Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Μυστικά και παγίδες στις κατασχέσεις της εφορίας

Μυστικά και παγίδες στις κατασχέσεις της εφορίας

Μυστικά και παγίδες στις κατασχέσεις της εφορίας

Προστασία από κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο μόνο για μισθούς και συντάξεις και κοινωνικά βοηθήματα μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα και για καταθέσεις με υπόλοιπο 1.250 ευρώ σε ένα μόνο λογαριασμό κάθε οφειλέτη προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία η οποία ωστόσο κρύβει πολλές παγίδες.

1. Η εφορία δικαιούται να κατάσχει ακίνητο για ληξιπρόθεσμo χρέος άνω των 500 ευρώ! Αν οφείλετε στο Δημόσιο οποιοδήποτε ποσό πάνω από 500 ευρώ και δεν έχετε καταθέσεις στις τράπεζες ούτε κάποια έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή σας τότε υπάρχει η πιθανότητα κάποια στιγμή να πληροφορηθείτε ότι εκδόθηκε εντολή κατάσχεσης του σπιτιού σας ή κάποιου άλλου ακίνητου που κατέχετε!

2. Η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους, δικύκλου που έχετε εφόσον χρωστάτε πάνω από 500 ευρώ. Το όριο ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το οποίο δεν επιτρέπονται κατασχέσεις ακινήτων ισχύει και για κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων.
Συνεπώς για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ επιτρέπεται στις φορολογικές αρχές να κατάσχουν οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών. Επιτρέπεται δηλαδή η κατάσχεση ενός αυτοκινήτου, βάρκας ή δικύκλου για οποιοδήποτε χρέος άνω των 500 ευρώ.

3. Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η εφορία έχει πλέον το δικαίωμα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, να κατάσχει τα ακόλουθα ποσά που τυχόν να δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης:

α. Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 ευρώ και μέχρι τα 1.500 ευρώ ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού αντί του 25% που ίσχυε μέχρι πρότινος.

β. Το 1/4 οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη εφόσον δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

γ. Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.

δ. Το 1/2 του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.

ε. 'Εως και το 100% των ενοικίων .

στ. 'Εως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων.

ζ. 'Εως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πώλησης προϊόντων ή πραγμάτων (αυτοκίνητα, σκάφη, ακίνητα).

4. Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους προς το Δημόσιο η εφορία έχει το δικαίωμα να κατάσχει ποσά από τις τραπεζικές καταθέσεις του οφειλέτη στις τράπεζες. Εξαιρούνται τα ακόλουθα ποσά:

α. Μισθοί, συντάξεις και λοιπά βοηθήματα από ασφαλιστικά ταμεία εφόσον έχουν κατατεθεί σε ένα συγκεκριμένο λογαριασμό μισθοδοσίας, ο οποίος έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη στη ΓΓΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ.

β. Ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, όπως επίδομα ανεργίας, επίδομα τέκνων ή πολυτέκνων για να μην κατασχεθούν θα πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και ο λογαριασμός να έχει δηλωθεί στη ΓΓΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ.

γ. Οποιαδήποτε άλλης προέλευσης χρηματικό υπόλοιπο μέχρι 1.250 ευρώ υπάρχει σε τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί από τον οφειλέτη ως ένας και μοναδικός για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο μέχρι 1.250 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: