Παγίδα αναδρομικής χρέωσης για χιλιάδες φορολογούμενους
Παγίδα αναδρομικής χρέωσης με υπέρογκα ποσά ασφαλιστικών εισφορών στήνει η κυβέρνηση σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών από το 2017.
Με το νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπεται να εφαρμοστεί από το επόμενο έτος, πολλές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, ακόμη κι αν πληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), δεν θα έχουν τη βεβαιότητα ότι τα ποσά αυτά που πλήρωσαν είναι και τα τελικά κι ότι δεν θα χρειαστεί κάποια στιγμή να χρεωθούν αναδρομικά και με επιπλέον ποσά για τις ίδιες χρήσεις!
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Ναυτεμπορική, από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, με βάση το ύψος του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος κάθε επιχειρηματία και ελεύθερου επαγγελματία, οι οφειλές ασφαλιστικών εισφορών των φορολογουμένων δεν θα είναι οριστικές πριν παραγραφεί το δικαίωμα του Δημοσίου να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο!
Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση διενέργειας φορολογικού ελέγχου σε έναν φορολογούμενο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, αν η αρμόδια φορολογική αρχή διαπιστώσει παραβάσεις που έχουν προκαλέσει την απόκρυψη φορολογητέου εισοδήματος -όπως για παράδειγμα η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεων λιανικών συναλλαγών, τιμολογίων πώλησης κ.λπ.), η έκδοση ή η λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων, η καταχώρηση ανύπαρκτων δαπανών στα βιβλία της επιχείρησης κ.λπ.- τότε από τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος στον οποίο θα προβαίνει ο έλεγχος, θα προκύπτει υποχρέωση του φορολογούμενου να καταβάλει όχι μόνο επιπλέον φόρο εισοδήματος, επιπλέον ΦΠΑ κ.λπ. αλλά και επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές!
Εισφορές και με προσαυξήσεις
Μάλιστα, όπως συμβαίνει με τους φόρους, έτσι και με τις ασφαλιστικές εισφορές, τα επιπλέον ποσά με τα οποία θα χρεώνεται κάθε φορολογούμενος έπειτα από φορολογικό έλεγχο θα πρέπει να τα πληρώνει προσαυξημένα με ποσοστιαία πρόστιμα.
Δηλαδή, σε κάθε περίπτωση προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος μιας επιχείρησης ή ενός ελεύθερου επαγγελματία σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος, κατόπιν φορολογικού ελέγχου, ο επιχειρηματίας ή ο ελεύθερος επαγγελματίας θα υποχρεώνεται να πληρώσει και επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές και ασφαλιστικά πρόστιμα για το εισόδημα που θα έχει διαπιστωθεί ότι απέκρυψε!
Οι επιπλέον αυτές ασφαλιστικές εισφορές και τα πρόστιμα θα χρεώνονται αναδρομικά στον φορολογούμενο και θα αφορούν τη χρήση εντός της οποίας εντοπίστηκαν οι παραβάσεις.
Αναδρομική καταβολή αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών
Ο επαναπροσδιορισμός του ύψους των τελικώς καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών θα είναι το αποτέλεσμα του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που πρόκειται να εφαρμοστεί από το νέο έτος, σύμφωνα με τον νέο νόμο για το Ασφαλιστικό (ν.4387/2016).
Μπορεί η επίμαχη εγκύκλιος, που θα ορίζει με ακρίβεια τα εισοδήματα, βάσει των οποίων θα γίνει ο υπολογισμός των νέων ασφαλιστικών εισφορών για την επόμενη χρονιά, να μην έχει ακόμα εκδοθεί, όμως η επιτροπή που έχει συσταθεί για το συγκεκριμένο θέμα έχει καταλήξει σε μια σειρά από αποφάσεις.
Μπορεί η επίμαχη εγκύκλιος, που θα ορίζει με ακρίβεια τα εισοδήματα, βάσει των οποίων θα γίνει ο υπολογισμός των νέων ασφαλιστικών εισφορών για την επόμενη χρονιά, να μην έχει ακόμα εκδοθεί, όμως η επιτροπή που έχει συσταθεί για το συγκεκριμένο θέμα έχει καταλήξει σε μια σειρά από αποφάσεις.
Η πρώτη από αυτές αφορά το σκέλος των ελέγχων που θα γίνονται στο εξής είτε σε ελεύθερους επαγγελματίες είτε σε αυτοαπασχολούμενους (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, συμβολαιογράφους).
Εάν διαπιστώνονται αποκλείσεις στο δηλωθέν εισόδημα, τότε εκτός από τα φορολογικά πρόστιμα που θα επιβάλλονται, οι παραβάτες θα τιμωρούνται και με αναδρομική καταβολή αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών καθώς και ασφαλιστικών προστίμων.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό, οι ασφαλιστικές εισφορές θα αποτελούν το 20% του ετήσιου εισοδήματος.
Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι για το α’ εξάμηνο της νέας χρονιάς να αξιοποιηθούν τα εισοδήματα που υποβλήθηκαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις και αφορούν το 2015, ενώ για το β’ εξάμηνο να γίνει χρήση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου