Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Φοροέλεγχοι κάθε μέρα, όλη μέρα από ειδικές ομάδες κρούσης

ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Φοροέλεγχοι κάθε μέρα, όλη μέρα από ειδικές ομάδες κρούσης

Φοροέλεγχοι κάθε μέρα, όλη μέρα από ειδικές ομάδες κρούσης

Της Μαρίας Βουργάνα
Ειδικές ομάδες κρούσης που θα διενεργούν προληπτικούς φορο-ελέγχους σε 24ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα ρίχνει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Με το μήνυμα «δε χαριζόμαστε σε κανένα, αλλά και δεν αδικούμε κανέναν» ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, προανήγγειλε τη δημιουργία «μόνιμων ομάδων» για επιτόπιους ελέγχους κατά της φοροδιαφυγής σε εικοσιτετράωρη βάση, αλλά και τη διενέργεια νέου τύπου στοχευμένων ελέγχων ανά επαγγελματικό κλάδο.
Στον σχεδιασμό του νέου ελεγκτικού μοντέλου έχουν συνδράμει τεχνοκράτες από Γαλλία και Αγγλία, ενώ ήδη έχουν εκπαιδευτεί στελέχη της ΓΓΔΕ τόσο στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, όσο και σε επίπεδο τεχνικής της διενέργειας των ελέγχων. Παράλληλα, η ΓΓΔΕ επεξεργάζεται αλλαγές στο πλαίσιο των προστίμων και κυρώσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες παραβάσεων, όπως, π.χ. για την περίπτωση της αναστολής λειτουργίας επιχείρησης, για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων. «Η εντατικοποίηση των ελέγχων φαίνεται ότι συνέβαλε στην αύξηση των εσόδων, αυτό δείχνουν μέχρι στιγμής τα νούμερα, και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό» σημείωσε ο κ. Πιτσιλής μιλώντας στο 8ο Thessaloniki Tax Forum του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Φοροέλεγχοι κάθε μέρα, όλη μέρα από ειδικές ομάδες κρούσης
Νέο προφίλ 
Ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε ότι με το νέο προφίλ που θα αποκτήσει η ΓΓΔΕ από τις αρχές του 2017 η οποία μετουσιώνεται σε ανεξάρτητη ενισχυμένη Αρχή, θα ενισχυθεί η λειτουργία του φορολογικού συστήματος σε βαθμό ικανό να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και την παραοικονομία. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΓΓΔΕ:
[1] Δημιουργούνται μόνιμες ομάδες για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα. «Ο έλεγχος δεν σταματά ποτέ, για καμία κατηγορία και για κανένα κλάδο επιχειρήσεων» τόνισε ο κ. Πιτσιλής. Οι ομάδες «ράμπο» θα πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα βάζοντας στο στόχαστρο νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και μπαρ όπου ανθεί η φοροδιαφυγή μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων.
Φοροέλεγχοι κάθε μέρα, όλη μέρα από ειδικές ομάδες κρούσης
[2] Καταστρώνονται σχέδια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής ανά κλάδο και ανά κατηγορία επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Ο ΓΓΔΕ μίλησε για «αλλαγή φιλοσοφίας» σε σχέση με το παρελθόν, καθώς εφαρμόζεται ο στοχευμένος έλεγχος κατόπιν έρευνας και συλλογής πληροφορίας μέσω διασταυρώσεων, με αξιοποίηση και του διαδικτύου. Στους νέου τύπου ελέγχους θα ακολουθηθεί ο ελεγκτικό μοντέλο που εφαρμόστηκε το καλοκαίρι σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπου εντοπίστηκαν σε πάνω από χίλιες επιχειρήσεις, σημαντικές αποκλίσεις δηλωθέντων εσόδων, οι οποίες δόθηκαν για έλεγχο. Βέβαια ο κ. Πιτσιλής έσπευσε να διευκρινίσει ότι η έρευνα δεν συνιστά τεκμήριο παραβατικότητας, «ούτε ότι ένας ολόκληρος κλάδος είναι παραβατικός». «Η διαφορά όμως με το παρελθόν, είναι ότι πλέον έχουμε συγκεκριμένη πληροφόρηση» είπε ο κ. Πιτσιλής για τις επιχειρήσεις που ελέγχονται και πρόσθεσε: «Το μήνυμα βεβαίως είναι ένα: Παρακολουθούμε τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων και τις περιμένουμε να δηλώσουν τα πραγματικά εισοδήματά τους, τα πραγματικά έσοδα τους».
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει εκπονήσει σχέδιο για τους ελέγχους στους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, λογιστές, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.λπ.) οι οποίοι θα γίνονται ανάλογα με τον βαθμό «επικινδυνότητας» του εκάστοτε κλάδου, όπως αυτός προκύπτει από την «ανάλυση κινδύνου» (risk analysis). Σύμφωνα με το σχέδιο οι ελεγκτές θα ψάχνουν ακόμη και τα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση γονιών, παιδιών και αδελφών για να εντοπιστούν περιπτώσεις φορολογούμενων που εργάζονται παράνομα και αποκτούν περιουσιακά στοιχεία. Οι έλεγχοι θα στηρίζονται στην έρευνα ανάλογα με την κατηγορία του επαγγέλματος ή ανά ομάδα των κλάδων και θα γίνονται με μέθοδο που θα προσδιορίζει με έμμεσο τρόπο τον τζίρο των επαγγελματιών. Με τη συλλογή και την επεξεργασία στοιχείων από την «ελεγκτική παρατήρηση» ο ελεγκτής θα υπολογίζει εξ αποστάσεως από το γραφείο του το ακαθάριστο εισόδημα των επαγγελματιών, συγκρίνοντας τι δηλώνουν οι ίδιοι αλλά και τι δηλώνουν άλλοι επαγγελματίες του ίδιου κλάδου που δραστηριοποιούνται στην ίδια περιοχή. Αν αυτό που δηλώνουν αποκλίνει από τα έσοδα όπως τα υπολογίζει η εφορία, τότε θα εκδίδονται εντολές ελέγχου.
[3] Τροποποιείται το πλαίσιο κυρώσεων για μη έκδοση αποδείξεων και παρεμπόδιση του ελέγχου. Στις αλλαγές που εξετάζονται θα ληφθούν υπόψη η εμπειρία των καλοκαιρινών ελέγχων αλλά και οι κοινωνικές επιπτώσεις των διατάξεων αναστολής λειτουργίας επιχείρησης, σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων και επιχειρήσεων. Οπως είπε ο κ. Πιτσιλής «μάλλον δεν είναι κοινωνικά εφικτό, ή αποδεκτό να κλείσει κανείς το ιατρείο ενός γιατρού, διότι οι ασθενείς δεν φταίνε σε τίποτε. Το ίδιο ισχύει και για ένα φροντιστήριο, τα παιδιά δε φταίνε σε κάτι. Πρέπει να βρούμε κάτι άλλο και για αυτό και οι υπηρεσίες μας ετοιμάζουν ήδη τη σχετική πρόταση». Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε σε βήματα που έχουν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση από το καλοκαίρι, με ενεργοποίηση των μέτρων προσωρινής αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων, με «σαρωτικούς, προληπτικούς ελέγχους», περί τους 40.000, με συμμετοχή 2.200 υπαλλήλων, τονίζοντας ότι «το μήνυμα πέρασε», και ότι στις περιοχές όπου έγιναν έλεγχοι καταγράφηκε μεγαλύτερη συμμόρφωση και με εντοπισμό «παραβατικότητας κατά 70% αυξημένης» - και σε αυτό βοήθησαν και οι ελεγκτές άλλης εντοπιότητας.
«Δεν χαριζόμαστε, δεν αδικούμε»
• Με το μήνυμα «δεν χαριζόμαστε σε κανένα, αλλά και δεν αδικούμε κανέναν» ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, προανήγγειλε τη δημιουργία «μόνιμων ομάδων» για επιτόπιους ελέγχους κατά της φοροδιαφυγής σε εικοσιτετράωρη βάση, αλλά και τη διενέργεια νέου τύπου στοχευμένων ελέγχων ανά επαγγελματικό κλάδο.
Νέο μοντέλο
• Στον σχεδιασμό του νέου ελεγκτικού μοντέλου έχουν συνδράμει τεχνοκράτες από Γαλλία και Αγγλία, ενώ ήδη έχουν εκπαιδευτεί στελέχη της ΓΓΔΕ τόσο στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, όσο και σε επίπεδο τεχνικής της διενέργειας των ελέγχων.
Νέοι επικεφαλής
Σήμα για την ενίσχυση των φορο-ελέγχων κυρίως μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, φορολογούμενων που περιλαμβάνονται στις διάφορες λίστες (εμβάσματα εξωτερικού, Λαγκάρντ, Μπόργιανς), μεγάλων επιχειρήσεων και φορολογούμενων μεγάλου πλούτου δίνει και η τοποθέτηση νέων επικεφαλής στις μεγαλύτερες φοροελεγκτικές υπηρεσίες της χώρας και σε ΔΟΥ. Ειδικότερα, νέα προϊσταμένη στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.) τοποθετήθηκε η Βασιλική Ηλιοπούλου και Α’ Υποδιευθυντής Ελέγχων, ο Βασίλειος Γλούμης.
Επικεφαλής στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.) αναλαμβάνει ο Περικλής Πολύζος, Α’ Υποδιευθυντής Ελέγχων, ο Ευστάθιος Φουστέρης και Β’ Υποδιευθυντής Ελέγχων, ο Ευάγγελος Γαβαλάς, ενώ νέος προϊστάμενος στη ΦΑΕ Αθηνών τοποθετήθηκε ο Αλέξιος Καββαθάς.
Επίσης επικεφαλής στη ΔΟΥ Πλοίων αναλαμβάνει η Γεωργία Μανωλάκου, προϊστάμενος στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού τοποθετήθηκε ο Δημήτριος Καραγιάννης και η υποδιευθύντρια,η Φωτεινή Δαυίδ ενώ νέα υποδιευθύντρια ΦΑΕ Πειραιά είναι η Γεωργία Πουτογλίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: