Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάπτυξης
Μπορεί να μην έγινε αντιληπτό στην καθημερινότητα της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών, όμως η χώρα βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάπτυξης.
Τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το 3ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς δείχνουν ότι στη χώρα παρήχθη «πλούτος» κατά 1,5% περισσότερος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2016.
Οι αριθμοί άρχισαν και πάλι να ευημερούν. Για να βρει κάποιος θετικό ποσοστό της τάξεως της μιάμιση ποσοστιαίας μονάδας κατά το 3ο τρίμηνο του έτους θα πρέπει να ανατρέξει αρκετά χρόνια πίσω.
Να λοιπόν άλλο ένα επιχείρημα στα χέρια του υπουργού Οικονομικών και της υπόλοιπης διαπραγματευτικής ομάδας, η οποία ρίχνεται από σήμερα το πρωί στη μάχη της διαπραγμάτευσης με στόχο να ολοκληρώσει τη β’ αξιολόγηση χωρίς να παραδεχτεί την ύπαρξη δημοσιονομικών κενών, κάτι που θα οδηγούσε στην επιβολή νέων μέτρων.
«Οι αριθμοί (αρχίζουν να) βγαίνουν» θα υποστηρίξει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσαρμόζοντας φυσικά την αγαπημένη φράση κυρίως των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη δική του φρασεολογία.
Θα τονίσει με έμφαση ότι αυτή η μεταβολή του 3ου τριμήνου ήταν αρκετή για να καλύψει την ύφεση του πρώτου διμήνου και ότι πλέον ανοίγεται μπροστά μας πεδίον δόξης λαμπρό. Ποιος ξέρει, μπορεί το 2016 να κλείσει τελικώς και με θετικό πρόσημο, κάτι που σημαίνει ότι θα ξεπεράσουμε την πρόβλεψη του -0,3% που έχει γραφεί σε όλες τις επίσημες εκθέσεις συμπεριλαμβανομένου και του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού.
Η ΕΛΣΤΑΤ στο τέλος του μήνα θα εκδώσει μια ακόμη ανακοίνωση για την πορεία του ΑΕΠ στο 3ο τρίμηνο, πιο λεπτομερή και επικαιροποιημένη.
Σε αυτή θα φανούν και τα επιμέρους οικονομικά μεγέθη, η μεταβολή των οποίων οδήγησε στο θετικό πρόσημο.
Σε αυτή θα φανούν και τα επιμέρους οικονομικά μεγέθη, η μεταβολή των οποίων οδήγησε στο θετικό πρόσημο.
Το έναν παράγοντα, τον γνωρίζουμε από τώρα. Αν σε ένα κλάσμα μειώσεις τον παρονομαστή, το αποτέλεσμα βγαίνει μεγαλύτερο.
Έτσι, και στο ΑΕΠ: από τη στιγμή που η ΕΛΣΤΑΤ αύξησε την ύφεση του 2015, η διαίρεση ήταν επόμενο να βγάλει μεγαλύτερο ποσοστό. Οκτώ χρόνια ύφεσης είναι αυτά και ο πήχης έχει υποχωρήσει πλέον πολύ χαμηλά…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου