Προθεσμία 15 ημερών για να προλάβουμε το… τρένο του χρέους
δημοσιεύθηκε: 08:40
Προθεσμία 15 ημερών, από την ερχόμενη Δευτέρα, θα έχει το οικονομικό επιτελείο για να καταλήξει σε συμφωνία για τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, αν δεν θέλει η λύση για το χρέος να αναβληθεί ξανά επ’ αόριστο .
Μέχρι στιγμής, όλα κυλούν ευνοϊκά για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς υπάρχει σύγκλιση όλων των δανειστών της Ελλάδας ( ΕΕ ΔΝΤ ΕΚΤ και ΕΜΣ) σε μια άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων και την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμών μέτρων του χρέους, ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ενταχθεί ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ωστόσο, η συγκυρία θα χαθεί, αν δεν υπάρξει τεχνική συμφωνία για την αξιολόγηση μέχρι και την συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης στις 28 του μήνα, ώστε να υπάρξουν ελπίδες για συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Η ημερομηνία του Eurogroup είναι το απόλυτο χρονικό ορόσημο, αφού μετά από αυτό δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα για την σύγκληση κάποιας έκτακτης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αν το περάσουμε χωρίς συμφωνία, το θέμα των αποφάσεων για το χρέος θα παραπεμφθεί για το 2017 που θα είναι προεκλογικό έτος για την Ολλανδία, τη Γαλλία,τη Γερμανία και ίσως και Ιταλία, αν το δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου πάει άσχημα για τον Ματέο Ρέντσι.
Το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει το ακατόρθωτο: Να κλείσει μια διαπραγμάτευση σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, επιχειρώντας να αποφύγει επώδυνες αποφάσεις και νέα μέτρα.
Η αξιολόγηση
Τα θέματα που θα πρέπει να κλείσουν μέσα σε δύο εβδομάδες είναι πολλά και δύσκολα για το μερικώς «ανασχηματισμένο» οικονομικό επιτελείο που θα κληθεί τα διαπραγματευτεί και να φτάσει σε συμφωνία.
Στα εργασιακά, οι εκπρόσωποι των δανειστών, έρχονται με μια μεγάλη ατζέντα θεμάτων, που ξεκινά από την αναθεώρηση των κατώτατων μισθών, τις ομαδικές απολύσεις, την επαναφορά της ανταπεργίας και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Το υπουργείο Εργασίας θα προσπαθήσει να καθυστερήσει το θέμα των ομαδικών απολύσεων και της ανταπεργίας, τα οποία κρίνονται σε αυτή τη φάση στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, να αποκρούσει το αίτημα των δανειστών, να προσφεύγουν σε διαιτησία και οι εργοδότες ενώ θα προτάξει μόνο την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Στα δημοσιονομικά, το οικονομικό επιτελείο, θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018 χωρίς νέα μέτρα. Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το ΜΠΔΣ 2017 -2020 και φυσικά να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ( ΚΕΑ ) όπως ονομάζεται εφεξής το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Στις αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να τοποθετηθεί το ΔΣ του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, να ξεκαθαριστεί αν θα οριστεί νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ μετά την μετακίνηση του κ. Στέργιου Πιτσιόρλα στον ΥΠΑΝ και να συσταθεί η εταιρία συμμετοχών και περιουσίας που θα αναλάβει τις ΔΕΚΟ που δεν θα πάνε άμεσα για αξιοποίηση.
Στα κόκκινα δάνεια θα πρέπει με κάποιον τρόπο να έχουν διοριστεί και να έχουν συσταθεί ως σώμα, τα ΔΣ των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών. Κρίσιμο θα είναι και το θέμα συμπλήρωσης του θεσμικού πλαισίου για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια που αντιμετωπίζει ακόμη πολλές τεχνικές και νομικές δυσκολίες.
Στον τομέα της ενέργειας, βασικό θέμα θα αποτελέσει ο διαγωνισμός για
την μερική αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, μετά την αποκόλληση της εταιρίας δικτύου από την ΔΕΗ αλλά και την έναρξη των δημοπρασιών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ).
Στο δημόσια θα πρέπει η πρόταση που θα κάνουν τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών για την αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων, θα πρέπει να γίνει δεκτή από τους θεσμούς. Μαζί θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το σχέδιο για την αξιολόγηση και την μόνιμη κινητικότητα στο δημόσιο.
Τέλος, στο θέμα των απελευθερώσεων αγορών και υπηρεσιών θα πρέπει να προχωρήσει το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού και να θεσμοθετηθεί η πώληση ΜΗΣΥΦΣΑ εκτός φαρμακείου. .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου