για έως 21 χρόνια ασφάλισης και φτάνουν το  44,73% για τα 39-42 χρόνια, με την προσθήκη της εθνικής σύνταξης,  τα τελικά ποσά που προκύπτουν ευνοούν εκείνους οι οποίοι θα έχουν δηλώσει και ασφαλίσει χαμηλότερα επίπεδα αποδοχών και εισοδημάτων. Και αυτό,  στο πλαίσιο της πολιτικής «ενίσχυσης»  των πιο «αδύναμων»  οικονομικά που  επιδιώκει η κυβέρνηση να στηρίξει μέσω του... νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, αλλά, είναι άγνωστο αν θα αποδεχθούν οι Θεσμοί (έχουν αποκλείσει την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και τη χορήγηση  προνοιακών  παροχών μέσω του Ασφαλιστικού).
ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΕΩΣ 60,45%
Διπλό αντικίνητρο θα έχουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν και να ασφαλίζονται με υψηλά εισοδήματα, καθώς επιπλέον της φορολόγησης (26%) θα υποχρεώνονται να καταβάλουν εισφορές ύψους 34,45%, δηλαδή θα έχουν συνολική επιβάρυνση 60,45%. Για την ασφάλισή τους το σχέδιο νόμου προβλέπει, συγκεκριμένα, εισφορά 20% για την κύρια σύνταξη, 6,95% για ασθένεια και 7,5% για την επικουρική σύνταξη. Διπλά ασφάλιστρα θα υποχρεωθούν, ακόμη, να καταβάλουν μισθωτοί που παράλληλα αμείβονται με... μπλοκάκι.
ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Οι εισφορές θα καταβάλλονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα που αυτές αφορούν και των αγροτών ανά τρίμηνο ως εξής:
Από την 1/1/2016 και για διάστημα τριών ετών, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς όλων των αυταπασχολούμενων, ελευθέρων επαγγελματιών, ασφαλισμένων πριν και μετά την 1.1.1993 στο ΕΤΕΑ, υπολογίζεται σε ποσοστό 7,5% επί του εισοδήματος. Μετά το πέρας της τριετίας, η μηνιαία εισφορά διαμορφώνεται στο ύψος που ίσχυε κατά την 31.12.2015. Η ασφαλιστική εισφορά ασθενείας  των ελεύθερων επαγγελματιών, των ανεξάρτητα απασχολούμενων, των κατ’ επάγγελμα αγροτών ορίζεται σε ποσοστό 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματός τους, βαρύνει εξ ολοκλήρου τους ασφαλισμένους και κατανέμεται κατά 6,45% για παροχές σε είδος και 0,50 % για παροχές σε χρήμα.
Από την 1/1/2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, μηνιαία εισφορά για τον κλάδο σύνταξης, ύψους 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται είτε με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, είτε με βάση την καθαρή αξία των παρεχόμενων μηνιαίως ή σε άλλη τακτική βάση, υπηρεσιών του τρέχοντος έτους για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης. Σε καμία περίπτωση η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά που υποχρεούνται να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, δηλαδή τα 117,20 ευρώ. Με την πρόβλεψη νέου ανώτατου ορίου (5.860 ευρώ) και εισφορά για σύνταξη 20% επί του φορολογητέου εισοδήματος, επαγγελματίες ή επιστήμονας με ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει για την κύρια σύνταξη 14.064 ευρώ το χρόνο,  αν έχει εισόδημα 40.000 ευρώ θα πληρώνει 8.000 ευρώ, αν έχει 20.000 ευρώ θα πληρώνει 4.000 ευρώ και αν έχει 15.000 ευρώ η ετήσια εισφορά του θα είναι 3.000 ευρώ..
Από την 1/1/2017 οι αγρότες καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά στον κλάδο κύριας σύνταξης επί του εισοδήματός τους. Στην περίπτωση οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης στην οποία απασχολείται η σύζυγος και τα ενήλικα τέκνα ως φορολογητέο εισόδημα καθενός από αυτούς λαμβάνεται το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα (468,8 ευρώ που αντιστοιχούν στο 80% του κατώτατου μισθού). Η αύξηση της εισφοράς στο 20% (δηλαδή ο τριπλασιασμός) θα γίνει, ωστόσο,  σταδιακά εντός τριετίας: Από 1.7.2015 έως 31.12.2016 το ύψος του ποσοστού υπολογισμού ασφαλίστρου κλάδου σύνταξης αυξάνεται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται σε ποσοστό 10% από 7% (+42,7%)  επί των ασφαλιστικών κατηγοριών. Από 1.1.2017 το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος, σε 14%, από 1.1.2018 αυξάνεται σε 17% και από 1.1.2019 διαμορφώνεται στο τελικό 20%.



Δεν υπάρχουν σχόλια: