Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ
Νέα χαλάρωση των capital controls
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Θα υπάρξει σύντομα περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, αλλά η πλήρης άρση τους, που είναι και το τέλος της διαδρομής, θα εξαρτηθεί και από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αυτό δήλωσε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας που ξεκαθάρισε πως η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ εξαρτάται από το εάν το χρέος θα είναι βιώσιμο. Εκτίμησε δε πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές την επόμενη χρονιά «καθώς όλα τα στοιχεία βελτίωσης συμβάλλουν για μια δοκιμαστική έξοδο, κάποια στιγμή, όχι μακρινή», εφόσον όμως έχει προηγηθεί ένταξη στο QE. Σύμφωνα με τον διοικητή δεν είναι πιθανή μία απόσυρση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμώντας πως το Ταμείο είναι κοντά στις θέσεις της ΤτΕ για την ελάφρυνση χρέους και τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο πρακτορείο Reuters, λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη του κρίσιμου, δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Στουρνάρας:
Δήλωσε πως αναμένεται νέα χαλάρωση στα capital controls. «H πλήρης άρση των capital controls είναι το τέλος της διαδρομής». «Για να φθάσουμε εκεί, όμως πρέπει να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, τη συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πάνω από όλα όμως εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», υπογράμμισε. Όπως ανέφερε η ΤτΕ ετοιμάζει τα επόμενα μέτρα χαλάρωσης καθώς οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται, με τον διοικητή να περιμένει πως η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει σύντομα τη δεύτερη αξιολόγηση, που θα ανοίξει τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις ελάφρυνσης χρέους, πιθανότατα τον Δεκέμβριο και θα θέσει τις βάσεις για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.
«Το QE εξαρτάται από το εάν το χρέος θα είναι βιώσιμο. Η ΕΚΤ πρέπει να έχει κάτι συγκεκριμένο στα χέρια της για την ελάφρυνση του χρέους πριν κάνει τη δική της έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος», τόνισε. Όπως δε εκτίμησε «οι δευτερογενείς επιπτώσεις (του QE) εμπιστοσύνη και συμβολισμός είναι πολύ πιο σημαντικές από την ίδια την αγορά ομολόγων. Αποτελούν για εμάς το διαβατήριό μας για την ένταξη μας, ξανά, στις αγορές».
Προανήγγειλε μια νέα δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, το 2017. «Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει μια δοκιμαστική έξοδο την επόμενη χρονιά», καθώς όλα τα στοιχεία συμβάλλουν για μια δοκιμαστική έξοδο, κάποια στιγμή, όχι μακρινή. «Χρειαζόμαστε όμως την ένταξη στο QE γι' αυτό, είναι προϋπόθεση», ξεκαθάρισε. Η Ελλάδα παραμένει αποκομμένη από τις διεθνείς αγορές από το καλοκαίρι του 2014. Πρέπει να προχωρήσει σε εκδόσεις και να αποκαταστήσει μια σχέση με τις αγορές έως τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του 2018. Από το 2010 που η Ελλάδα αποκλείστηκε από τις αγορές, η Ελλάδα παρέμεινε αποκλεισμένη έως την άνοιξη του 2014, όταν και πραγματοποιήθηκε η πρώτη ομολογιακή έκδοση, με σημαντική επιτυχία. Ακολούθησε μία ακόμη στις αρχές του καλοκαιριού του 2014, αλλά από εκεί και ύστερα, τα πράγματα «πάγωσαν» στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων που ακολούθησαν.
Τέλος διαδρομής
«H πλήρης άρση των capital controls είναι το τέλος της διαδρομής». «Για να φθάσουμε εκεί, όμως πρέπει να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, τη συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πάνω από όλα, όμως, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», υπογράμμισε.
«H πλήρης άρση των capital controls είναι το τέλος της διαδρομής». «Για να φθάσουμε εκεί, όμως πρέπει να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, τη συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πάνω από όλα, όμως, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», υπογράμμισε.
Διαβατήριο
«Οι δευτερογενείς επιπτώσεις (του QE) εμπιστοσύνη και συμβολισμός είναι πολύ πιο σημαντικές από την ίδια την αγορά ομολόγων. Αποτελούν για εμάς το διαβατήριό μας για την ένταξή μας, ξανά, στις αγορές».
«Οι δευτερογενείς επιπτώσεις (του QE) εμπιστοσύνη και συμβολισμός είναι πολύ πιο σημαντικές από την ίδια την αγορά ομολόγων. Αποτελούν για εμάς το διαβατήριό μας για την ένταξή μας, ξανά, στις αγορές».
«Μειώστε τα κόκκινα δάνεια αλλιώς...»
«Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών πρέπει να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια για τη μείωση των NPL's (μη εξυπηρετούμενων δανείων) και το καταλαβαίνουν.
Με την ανάκαμψη, μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα διορθωθεί, αλλά εμείς δεν πιστεύουμε σε αυτόματους πιλότους». Με αυτή τη δήλωση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έστειλε σαφές μήνυμα προσθέτοντας πως είναι ρεαλιστικός ο στόχος της ΤτΕ για τη μείωση των κόκκινων δανείων στο 40% έως το 2019 και θα υποστηριχθεί και από την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας το 2017.
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως η ΤτΕ έχει λάβει έναν ικανό αριθμό αιτήσεων από ενδιαφερόμενες εταιρείες, με εμπειρία στις αγορές της Ισπανίας, της Κύπρου, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας για τη διαχείριση ή την αγορά κόκκινων δανείων. «Είμαστε έτοιμοι να χορηγήσουμε έξι άδειες και θα υπάρξουν και άλλες. Οι εταιρείες αυτές θα φέρουν τη ρευστότητά τους στην ελληνική αγορά. Είμαι αισιόδοξος ότι οι στόχοι για τα NPL's θα επιτευχθούν», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
Τον επόμενο χρόνο αναμένεται ανάπτυξη 2,7% και επιτάχυνσή της στο 3,1% το 2018. Το ύψος της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών σε κόκκινα δάνεια ανέρχεται σε 109 δισ. ευρώ ή στο 45% του συνόλου του χαρτοφυλακίου των δανείων τους, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη, μετά την Κύπρο και η μείωσή τους είναι βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης και της οικονομίας.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ REUTERS
Στουρνάρας: Νέα χαλάρωση των capital controls υπό προϋποθέσεις
Παρέμβαση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της το επόμενο διάστημα, κάνει ο Γιάννης Στουρνάρας με συνέντευξή του στο Reuters. Ο διοικητής της ΤτΕ, τονίζει πως η Ελλάδα σύντομα θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, ωστόσο η πλήρης άρση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο σε ό,τι αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που αποτελεί και προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.
«Θα άρουμε σταδιακά τα capital controls και το επόμενο βήμα θα γίνει σύντομα», είπε ο κ. Στουρνάρας. «Η πλήρης άρση των capital controls είναι το τέλος του δρόμου», συμπλήρωσε.
«Για να φτάσουμε εκεί χρειαζόμαστε να τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση, να υπάρξει συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος και να περιληφθεί η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση. Πάνω από όλα, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα επιστρέψει πλήρως η εμπιστοσύνη».
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση, ανοίγοντας τον δρόμο για διαπραγματεύσεις για το χρέος ενδεχομένως τον Δεκέμβριο, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε η ΕΚΤ να περιλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσής της.
Ξεκαθάρισε πως αν δεν ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για το χρέος, η Ελλάδα δεν θα περιληφθεί στο QE, ενώ η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα θα έδινε σημαντική ώθηση στην ανάκαμψη.
«Το QE εξαρτάται από το αν το χρέος είναι βιώσιμο. Η ΕΚΤ χρειάζεται κάτι απτό σε ό,τι αφορά στα μέτρα για το χρέος, προτού προχωρήσει στη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους», σημείωσε.
«Οι δευτερεύουσες επιπτώσεις του QE, δηλαδή η εμπιστοσύνη και ο συμβολισμός, είναι πιο σημαντικές από την ίδια την αγορά των ελληνικών ομολόγων. Θα είναι το διαβατήριό μας για να ξαναμπούμε στις αγορές», δήλωσε.
«Η κυβέρνηση θα μπορούσε να δοκιμάσει μια έκδοση ομολόγων του χρόνου. Όλα τα στοιχεία βελτίωσης συμβάλλουν σε μια "δοκιμή" των αγορών κάποια στιγμή που δεν είναι τόσο μακρινή», σχολίασε. «Προϋπόθεση είναι η ένταξη στο QE».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι στιγμής αρνείται να βάλει χρήματα στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, θεωρώντας ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν είναι ρεαλιστικοί, αν δεν υπάρξει μεγάλη ελάφρυνση του χρέους. Όμως, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως είναι απίθανο το ΔΝΤ να χωρίσει τους δρόμους του με την Ελλάδα.
«Όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, και το ΔΝΤ επίσης το αντιλαμβάνεται», είπε στο Reuters. «Το ΔΝΤ είναι κοντά στην πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τα μέτρα για το χρέος και για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος».
Ο κ. Στουρνάρας είπε πως ο φιλόδοξος στόχος της ΤτΕ ΕΛΛ 0,00% για μείωση του τεράστιου αποθέματος των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών κατά 40% μέχρι το 2019 είναι «ρεαλιστικός» και θα βοηθηθεί από την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας του χρόνου.
«Οι CEOs των τραπεζών πρέπει να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το κατανοούν. Με την ανάκαμψη, μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα διορθωθεί, όμως δεν πιστεύουμε στους αυτόματους πιλότους», σχολίασε ο κ. Στουρνάρας.
Κατά τον ίδιο, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει λάβει μεγάλο αριθμό αιτήσεων από εταιρείες που ενδιαφέρονται να διαχειριστούν ή να αγοράσουν NPEs και οι οποίες έχουν εμπειρία από την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων σε Ισπανία, Κύπρο, Ιρλανδία και Ιταλία.
«Είμαστε έτοιμοι να χορηγήσουμε περίπου έξι άδειες και υπάρχουν και άλλες στην αναμονή. Αυτά τα funds θα φέρουν και τη δική τους ρευστότητα στην ελληνική αγορά. Είμαι αισιόδοξος ότι οι στόχοι των NPLs θα επιτευχθούν», κατέληξε.
Γ. Στουρνάρας: Εφικτό «τεστ» στις αγορές το 2017
Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 12:41
UPD:15:00
REUTERS/YORGOS KARAHALIS
Την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές, μέσω της δοκιμαστικής έκδοσης ομολόγων, «βλέπει» για το 2017, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, θέτοντας ωστόσο, ως προϋπόθεση την είσοδο της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Χαρακτηρίζοντας ως «διαβατήριο» για την επάνοδο στις αγορές την ένταξη στο QE, εξηγεί ότι η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα συμβάλλει τόσο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, όσο και στην ανάκτηση της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές ομολόγων.
Σχετικά με την επιβολή των capital controls, επισημαίνει ότι σύντομα, θα επέλθει νέα χαλάρωση, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι η πλήρης άρση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Στουρνάρας κάνει ειδική μνεία και στην άμεση ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, η οποία θα προλειάνει τις εξελίξεις γύρω από την αναδιάρθρωση του χρέους. «Εάν δεν υπάρξει μία σοβαρή συζήτηση για το χρέος, η Ελλάδα δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα QE» προειδοποιεί, στη συνέχεια.
Ερωτηθείς για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σημειώνει ότι «όλοι κατανοούν τη σημασία παραμονής του στο πρόγραμμα» και διαπιστώνει ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται κοντά στις ελληνικές θέσεις ως προς το χρέος και την αναγκαιότητα χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων.
Όσον αφορά τον «βραχνά» των κόκκινων δανείων, χαρακτηρίζει «ρεαλιστικό» τον στόχο μείωσή τους κατά 40% έως το 2019 και υπογραμμίζει ότι μία τέτοια εξέλιξη θα έχει σημαντικά οφέλη για την ανάκαμψη της οικονομίας.
«Οι τράπεζες θα πρέπει να αφοσιωθούν περισσότερο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς αυτό δεν πρόκειται να γίνει στον αυτόματο πιλότο» σπεύδει να διευκρινίσει.
naftemporiki.gr
Γ. Στουρνάρας: «Αξιολόγηση, χρέος και QE για την άρση των capital controls»
http://taxheaven.gr
Γ. Στουρνάρας: «Αξιολόγηση, χρέος και QE για την άρση των capital controls»
Βήματα προς την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων προανήγγειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι «σταδιακά πρόκειται να άρουμε τους περιορισμούς που ισχύουν στην κίνηση κεφαλαίων συντόμως. Ωστόσο η πλήρης άρση τους βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής. Για να φθάσουμε εκεί απαιτείται η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, να προχωρήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους, και να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πάνω από όλα όμως θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα ανακτηθεί πλήρως η εμπιστοσύνη», ανέφερε ο ίδιος.
Ο διοικητής της ΤτΕ αποσαφήνισε ότι αν δεν ξεκινήσει μία σοβαρή συζήτηση για την ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους η Ελλάς δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (σ.σ αγοράς κρατικών ομολόγων) που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), υπογραμμίζοντας ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας.
«Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εξαρτάται από το αν το Δημόσιο Χρέος είναι βιώσιμο. Η ΕΚΤ πρέπει να έχει στα χέρια της συγκεκριμένα μέτρα για το Δημόσιο Χρέος, πριν προχωρήσει στη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του» είπε ο κ. Στουρνάρας ο οποίος μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Προσέθεσε δε ότι «δευτερογενώς τα αποτελέσματα από την ένταξη της χώρας στο QE είναι σημαντικότερα καθώς μία τέτοια εξέλιξη αντανακλά εμπιστοσύνη και διαθέτει ισχυρό συμβολισμό. Αποτελεί στην ουσία το διαβατήριο μας για την έξοδο στις αγορές.»
Παρά ταύτα ο ίδιος εκτιμά ότι η «Κυβέρνηση θα μπορούσε να επιχειρήσει μία δοκιμαστική έκδοση ομολόγων την επόμενη χρονιά. Όλα τα στοιχεία βελτίωσης της οικονομίας συμβάλλουν στην έξοδο της χώρας στις αγορές στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο προϋπόθεση για κάτι τέτοιο αποτελεί η ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι το Ταμείο βρίσκεται πολύ κοντά στις προτάσεις που έχει κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος για το Χρέος και την χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα ο κ.Στουρνάρας χαρακτήρισε ρεαλιστικό τον στόχο που έχει τεθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40% έως το 2019. Απεκάλυψε δε ότι η ΤτΕ έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό αιτήσεων από εταιρείες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια. Μάλιστα η ΤτΕ πρόκειται να χορηγήσει άδεια σε έξι από αυτές ενώ θ΄ακολουθήσουν και άλλες στη συνέχεα.
Πηγή: Η Καθημερινή
Ο διοικητής της ΤτΕ αποσαφήνισε ότι αν δεν ξεκινήσει μία σοβαρή συζήτηση για την ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους η Ελλάς δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (σ.σ αγοράς κρατικών ομολόγων) που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), υπογραμμίζοντας ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας.
«Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εξαρτάται από το αν το Δημόσιο Χρέος είναι βιώσιμο. Η ΕΚΤ πρέπει να έχει στα χέρια της συγκεκριμένα μέτρα για το Δημόσιο Χρέος, πριν προχωρήσει στη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του» είπε ο κ. Στουρνάρας ο οποίος μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Προσέθεσε δε ότι «δευτερογενώς τα αποτελέσματα από την ένταξη της χώρας στο QE είναι σημαντικότερα καθώς μία τέτοια εξέλιξη αντανακλά εμπιστοσύνη και διαθέτει ισχυρό συμβολισμό. Αποτελεί στην ουσία το διαβατήριο μας για την έξοδο στις αγορές.»
Παρά ταύτα ο ίδιος εκτιμά ότι η «Κυβέρνηση θα μπορούσε να επιχειρήσει μία δοκιμαστική έκδοση ομολόγων την επόμενη χρονιά. Όλα τα στοιχεία βελτίωσης της οικονομίας συμβάλλουν στην έξοδο της χώρας στις αγορές στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο προϋπόθεση για κάτι τέτοιο αποτελεί η ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι το Ταμείο βρίσκεται πολύ κοντά στις προτάσεις που έχει κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος για το Χρέος και την χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα ο κ.Στουρνάρας χαρακτήρισε ρεαλιστικό τον στόχο που έχει τεθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40% έως το 2019. Απεκάλυψε δε ότι η ΤτΕ έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό αιτήσεων από εταιρείες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια. Μάλιστα η ΤτΕ πρόκειται να χορηγήσει άδεια σε έξι από αυτές ενώ θ΄ακολουθήσουν και άλλες στη συνέχεα.
Πηγή: Η Καθημερινή
http://taxheaven.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου