Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Γ. Σταθάκης: «Η φορολογία των επιχειρήσεων θα μείνει στο 29% τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια»

Γ. Σταθάκης: «Η φορολογία των επιχειρήσεων θα μείνει στο 29% τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια»




Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», η εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού: «Τα Βήματα του Επιχειρείν».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και παρεμβάσεις έγιναν από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Ηλία Ξανθάκο, τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνη Παπαδεράκη, τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας, Στρατή Ζαφείρη, τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόη Λαμπριανίδη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ), Παναγιώτη Κορκολή.

Ο κ. Σταθάκης, στην εισαγωγή του, επανέλαβε ότι έχει κλείσει πλέον ο κύκλος της ύφεσης. Περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου η ανάπτυξη που ξεκινά να είναι βιώσιμη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία ως κεντρικά στοιχεία στον παραγωγικό μετασχηματισμό που επιδιώκεται.

Με την ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, είπε χαρακτηριστικά, θα ξεκινήσει ο διάλογος για την αναπτυξιακή στρατηγική, όπου κεντρική θέση έχει η ανάπτυξη αλυσίδων αξίας και η έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφέρθηκε στις θεσμικές παρεμβάσεις στις οποίες προχωρά το Υπουργείο, όπως τους νόμους για τις δημόσιες συμβάσεις και τις συμβάσεις παραχώρησης που ήδη ψηφίστηκαν, τον Αναπτυξιακό Νόμο, και τα νομοσχέδια που ακολουθούν για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και για τα Επιμελητήρια.

Ανέφερε, επίσης, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και την σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ και την ίδρυση ενός πολύ μεγάλου ταμείου, του «Fund of Funds», σε συνεργασία με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Στο τέλος της συζήτησης αναφέρθηκε και στους φορολογικούς συντελεστές. Συγκεκριμένα είπε:

«Υπάρχει ένα γενικό φιλοσοφικό ερώτημα. Όλα αυτά είναι αδύνατο αν δεν γίνει φορολογικός συντελεστής των κερδών από 29%, 10%, ή 5%, ή 0. Η απάντηση σε αυτό το φιλοσοφικό ερώτημα είναι σαφής. Δεν θα γίνει 10%, 15%, ή 5%, θα συνεχίσει να είναι λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ήταν στο 28%, έχει γίνει 29%. Αυτός θα είναι ο φορολογικός συντελεστής, τουλάχιστον για το μέλλον που μπορούμε να προβλέψουμε. Δηλαδή τα επόμενα 2 χρόνια. Από εκεί και πέρα όπως εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό, είναι μια κατάσταση την οποία προφανώς κάθε βελτίωση είτε βελτίωση των εσόδων από φοροδιαφυγή, είτε βελτίωση από μείωση των πλεονασμάτων ρύθμισης χρέους κλπ, θα οδηγεί βήμα – βήμα σε αποκλιμάκωση φορολογικών συντελεστών που είτε στην έμμεση φορολογία, είτε στην άμεση μπορούν να θεωρηθούν υπερβολικοί. »
 

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό που επέδειξε μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον.Δείτε όλη την συζήτηση εδώ



http://taxheaven.gr

Οι ομιλίες στην εκδήλωση «Τα βήματα του επιχειρείν»


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ»

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ:
Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ:
• Ηλίας Ξανθάκος, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
• Αντώνης Παπαδεράκης, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή
• Στρατής Ζαφείρης, Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας
• Θεολόγος Λαμπριανίδης, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και ιδιωτικών Επενδύσεων
• Παναγιώτης Κορκολής, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ)


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Χάρης Σαββίδης
Υπεύθυνος Τύπου Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σας. Σας ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για τα βήματα του επιχειρείν. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο Υπουργός κάνοντας μια συνολικότερη τοποθέτηση για τη σχετική πολιτική του Υπουργείου και θα ακολουθήσουν οι Γενικοί Γραμματείς που θα σας παρουσιάσουν επιμέρους ζητήματα.

Αφού γίνει αυτό, θα έχουμε χρόνο για τοποθετήσεις ή ερωτήσεις από το κοινό, απλά θα παρακαλούσα να μην ξεπεράσουν τα τρία λεπτά του καθενός, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουν περισσότεροι. Κλείνοντας θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος τοποθετήσεων των ομιλητών, όπου θα απαντηθούν και οι όποιες ερωτήσεις.
Υπουργέ.


Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Η σημερινή μας εκδήλωση διαπραγματεύεται ένα κύκλο πολύ απλό που αφορά την ίδρυση και την έναρξη λειτουργίας μιας επιχείρησης και τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της.

Η πρόθεση είναι να αναλυθούν η σειρά παρεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί και που αφορούν όλο τον κύκλο λειτουργίας μιας επιχείρησης και το οποίο θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε αυτές τις παρεμβάσεις πιο διεξοδικά, ειδικά από τους Γραμματείς του Υπουργείου Ανάπτυξης οι οποίοι είναι και καθ’ ύλην αρμόδιοι για ένα μεγάλο μέρος των παρεμβάσεων αυτών, καθώς και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τις οποίες έχουν λάβει.

Επιτρέψτε μου να πω δυο τρία λόγια για το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, πριν σταθούμε στα επιμέρους τμήματα. Να υπογραμμίσω για μια ακόμη φορά ότι θεωρούμε ότι έχει κλείσει ένας κύκλος οριστικά, ο κύκλος της μεγάλης ύφεσης που χαρακτήρισε την ελληνική οικονομία τα προηγούμενα χρόνια.

Ότι είμαστε ακριβώς στο σημείο που η οικονομία αλλάζει σελίδα και τροχιά. Όλοι προσδοκούμε ότι μετά το πρώτο θετικό τρίμηνο που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2016, θα ακολουθήσουν άλλα δυο συνεχιζόμενα θετικά τρίμηνα και ότι αυτό θα σηματοδοτήσει ένα θετικό αριθμό ανάπτυξης σε ετήσια βάση για το 2016 – 2017.

Να υπογραμμίσω μια σειρά από θετικές εξελίξεις, οι οποίες ενισχύουν αυτή την τάση. Η πρώτη είναι η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, η χαλάρωση δηλαδή και σταδιακή άρση των capital controls, το οποίο αποτελεί βασική πτυχή των εξελίξεων του τελευταίου εξαμήνου. Υπάρχουν αρκετές αλλαγές που έγιναν μέσα στο καλοκαίρι, πολύ σημαντικές και για τον πολίτη και για τις επιχειρήσεις.

Το δεύτερο είναι τα θέματα του τραπεζικού συστήματος και του επίμαχου θέματος των κόκκινων δανείων. Να υπενθυμίσω ότι η κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών που επιτεύχθηκε στο τέλος του 2015 με την ανακεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε μετά την πρώτη αξιολόγηση με την ομαλή χρηματοδότηση πλέον των ελληνικών τραπεζών, ακριβώς με τους ίδιους όρους που έχουν και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την άρση των waiver και την επιστροφή στην ομαλότητα, στη χρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Προσδοκούμε ένα ακόμη επιπρόσθετο μέτρο που θα έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο και αυτό αφορά την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων και την ένταξη της ελληνικής οικονομίας στην ποσοτική χαλάρωση που θα δώσει πρόσθετη ώθηση στον τομέα αυτόν.

Το τρίτο σημείο που θέλω να υπογραμμίσω είναι τα κόκκινα δάνεια. Το ρυθμιστικό πλαίσιο έχει ψηφιστεί στο σύνολό του. Υπάρχει η αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη που προστατεύει την πρώτη κατοικία για δυο από τους τρεις δανειολήπτες. Η δημιουργία δευτερογενής αγοράς για το σύνολο των δανείων έχει γίνει με ένα τρόπο όπου διασφαλίζει ότι όσα δάνεια πουληθούν δεν θα υπάρξει καμία ουσιαστική διαφορά και δεν θα μπορούν να επιδεινωθούν οι όροι τους.

Ταυτόχρονα έχουμε αναπτύξει ένα θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης των δανειοληπτών. Ιδρύθηκε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Αυτή αναπτύσσει ένα δίκτυο ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών με 30 κέντρα σε όλη τη χώρα.

Και το τελευταίο κομμάτι που μένει σε εκκρεμότητα και θα κλείσει και αυτό, αφορά το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών για υποχρεωμένες επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες που θα αντιμετωπίσει συνολικά τα χρέη που έχει μια επιχείρηση προς τις τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Το δεύτερο σημείο που θα ήθελα να υπογραμμίσω στο πλαίσιο αυτής της τάσης σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας, είναι η κατεύθυνση που έχει δοθείς την διαδικασία αυτή. Να υπενθυμίσω ότι το επίμαχο θέμα δεν είναι μόνο να μεταστραφεί η οικονομία, είναι να είναι βιώσιμη αυτή η οικονομία και αυτή η μεταστροφή.

Αυτό διαπνέει περίπου το σύνολο των επιλογών που έχουμε κάνει ως Υπουργείο. Να υπενθυμίσω ότι υπάρχει μια ευρεία συναίνεση στο πώς θα γίνει αυτή η μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Τρία πράγματα πρέπει να γίνουν εξωστρεφής, δεύτερον, πρέπει να στηριχθεί σε παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και τρίτο πρέπει να χρηματοδοτηθούν και οι θεσμικές αλλαγές να διευκολύνουν ούτως ώστε ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, όντως να στηρίξει παραγωγικές, καινοτόμες και εξωστρεφείς δραστηριότητες κατά κύριο λόγο.

Αυτή η στρατηγική η οποία αποτυπώνεται και θα αποτυπωθεί και στην αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, το οποίο είναι ένα κείμενο κομβικό το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αποτελεί και μέρος της συζήτησης με τους θεσμούς, μαζί με το Αναπτυξιακό Συμβούλιο το οποίο επίσης έχει ιδρυθεί και θα ανακοινωθεί μαζί με την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, αποτελούν ένα κομβικό σημείο που αποσαφηνίζει τις βασικές κατευθύνσεις της στρατηγικής αυτής, καθώς και τα μέτρα που καλούμαστε να πάρουμε βήμα προς βήμα τα επόμενα χρόνια για να ενισχύσουμε αυτές τις θεμελιακές κεντρικές ιδέες αυτής της στρατηγικής.

Να αναλύσω ένα δυο από αυτά τα σημεία. Η εξωστρέφεια είναι θεμελιακό σημείο στρατηγικό. Όπως ξέρετε, η Ελλάδα έχει τις χαμηλότερες εξαγωγικές επιδόσεις στην ελληνική οικονομία. Μόλις το 10% του ΑΕΠ, ενώ είναι 25% σε ευρωπαϊκές μέσος όρος. Συνεπώς κάθε ιδέα ανάπτυξης πρέπει να περάσει από ενίσχυση αυτής της εξωστρέφειας.

Το δεύτερο θέμα είναι ότι προφανώς αυτό συνδυάζεται με την ενίσχυση των εσωτερικών διασυνδέσεων της ελληνικής οικονομίας. Ένα τεράστιο κεφάλαιο. Το έχουμε ανοίξει σε διάφορα επίπεδα. Ο τουρισμός πρέπει να έχει μεγαλύτερη διασύνδεση με το εγχώριο αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα. Η υγεία μας και η ισχυρή τεχνολογία με την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και την ιατρική καινοτομία. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα πολύ ισχυρότερες δραστηριότητες σε έρευνα και καινοτομία και διασύνδεση με την εγχώρια αγορά.

Όλα αυτά τα μεγάλα σχήματα και έργα τα οποία προσιδιάζουν στην ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε ένα ενεργειακό κέντρο, ή ένα κέντρο logistics σε διεθνές επίπεδο. Οφείλει να μετατρέψει αυτή τη διάσταση σε ισχυρές εγχώριες διασυνδέσεις με την ελληνική οικονομία.

Αυτή η κεντρική ιδέα είναι το πεδίο πάνω στο οποίο λαμβάνονται και αναπτύσσονται οι θεσμικές μας παρεμβάσεις. Να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι η μικρή κλίμακα η οποία θεωρείται ότι αποτελεί δομική αδυναμία της ελληνικής οικονομίας και ερμηνεία στο γιατί δεν μπορεί να σταθεί στο διεθνές επίπεδο, μπορεί να μεταστραφεί σε πλεονέκτημα.

Η μικρή και μεσαία κλίμακα των επιχειρήσεών μας όντως τις κάνει πιο ευέλικτες και πιο προσαρμοστικές. Από την άλλη για να ξεπεραστεί χρειάζεται ένα πολύ διαφορετικό επίπεδο συνεργασίας των επιχειρήσεων. Προφανώς πρέπει να προχωρήσουν σε ισχυρές διασυνδέσεις δημιουργίας συστάδων επιχειρήσεων, χωρικά κλαδικά συστήματα, υποστήριξη συνεταιριστικών μορφών και άλλες δραστηριότητες. Αυτό είναι αναγκαίο. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Το κάνουν πολλές γειτονικές χώρες και εκεί πρέπει να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις για να προχωρήσουν αυτά και να ενισχύσουν την εξαγωγική παρουσία.

Να υπενθυμίσω κλείνοντας μια σειρά από θεσμικά εργαλεία και χρηματοδοτικά τις βασικές ιδέες όπως τις έχουμε διαμορφώσει. Στα θεσμικά εργαλεία στα οποία έχουμε ξεκινήσει, αφορούν μεγάλες τομές στη νομοθεσία και στον τρόπο λειτουργίας μεγάλων τομέων της οικονομίας.

Η μεταρρύθμιση στη νομοθεσία των δημοσίων συμβάσεων και τη διαμόρφωση ενός ενιαίου κανονιστικού πλαισίου για όλες τις δημόσιες συμβάσεις έχει τεράστια επίπτωση όχι μόνο γιατί ανοίγει αυτή την αγορά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί κανόνες και συνθήκες που θα διευκολύνουν και το δημόσιο να κερδίσει χρήματα, να έχει καλύτερες προσφορές, αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια, ισχυρός ανταγωνισμός και στήριξη των εγχώριων διασυνδέσεων και της εγχώριας παραγωγής.

Η δεύτερη τομή αφορά τον ίδιο τον αναπτυξιακό νόμο. Ο αναπτυξιακός νόμος είναι μέρος μιας γενικότερης στρατηγικής που ανέφερα παραπάνω, είναι απόλυτα προσανατολισμένος σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους. Είναι μια μεγάλη τομή.

Καταργεί το οριζόντιο των επιδοτήσεων και το επικεντρώνει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυρίως παραγωγικές, ή κυρίως καινοτομικές. Άρα οι πόροι που θα δοθούν θα στηρίξουν κατά προτεραιότητα αυτό τον τομέα. Η οριζόντια στήριξη στο σύνολο των επενδύσεων αποδυναμώνεται σε σχέση με τη στοχευμένη αυτή παρέμβαση.

Το τρίτο στοιχείο είναι το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων το οποίο επίσης φέρνει μεγάλες τομές. Ουσιαστικά εισάγει το θεσμό της αυτοαδειοδότησης μιας επιχείρησης. Εισάγεται για πρώτη φορά σε τέσσερις τομείς. Θα επεκταθεί και σε άλλους, αλλά οι τέσσερις αυτοί τομείς είναι πολύ σημαντικοί γιατί έχουν μεγάλο ειδικό βάρος στην ελληνική οικονομία.

Κεντρική του ιδέα είναι ότι αυτο-αδειοδοτείται μια επιχείρηση, ιδρύεται και αυτο-αδειοδοτείται με απλή γνωστοποίηση στο δημόσιο και από εκεί και πέρα ο έλεγχος γίνεται εκ των υστέρων και η επιχείρηση φυσικά ακολουθεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες που οφείλει να ακολουθεί. Αυτό δεν αλλάζει καθόλου. Αλλά επιταχύνεται ειδικά η πρώτη φάση η οποία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.

Νομίζω ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις που κάνουμε με πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα και το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, έχουν αυτή την κατεύθυνση. Θέλουμε να υπάρχουν σαφήνεια, κανόνες, διαφάνεια και προφανώς τόνωση της επιχειρηματικότητας με σαφή προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Τελευταία παρέμβαση στον τομέα αυτό είναι ο θεσμός των Επιμελητηρίων. Ετοιμάζεται η νομοθεσία και είμαστε σε διάλογο με τα Επιμελητήρια, προκειμένου να υπάρξει μια μεγάλη τομή στην επιμελητηριακή νομοθεσία, η οποία θα ισχυροποιήσει τα Επιμελητήρια, θα τους δώσει την προοπτική συγκρότησης σε επίπεδο περιφέρειας και θα προσθέσει στα Επιμελητήρια κεντρικές υπηρεσίες που δεν έχουν σήμερα, όπως είναι τα σχεδιαζόμενα κέντρα υποστήριξης των επιχειρήσεων κατά το πρότυπο των ΚΕΠ που υπάρχουν για τους πολίτες.

Στα θέματα της χρηματοδότησης και με αυτά κλείνω, η στρατηγική είναι δεδομένη, τα ΕΣΠΑ μέχρι στιγμής έχουν στρέψει τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας αποκλειστικά στις μικρές, πολύ μικρές και καινοτόμες επιχειρήσεις. Ο αναπτυξιακός νόμος στις μικρομεσαίες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε από τους ευρωπαϊκούς πόρους και τη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων, το Γιούνκερ plan και πολλοί άλλοι απευθύνονται στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Μαζί με την αναθεώρηση της Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων αυτό που είναι γνωστό ως fast track και στο οποίο προσανατολίζονται επίσης μεγάλες επενδύσεις, θεωρούμε ότι υπάρχει ένα πλήρες σύστημα χρηματοδότησης όλων των κατηγοριών επιχειρήσεων με καλή ταξινόμηση των πόρων και προσπάθεια να υπάρξει μια ώθηση η οποία εξυπηρετεί τη γενικότερη στρατηγική μας.

Να υπενθυμίσω επίσης ότι στη χρηματοδότηση αυτή θα προστεθούν και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ θα είναι ένα μείζον θέμα, αποτελεί αντικείμενο της δεύτερης διαπραγμάτευσης, καθώς και η ίδρυση ενός μεγάλου ταμείου επενδυτικού, το οποίο το κάνουμε από κοινού με τον επενδυτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ένα πολύ μεγάλο ταμείο που επιμέρους του κομμάτια θα ασχολούνται με διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας και θα είναι προσανατολισμένα στη χρηματοδότηση εγχειρημάτων σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στο κεφάλαιο μιας επιχείρησης και πολλά άλλα τα οποία στη συνέχεια θ’ ακουστούν.
Τούτων δοθέντων η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει έναν κύκλο θεσμοθέτησης αλλαγών και τομών που μπορούν να στηρίξουν από την ίδρυση μέχρι τη λειτουργία την επιχείρηση, έχει συγκροτήσει ένα σχετικά πλήρες θεσμικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και από κει και πέρα είναι ανοιχτή στο μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μ’ έναν τρόπο βιώσιμο, με επίκεντρο την επιχειρηματικότητα και τη δυνατότητα εξωστρεφούς δραστηριότητας και ανασυγκρότησης του παραγωγικού ιστού της χώρας μας. Σας ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό και να δώσουμε τώρα το λόγο στον Ηλία Ξανθάκο, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και τουρισμού.


Η. ΞΑΝΘΑΚΟΣ: Καλησπέρα κι από μένα. Πράγματι, υπάρχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι. Συμφωνούμε επίσης ότι μία από τις πλευρές, τις σημαντικές πλευρές αυτού του ελλείμματος αποτελούν οι εξαγωγές.
Οι εξαγωγές των οποίων η καχεκτική επίδοση αντικατοπτρίζεται τόσο στη χαμηλή συμμετοχή τους στο ΑΕΠ όσο και στο χρονίως ελλειμματικό εμπορικό μας ισοζύγιο. Ενόψει αυτού, όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι πρέπει με κάθε τρόπο να στηρίξουμε τις εξαγωγές και τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με αυτές. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα ενδιαφέρον γι’ ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας, αυτό βέβαια είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ακόμα κι αν προέκυψε από ανάγκη λόγω της συρρίκνωσης της εσωτερικής αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε και να το μετατρέψουμε σε επιλογή προς το νέο αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο περιέγραψε προ ολίγου ο κ. Υπουργός. Θυμίζω βιαστικά ότι όλες οι στρατηγικές για τις εξαγωγές συμφωνούν ότι η συμμετοχή στο διεθνές εμπόριο επιχειρήσεων, επιδρά στην εγχώρια παραγωγικότητα με πολλούς τρόπους. Π.χ. είτε με τον αυξημένο ανταγωνισμό που κάνει τις εγχώριες επιχειρήσεις περισσότερο παραγωγικές, είτε επειδή διαπιστώνονται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για εξειδίκευση σε παραγωγικά πεδία όπου οι εγχώριες επιχειρήσεις έχουν καλύτερες προοπτικές είτε τέλος γιατί έτσι επιτυγχάνεται μια καλύτερη πρόσβαση στη γνώση και στην καινοτομία.
Βέβαια για να πετύχουν όλα αυτά, πρέπει να θεραπεύσουμε πριν απ’ όλα, τη διαχρονική αδυναμία της πολιτείας να εκπονήσει μια συνεκτική και συνεπή στρατηγική εξωστρέφειας. Μια στρατηγική δηλαδή που θα οργανώνει, θα κατευθύνει και θα υποστηρίζει τις προσπάθειες των εξαγωγέων σε τομείς και αγορές όπου εντοπίζονται ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Η αδυναμία αυτή οφείλεται πρωτίστως δε δυσλειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης και ειδικότερα στην απουσία αποτελεσματικού συντονισμού των φορέων και των υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εξωστρέφειας, με επικαλύψεις δράσεων και αρμοδιοτήτων αλλά και συναφή σπατάλη πόρων.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο μας, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ανέλαβε την πρωτοβουλία να καταρτίσει ένα σχέδιο προώθησης των εξαγωγών με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα υλοποίησης. Αυτό το έκανε σε σύντομο χρονικό διάστημα πέρυσι, στο τέλος του έτους, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τον Οργανισμό Enterprise Greece.

Το σχέδιο αυτό, αφού τέθηκε σε διαβούλευση με τους φορείς εκπροσώπησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, οριστικοποιήθηκε στην τελική του μορφή μετά από τις υποχρεωτικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, το Μάρτιο αυτού του χρόνου και σήμερα βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης. Το σχέδιο όπως είπαμε εστιάζει στην κάλυψη διαπιστωμένων αναγκών που οφείλονται κυρίως σε αδυναμίες των δημοσίων φορέων και οι οποίες υπό τις παρούσες συνθήκες δε μπορούν να καλυφθούν από την ελεύθερη αγορά.

Μ’ άλλα λόγια επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των θεσμικών ικανοτήτων του κράτους ως προϋπόθεση για το σχεδιασμό και την υλοποίηση αποτελεσματικών πολιτικών προώθηση των εξαγωγών. Οι δράσεις που περιλήφθηκαν στο σχέδιο αναπτύσσονται γύρω από τρεις άξονες, προφανώς δε θα πω λεπτομέρειες για να μη σας κουράσω.

Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει δράσεις για την ενίσχυση της γνώσης και της πληροφόρησης οι οποίες τίθενται στη διάθεση τόσο των εξαγωγέων όσο και εκείνων που διαμορφώνουν πολιτική σε σχέση με το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον της δραστηριότητας των εξαγωγών.

Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει δράσεις για την ενδυνάμωση των δομών και λειτουργιών της οικονομικής διπλωματίας με πυρήνα το ευρύ δίκτυο των γραφείων ΟΕΥ στο εξωτερικό του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο τρίτος άξονας όπου θα ήθελα να σταθώ λίγο περισσότερο, αφορά τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού συστήματος διοίκησης, με έμφαση στην ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των κρατικών και των ιδιωτικών φορέων που ασχολούνται σε κάθε επίπεδο με την προώθηση της εξωστρέφειας.

Κύριος πυρήνας του νέου αυτού συστήματος είναι η νεοσύστατη Επιτροπή Εξωστρέφειας η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού τον περασμένο Μάρτιο ως όργανο χάραξης πολιτικής με τη συμμετοχή φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Σκοπός αυτής της προσπάθειας η οποία βρίσκεται ακόμα προφανώς στα πρώτα της βήμα, δεν είναι ν’ αποτελέσει ένα γενικό φόρουμ διαβούλευσης, αλλά ν’ αποτελέσει πυρήνα ενός συστήματος παραγωγής αποφάσεων για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων και την επίτευξη καθορισμένων και μετρήσιμων στόχων.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το Σχέδιο Δράσης προβλέπει τη σύσταση εξειδικευμένων ομάδων έργου. Χαρακτηριστικά θα πω ότι οι δυο πρώτες δυο ομάδες έργου που έχουν κατά προτεραιότητα συσταθεί, είναι μία ομάδα για τον διαρκή συντονισμό των δημοσίων και των ιδιωτικών φορέων, εδώ περιλαμβάνεται και το τραπεζικό σύστημα που διαχειρίζονται υπάρχοντα ή προτεινόμενα σχήματα και εργαλεία χρηματοδότησης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.
Στις αρμοδιότητες της ομάδας αυτής, ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να είναι κομβικός. Θα περιλαμβάνονται η εκπόνηση συγκεκριμένων προτάσεων για τη βελτίωση υφιστάμενων χρηματοδοτικών μέσων και ενδεχομένως και σχεδιασμών νέων.
Μέσω αυτής της διαδικασίας ελπίζουμε ότι θα έχουμε σύντομα θετικά αποτελέσματα που θα μας βοηθήσουν στην υλοποίηση στόχων που έχουμε θέσει κατά προτεραιότητα όπως ενδεικτικά αναφέρω, ο ανασχεδιασμός των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που αφορούν την εξωστρέφεια για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, αλλά και η αναδιοργάνωση του ΟΑΕΠ.
Η δεύτερη ομάδα αφορά ένα μόνιμο πλαίσιο συνεργασίας και συντονισμού ανάμεσα στους φορείς που υλοποιούν δράσεις για την προβολή και προώθηση των ελληνικών εξαγωγών. Πρέπει να καταλήξουμε σ’ ένα σύστημα κοινού προγραμματισμού των δράσεων της εξωστρέφειας που χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε καθοριστική τη συμβολή των δημοσίων φορέων που ασχολούνται με τις προωθητικές δράσεις όπως είναι το Enterprise Greece αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών. Βεβαίως μαζί μ’ αυτούς, και τους ιδιωτικούς, όπως είναι οι επιχειρηματικές Ενώσεις και τα Επιμελητήρια.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι η εξωστρέφεια είναι μια έννοια ευρύτερη των εξαγωγών. Οι εξωστρεφείς δραστηριότητες περιλαμβάνουν εμπόριο αγαθών, υπηρεσιών, επενδύσεις χαρτοφυλακίου και αλλά και ξένες άμεσες επενδύσεις. Επομένως νομίζω ότι χρειάζεται να ορίσουμε έναν δικό μας εθνικό δείκτη εξωστρέφειας, δικό μας εννοώ με τις μεταβλητές που αντιστοιχούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας.
Αυτός ο δείκτης, θ’ αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορέσει να τεκμηριωθεί και να δομηθεί ένα πλέγμα στρατηγικής και επιμέρους πολιτικών για την επίτευξη του στόχου, της εξωστρέφειας, της οικονομίας, των οποίων όλοι επιδιώκουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε τον κ. Ξανθάκο. Το λόγο έχει ο Αντώνης Παπαδεράκης, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Α. ΠΑΠΑΔΕΡΑΚΗΣ: Καλησπέρα και εκ μέρους μου. Είναι προφανές ότι στα βήματα του επιχειρείν, το πρώτο βήμα είναι η σύσταση μιας επιχείρησης.
Θα έλεγα ότι πριν πάμε στο πρώτο βήμα, ότι υπάρχει και το βήμα μηδέν, ας τ’ ονομάσω εγώ, που έχει να κάνει με τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτούνται από τους υποψήφιους επιχειρηματίες ή αυτούς τους επιχειρηματίες που θέλουν να συστήσουν μια καινούργια επιχείρηση.
Και αυτό το βήμα μηδέν δεν είναι τίποτε άλλο από τον προσδιορισμό εκ μέρους της επιχειρηματικής ομάδας, θα προτιμούσα να πω αυτό, από τη λέξη «επιχειρηματίας», του είδους της επιχείρησης που θέλουμε να συστήσουμε, του χαρακτήρα της επιχείρησης και του προσανατολισμού της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Κρίνω σκόπιμο να το αναφέρω αυτό, γιατί σύμφωνα με έρευνες που γίνονται και έχουν γίνει επανειλημμένες έρευνες από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία “Small Business Act”, στη χώρα μας ένα βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι ότι ένα πολύ μεγάλο, θα έλεγα συντριπτικό ποσοστό των υφιστάμενων ελληνικών επιχειρήσεων χαρακτηρίζονται ως «επιχειρηματικότητα ανάγκης» και όχι ως επιχειρηματικότητα ευκαιρίας.
Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω τι σημαίνει το ένα και το άλλο. Επιχειρηματικότητα ανάγκης είναι ότι προκειμένου ένας επιχειρηματίας να ικανοποιήσει τις στοιχειώδες ανάγκες βιοπορισμού του, μη έχοντας κάτι άλλο καλύτερο ή πιο ικανοποιητικό γι’ αυτόν, συστήνει μια επιχείρηση. Και μάλιστα αυτό το φαινόμενο το είχαμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας σε έντονο βαθμό, με το χαρακτήρα της μεταφοράς, της εκποίησης δηλαδή άλλου είδους περιουσιακών στοιχείων και ιδιαίτερα το είχαμε στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και μετατροπή αυτών των εκποιούμενων περιουσιακών στοιχείων σε μικρές, πολύ μικρές, κατά κύριο λόγο εμπορικές επιχειρήσεις.

Έτσι λοιπόν έχουμε το φαινόμενο της επιχειρηματικότητας της ανάγκης, έντονο στοιχείο στη χώρα μας, κάτι το οποίο πιστεύουμε ότι δεν είναι επωφελές για την ανάπτυξη αυτού του είδους της επιχειρηματικότητας που χρειαζόμαστε σήμερα, γιατί όπως ξέρουμε, η επιχείρηση δεν είναι αυτοσκοπός, η επιχείρηση είναι κάτι που έπρεπε να υπηρετήσει, να δημιουργήσει πλούτο, να είναι πλούτος επ' ωφελεία και της εθνικής οικονομίας και του επενδυτή, του ιδιώτη που θέλει να κερδίσει και να βιοπορισθεί.

Έτσι λοιπόν, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το βήμα μηδέν περιλαμβάνει αυτού του είδους την ανάλυση εκ μέρους της επιχειρηματικής ομάδας, που αποτυπώνεται αυτό που λέμε και που πολλοί ξέρετε, ως επιχειρηματικό σχέδιο.

Και το δεύτερο στοιχείο που θα ήθελα να πω είναι σε ό,τι αφορά το χαρακτήρα, ασφαλώς αναφέρθηκε από τον Υπουργό ότι χρειαζόμαστε επιχειρήσεις οι οποίες να έχουν έντονο το στοιχείο της συνεργατικότητας, να έχουν έντονο το στοιχείο στο επιχειρηματικό τους σχέδιο να ενταχθούν σε μια λεγόμενη αλυσίδα αξίας, άρα να μπουν σ’ ένα ευρύτερο παραγωγικό σχέδιο και να ενσωματώνουν σε όλη τους τη δραστηριότητα το στοιχείο της καινοτομία, δηλαδή να έχουν την ικανότητα να αφομοιώνουν και να εντάσσουν στη δραστηριότητά τους την καινοτομία και προφανώς, σα συνέπεια αυτού να έχουν ανταγωνιστικότητα στις παγκόσμιες αγορές, αυτό που λέμε «ενίσχυση της εξωστρέφειας».

Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος τη λέξη εξωστρέφεια να τη κλίνουμε σε όλους τους τόνους και σε όλες τις κλίσεις, αλλά αν δεν της προσδώσουμε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, πραγματικά θα μείνει ένα γράμμα κενό. Έτσι λοιπόν, το βήμα 0 κατά τη γνώμη μου περιλαμβάνει αυτά οπότε εμείς ως πολιτεία, απ’ αυτή τη θέση υπηρετούμε, είμαστε υποχρεωμένοι να διευκολύνουμε αυτή τη διαδικασία.
Είπε και ο Υπουργός ότι προσβλέπουμε μέσα από την αναμόρφωση και περαιτέρω ισχυροποίηση του ρόλου των Επιμελητηρίων, αυτό το «στο βήμα μηδέν», τα Επιμελητήρια να έχουν μια σημαντική συνεισφορά στην εκπαίδευση των υποψηφίων επιχειρηματιών.

Έτσι λοιπόν, πέραν αυτού, η πολιτεία όπως είπα και προηγουμένως έχει υποχρέωση να διευκολύνει αυτούς που αποφασίζουν να συστήσουν μια νέα επιχείρηση ελαχιστοποιώντας τα διοικητικά βάρη που εφαρμόζονται και στη σύσταση αλλά και σε όλο τον κύκλο ζωής της επιχείρησης, κάτι το οποίο θ’ αναλυθεί και από τους συναδέλφους Γενικούς Γραμματείς, πώς συνολικά, τι πρωτοβουλία, τι σκέψεις γίνονται από μεριάς του Υπουργείου μας.

Η βελτίωση λοιπόν του επιχειρηματικού περιβάλλοντος πιστεύω ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην αποδοτικότερη λειτουργία των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρών και μικρομεσαίων οι οποίες υφίστανται εντονότερα τις συνέπειες από τις τυχόν λειτουργίες των φορέων που διεκπεραιώνουν τις σχετικές διαδικασίες.

Συνεπώς η απλοποίηση των διαδικασιών αυτών αποτελεί κατά τη γνώμη μας μία από τις σημαντικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση του οράματος αυτού που λέμε, της δίκαιης ανάπτυξης. Η σύσταση λοιπόν μιας εταιρείας είναι ένα κρίσιμο βήμα για την έναρξη της λειτουργίας της κι όχι μόνο γιατί πρέπει να διευκολύνουμε αντικειμενικά τους υποψηφίους επιχειρηματίες, αλλά επειδή συνήθως η σύσταση μιας νέας επιχείρηση γίνεται κι από νέους επιχειρηματίες, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό, αλλά γίνεται συνήθως από νέους επιχειρηματίες.

Πρέπει να είναι το θεσμικό πλαίσιο τέτοιο που διέπει τη διαδικασία ούτως ώστε η πολιτεία να στέλνει το κατάλληλο μήνυμα στους ανθρώπους αυτούς που αποφασίζουν να «μπλέξουν» με την επιχειρηματικότητα και να υλοποιήσουν μια συγκεκριμένη επιχειρηματική ιδέα. Και αυτό το μήνυμα πρέπει να το δώσουμε όσο μπορούμε πιο ισχυρά στα πρώτα βήματα της σύστασης, ούτως ώστε ν’ ακολουθήσουν και τ’ άλλα βήματα, ότι η πολιτεία είναι δίπλα τους σε όλη τη διαδικασία.
Με αυτό το κριτήριο, ως Υπουργείο Οικονομίας και ειδικότερα ως Γενική Γραμματεία Εμπορίου, διοργανώσαμε τον Απρίλιο μια διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους, με αντικείμενο τη μέτρηση της ικανοποίησης των πολιτών που έχουν πραγματοποιήσει σύσταση επιχείρησης οποιασδήποτε νομικής μορφής μέσω των Υπηρεσιών μιας Στάσης.

Τα βασικά αιτήματα που προέκυψαν απ’ αυτό το διάλογο σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας, ήταν βασικά δύο: Η ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών μιας Στάσης. Δηλαδή ζητούσαν να κάνουν ηλεκτρονικές αυτές τις διαδικασίες σύστασης αλλά και να διευρύνουμε το ρόλο και τις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών μιας Στάσης, έτσι ώστε ο πολίτης, ο επιχειρηματίας στην προκειμένη περίπτωση να μη συναλλάσσεται με πληθώρα δημοσίων Υπηρεσιών.

Με βάση αυτά τα συμπεράσματα της διαβούλευσης καταθέσαμε άμεσα σχέδιο νόμου για τις Υπηρεσίες μιας Στάσης, είναι υπό κατάθεση, έχει τελειώσει, νομίζω ότι πρέπει να έχει μπει στη Βουλή, το οποίο εισαγάγει τις εξής θεσμικές καινοτομίες:

Πρώτη: Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας σύστασης των εταιρειών. Δημιουργείται ένα θεσμικό πλαίσιο για την εξ αποστάσεως σύσταση επιχειρήσεων, δηλαδή ένας από το γραφείο να μπορεί να συστήσει μια επιχείρηση και ξεκινάμε αυτή τη διαδικασία από τις ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες. Όλα τα έγγραφα που αποτελούν προϋπόθεση για τη νομική υπόσταση μιας εταιρείας, θ’ αποδίδονται ηλεκτρονικά στον ενδιαφερόμενο με βάση μια πλήρως ηλεκτρονικοποιημένη διαδικασία υποβολής αίτησης και ελέγχου.
Παράλληλα, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας την οποία επ' ευκαιρία θέλουμε να ευχαριστήσουμε γι’ αυτό τη συνεργασία και τη συνεισφορά, δημιουργούμε την ιστοσελίδα μέσω της οποίας θα παρέχεται οποιαδήποτε πληροφορία για την Υπηρεσία αυτή.

Πρωτοβουλία δεύτερη: Αύξηση των διαδικασιών που διεκπεραιώνουν οι Υπηρεσίες μιας Στάσης. Η έναρξη λειτουργίας μιας επιχειρήσεις προϋποθέτει όπως ξέρουμε μια σειρά ενεργειών που αφορούν την τήρηση των φορολογικών και ασφαλιστικών της υποχρεώσεων. Στο νομοσχέδιο για τις Υπηρεσίες μιας Στάσης υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις που ελαχιστοποιούν το διοικητικό βάρος αυτών των υποχρεώσεων.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών φροντίσαμε ώστε οι Υπηρεσίες μιας στάσης ν’ αποδίδουν στις εταιρείες κλειδάριθμους Taxis, δηλαδή να μη χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος να πηγαίνει και στην Εφορία και θα δούμε και σε επόμενη φάση να μη χρειάζεται να πηγαίνει ούτε στον ασφαλιστικό του φορέα. Αυτομάτως να διεκπεραιώνεται όλος αυτός ο κύκλος που αφορά και τη σύστασή αλλά και την ενεργοποίηση, δηλαδή τις απαιτούμενες πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος.
Και σ’ αυτή την προσπάθεια θέλω να πω βέβαια ότι ήταν σημαντική η συνεισφορά και η συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και το διάδοχο σχήμα του που είναι ο ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης. Ο βασικός στόχος που επιδιώκουμε με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών μιας Στάσης είναι η μείωση του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την πραγματική έναρξη λειτουργίας μιας επιχείρησης.

Η υλοποίηση αυτού του στόχου επιδιώκεται κυρίως μέσω της αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα Πληροφοριακά Συστήματα του Δημοσίου με το ΓΕΜΗ να έχει κεντρικό ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία.

Η τρίτη κατηγορία μεταρρυθμίσεων αφορά τη μείωση του οικονομικού κόστους στη σύσταση μιας εταιρείας. Κατ' αρχήν το τέλος, το παράβολο όπως λέγεται κοινώς, της σύστασης εταιρείας εξ αποστάσεως θα είναι χαμηλότερο, τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια θα είναι χαμηλότερο με σκοπό να ενθαρρυνθεί η χρήση αυτής της Υπηρεσίας.

Παράλληλα, και αυτό είναι επίσης σημαντικό, το συμβολαιογραφικό έγγραφο δε θα είναι πλέον υποχρεωτικό για τη σύστασή Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης και Ανωνύμων Εταιρειών. Οι ιδρυτές τέτοιων επιχειρήσεων θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός πρότυπου καταστατικού το οποίο θα διατίθεται δωρεάν.

Εκτός και αν βέβαια οι ιδρυτές θέλουν να βάλουν κάποιους επιπρόσθετους όρους, κάποιες ιδιαίτερες προϋποθέσεις που απαιτείται ασφαλώς ή προσφυγή σε συμβολαιογράφο. Θα ήθελα επιπρόσθετα να τονίσω ότι η προσπάθειά μας για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος δε θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του νέου νόμου για τις Υπηρεσίες μιας Στάσης.

Στόχος μας είναι η αναβάθμιση του ΓΕΜΗ πάνω σε τρεις άξονες. Πρώτον, την ενίσχυση της διαφάνειας της επιχειρηματικής δημοσιότητας, εδώ είναι ένα θέμα επίκαιρο σε ό,τι αφορά το θέμα της δημοσιοποίησης των χρηματοοικονομικών στοιχεία των επιχειρήσεων.
Γνωρίζουμε άλλωστε τελευταία ατυχή περιστατικά που είχαν και μια σχέση και με αυτό.
Εδώ θα ενισχύσουμε την υποχρέωση των επιχειρήσεων και μάλιστα όλων των επιχειρήσεων, αυτή είναι η πρόθεσή μας, και των ατομικών, να δημοσιοποιούν τα βασικά οικονομικά τους στοιχεία ούτως ώστε να υπάρχει αυτή η διαφάνεια.

Το δεύτερο είναι η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας με άλλα Πληροφοριακά Συστήματα για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε επιχειρηματίες. Έτσι λοιπόν μπορούμε να δούμε τη διασύνδεση του ΓΕΜΗ με άλλα συστήματα ούτως ώστε να υπάρχει μια μεγαλύτερη δυνατότητα πληροφόρησης αλλά και εξυπηρέτησης πολύ περισσότερο..

Και τρίτον, η άντληση στατιστικών στοιχείων για το σχεδιασμο επιμέρους πολιτικών. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω και το λέω μετά λύπης μου, δυστυχώς το ελληνικό κράτος αυτή τη στιγμή δεν έχει μια αξιόπιστη σχετικά εικόνα της επιχειρηματικότητας ούτως ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει τις μεταβολές της, να βγουν συμπεράσματα, να χαραχτεί στρατηγική και να παρθούν μέτρα όπου χρειάζεται.

Επιπλέον βρισκόμαστε ήδη σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια προκειμένου να ενισχυθεί η στελέχωση των Υπηρεσιών μιας Στάσης ενώ εξετάζουμε και άλλες διαδικασίες οι οποίες θα μπορούσαν ν’ ανατεθούν σ’ ένα σημείο επαφής του επιχειρηματία με τη Δημόσια Διοίκηση.
Αυτό το σημείο επαφής θα μπορούσε να εξελιχθεί, θα είναι οι Υπηρεσίες μια Στάσης, το οποίο φιλοδοξούμε μέσα από τη συνεργασία και με τα Επιμελητήρια όπως αναφέρθηκε, να μετατραπούν σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων σε πρώτη φάση με τη φιλόδοξη προοπτική να μετατραπούν σε κέντρα υποστήριξης επιχειρήσεων.

Έχει διαφορά αυτό και επιτρέψτε μου να το διευκρινίσω. Τα κέντρα εξυπηρέτησης θα εξυπηρετούν αυτές τις διαδικασίες σχέσης της επιχείρησης με τις άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες ενώ τα Κέντρα Υποστήριξης θα δίνουν πέρα από τις Υπηρεσίες και τις Υπηρεσίες του σημείου μηδέν που λέμε, δηλαδή την πληροφόρηση, αρχική πληροφόρηση για προγράμματα, για το πώς μπορεί να συστήσουμε μια επιχείρηση και όλα αυτά. Γι’ αυτό τα ονομάζουμε κέντρα υποστήριξης.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή η προσπάθεια δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Οικονομίας. Η μείωση των διοικητικών βαρών που επωμίζονται οι επιχειρήσεις αφορά το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης, απαιτούν δηλαδή συνέργειες και με άλλα Υπουργεία που δε σας κρύβω ότι θέλουν πολύ κόπο και το γνωρίζετε οι περισσότεροι.

Επιπλέον, σ’ αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε όμως και τη συνδρομή και υποστήριξη και συνεργασία των παραγωγικών φορέων της χώρας και στον εντοπισμό αλλά και στην επίλυση των προβλημάτων που καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε.

Ως Γενική Γραμματεία Εμπορίου θα είμαστε πάντα στη διάθεση αυτών των φορέων προκειμένου οι ανάγκες και οι προτάσεις τους να ληφθούν υπ' όψιν τους στον περαιτέρω σχεδιασμό. Σας ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε τον κ. Παπαδεράκη.

Σειρά έχει ο Στρατός Ζαφείρης, Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας.

Σ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ: Ευχαριστώ, καλησπέρα κι από μένα. Αυτά που θα πω είναι σε συνέχεια αυτών που είπε ο συνάδελφος Παπαδεράκης. Εμείς στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανία, στα πλαίσιο του υπουργείου, απλοποιούμε τη διαδικασία με την οποία ιδρύεται μια επιχείρηση.

Αυτό γίνεται μ’ έναν βασικό κανόνα: Ότι θεωρούμε τον επιχειρηματία υπεύθυνο και όχι ελεγχόμενο. Είπε και ο Υπουργός ότι κατά κάποιο τρόπο παίρνει από μόνος του την άδεια. Αυτό είναι πραγματικότητα. Ο επιχειρηματίας ο οποίος θέλει να κάνει μια καινούργια επιχείρηση, γνωστοποιεί απλώς στην αρμόδια Αρχή ότι πρόκειται να κάνει μια επιχείρηση και αργότερα ελέγχεται στα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η μεγάλη παρέμβαση δεν είναι μόνο ότι δεν ελέγχεται εκ των προτέρων, αλλά είναι ότι και ότι και τα δικαιολογητικά αυτά, απλοποιούνται πάρα πολύ. Θα σας πω από προσωπική εμπειρία αυτό που ζήσαμε με τις Ομάδες Εργασίας που έγιναν απλοποιώντας τα δικαιολογητικά. Η νομοθεσία από την οποία προέρχονται τα δικαιολογητικά αυτά, η πρωτογενής νομοθεσία, γιατί τα δικαιολογητικά είναι δευτερογενής νομοθεσία, είναι πολύ παλιά, είναι δεκαετιών.

Είναι δεκαετιών συσσωρευμένη και αυτό που είδαμε μας έδωσε και την εξήγηση για ποιο λόγο υπάρχει αυτό που λέμε εχθρότητα του κράτους στον επιχειρηματία. Η φιλοσοφία όλων αυτών των νομοθετημάτων τα οποία απλοποιούμε και καταργούμε είναι εχθρική στην επιχειρηματικότητα. Στην καλύτερη περίπτωση είναι δύσπιστη στον επιχειρηματία, τον θεωρεί εν δυνάμει απατεώνα.

Αυτό λοιπόν το πράγμα παρεμβαίνουμε, το ζήσαμε δηλαδή διότι αποπνέει ένα άρωμα. Είναι βασιλικά διατάγματα, πριν 60 χρόνια, συνεχίζουν και υπάρχουν. Κι εμένα μου έκανε εντύπωση, συζητάμε για επιχειρηματικότητα, κόπτονται κάποιοι υπέρ της επιχειρηματικότητας και έχουν συσσωρεύσει επί δεκαετίες όλα αυτά τα νομοθετήματα. Λοιπόν, αυτά καταργούνται.

Επειδή η προσπάθεια που γίνεται είναι πολύ μεγάλη και πολύ σοβαρή κι όπως σας είπα έχει βάθος χρόνου γίνεται κατ' αρχήν σε τρεις φάσεις οι οποίες κρατάνε συνολικά 3 χρόνια. Η πρώτη φάση είναι αυτή που ολοκληρώνεται τώρα. είναι ο νόμος που γίνεται ο οποίος κάνει την τομή όπως είπα, ότι από τον ελεγχόμενο επιχειρηματία πάμε στον υπεύθυνο επιχειρηματία και στο νόμο αυτόν υπάρχει ένα ειδικό κομμάτι, ένα ειδικό τμήμα στο οποίο μπαίνει όλη η απλοποιητική διαδικασία ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτό γιατί: Διότι είναι εύκολο, συμβαίνει στο Δημόσιο, να κάνω ένα νόμο και με μια Υπουργική Απόφαση ν’ αλλάξω τη φιλοσοφία του νόμου. Τι κάνουμε λοιπόν; Τις βασικές αρχές της δευτερογενούς νομοθεσίας τις περνάμε στο νόμο. Άρα δεν είναι κάτι εύκολο ν’ αλλάξει.

Δεύτερον, κάνουμε απλοποίηση σ’ ένα μεγάλο κομμάτι οικονομικής δραστηριότητας που είναι περίπου το 30%. Είναι τα καταστήματα υγειονομικού ελέγχου, τα τουριστικά καταλύματα και η βιομηχανία τροφίμων. Μ’ αυτά ολοκληρώνεται η πρώτη φάση.

Στη δεύτερη φάση, στήνουμε ένα σύστημα ελέγχου καινούργιο το οποίο να μπορεί να δουλέψει αποτελεσματικά και σύγχρονα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έλεγχοι που γίνονται όπως σας είπα με βασιλικά διατάγματα, υπάρχουν έλεγχοι που άλλη φιλοσοφία έχει ο εποπτευόμενος Οργανισμός ανά Υπουργείο και άλλο το Υπουργείο, όλα αυτά ενοποιούνται. Οι έλεγχοι θα έχουν μια ενιαία φιλοσοφία και η προσέγγιση απέναντι στον επιχειρηματία θα είναι ενιαία.

Γίνεται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, εδώ υπάρχει συντονισμός απόλυτος με το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου ούτως ώστε να έχουμε πλήρη στοιχεία για την καινούργια επιχείρηση και όλα τα δικαιολογητικά τα οποία απαιτούνται.

Το τρίτο είναι τα νέα πεδία τα οποία κοιτάμε, είναι κι αυτά μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος, είναι τα logistics, απλοποιείται η διαδικασία για επιχειρήσεις logistics, είναι η άδεια βιομηχανικής εγκατάστασης, είναι ο οριζόντιο θέμα αυτό που αφορά όλη τη βιομηχανία, που είναι το 9% του ΑΕΠ, είναι τα ορυχεία λατομεία και αν προλάβουμε επειδή είναι μεγάλα θα κάνουμε και σ’ αυτή τη φάση την κυκλική οικονομία και τις τουριστικές υποδομές.

Η τρίτη φάση δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα αλλά η παρέμβαση που γίνεται αφορά συνολικά όλη την επιχειρηματικότητα. Είναι μια μεγάλη τομή που αφορά και την επιχειρηματικότητα αλλά αφορά και τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Σ’ αυτή την προσπάθεια συντονίζονται 15 Γενικές Γραμματείες.

Όποιοι εμπλέκονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με αδειοδότηση επιχειρηματικότητας, είναι μέσα σ’ αυτή την ιστορία. Επομένως συντονίζεται και αντίστοιχα οι Υπουργοί, εκεί που είναι απαραίτητο, που υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να λυθούν σ’ ένα υψηλότερο επίπεδο και το παρακολουθεί απευθείας το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Γίνεται ανοιχτός διάλογος της επεξεργασίας που καταλήγουμε, γίνεται ανοιχτός διάλογος με τους ενδιαφερομένους και βέβαια πρέπει να αναφέρω ότι γίνεται με τη συνεργασία της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία μας μεταφέρει τις παγκόσμιες καλές πρακτικές. Δηλαδή σε αντίστοιχες χώρες τι γίνεται; Πώς εφαρμόζεται; Το συζητάμε μ’ έναν δημιουργικό διάλογο, γίνονται σεμινάρια εσωτερικά ούτως ώστε να καταλήξουμε στις προτάσεις οι οποίες διαμορφώθηκαν.

Αυτά είναι περίπου αυτά τα οποία κάνουμε για την απλοποίηση της αδειοδότησης. Προβλέπονται επίσης άλλα δυο πράγματα ούτως ώστε αυτή η μεταρρύθμιση να γίνει αναντίστρεπτη. Διότι είναι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν πολλές, οι οποίες ανετράπησαν με άλλες νομοθεσίες. Το ζήσαμε κι εμείς κατά τη διάρκεια υλοποίησης της μεταρρύθμισης.

Πρώτον, σχεδιάζεται να γίνει μια μόνιμη δομή στη Δημόσια Διοίκηση μέσα η οποία παρακολουθεί σταθερά όλη την αδειοδοτική διαδικασία. Γιατί η αδειοδοτική διαδικασία είναι μια δυναμική διαδικασία η οποία βγάζει και καινούργια πράγματα, θα προκύψουν νέες οικονομικές δραστηριότητες, νέα ζητήματα ελέγχου και τα λοιπά. Αυτά θα ελέγχονται από ένα ενιαίο κέντρο ούτως ώστε με συνυπογραφή να μην έχουμε ανατροπή της φιλοσοφίας.

Το δεύτερο είναι ότι προβλέπεται εκπαίδευση της Δημόσιας Διοίκησης παντού. Διότι η αδειοδοτική διαδικασία γίνεται από τις Διευθύνσεις ανάπτυξης των Περιφερειών. Προβλέπεται σεμινάριο ούτως ώστε να ενσωματώσει η Δημόσια Διοίκηση την καινούργια φιλοσοφία: ένα κράτος πιο φιλικό στον επιχειρηματία.

Θέλουμε να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον. Η Δημόσια Διοίκηση να καταλαβαίνει την επιχειρηματική λογική, αλλά και η επιχειρηματική λογική ο επιχειρηματίας να καταλαβαίνει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Δεν είναι το ίδιο πράγμα, ο καθένας έχει μια διαφορετική προσέγγιση, αλλά πρέπει ο ένας να καταλαβαίνει τον άλλον ούτως ώστε να οδηγηθούμε σε μια εύκολη και φιλική λειτουργία της επιχειρηματικότητας.

Κάποια άλλα πράγματα τα οποία σχεδιάζουμε, τα οποία δεν είναι ακόμη επεξεργασμένα στο βαθμό που πρέπει, είναι η εποπτεία της αγοράς η εποπτεία των προϊόντων δηλαδή, τα προϊόντα CE με ένα σύγχρονο τρόπο. Διότι αυτή τη στιγμή γίνεται συγκεντρωτικά και θέλουμε αυτό να είναι ένα σύστημα που θα αποκεντρωθεί πανελλαδικά και μέσα από τη συνεργασία με τις Περιφέρειες ούτως ώστε να γίνεται ουσιαστικός και πλήρης έλεγχος να έχουμε ακριβή εικόνα στα προϊόντα.

Και ένα άλλο θέμα είναι η χωροθέτηση της βιομηχανίας. Υπάρχουν 28 βιομηχανικά πάρκα τα οποία λειτουργούν τα οποία είναι οργανωμένα και υπάρχουν 440 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις. Στη Θεσσαλονίκη είναι το Καλοχώρι, κάτω πιο χαμηλά στο νότο είναι τα
Οινόφυτα τεράστιες περιοχές κι άλλες μικρές σε όλη την Ελλάδα. Είναι διάσπαρτο αυτό το πράγμα το οποίο κοιτάμε να το οργανώσουμε ούτως ώστε η βιομηχανία αλλά και άλλες μορφές επιχειρηματικότητας όπως είναι τα logistics ακόμη και η έρευνα να πάνε να μπουν σε οργανωμένες δομές, ούτως ώστε να μην έχουν κοινωνικές πιέσεις από το περιβάλλον και να μπορούν να αναπτυχθούν με ένα οργανωμένο και φιλικό τρόπο. Ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε τον κ. Ζαφείρη. Τώρα σειρά έχει ο κ. Λαμπριανίδης Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και ιδιωτικών Επενδύσεων.

Θ. ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ: Στην παρουσίασή μου θα μιλήσω για τρία βασικά θέματα, για ζητήματα που αφορούν τρία βασικά θέματα: το νέο αναπτυξιακό νόμο, τους παλιούς αναπτυξιακούς νόμους και κάποια άλλα νομοθετήματα τα οποία συζητάμε.

Να πω πολύ συνοπτικά για το νέο αναπτυξιακό νόμο ότι περιλαμβάνει μια σειρά από καινοτόμες απόψεις. Το ένα είναι όπως είπε και ο Υπουργός ότι η λογική του δεν είναι πια οριζόντια, δηλαδή είναι στοχευμένη. Εντοπίζουμε συγκεκριμένα προβλήματα και πάμε να απαντήσουμε σε αυτά γιατί έχουν ιδιομορφίες και γι' αυτό καταλήξαμε και στα οκτώ επιμέρους καθεστώτα.

Το δεύτερο είναι ότι έχουμε ανώτατο όριο στο ύψος της ενίσχυσης. Δηλαδή είναι 5 εκατομμύρια ένα επενδυτικό σχέδιο, 10 ανά επιχείρηση και 20 ανά Όμιλο. Επίσης υπάρχουν ειδικές κατηγορίες ενίσχυσης που σε κάποιες περιπτώσεις παίρνουν πρόσθετη ενίσχυση. Αυτές αφορούν είτε την επίδοση των επιχειρήσεων δηλαδή είναι εξωστρεφείς, καινοτόμες δημιουργούν πολύ απασχόληση, είτε αφορούν περιφερειακά ζητήματα, γεωγραφικά ζητήματα, γεωγραφικές ανισότητες.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι χρησιμοποιούμε τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με στόχευση τη μέγιστη δυνατή μόχλευση με ιδιωτικά κεφάλαια.

Άλλο θέμα είναι ότι στραφήκαμε περισσότερο στις φορολογικές απαλλαγές σε σχέση με παλαιότερα. Παλαιότερα στους προηγούμενους νόμους ήταν μόλις 5%, στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 54% οι φορολογικές απαλλαγές εμείς θα φτάσουμε στο 45% και τέλος ανάμεσα στις καινοτομίες έγινε μια προσπάθεια για συστηματική απλοποίηση των διαδικασιών και έχουμε εισαγάγει την ετήσια έκθεση αποτελεσμάτων, το οποίο σημαίνει μια διαρκής αξιολόγηση του νόμου και προσπάθεια αλλαγής των τυχών αβλεψιών οι οποίες έχουν υπάρξει.

Με αυτά εκτιμούμε ότι τα επόμενα 5-6 χρόνια θα υπάρξει άμεση συμβολή στην απασχόληση από μεν τους δυο αναπτυξιακούς νόμους, δηλαδή τον καινούργιο αναπτυξιακό νόμο και τους δυο παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους τους οποίους κλείνουμε από τον καθένα από 16.000 δηλαδή άμεση απασχόληση συνολικά 32.000 και έμμεση απασχόληση γύρω στις 250.000 το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μου αποτέλεσμα.
Τώρα για τα διαδικαστικά. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθούν –το έχει ανακοινώσει ήδη ο Υπουργός- τέσσερα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου. Αυτά τα τέσσερα καθεστώτα εκτιμούμε ότι θα πάρουν το μεγάλο όγκο των επενδυτικών σχεδίων, ίσως και το 90% των επενδυτικών σχεδίων.

Σε καθένα από αυτά εδώ τα καθεστώτα θα διαθέτουμε 150 εκατομμύρια σε κάθε κύκλο και η αίτηση υποβολής, θα κάνουμε μια διαβούλευση για την προκήρυξη που θα την ανακοινώσουμε 20 Σεπτεμβρίου, η προκήρυξη θα βγει στις 30 Σεπτεμβρίου και η αίτηση για την υποβολή θα αρχίσει από τις αρχές Οκτωβρίου.

Με αυτό τον τρόπο, κάνοντας την αίτηση κανείς μπορεί να τεκμηριώσει τον χαρακτήρα κινήτρου και άρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Το άλλο το οποίο θέλω να επισημάνω είναι ότι το ύψος των κινήτρων όπως ξέρετε πολύ καλά σε αυτό το ακροατήριο, προσδιορίζεται κυρίως από το χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων που γίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο νέος χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων θα ισχύει από 1/1/2017 και έχει αυξήσει σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες, εκτός από δύο για τις οποίες βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση.

Όπως καταλαβαίνετε μιας ενδιαφέρει ιδιαίτερα αυτός ο νόμος να κινητοποιήσει τις επενδύσεις γιατί τα τελευταία πέντε – έξι χρόνια υπήρξε μια μεγάλη υστέρηση στις επενδύσεις. Εκτιμούμε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες οι οποίες δημιουργήθηκαν σε αυτό το διάστημα εκτιμώνται σε 80 με 100 δις ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο το μετράει κανείς, οι πόροι τους οποίους διαθέτει το δημόσιο είναι πολύ λίγοι, δηλαδή της τάξεως των 20 και κάτι παραπάνω δισεκατομμυρίων, άρα είναι ολοφάνερο ότι αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί με ιδιωτικές επενδύσεις. Σας είπα ότι θα δώσουμε αυτά και η δέσμευση του Υπουργού και το έχει δηλώσει αρκετές φορές είναι ότι ό,τι επενδυτικά σχέδια εγκριθούν, θα προσπαθήσουμε να βρούμε χρηματοδότηση και πέρα αυτής η οποία υπάρχει ήδη δεσμευμένη.

Να πάω στο άλλο το ζήτημα το οποίο αφορά τους δυο προηγούμενους νόμους. Παραλάβαμε περίπου 6.000 επενδυτικά σχέδια από τους προηγούμενους νόμους τα οποία δεν είχαν ολοκληρωθεί και στα οποία υπήρχαν συμβασιοποιημένες οφειλές 6,4 δις και επίσης μια Υπηρεσία η οποία είχε αρκετά προβλήματα. Έκανε κάποιο action plan ο Υπουργός και άρχισε κάπως να λειτουργεί η Υπηρεσία και τώρα βρισκόμαστε σε αρκετά καλή κατάσταση.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα έχουμε βάλει διάφορες προτεραιότητες και κάνουμε ανάμεσα στα άλλα τα εξής:

Επειδή οι επενδυτές δεν γνωρίζουν ακριβώς το που βρίσκεται το θέμα τους, δηλαδή ο έλεγχος, η ολοκλήρωση και τα λοιπά αυτό το οποίο κάναμε είναι ότι αναρτήσαμε στο web site κάποιες κατηγορίες συγκεκριμένων επενδύσεων και οπότε ο καθένας ξέρει τη σειρά του. Η σειρά έχει μπει σε κάθε μια από αυτές τις λίστες ανάλογα με τον χρόνο με τον οποίο έχει κάνει το αίτημα.

Εκτιμούμε ότι στους επόμενους πέντε έξι μήνες θα έχουν λυθεί όλες αυτές εδώ οι εκκρεμότητες, γιατί. Πρώτον αυξάνουμε πάρα πολύ, με ραγδαίο τρόπο τον αριθμό των ελεγκτών στο Μητρώο των ελεγκτών. Θα είναι τελικά ίσως και πάνω από 300 (οι 200 που θα πάρουμε και οι 100 τόσοι οι οποίοι υπάρχουν ήδη).
Το δεύτερο είναι ότι δεν θα είναι πια υποχρεωτικό να συμμετέχει στα ΚΟΕΣ στα τρία άτομα δηλαδή αυτά που κάνουν τους ελέγχους, η Υπηρεσία. Θα μπορούν να είναι μόνο ιδιώτες, αυτό θα διευκολύνει επίσης τα ζητήματα και θα επιτρέψει τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας γι' αυτό εδώ το διάστημα τουλάχιστον να επικεντρωθούν στις ολοκληρώσεις των επενδυτικών σχεδίων.

Και το κυριότερο είναι ότι αυξάνουμε –αυτή είναι η πρόθεση του Υπουργού- ραγδαία, πάρα πολύ κατακόρυφα η αμοιβή των ελεγκτών οι οποίοι είναι σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα.

Επίσης ολοκληρώνεται σχεδόν μετά από πολύμηνη προσπάθεια μια διαδικασία μετατάξεων, αποσπάσεων και τα λοιπά και άρα μπορούν τα πράγματα να προχωρήσουν πολύ γρήγορα.

Μέσα στο 2016 θα γίνουν πληρωμές 200 εκατομμυρίων και επίσης να διαβεβαιώσω ότι όλα τα συγχρηματοδοτούμενα επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουν ολοκληρωθεί, θα πληρωθούν στο ακέραιο. Δεν έχουν αυτή την ιστορία με τα έβδομα και τα λοιπά. Και αυτό θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου όπως προβλέπουν και οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να κλείσω αναφερόμενος πάρα πολύ επιγραμματικά σε τρία άλλα νομοθετήματα τα οποία νομίζω ότι έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Το ένα, αναφέρθηκε ήδη ο Υπουργός, είναι οι στρατηγικές επενδύσεις το fast track πιθανό να το ξέρετε έτσι, αυτό λειτουργεί από το 2010 και εμφανίζει πάρα πολλά προβλήματα.

Πάρα πολύ σύντομα, δηλαδή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα βγει στη διαβούλευση ένα προσχέδιο του καινούργιου νόμου που αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα. Όπως είπε ο Υπουργός αυτό αφορά κυρίως μεγάλα επενδυτικά σχήματα. Εμείς το διάστημα που είμαστε Κυβέρνηση έχουμε εγκρίνει τρία επενδυτικά σχήματα συνολικού ύψους 700 εκατομμυρίων.

Και κλείνω με μια φράση για δυο άλλα νομοθετήματα, τα οποία έχουμε ήδη περάσει τροπολογία με αφορμή τον αναπτυξιακό νόμο. Το ένα είναι για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών όταν κάνουν επένδυση. Σε αυτό έχουμε κάνει σημαντικές αλλαγές κυρίως στη διαδικασία, δηλαδή τώρα ηλεκτρονικά μπορεί να γίνει αυτό, υπάρχει ένα template το οποίο το συμπληρώνουν και αλλάζει απολύτως τα πράγματα. Από το 2013 έχουν υπάρξει μόνο 7 αιτήματα από τη μεριά των ατόμων που… Γιατί ήταν πάρα πολύ δύσκολη –αν θέλετε να μιλήσουμε γι' αυτό- η διαδικασία για να μπορέσουν να υποβάλλουν.

Και ένα τελευταίο: ανοίξαμε το θέμα των ενδοομιλικών δηλαδή των αλλοδαπών εταιρειών που κάνουν γραφεία για να εξυπηρετήσουν άλλα επενδυτικά σχήματα τα οποία έχουν σε άλλες χώρες. Το ανοίξαμε αρκετά και νομίζουμε κι εμείς ότι θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη ανταπόκριση. Ευχαριστώ πολύ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε και τον κ. Λαμπριανίδη και τέλος ο κ. Παναγιώτης Κορκολής Γενικός Γραμματέας Δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Π. ΚΟΡΚΟΛΗΣ: Καλησπέρα και από εμένα. Με άφησαν τελευταίο για να πω τα νούμερα, που ίσως ενδιαφέρουν τους περισσότερους.

Θα πω δυο λόγια για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, δεν θα αναφερθώ σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, θα αναφερθώ σε αυτά που αναφέρονται κυρίως στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Θα ήθελα να κάνω εξ αρχής ένα βασικό διαχωρισμό για να τακτοποιήσουμε λίγο τις δυνατότητες χρηματοδότησης.

Η χρηματοδότηση ουσιαστικά μπορεί να χωριστεί σε δυο βασικούς τομείς: τον τομέα των μη επιστρεπτέων ενισχύσεων, των επιχορηγήσεων όπως λέμε, τα κλασικά προγράμματα ΕΣΠΑ που ξέρουμε όλοι και τον τομέα των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων των μέσων χρηματοδοτικής τεχνικής δηλαδή, που ουσιαστικά αποτελούν επιστρεπτέες ενισχύσεις δηλαδή προϊόντα δανεισμού, προϊόντα εγγυήσεων, προϊόντα κεφαλαίων συμμετοχών και τα λοιπά.

Ο πρώτος πυλώνας αυτός των επιχορηγήσεων έχει εκκινήσει όπως οι περισσότεροι ίσως γνωρίζετε με τις τέσσερις δράσεις του ΕΠΑΝΕΚ του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, που αφορούν τους απόφοιτους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων, ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους και ενίσχυση υφιστάμενων τουριστικών επιχειρήσεων.

Αυτά τα προγράμματα τρέχουν, τώρα ολοκληρώνεται η αξιολόγηση του πρώτου προγράμματος και συνεχίζουν τα υπόλοιπα με διαφορά μιας εβδομάδας – δέκα ημερών και αναμένεται να έχουμε τις πρώτες εκταμιεύσεις εντός του Οκτωβρίου και μέχρι τέλος του χρόνου αναμένουμε σημαντική απορρόφηση από τα προγράμματα αυτά.

Ο βασικός διαχωρισμός μεταξύ αυτών των προγραμμάτων και των μέσων χρηματοδοτικής τεχνικής είναι ότι επειδή εδώ έχουμε ενισχύσεις μη επιστρεπτέες που πολλές φορές φτάνουν και το 100% του επενδυτικού σχεδίου, η φιλοσοφία όλη όπως είπε και ο Υπουργός και οι προηγούμενοι ομιλητές είναι να είναι πάρα πολύ στοχευμένα και αναφέρω τέσσερις – πέντε λέξεις κλειδιά, οι οποίες διατρέχουν αυτές τις δράσεις:

Μιλάω για την εξωστρέφεια, μιλάω για την καινοτομία, για τις συνέργειες, για τη στόχευση στους νέους επιστήμονες και το δυναμικό της χώρας των νέων που είναι πολύ καλά καταρτισμένο με πολλές δυνατότητες και επίσης μιλάω για το κομμάτι της διαφάνειας. Αυτές οι τέσσερις δράσεις, αυτά που είπε ο Υπουργός θεωρητικά, έχουν ξεκινήσει να πραγματώνονται μέσω αυτών των τεσσάρων δράσεων. Για τους νέους, από μόνος του ο τίτλος των δυο πρώτων δράσεων είναι επαρκής πιστεύω. Όλες οι δράσεις έχουν κριτήρια εξωστρέφειας και κριτήρια καινοτομίας, που σημαίνει ότι ένα επενδυτικό σχέδιο αξιολογείται και προκρίνεται όταν έχει τέτοια στοιχεία έναντι άλλων.

Και φυσικά όλες οι δράσεις έχουν ενσωματώσει το νέο μας σχεδιασμό για την απόλυτη διαφάνεια στην επιλογή. Να θυμίσω ότι το σύστημα επιλογής και αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων γίνεται από εξωτερικούς αξιολογητές οι οποίοι κληρώνονται σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα στο οποίο δεν επιτρέπεται καμία πρόσβαση των αξιολογητών στα στοιχεία της επιχείρησης, ούτε στον αριθμό πρωτοκόλλου καν της αίτησης. Δεν μπορεί να συσχετίσει με τίποτα το σχέδιο που αξιολογεί με τον επιχειρηματία.

Υπάρχουν δυο κύκλοι αξιολόγησης σε περίπτωση που έχουμε μεγάλη διαφορά μεταξύ των δυο πρώτων αξιολογητών και υπάρχει επίσης γεωγραφική διασπορά, δηλαδή αξιολογητής από την Κεντρική Μακεδονία δεν μπορεί να αξιολογήσει πρόταση της Κεντρικής Μακεδονίας. Έχουμε πάρει λοιπόν όλα αυτά τα μέτρα τα οποία ο Υπουργός δεν τα σκέφτηκε καλά στην αρχή για την εκλογή του, για να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια. Αυτές οι δράσεις είναι σε εξέλιξη και επιτρέψτε μου τώρα αναφέρω το νέο κύκλο.

Κατ’ αρχήν υπάρχει ο δεύτερος κύκλος αυτών των ίδιων δράσεων, των τριών από τις τέσσερις, 50 εκατομμύρια επιπλέον για τους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, 140 εκατομμύρια για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άλλα 50 εκατομμύρια για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Σε αυτό το δεύτερο κύκλο και αυτός ήταν και ο σκοπός της ύπαρξης δυο κύκλων, θα ενσωματώσουμε παρατηρήσεις και διορθώσεις από τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τον πρώτο κύκλο.

Αυτός ο κύκλος θα ανακοινωθεί εντός του Οκτωβρίου του 2016 και στη συνέχεια ετοιμάζουμε και μια σειρά δράσεων μέχρι τέλος του 2016 στις οποίες θα αναφερθώ συνοπτικά. Έχουμε την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, δηλαδή εργαζόμενους από 50 έως 250 άτομα. Να υπενθυμίσω ότι ο πρώτος κύκλος είχε μέχρι 50 άτομα, άρα συμπληρώνουμε και αυτή την κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συνολικός προϋπολογισμός 70 εκατομμύρια ευρώ.

Έχουμε την πολύ σημαντική δράση ανάπτυξη cluster, με τα clusters και άλλων δομών ενεργούς στήριξης της επιχειρηματικότητας. Mentoring, υποστήριξη με οποιαδήποτε μορφή. Έχουμε την περίφημη δράση την ονομάζουμε Ενίσχυση Συμπράξεων Επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς. Είναι η δράση της ΔΡΥΣ με 370 εκατομμύρια. Έχουμε την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας Πράξη Επιχορήγηση Ελληνικών Φορέων με 16 εκατομμύρια.

Έχουμε τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων τοπικής εμβέλειας 40 εκατομμύρια. Ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας 30 εκατομμύρια. Και ενίσχυση της ίδρυσης νέων τουριστικών μονάδων ύψους 240 εκατομμυρίων. Αυτά όλα μέχρι τέλος του 2016.

Παράλληλα να υπενθυμίσω έχουμε εδώ και την κυρία Αντωνοπούλου, ότι υπάρχουν δράσεις που ωφελούν τις επιχειρήσεις δράσης του ΟΑΕΔ για τη χρηματοδότηση του κόστους μακροχρόνια ανέργων, του εργατικού κόστους και του ασφαλιστικού τους κόστους.

Και έχουμε και τα προγράμματα της αγροτικής ανάπτυξης, γεωργίας και της αλιείας με υπεύθυνο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που συμπληρώνουν τη γκάμα των προϊόντων των μη επιστρεπτέων ενισχύσεων.

Σημαντικό όμως κομμάτι των νέων παρεμβάσεων θα είναι η άλλη κατηγορία, ο άλλος πυλώνας που εξήγησα στην αρχή, είναι τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Εδώ έχουμε κατ’ αρχήν κάποια εργαλεία που είναι αυτή τη στιγμή εν ενεργεία με σημαντικότερο το SM guaranty fant, ένα ταμείο εγγυήσεων, ένα πρόγραμμα εγγυήσεων που καταλήγει να δίνει δάνεια σε επιχειρήσεις με επιτόκιο από 2,5% έως 3,5%, δηλαδή με ένα επιτόκιο που γνωρίζετε όλοι πόσο καλό είναι στις δεδομένες συνθήκες. Αυτά τα εργαλεία είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα λήξουν λίγο πριν το τέλος του έτους.

Έχουμε επίσης το Jeremy, εργαλεία δηλαδή της προηγούμενης περιόδου που συνεχίζονται. Το Jeremy και το Teppich I, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, επίσης δανειακά προϊόντα. Και παράλληλα έχουμε σχεδιάσει και έχουμε έρθει σε συμφωνία σημαντική με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το EIF σε αυτό το υπερταμείο που αναφέρθηκε ο Υπουργός που ξεκινάει με 200 εκατομμύρια ευρώ για τη νέα περίοδο με κεφάλαια συμμετοχών. Αναφέρονται σε επιχειρήσεις L αλλά και Growth, αλλά επίσης αναφέρονται και στο πολύ νωρίτερο στάδιο της σύνδεσης της επιχειρηματικότητας με την καινοτομία, με 70 εκατομμύρια.

Αυτοί είναι οι πόροι του ΕΣΠΑ για το νέο αυτό ταμείο, οι κατ’ αρχήν πόροι του ΕΣΠΑ. Σε αυτούς τους πόρους προστίθενται 70 εκατομμύρια από το EIF και επιπλέον εκατομμύρια από το Γιούνκερ plan και έχουμε έρθει σε προχωρημένες συζητήσεις με υπόλοιπους αναπτυξιακούς φορείς, την EBRD, τη Γερμανική, Γαλλική και Ιταλική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά και την Παρευξείνια Τράπεζα για να προσθέσουν πόρους σε αυτό το ταμείο.

Το ταμείο αυτό, επαναλαμβάνω, αφορά κεφάλαια συμμετοχών. Την ίδια στιγμή ιδρύουμε με διαχειριστή το ΕΤΕΑΝ το νέο Τeppich, το νέο ταμείο επιχειρηματικότητας, κλασικά δανειακά προϊόντα και εγγυήσεις με ύψος 400 εκατομμυρίων ευρώ από τη μεριά του ΕΣΠΑ, αν λάβουμε υπόψη ότι εδώ έχουμε 50 – 50 συγχρηματοδότηση από τα τραπεζικά ιδρύματα φτάνουμε τα 800 εκατομμύρια κατ’ αρχήν.

Και ακολουθεί στο επόμενο διάστημα ταμείο μικροπιστώσεων, νέο ταμείο υποδομών για ενεργειακά και άλλου τύπου έργα υποδομών και πιθανόν ένα νέο ταμείο εξειδικευμένων εγγυήσεων.

Αυτή είναι η γκάμα των προϊόντων των μέσων χρηματοδοτικής τεχνικής που δίνουν τη δυνατότητα όχι τόσο στοχευμένα, με περισσότερο γενικό χαρακτήρα να ικανοποιήσουν τις ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων στο δύσκολο περιβάλλον και να βοηθήσουν τις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ ως πρώτου ρίσκου χρήματα, έτσι ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν και αυτές το κεφάλαιό τους για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Να θυμίσω επίσης ότι έχουμε έρθει σε συμφωνία με την ΕΤΕΠ, η οποία απευθείας με τις τράπεζες έχει συμφωνήσει για ένα δάνειο globalone το λέμε ενός δις ευρώ για να δώσει απευθείας πρόσθετη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.
Αυτά από εμένα κατ’ αρχήν και στις ερωτήσεις πιθανόν να μπορούμε να πούμε και άλλα. Ευχαριστώ πολύ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Και τώρα να περάσουμε σε ένα κύκλο παρεμβάσεων από εσάς. Ή ερωτήσεων.

Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, σας άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή. Πρέπει να δηλώσω ότι ονομάζομαι Παπαδόπουλος Παναγιώτης και έχω διπλή ιδιότητα. Αυτή του μάχιμου επιχειρηματία για 40 χρόνια, αλλά και αυτή του επιμελητηριακού.

Κύριε Υπουργέ κατ’ αρχάς θέλω να σας δώσω συγχαρητήρια για τη σημερινή ημερίδα, αλλά να σας πω όπως και σας το είπα και κατ’ ιδίαν, ότι θα πρέπει να μας έρχεστε πιο τακτικά γιατί ο κόσμος της Βορείου Ελλάδος διψάει για ενημέρωση.

Αλλά θέλω να σας θέσω όμως και το εξής ερώτημα ένας επιχειρηματίας σήμερα όταν αντιμετωπίζει ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο έχει καταρρεύσει, αντιμετωπίζει μια κυβέρνηση – και δεν λέω ότι φταίτε εσείς – η οποία επιβάλλει περίπου 50% φορολογία όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι γύρω στο 30% και από 1/1/2017 εγώ προσωπικά κ. Υπουργέ θα πληρώνω 26% ασφαλιστικές εισφορές και μάλιστα τις υψηλότερες.

Θέλω να σας ρωτήσω με τα υπόλοιπα που μένουν από τα καθαρά κέρδη, πώς θα μπορέσω να κάνω επενδύσεις και πώς θα μπορέσω να συνεισφέρω στο κομμάτι που λέγεται ανάπτυξη; Πρέπει επίσης να δώσω συγχαρητήρια στη Γραμματεία σας στο Υπουργείο Βιομηχανίας γιατί θεωρώ ότι αυτά που άκουσα είναι πραγματικά ελπιδοφόρα για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας. Πραγματικά κ. Γενικέ είχαμε νόμους οι οποίοι ερχόταν πριν από 30 και 40 χρόνια, οι οποίοι ήταν τροχοπέδη στη βιομηχανία σήμερα και πολύ σωστά είπατε ότι θα πρέπει να υπάρχει και μια ρύθμιση για τα βιοτεχνικά και βιομηχανικά πάρκα για να μπορέσουμε να ξέρουμε πού μπορούμε να κάνουμε και τι μπορούμε να κάνουμε.
Γιατί ξεκινάει ένας επιχειρηματίας να κάνει κάτι και βρίσκει πολλά εμπόδια στην υλοποίηση του σχεδίου που θέλει του επενδυτικού. Θα χαρώ πάρα πολύ να υλοποιήσετε όλα αυτά τα οποία είπατε, γιατί έχω ορισμένες δυσπιστίες.

Και έρχομαι σε εσάς κ. Παπαδεράκη με το μανδύα του επιμελητηριακού. Χάρηκα πάρα πολύ που μας αναφέρατε ότι θα αξιοποιήσετε τον επιμελητηριακό θεσμό. Θα αναθέσετε σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας καινούργιες δράσεις στο κομμάτι της υποστήριξης των επιχειρηματιών. Και θέλω να σας ρωτήσω κάτι πολύ απλό, γιατί θέλετε να μας καταργήσετε μετά το 2021; Πώς πιστεύετε ότι μπορούν να λειτουργήσουν οι δομές μετά το 2021 όταν δεν θα έχουν προέδρους; Γιατί μας λέτε ότι θα αναθέσετε καινούργιες αρμοδιότητες, δίχως επικεφαλής.

Πρέπει να πω και να το γνωρίζουν όλοι και εσείς το γνωρίζετε ότι τα Επιμελητήρια της χώρας δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Λειτουργούμε με πολύ χαμηλές συνδρομές και αυτές έχουν καταργηθεί από το έτος 2015 και μετά. Λειτουργούμε με μεράκι και με πολύ μεγάλη προσφορά από όλες τις διοικήσεις.

Θέλω σας παρακαλώ κύριε Υπουργέ και κύριε Γενικέ Γραμματέα να ξαναδείτε το θέμα της κατάργησης των Επιμελητηρίων της χώρας και της δημιουργίας ενός Περιφερειακού Επιμελητηρίου. Σας ευχαριστώ.

ΜΑRCO DELLA PUPPA: Καλησπέρα ζητώ συγνώμη για τα ελληνικά μου γιατί είμαι Ιταλός, λέγομαι Marco Della Puppa, είμαι ο Γενικός Γραμματέας του Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Ο φίλος ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος τα είπε για τα Επιμελητήρια. Ελπίζω να μην πάρετε τον δρόμο της Ιταλίας γιατί όπως ξέρει και ο Υπουργός, έχουμε ένα καινούργιο Υπουργό Ανάπτυξης τώρα στην Ιταλία είναι ο κ. Καλέντα. Ο Καλέντα μια εβδομάδα πριν έχει ανακοινώσει το κόψιμο των 50% της συνδρομής των εταιρειών προς τα Επιμελητήρια με όραμα σε τριετή φάση να καταργηθεί. Και να απαγορεύεται τα ιταλικά Επιμελητήρια να κάνουν στρατηγική διεθνοποίησης εξωστρέφειας προς τα ιταλικά Επιμελητήρια. Δίνοντας όλο το βάρος στο Etsy της Ιταλίας, που είναι το παλιό ΟΠΕ της Ελλάδος.

Αυτό θα βάζει δυσκολία και στα Επιμελητήρια, 106 ιταλικά Επιμελητήρια που προσφέρουν πάρα πολύ στην ιταλική οικονομία και στα δικά μας βέβαια ιταλικά Επιμελητήρια του εξωτερικού. Πιστεύω να μην είναι αυτός ο δρόμος γιατί ένα αξιοπρεπή σύστημα που νομικά πρέπει να προστατευθεί εδώ στην Ελλάδα.

Δεύτερο. Άκουσα λόγω ΕΣΠΑ, επενδύσεων κλπ, δηλαδή όλα αυτά τα πλάνα με πολλά εκατομμύρια. Χαίρομαι που υπάρχουν πολλά εκατομμύρια στη διαθεσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά μην ξεχνάμε κάτι όμως, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας υπάρχει στις περιοχές εκεί που εκτός από τα χρήματα, υπάρχουν και υποδομές. Μιλάμε για δρόμους, σιδηροδρομικά, γιατί εκεί που βρίσκει έδαφος η επιχειρηματικότητα χρειάζονται και υποδομές. Χωρίς αυτό φυσικά δεν υπάρχει ανάπτυξη σε καμία περιοχή της Ελλάδος.

Τρίτο. Αναφέρομαι στο ΓΕΜΗ που αν κάνω λάθος είναι στα χέρια των Επιμελητηρίων της Ελλάδος. Πιστεύω ότι η Ιταλία μαζί με τη Γαλλία έχουν στα χέρια τους ένα πρωτότυπο σύστημα που είναι το …. σε εμάς στην Ιταλία και στη Γαλλία υπάρχει ένα πρωτότυπο τέτοιο σύστημα. Πιστεύω πως το Υπουργείο της Ιταλίας αν θέλει να αναπτύσσει καλύτερα αυτό το σύστημα, πιστεύω πως θα είναι μια πολύ καλή πρακτική και για σας. Ευχαριστώ πολύ.

Π. ΜΗΤΚΑΣ: Είμαι ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κύριε Υπουργέ χαίρομαι που ακούω ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να συνδεθούν με την πραγματικότητα της χώρας, με την οικονομική πραγματικότητα, με τις επιχειρήσεις.

Πιστεύουμε ότι τα πανεπιστήμια δεν μπορεί να είναι απομονωμένες εκπαιδευτικές νησίδες, αλλά πρέπει να συμβάλουν στην ανάπτυξη. Δεν είμαι βέβαιος εάν πέρα από αυτά που προβλέπουν τα προγράμματα της ΓΕΓΕΤ και του Υπουργείου Παιδείας, υπάρχουν άλλα μέτρα του ΕΣΠΑ που βοηθούν, συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Δηλαδή την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μεταξύ των νέων αποφοίτων και ίσως θα μπορούσατε να το διευκρινίσετε.

Να πω όμως ότι μερικές φορές παίρνουμε και αντίθετα σήματα από την κυβέρνηση που δυσκολεύουν λίγο τη λειτουργία κάποιων μικρών επιχειρήσεων. Π.χ. ζητάει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σήμερα από όλες τις εταιρείες αξιοποίησης και διαχείρισης της περιουσίας των Πανεπιστημίων, να εγγραφούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Δηλαδή ο νεαρός φοιτητής ο οποίος θα δουλέψει σε ένα κυλικείο του Πανεπιστημίου για τρεις μήνες, θα πρέπει να εγγραφεί στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και ενδεχομένως να εμφανίζεται και σα διορισμός δημοσίου υπαλλήλου σε κάποια απογραφή. Σκεφτείτε το λίγο, οι εταιρείες φτιάχτηκαν ακριβώς για να δώσουν τη δυνατότητα στα Πανεπιστήμια μιας πιο ευέλικτης διαχείρισης των λίγων οικονομικών δραστηριοτήτων τους. Ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε τον κ. Πρύτανη. Παρακαλώ η κυρία.

Π. ΤΡΙΧΑ: Γεια σας, είμαι η Προϊσταμένη της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, το θέμα μου είναι πάνω στον τουρισμό.
Από το νόμο 4179 έχει μπει στη διαδικασία η ίδρυση αγροτικών τουριστικών επιχειρήσεων. Δεν έχει προχωρήσει καθόλου οι τεχνικές προδιαγραφές οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν για να μπορέσει να βοηθηθεί το θέμα. Αυτό είναι ένα κομμάτι το οποίο θα μπορούσε να αγγίξει αυτή την προώθηση του αγροτοδιατροφικού πάρα πολύ καλά.

Ναι, έχουμε κάνει άπειρες προσπάθειες για να φέρουμε κοντά τους ανθρώπους για να μπορέσουν να κάνουν δίκτυα ή να βρούμε τη μαγική ομάδα των πέντε, η οποία θα μπορέσει να προχωρήσει κάποια επενδυτικά σχέδια ως πρωτοπόροι, έτσι ώστε να ενσωματώσουμε την καινοτομία και να δημιουργήσουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα μέσα στις ήδη υπάρχουσες τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και να βοηθήσουμε και τους καινούργιους.

Παρ' όλα αυτά όμως επειδή οι ανάγκες των τουριστών που είναι οι πελάτες μας και είναι αυτό που πραγματικά κοιτάμε για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις, ζητάει κι άλλα πράγματα στα οποία έχουμε κωδικούς, αλλά δεν έχουμε νομοθεσία η οποία να στηρίζει αυτούς τους κωδικούς.

Έχουμε κάποιους κωδικούς γυμνούς, παραδείγματος χάριν έχουμε κωδικό για την ενημέρωση των τουριστών. Κάτι, το οποίο δεν υπάρχει καμία νομοθεσία για να ξεκινήσει κάποια δραστηριότητα κάποιος. Έχουμε κομμάτια ελλιπή που έχουν να κάνουν με υπηρεσίες τουριστικές που μπαίνουν ως πρωτοπόρες μέσα από το Internet μέσα από το διαδίκτυο.

Επίσης θα πρέπει να τα δούμε κι αυτά με ανοιχτά μάτια πριν μας κατακλύσουν γιατί είναι ένα ποτάμι που έχει ξεκινήσει.

Στη συνέχεια όσον αφορά τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού έχουν ένα know how πολλών δεκαετιών και ξέρουμε απ' έξω και ανακατωτά ποια είναι η ανάγκη της περιοχής. Αυτό τι σημαίνει; Ότι μετά το ’12 μετά το νόμο 4070 που ήταν η αδειοδότηση του ’12 που ξεκίνησαν να δίνουν με υπεύθυνες δηλώσεις κάποια πράγματα, έχουμε παρατηρήσει το εξής: οι επιχειρηματίες και μάλιστα οι μηχανικοί οι οποίοι κάνουν τα τουριστικά καταλύματα, έχουν μάθει να ελέγχονται και όχι να είναι ενήλικες και υπεύθυνοι γι' αυτό το οποίο κάνουν. Με αποτέλεσμα να έχουμε μετατραπεί εδώ και αρκετό καιρό σε γραφεία τα οποία υποστηρίζουν τους συγκεκριμένους μηχανικούς για να μην υποβάλλουν λάθος επενδυτικά σχέδια και λάθος αρχιτεκτονικά σχέδια.

Όλο αυτό το κομμάτι από τη στιγμή που θα απεμπλακούμε με αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν να παίρνουν την αδειοδότηση, θα μπορούσαμε κάλλιστα να χρησιμεύσουμε για την υποστήριξη των επενδυτών και όπως επίσης να καταθέτουμε προτάσεις οι οποίες θα λύνουν τους κόμπους οι οποίοι υπάρχουν ανάμεσα στις διάφορες αρμοδιότητες, γιατί απλούστατα το ξέρουμε πάρα πολύ καλά.
Το ελεγκτικό σχήμα. Προσπαθήσαμε να το λειτουργήσουμε από το ’12 που είχαμε μικτά κλιμάκια για να ελέγχουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις, σας πληροφορώ ότι είχαμε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα στο συντονισμό. Αν θέλετε να σχεδιάσετε κάτι πάνω σε αυτό το κομμάτι, παρακαλώ να λάβετε πάρα πολύ υπόψη σας τον συντονισμό. Ευχαριστώ πολύ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Εμείς ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας. Παρακαλώ ο κύριος.

Α. ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑΣ: Καλησπέρα, από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τρεις ερωτήσεις θα ήθελα να κάνω στον κ. Παπαδεράκη, τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου. Κατ' αρχήν αν σκέφτεστε να εμπλέξετε και τα ελληνικά Επιμελητήρια στο σύστημα
της πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων στο Dual learning system δηλαδή. Αν στις νέες δραστηριότητες που σχεδιάζετε να αναθέσετε στα Επιμελητήρια προβλέπεται και κάτι τέτοιο.
Το δεύτερο είναι αν στη νέα επιμελητηριακή νομοθεσία υπάρχει μέριμνα και για την ενίσχυση της στελέχωσης προσωπικού των Επιμελητηρίων. Αν αυτές οι δράσεις δηλαδή που θα ανατεθούν θα συνοδευτούν και από μια μέριμνα για την αναβάθμιση του προσωπικού.
Και πότε αναμένεται να δούμε το νέο νομοσχέδιο στη διαβούλευση. Ευχαριστώ πολύ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε κι εμείς. Κάποιος άλλος; Παρακαλώ ο κύριος.

Σ. ΖΑΡΟΥΝΙΑΣ: Δυο ερωτήσεις. Βλέπετε όλα αυτά τα Internetικά αστικού εκσυγχρονισμού βήματα τα οποία περιγράψατε να είναι σε πλήρη λειτουργία από το Γενάρη του ’17; Η μία ερώτηση.
Και η δεύτερη ερώτηση: όσον αφορά εκτός από την EBRD που έχουν γίνει συζητήσεις η Black Sea έχει θετική αύρα στο να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία; Γιατί από ό,τι ξέρω έχουμε και ορισμένες κρατικές εκκρεμότητες από τη συγκεκριμένη Τράπεζα, αν δεν έχουν λυθεί ακόμη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ. Κάποια άλλη ή κάποιος άλλος; Είτε κάποια τοποθέτηση ή κάποια ερώτηση; Οπότε να έχουμε μια σειρά απαντήσεων σε όλα αυτά τα θέματα που τέθηκαν.
Να ξεκινήσουμε από τον κ. Κορκολή.

Π. ΚΟΡΚΟΛΗΣ: Πρώτον για τη χρηματοδότηση, τη σύνδεση της έρευνας και επιχειρήσεων. Εκτός από τις δράσεις της ΓΓΕΤ που όμως δεν έχουν καθόλου μικρό προϋπολογισμό, ίσα - ίσα θα έλεγα ότι έχουν 1 δις περίπου ευρώ, πράγμα που μας δίνει τη δυνατότητα για εκτεταμένη χρήση των εργαλείων της ΓΓΕΤ. Έχουμε προφανώς τα προγράμματα COSME, HORIZON και τα λοιπά, τα οποία είναι ανταγωνιστικά και στα οποία μπορούν να συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια και να κάνουν και τις συνεργασίες τους με τα ξένα Πανεπιστήμια. Εκεί πεδίο δόξης λαμπρό η διαχείριση είναι στις Υπηρεσίες της Κοινότητας και όσο πιο καλές προτάσεις, προφανώς και τόσο περισσότερα χρήματα μπορούν να έρθουν στη χώρα και στα Πανεπιστήμια.

Και το τρίτο που ίσως δεν το ξεχώρισα πολύ καλά, στο fund of funds στην ίδρυσή του υπάρχουν 70 εκατομμύρια κατ' αρχήν και αν έχουμε και ζήτηση γιατί όχι και πολύ περισσότερα, στην ουσία για τη λειτουργία accelerators και transfers σε νέους ερευνητές, σε φοιτητές για να ξεκινήσουν να κάνουν πράξη το κατ' αρχήν σχέδιό τους.

Άρα και πριν την ίδρυση της επιχείρησης έχουμε ένα κονδύλι για να μπορούν οι ίδιοι οι ερευνητές να ξεκινήσουν να υλοποιούν την ιδέα τους. Άρα νομίζω ότι πόροι υπάρχουν. Η αγωνία μου εμένα είναι αν υπάρχει η ζήτηση που θα αξιοποιήσει αυτούς τους πόρους.

Η Παρευξείνια Τράπεζα έχει δηλώσει ότι θα συμμετέχει και μένει να δούμε και από τις συζητήσεις έμπρακτα το ενδιαφέρον της.

Σε ό,τι αφορά τον φίλο από την Ιταλία που μίλησε για τις παρεμβάσεις στον τομέα των υποδομών συμφωνώ είναι πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι. Απλά άμα ξεκινήσω να μιλάω δεν θα τελειώσω, αναφέρθηκα μόνο στις παρεμβάσεις του ΕΣΠΑ που αφορούν την επιχειρηματικότητα, να πω όμως δυο τρία παραδείγματα πολύ σημαντικά για τον τρόπο με τον οποίο και εκεί χρησιμοποιούμε πόρους του ΕΣΠΑ και της ΕΤΕΠ και επιτρέψτε μου εδώ με πολύ καλύτερους όρους από τους όρους του πακέτου Γιούνκερ.

Θα δώσω τις χαρακτηριστικές πολύ σημαντικές συμφωνίες:
Χρηματοδότηση της νέας Γραμμής Μετρό της Αθήνας της Γραμμής 4 με 1,5 δις εκ των οποίων το 1,1 δις το δίνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με επιτόκιο 1,5 έως 1,7% και εξαετή περίοδο χάριτος.
Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη η επέκταση του δικτύου της ΔΕΠΑ συνολικού προϋπολογισμού μαζί με τη Στερεά Ελλάδα 300 περίπου εκατομμύρια ευρώ το 50% το δίνει η ΕΤΕΠ, το 50% το βάζουμε από χρήματα του ΕΣΠΑ.
Το υποβρύχιο καλώδιο σύνδεσης ηλεκτρικού μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, όπου κι εδώ έχουμε περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ κόστος τα μισά, το 50% το χρηματοδοτεί η ΕΤΕΠ. Σε όλα τα δάνεια αυτά δίνει εξαετή περίοδο χάριτος και κάτω από 2% επιτόκιο.

Και συνεχίζουμε με μεγάλα έργα υποδομών. Και να θυμίσω επίσης ότι στα χρηματοδοτικά εργαλεία στα οποία αναφέρθηκα, έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις για το νέο Ταμείο υποδομών, που θα αφορά μπουκέτα μικρότερων έργων, όπως τα ενεργειακά για να βελτιώσουν κι αυτά περισσότερο τις υποδομές. Μπορεί να αφορά δημόσια κτήρια, ιδιωτικά κτήρια, ηλεκτροφωτισμό και διάφορες άλλες δράσεις.


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε. Παρακαλώ ο κ. Ζαφείρης.

Σ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ: Αυτό που είπε η κυρία τελευταία. Υπάρχουν διάφορες δομές κρατικές που κάνουν έλεγχο. Αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι όλες αυτές να συντονιστούν σε μια κοινή γραμμή και κοινή λογική κυρίως και να ελέγχουν με την ίδια φιλοσοφία. Δεν μπορεί ας πούμε παραδείγματος χάριν ένα Υπουργείο να ελέγχει μια βιομηχανία τροφίμων, με άλλη φιλοσοφία από ό,τι ελέγχεται από τον ΕΦΕΤ παραδείγματος χάριν.

Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι όλο αυτό το σύστημα να συντονιστεί και κυρίως να πάμε και σε μια μεθοδολογία που να είναι αποτελεσματική, δηλαδή οι ποινές να μην είναι εξοντωτικές, να είναι συμμορφωτικές.
Εμείς αυτό που θέλουμε είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι οι επιχειρηματίες να ακολουθούν τη νομοθεσία. Αυτό θέλουμε: να ακολουθούν τους κοινούς κανόνες. Αυτό, δεν μπορεί να γίνει με εξοντωτικές ποινές. Έχει μια διαδικασία ολόκληρη, που δεν είναι μόνο οι ελεγκτικές δομές που σχεδιάζονται να έχουν αυτή τη φιλοσοφία, αλλά και ποια είναι η φιλοσοφία του ελέγχου και πως παρεμβαίνει το κράτος σε αυτή την ιστορία.

Θα σας πω ένα παράδειγμα το οποίο ξεφεύγει λίγο από το στενό ελεγκτικό. Όταν συζητούσαμε με την Παγκόσμια Τράπεζα, είχε φέρει κάποιους εμπειρογνώμονες και μας έλεγαν ότι είχαν κι εκείνοι πρόβλημα σε χώρες, να εφαρμόσουν κάποιους κανόνες. Έβαζαν ποινές, δεν εφαρμόζονταν οι κανόνες. Ήταν για ένα θέμα που είχε να κάνει με την υγιεινή στη λειτουργία επιχειρήσεων. Έβαζαν πιο ελαφρές ποινές, το ίδιο.

Τι έκαναν; Πήγαν και μίλησαν με τις γυναίκες των επιχειρηματιών και αυτές τους έπεισαν. Γιατί; Διότι έβαλαν το θέμα υγείας το οποίο η γυναίκα το αντιλαμβάνεται καλύτερα από άλλους. Δηλαδή τι θέλω να πω. Η παρέμβαση πρέπει να είναι έξυπνη. Το αποτέλεσμα είναι εκείνο που μετράει. Και εμείς αυτό θέλουμε να επιτύχουμε. Σας ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κύριε Παπαδεράκη.


Α. ΠΑΠΑΔΕΡΑΚΗΣ: Να ξεκινήσω από την ερώτηση που έκανε για το 2017 ο κύριος. Πολλά από αυτά που αναφέραμε, αυτά που ο κ. Κορκολής είπε ότι υπάρχουν. Τα θεσμικά είναι λίγο καμία φορά δύσκολα και τα λειτουργικά και ειδικά λειτουργικά που έχουν να κάνουν με συνέργειες. Το ελληνικό δημόσιο και το ελληνικό κράτος και ειδικά τα Υπουργεία έχουν κάποιες παθογένειες και αγκυλώσεις οι οποίες πραγματικά είναι πέρα από κάθε πολιτική, ή η πολιτική βούληση είναι δυστυχώς πολλές φορές δύσκαμπτες και ανυπέρβλητες.

Εν πάση περιπτώσει εγώ είμαι αισιόδοξος ότι πολλά από αυτά θα έχει καλλιεργηθεί η κουλτούρα της συνέργειας και της αντιμετώπισης των θεμάτων και ειδικότερα σε σχέση με τα θέματα της εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων, σε αυτό που είπα Κέντρα υποστήριξης και Κέντρα εξυπηρέτησης που απαιτεί διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

Ήδη με τον πιο δύσκολο συνεργάτη ξεπεράσαμε τα προβλήματα, δηλαδή με τη συνέργεια TAXIS – ΓΕΜΗ σε ό,τι αφορά το θέμα της αδειοδότησης και θεωρώ ότι βούληση υπάρχει σε σχέση με το Μητρώο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, απλά είναι θέμα τεχνικό νομίζω κι αυτό δεν είναι δύσκολο και νομίζω ότι θα περπατήσουν όλα αυτά.

Τώρα, αυτό που άμεσα μπορεί και είναι έτοιμο είναι οι Υπηρεσίες μιας στάσης σε ό,τι αφορά τη σύσταση, το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, ή το σύστημα είναι έτοιμο. Μπορούμε δηλαδή και νωρίτερα ίσως με την ψήφιση του νόμου να έχουμε αυτή την ηλεκτρονική διαδικασία σύστασης των επιχειρήσεων.

Τέθηκαν κάποια ερωτήματα σε σχέση με τα Επιμελητήρια. Αυτό το οποίο η βούληση και εκφράζεται και στο νομοσχέδιο των υπηρεσιών μιας στάσης είναι τα Επιμελητήρια να ενισχυθούν στην προσπάθεια να κρατήσουν καλύτερα και πιο αξιόπιστα το ΓΕΜΗ, ενισχύουμε το ΓΕΜΗ και με άλλα στοιχεία.

Ξέρετε το ΓΕΜΗ σε άλλες χώρες δεν το κρατάνε τα Επιμελητήρια. Το λέω αυτό ειρήσθω εν παρόδω. Στην Ελλάδα το ΓΕΜΗ το τηρούν τα επιμελητήρια και η βούλησή μας είναι αυτό να συνεχίσει να γίνεται και μάλιστα με προσπάθεια έτσι να διευρυνθεί και ο ρόλος του ΓΕΜΗ και η υποστήριξη των υπηρεσιών.

Θέλουμε να ενισχύσουμε το ΓΕΜΗ και μάλιστα το είπα και εισηγητικά, θα διευρύνουμε και τις επιχειρήσεις που θα έχουν υποχρέωση εγγραφής στο ΓΕΜΗ, το λέω σαν πρόθεση. Είναι θέμα και νομοθετικής ρύθμισης βέβαια αυτό. Η πρόταση που κάνουμε είναι στο ΓΕΜΗ να είναι όλες οι επιχειρήσεις πλην των ατομικών επιχειρήσεων που είναι σε ιατροφαρμακευτικά επαγγέλματα, τεχνικά επαγγέλματα, νομικά επαγγέλματα και οικονομικοτεχνικά επαγγέλματα. 

Όλοι οι άλλοι επιχειρηματίες ανεξάρτητα μορφής επιχείρησης, είτε ατομική είναι, ή οτιδήποτε άλλη μορφή να εγγραφούν στο ΓΕΜΗ και μάλιστα με υποχρέωση δημοσιοποίησης κάποιων στοιχείων ανάλογα βέβαια με το είδος της επιχείρησης.

Και για να προλάβω τυχόν δυσπιστίες, για τις ατομικές επιχειρήσεις τα τέλη ΓΕΜΗ θα είναι πάρα πολύ, πάρα πάρα πολύ χαμηλά, με την έννοια ότι δεν είναι το θέμα να εισπραχθούν τόσο χρήματα, όσο να υπάρξει μια αξιόπιστη αποτύπωση των επιχειρήσεων. Άρα ενισχύουμε το ΓΕΜΗ.

Δεύτερο. Ενισχύουμε και θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τα Επιμελητήρια με προσωπικό. Πολλά επιμελητήρια δεν έχουν πάρει προσωπικό, παρότι θα μπορούσαν. Εν πάση περιπτώσει κάναμε προσπάθεια και πιστεύω ότι είναι εφικτό άμεσα να υπάρξουν και σύστημα κινητικότητας. Με το σύστημα κινητικότητας σχεδίασης των Επιμελητηρίων, αλλά και με προσλήψεις που μπορούν να γίνουν μια και όπως είπε και ο κ. Παπαδόπουλος τα Επιμελητήρια δεν χρηματοδοτούνται από κρατικό προϋπολογισμό. Χρηματοδοτούνται βέβαια από τους πόρους του ΓΕΜΗ, εξουσιοδότηση της πολιτείας, αλλά αυτό όντως είναι μια άμεση χρηματοδότηση. Οπότε μπορούν να μην υπάγονται και στον κανόνα του 1 προς 5. Εν πάση περιπτώσει ανεξάρτητα από αυτό νομίζω ότι πρέπει να μπορούν να γίνουν προσλήψεις. Υπάρχει αυτή η βούληση.

Όταν όλα αυτά γίνονται, δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τα Επιμελητήρια. Νομίζω ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μιλάμε και αυτό θεωρώ γιατί μιλάμε στον ίδιο στόχο, ενίσχυσης του Επιμελητηριακού θεσμού, όχι με την έννοια ότι θεωρούμε ότι τα Επιμελητήρια είναι αυτοσκοπός. Θεωρούμε τα Επιμελητήρια ως απαραίτητο εργαλείο, σημαντικό εργαλείο σε αυτό που θέλουμε σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις. Την αδειοδότηση, την αναμόρφωση, την ανασυγκρότηση την παραγωγή μας κλπ. Άρα με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι τα Επιμελητήρια μπορούν να συμβάλουν σημαντικά σε αυτό το πράγμα, άρα χρειάζεται και αρμοδιότητες και ενίσχυση υποδομών κλπ.

Ξεκινάμε ένα διάλογο. Νομίζω ότι θα δούμε πώς θα είναι η καλύτερη μορφή σε ό,τι αφορά και τον τρόπο λειτουργίας τους και σε ό,τι αφορά τη δομή τους με την επιχειρηματική κοινότητα και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε ένα αποτέλεσμα μέσα από το νόμο που θα ψηφίσει η Βουλή το οποίο θα είναι ενισχυτικό για το ρόλο των Επιμελητηρίων προς όφελος των επιχειρηματιών και της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας της χώρας μας. Αυτά είχα να πω εγώ σε σχέση με τα Επιμελητήρια.



Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Νομίζω ότι κατέστη αρκετά σαφές περίπου μιας κίνησης στο θεσμικό επίπεδο και χρηματοδοτικό κάνουμε, προκειμένου να υπάρξει μια σημαντική διευκόλυνση και ενθάρρυνση των επενδύσεων, των ιδιωτικών επενδύσεων του επιχειρηματικού κόσμου να απεγκλωβιστούν σχέδια, ιδέες, σκέψεις που υπάρχουν και που προσκρούουν σε διάφορα εμπόδια με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Υπάρχει ένα γενικό φιλοσοφικό ερώτημα. Όλα αυτά είναι αδύνατο αν δεν γίνει φορολογικός συντελεστής των κερδών από 29%, 10%, ή 5%, ή 0. Η απάντηση σε αυτό το φιλοσοφικό ερώτημα είναι σαφής. Δεν θα γίνει 10%, 15%, ή 5%, θα συνεχίσει να είναι λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ήταν στο 28%, έχει γίνει 29%. Αυτός θα είναι ο φορολογικός συντελεστής, τουλάχιστον για το μέλλον που μπορούμε να προβλέψουμε. Δηλαδή τα επόμενα 2 χρόνια. Από εκεί και πέρα όπως εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό, είναι μια κατάσταση την οποία προφανώς κάθε βελτίωση είτε βελτίωση των εσόδων από φοροδιαφυγή, είτε βελτίωση από μείωση των πλεονασμάτων ρύθμισης χρέους κλπ, θα οδηγεί βήμα – βήμα σε αποκλιμάκωση φορολογικών συντελεστών που είτε στην έμμεση φορολογία, είτε στην άμεση μπορούν να θεωρηθούν υπερβολικοί. 

Στο ασφαλιστικό δεν έχω να προσθέσω πολύ περισσότερα από το γεγονός ότι προχωρήσαμε σε ένα ενιαίο πλέον ασφαλιστικό σύστημα για όλους μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, διευθυντικά στελέχη και πάει λέγοντας που έχει ένα ενιαίο κανόνα. Η ασφαλιστική εισφορά είναι συνάρτηση του ύψους του καθαρού εισοδήματος σε όλες τις κατηγορίες.

Αυτή η ασφαλιστική μεταρρύθμιση γίνεται υπό το βάρος μιας υπέρτατης ανάγκης να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα και ταυτόχρονα τηρεί ένα στοιχειώδη κανόνα δικαιοσύνης για όλους, ότι το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς εξαρτάται από το ύψος του καθαρού εισοδήματος κάθε Έλληνα πολίτη. Άρα και εκεί δεν μπορώ να πω κάτι δραματικό, αυτό είναι, με αυτούς τους κανόνες θα δουλέψουμε.

Τούτων δοθέντων υπάρχει χώρος για την επιχειρηματικότητα; Φυσικά και υπάρχει. Δεν κατέρρευσε το σύμπαν επειδή αυξήθηκε ο φορολογικός συντελεστής των κερδών από 28% σε 29%. Ούτε θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής και στο Ασφαλιστικό που θέλει μια συζήτηση αυτή η περίοδος προσαρμογής για πολλά θέματα που μπορεί να έχει αλλά μέχρι εκεί .

Τώρα για τα Επιμελητήρια: Πρόθεσή μας δεν είναι να καταργήσουμε τα Επιμελητήρια. Πρόθεσή μας φυσικά είναι να ενισχυθούν τα Επιμελητήρια. Υπενθυμίζω ότι όλη η δομή σήμερα του ελληνικού κράτους είναι το κεντρικό και το περιφερειακό. Το περιφερειακό επίπεδο, έχει ενισχυθεί πάρα πολύ και θα συνεχίσει να ενισχύεται. Το 50% των πόρων του ΕΣΠΑ, τα διαχειρίζονται απευθείας οι Περιφέρειες, δεν παρεμβαίνει καν το ελληνικό κράτος.

Όλος ο σχεδιασμός υποδομών, έργων, στρατηγικών ανάπτυξης, διαφήμισης, οτιδήποτε συμβαίνει πλέον σε αποκεντρωμένη βάση, συμβαίνει σε περιφερειακό επίπεδο. δε μπορεί ένας θεσμός να διατηρεί, να θέλει να ενισχυθεί διατηρώντας μια δομή σε νομαρχιακή βάση. Πάλαι ποτέ νομαρχιακή βάση. Άρα αυτό το κομμάτι, αυτή η κλίμακα πρέπει κάθε ιδέα ενίσχυσης του ρόλου των Επιμελητηρίων, αναπόφευκτα πρέπει ν’ αποκτήσει μια ισχυρότερη περιφερειακή διάσταση.

Μπορούμε να συζητήσουμε εκατό διαφορετικούς τρόπους. Αλλά είναι ένα κενό που πρέπει πραγματικά καλοπροαίρετα να καλυφθεί. Εκεί παίρνονται οι αποφάσεις, εκεί γίνονται οι σχεδιασμοί, εκεί γίνεται η διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, εκεί γίνεται μια πολύ πιο ισχυρή παρουσία.

Να σας αναφέρω ένα παράδειγμα: Αν μελετήσετε τα Γερμανικά Επιμελητήρια, ή τα Ισπανικά Επιμελητήρια, παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο: Θέλω ν’ αγοράσω από μια εταιρεία που δεν την ξέρω, μικρή, μεσαία, στην Ισπανία. Και τη βρίσκω την εταιρεία. Ποιος εγγυάται την αξιοπιστία όλου αυτούς του πράγματος; Το Επιμελητήριο.

Ο θεσμός, ο επιμελητηριακός θεσμός, αυτός επικοινωνεί, φτιάχνει όλο αυτό , εγγυάται όλο το σύστημα των αξιόπιστων. Άρα όλο αυτό το σύστημα χρειάζεται μια τεράστια αναβάθμιση και η περιφερειακή διάσταση είναι αυτή που μπορεί να του προσδώσει αυτό τον επιπρόσθετο αέρα που χρειάζεται ο θεσμός για να λειτουργήσει πραγματικά πολύ πιο αποτελεσματικά.

Οι ιταλικές μεταρρυθμίσεις, ο νέος φίλος Υπουργός θα μας πει, δεν έχω πολύ καλή γνώση ακριβώς τι αλλαγές επιχειρεί, οπότε δε μπορώ να σας απαντήσω. Τον έχω γνωρίσει όμως κι είναι πολύ ικανός άνθρωπος και με μεγάλη εμπειρία στην Ευρώπη. Ήταν ο Ιταλός αντιπρόσωπος στην Commission.

Για τα έργα υποδομής διατυπώθηκε, νομίζω ότι ο κύριος όγκος με την ολοκλήρωση μάλιστα αυτών των πολύ μεγάλων έργων θα έλεγα ότι η Ελλάδα θα έχει έναν κύκλο πολύ ικανών υποδομών, αν το δείτε συνδυασμένο όλο τον κύκλο, αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, τρένο, υπαρκτός και νέος κύκλος επενδύσεων κτλ., θα υπάρξει μια μεγάλη αναβάθμιση των υποδομών της χώρας.
Πανεπιστήμιο τώρα: Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια σ’ αυτό τον τομέα, της ενίσχυσης της έρευνας στο Ταμείο που έχει φτιάξει ο αρμόδιος Υπουργός, ο Φωτάκης, είναι ένα μεγάλο βήμα για τη στήριξη της έρευνας και της εφαρμοσμένης έρευνας.

Γίνονται όλα αυτά τα επίπεδα για τη χρηματοδότησή της και από τα ΕΣΠΑ νέα προγράμματα και κυρίως μια ενθάρρυνση ανάπτυξης, το ΙSM, νεοφυούς επιχειρηματικότητας που επίσης συνδέεται πάρα πολύ και τις προσέλκυσης υπηρεσιών, καινοτομίας από μεγάλες εταιρείες, χρησιμοποιούμε ως πρότυπο το γεγονός ότι στην Ελλάδα είναι ήδη εγκατεστημένες μερικές εταιρείες με τεράστια καινοτομική δραστηριότητα, η Nokia και πολλές άλλες εταιρείες.
Άρα αυτό είναι ένα πεδίο που έχει τεράστια δυναμική για την Ελλάδα. Τώρα για την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και το Γενικό Λογιστήριο παρακολουθούμε τις εξελίξεις, το θέμα το ξέρουμε, νομίζω θα βρεθεί μια λύση ισορροπημένη που να μη δημιουργεί ασφυξία προφανώς.
Για τον τουρισμό δεν τα συζητήσαμε σήμερα, έχει προοπτικές, ε μεγάλες οι συζητήσεις για το πώς θ’ αναδιοργανωθεί όλο το σύστημα ούτως ώστε να υπάρξει κι ένας ζωτικός χώρος για τις Περιφερειακές Υπηρεσίες και να παίξει έναν πιο ζωντανό και δημιουργικό ρόλο.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για την παρουσία σας. Ξεπεράσαμε κατά 10 λεπτά το χρονικό όριο που ως Αγγλοσάξονας είχα θέσει. Χάρηκα πολύ κι ευχαριστούμε για την παρουσία σας.

http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: