ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΕΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τι σημαίνει για την Ελλάδα η εκλογή Τραμπ - Τι θα γίνει με χρέος, ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό
Με ψυχραιμία, αλλά και ιδιαίτερο προβληματισμό, παρακολουθεί το ελληνικό πολιτικό σύστημα τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και όλος ο ελληνικός λαός, αγωνιούν για την επόμενη ημέρα σε σχέση με τα καυτά θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και για τα οποία έχει λόγο και η αμερικανική διπλωματία.
Ολοι συμφωνούν ότι πλέον μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποιες είναι οι προθέσεις του νέου Πλανητάρχη σε ό,τι αφορά τα γεωπολιτικά παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά και ποιες είναι οι θέσεις του για το ελληνικό χρέος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι συμφωνούν πως οι ΗΠΑ θα κλειστούν περισσότερο στα σύνορά τους και ειδικά στα οικονομικά η πλευρά Τραμπ πιστεύει στον περισσότερο προστατευτισμό.
Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν σταδιακές αλλαγές στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα για σειρά θεμάτων, κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα την Αθήνα. Το σίγουρο είναι ότι η επίσκεψη Ομπάμα την επόμενη εβδομάδα δεν έχει κανένα ιδιαίτερο νόημα κυρίως σε ό,τι αφορά την υπόθεση του χρέους και της στάσης του ΔΝΤ. Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν μπορεί να δεσμευτεί για τίποτε απολύτως και μάλλον το ταξίδι του στην Ελλάδα θα έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα ή τουλάχιστον μπορεί να συμβάλει στη διεθνοποίηση του επίσης μείζονος θέματος του προσφυγικού. Ο πρόεδρος Ομπάμα θα θελήσει να κλείσει τη θητεία του με μια κίνηση που θα συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος, ωστόσο, με τη νίκη Τραμπ είναι περιορισμένες οι δυνατότητές του.
Οι αναφορές του Τραμπ για την Ελλάδα δεν είναι πολλές, μια από αυτές είναι ειρωνική. «Εμείς δεν έχουμε καμιά δουλειά με την Ελλάδα. Ας αφήσουμε τη Γερμανία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, που άλλωστε το γνωρίζει καλύτερα. Ή ακόμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία. Αυτοί μπορούν να χειριστούν την κατάσταση», είχε πει ο μεγιστάνας σε συνέντευξή του, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Αλλεςφορές ο Τραμπ είχε τονίσει ότι η Ελλάδα είναι μια προβληματική χώρα, λέγοντας πως ήταν λάθος της το ότι έμεινε στο ευρώ. «Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει γυρίσει στο εθνικό της νόμισμα. Ηταν ο μόνος τρόπος για να καταφέρει να ορθοποδήσει, πιθανότατα. Δεν βλέπω πώς μπορεί να το κάνει τώρα», είχε δηλώσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Τον περασμένο Μάιο, δε, μιλώντας στο CNBC, ο μεγιστάνας είχε ρίξει στο τραπέζι το... σχέδιό του για το εθνικό χρέος των ΗΠΑ, κάνοντας ειρωνική αναφορά στη χώρα μας. «Ας αντιγράψουμε την Ελλάδα. Θα ζητήσουμε από τους πιστωτές κούρεμα ή μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους μας», είχε πει.
Αλλά και ο Μάικ Πενς, ο νέος αντιπρόεδρος πλέον των ΗΠΑ και στενός συνεργάτης του Τραμπ, είχε πει, μιλώντας σε ψηφοφόρους του κόμματος και προσπαθώντας να πείσει πως οι Δημοκρατικοί καταστρέφουν τις ΗΠΑ: «Μήπως θέλουν να μας κάνουν μια χρεοκοπημένη χώρα όπως η Ελλάδα;
Τα δεδομένα για την Ελλάδα είναι πλέον τα εξής:
Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης για το ελληνικό χρέος, οι Αμερικανοί όποτε χρειάστηκε πήραν θέση υπέρ της Ελλάδας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετείχε στο πρόγραμμα. Είναι άγνωστη πλέον η στάση που θα κρατήσει το «σύστημα Τραμπ», άλλωστε στην προεκλογική του εκστρατεία δεν αναφέρθηκε σ’ αυτό. Σε κάποια ομιλία του, πάντως, είχε αφήσει αιχμές για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας κατηγορώντας τον Ομπάμα ότι θα οδηγήσει την αμερικανική οικονομία να… γίνει όπως της Ελλάδας.
Πρόβλημα συνεννόησης
Είναι δεδομένο ότι υπάρχει πρόβλημα στη συνεννόηση του νικητή των εκλογών με τους Ευρωπαίους και κυρίως με την Γερμανία. «Είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις» παραδέχθηκε στη Handelsblatt ο Γιούργκεν Χαρντ, συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για τις διατλαντικές σχέσεις. «Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών έχει ελάχιστους συμβούλους με τους οποίους τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να έχουν επαφές και όλο το στενό του περιβάλλον αποτελείται από ανθρώπους που δεν προέρχονται από τον πολιτικό χώρο». Μέχρι να υπάρξει ένας μίνιμουμ διάλογος ασφαλώς θα πάρει χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ελληνικό πρόβλημα.
Η Χίλαρι Κλίντον και γενικώς οι Δημοκρατικοί ήταν φιλικοί προς την Ελλάδα. Δεν είναι λίγες οι παρεμβάσεις του προέδρου Ομπάμα και υπουργών του να βρεθεί λύση με το ελληνικό χρέος ώστε να μη δημιουργηθεί νέα αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία. Ομπάμα και Κλίντον είχαν πάντα στην ατζέντα τους τα θέματα της ελληνικής οικονομίας, κάτι που προφανώς θα αλλάξει. Η πλευρά Τραμπ δεν ασχολήθηκε καθόλου με την Ελλάδα και μένει πλέον να δούμε ποια θα είναι η θέση της και η επίδρασή της στην πολιτική που θα ακολουθήσει το ΔΝΤ.
Αμηχανία
Η ελληνική κυβέρνηση είχε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την πλευρά των Δημοκρατικών. Στο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών δεν περίμεναν ότι ο Ντ. Τραμπ θα νικήσει και γι’ αυτό είχαν επενδύσει στην επίσκεψη Ομπάμα. Τώρα είναι εμφανής η αμηχανία καθώς περίμεναν καλά λόγια την επόμενη εβδομάδα, όμως, πλέον δεν θα έχουν τόση σημασία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν, τουλάχιστον φανερά, δίαυλοι επικοινωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ρεπουμπλικανούς.
Ακόμη και η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αιφνιδιασμένη και προβληματισμένη. Παρά τις καλές σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με την οικογένεια Μπους, η τελευταία δεν τάχθηκε υπέρ του Ντ. Τραμπ, και αυτό έχει τη σημασία του. Σίγουρα η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πιο κοντά στους Ρεπουμπλικανούς, όμως, ο νέος Πρόεδρος δεν είναι ο «κλασικός συντηρητικός πολιτικός». Είναι πιο ακραίος και σίγουρα εκτός πολλών από τις θέσεις που πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία.
Να σημεωθεί επίσης ότι πολλοί Ελληνοαμερικανοί πόνταραν στην εκλογή της Χ. Κλίντον και είχαν στενέες σχέσεις με το Ιδρυμα της οικογένειας, κάτι που πλέον δεν μπορεί να συμβάλει στά ελληνικά ζητήματα.
Αγνωστες, προς το παρόν, είναι και οι επιπτώσεις που θα έχει η εκλογή Τραμπ στα ευρύτερα γεωστρατηγικά δεδομένα και βεβαίως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο νέος Πρόεδρος δεν έχει μιλήσει γι’ αυτά αν και όσοι γνωρίζουν από την αμερικανική διπλωματία λένε ότι η εξωτερική πολιτική δεν είναι αποτέλεσμα ενός μόνος ανδρός αλλά υπάρχει ένα δομημένο σύστημα το οποίο λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις. Αν και ο Τραμπ χαρακτηρίζεται από τον αυθορμητισμό του και ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του προκαλεί τρόμο.
Αγωνία επικρατεί και σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό λόγω των ακραίων θέσεων του νέου προέδρου. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές από τις εμπόλεμες περιοχές προς την Τουρκία, την Ελλάδα και τελικά προς την Ευρώπη.
Σκοταδισμός
Για μια «νέα εποχή σκοταδισμού» σε περίπτωση νίκης Τραμπ, μιλά ο Jonathan Freedland στον Guardian. Ο βρετανός δημοσιογράφος επισημαίνει ότι ο Τραμπ ως πρόεδρος θα άλλαζε τις ζωές ανθρώπων εκτός των ΗΠΑ. «Ένας αμερικανός ηγέτης που πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια κινεζική απάτη, που πιστεύει ότι ύποπτοι για τρομοκρατία θα πρέπει να βασανίζονται και μέλη της οικογένειάς του να σκοτώνονται, που πιστεύει ότι η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα, που γοητεύεται από την πυρηνική δύναμη ‘καταστροφής’ και που επανειλημμένα ρωτά γιατί οι ΗΠΑ δεν την χρησιμοποιούν. Ένας άντρας που λέει ‘αγαπώ τον πόλεμο’. Ένας άντρας που θαυμάζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν και που δεν σέβεται το NATO και αρνείται να υποσχεθεί ότι θα υπερασπιστεί ένα κράτος-μέλος σε περίπτωση επίθεση, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προσκαλεί τη Μόσχα να εισβάλει σε μία από τις βαλτικές χώρες, ένας τέτοιος άντρας θα μας βύθιζε όλους σε ένα σκοτεινό μέλλον. Το ότι δεν ζούμε στις ΗΠΑ, δεν θα μας προστατεύσει», γράφει ο Freedland.
Όπως εξηγεί, η υποψία προς τους μετανάστες, η ανησυχία για τους Μουσουλμάνους, η επιθυμία να υψωθούν τείχη και να ανατραπεί η κοινωνική πρόεδρος, όλα αυτά υπάρχουν και σήμερα. «Εάν ο Τραμπ νικήσει, θα έχουν την υποστήριξη του πιο ισχυρού γραφείου στον κόσμο. Για 8 χρόνια, ο Ομπάμα ήταν μια προειδοποιητική φωνή, που συμβουλεύει ενάντια στην αιφνιδιαστική στροφή προς την ξενοφοβία και τον απομονωτισμό. Εάν ο Τραμπ τον αντικαταστήσει, ο λευκός εθνικισμός θα έχει υπό τον έλεγχό του το ισχυρότερο μεγάφωνο του κόσμου. Οι ρατσιστές και οι φανατικοί όλου του κόσμου θα αισθανθούν δικαιωμένοι και θα κινητοποιηθούν».
Καμμένος: Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο Τραμπ
Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο Τραμπ, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος. Οπως έγραψε ο κ. Καμμένος είναι σημαντική η θέση πλέον του Ελληνοαμερικανού Γιώργου Παπαδόπουλου για την Ελλάδα.
Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο Τραμπ σημαντική η θέση πλέον του Ελληνοαμερικανού Γιώργου Παπαδόπουλου για την Ελλάδα
ΔΗΜΑΡ
Θεοχαρόπουλος: Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών αποτελεί ένα σοκ!
Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου: “Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών αποτελεί ένα σοκ!”
Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σοκ για όλους όσοι παλεύουμε για τις βασικές δημοκρατικές κατακτήσεις και είμαστε σταθερά απέναντι στην μισαλλοδοξία, το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Η ελπίδα που έφερε ο Μπάρακ Ομπάμα μεταβάλλεται με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ σε ανησυχία για όλο τον πλανήτη. Δεν πρόκειται για την παραδοσιακή εναλλαγή μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Πρόκειται για διαφορετικούς κόσμους!
Μετά το Brexit…έρχεται τώρα η νίκη του Τραμπ! Η επικράτησή του είναι ένας ακόμη κρίκος στην ογκούμενη αμφισβήτηση του πολιτικού στάτους κβο από μεγάλες κοινωνικές ομάδες σε διάφορες περιοχές του πλανήτη εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των ανισοτήτων και της φτωχοποίησης ολοένα και μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού. Η τάση αντισυστημικότητας επεκτείνεται. Αυτή την τάση δεν μπορούμε να την αγνοούμε, αλλά καλούμαστε οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις να δώσουμε άμεσα απαντήσεις.
Η αλλαγή πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τώρα περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Με στόχο την άρση των ανισοτήτων, την κοινωνική συνοχή, την μείωση της ανεργίας και της φτώχειας. Με απαντήσεις σε κορυφαίες προκλήσεις όπως το προσφυγικό που απειλεί να ανατρέψει παραδοσιακές ισορροπίες. Να σταματήσουν οι πολιτικές δυνάμεις να είναι αποκομμένες από τις κοινωνίες και τα προβλήματα τους.
Οι ΗΠΑ και ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσουν το αποτέλεσμα με ψυχραιμία. Οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο αλλά κυρίως οι κοινωνίες πρέπει να είναι σε εγρήγορση με στόχο την προάσπιση των ελευθεριών, των δημοκρατικών κεκτημένων.
ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΡΑΜΠ
Θεοδωράκης: Μέσα μας έχουμε και τον καλό και τον κακό λύκο. Και νικάει αυτός που ταΐζουμε περισσότερο
«Μέσα μας έχουμε και τον καλό και τον κακό λύκο. Και νικάει αυτός που ταΐζουμε περισσότερο. Παλιά ινδιάνικη παροιμία #USElection2016» σχολιάζει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκη, το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, με ανάρτησή του στο twitter.
ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Τουσκ - Γιούνκερ καλούν τον Ντόναλντ Τραμπ στις Βρυξέλλες
Επίσημη πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να μεταβεί στις Βρυξέλλες απέστειλαν πριν από λίγα λεπτά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Οι δύο Πρόεδροι προτείνουν μέσω κοινής επιστολής στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ μια ανοιχτή πρόκληση έτσι ώστε να «χαρτογραφηθούν οι σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ.»
Στη συνέχεια Τουσκ και Γιούνκερ υπενθυμίζουν στον Ντόναλντ Τράμπ τη σημασία των σχέσεων ΕΕ και ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την ασφάλεια, την μετανάστευση και τη κλιματική αλλαγή.
«Σήμερα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ενισχυθούν οι διατλαντικές σχέσεις. Μόνο με την στενή συνεργασία μπορούν ΕΕ και ΗΠΑ συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά, όταν αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις, όπως ο ΙΣΙΣ, οι απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση» είπαν χαρακτηριστικά οι δύο Πρόεδροι.
Η επιστολή τους συνεχίζει:
«Ευτυχώς, η στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ - ΗΠΑ είναι ευρεία και με βάθος: από τις κοινές μας προσπάθειές για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και τη διευθέτηση της κλιματικής αλλαγής, δια τη συνεργασία ΕΕ - ΗΠΑ σχετικά με την αντιμετώπιση των απειλών για την ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη και τη Νότια Γειτονία, και στις διαπραγματεύσεις για το Διατλαντικό εμπόριο - πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για να διασφαλιστεί πως οι δεσμοί που μας συνδέουν παραμένουν ισχυροί και ανθεκτικοί.»
Οι δύο Πρόεδροι προτείνουν μέσω κοινής επιστολής στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ μια ανοιχτή πρόκληση έτσι ώστε να «χαρτογραφηθούν οι σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ.»
Στη συνέχεια Τουσκ και Γιούνκερ υπενθυμίζουν στον Ντόναλντ Τράμπ τη σημασία των σχέσεων ΕΕ και ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την ασφάλεια, την μετανάστευση και τη κλιματική αλλαγή.
«Σήμερα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ενισχυθούν οι διατλαντικές σχέσεις. Μόνο με την στενή συνεργασία μπορούν ΕΕ και ΗΠΑ συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά, όταν αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις, όπως ο ΙΣΙΣ, οι απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση» είπαν χαρακτηριστικά οι δύο Πρόεδροι.
Η επιστολή τους συνεχίζει:
«Ευτυχώς, η στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ - ΗΠΑ είναι ευρεία και με βάθος: από τις κοινές μας προσπάθειές για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και τη διευθέτηση της κλιματικής αλλαγής, δια τη συνεργασία ΕΕ - ΗΠΑ σχετικά με την αντιμετώπιση των απειλών για την ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη και τη Νότια Γειτονία, και στις διαπραγματεύσεις για το Διατλαντικό εμπόριο - πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για να διασφαλιστεί πως οι δεσμοί που μας συνδέουν παραμένουν ισχυροί και ανθεκτικοί.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου