Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Ξεχασμένες σε συρτάρια εφοριών οι υποθέσεις φοροδιαφυγής του ΣΔΟΕ Ολες οι εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ έγιναν απλά πληροφοριακά δελτία

Ξεχασμένες σε συρτάρια εφοριών οι υποθέσεις φοροδιαφυγής του ΣΔΟΕ
Ολες οι εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ έγιναν απλά πληροφοριακά δελτία
28 Δεκ 2016 - 09:12
Picture 0 for Ξεχασμένες σε συρτάρια εφοριών οι υποθέσεις φοροδιαφυγής του ΣΔΟΕ
Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ φαίνεται πως έχει χάσει το ελληνικό Δημόσιο από υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής στις οποίες εμπλέκονται πολιτικοί, δικηγόροι, κατασκευαστές, εφοριακοί κ.λπ. Και αυτό καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να υποβαθμίσει τις εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ σε απλά πληροφοριακά δελτία, τα οποία μάλιστα βρίσκονται ξεχασμένα σε ερμάρια των εφοριών. Οι εκθέσεις ελέγχου αν και απεστάλησαν στις εφορίες, παραμένουν ορφανές καθώς ουδείς ελεγκτής ασχολείται με τις υποθέσεις αυτές αν και έχουν «ψωμί», όπως αναφέρουν πρώην στελέχη του ΣΔΟΕ, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Επί της ουσίας δεν έχει γίνει καμία προτεραιοποίηση των υποθέσεων και των εκθέσεων ελέγχου.

Σημειώνεται ότι όλες οι εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ με νόμο που ψήφισε η Βουλή έγιναν απλά πληροφοριακά δελτία, με αποτέλεσμα σημαντική εργασία που είχε γίνει το 2015 να πηγαίνει στον κάλαθο των αχρήστων, αφού ουδείς ασχολείται με αυτές, καθώς οι εντολές προς τις εφορίες είναι να δίνουν προτεραιότητα σε φορολογικές υποθέσεις του 2010 και μετά.

Οπως προκύπτει από την επιστολή-κόλαφο του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Παναγιώτη Δάνη προς τον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα (δημοσιεύθηκε στο βιβλίο της πρώην υπουργού Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη) περίπου 1.000 υποθέσεις από τις οποίες το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να έχει όφελος άνω των 250 εκατ. ευρώ κατέληξαν στις εφορίες ως πληροφοριακά δελτία.

Οπως αναφέρει μάλιστα στην επιστολή του ο κ. Δάνης «οι υποθέσεις αυτές αφορούν σε θέματα διαφθοράς, πολιτικά πρόσωπα καθώς και σημαίνοντα πρόσωπα της οικονομικής ζωής του τόπου και ως εκ τούτου ο οποιοσδήποτε χειρισμός τους πρέπει να αποκλείει και την παραμικρή υποψία συγκάλυψης». Εκτός από πολιτικά πρόσωπα στη λίστα που επικαλείται ο κ. Δάνης, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν εφοριακοί, τελωνειακοί, δικηγόροι, κατασκευαστές, υπάλληλοι πολεοδομιών κ.λπ. Μάλιστα, σε έναν δικηγόρο είχε εντοπιστεί απόκρυψη εισοδήματος 20 εκατ. ευρώ, ενώ τα αδήλωτα εισοδήματα ενός κατασκευαστή ξεπερνούσαν τα 50 εκατ. ευρώ.

Οπως τονίζει στην επιστολή παραίτησής του ο αδιάφθορος του ΣΔΟΕ (τίτλος τον οποίο του απέδωσαν πολλοί συνάδελφοί του) η αναδρομική κατάργηση της νομοθεσίας με την οποία οι εκθέσεις ελέγχου έγιναν πληροφοριακά δελτία «έχει βλαπτικές επιπτώσεις από τη σημαντική καθυστέρηση καταλογισμού φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ όχι μόνο σε εξακόσιες υποθέσεις μείζονος σημασίας που έχουν διαβιβαστεί στις εφορίες, ειδικότερα σε μία περίοδο ανάγκης άμεσης είσπραξης από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και στις μελλοντικές». Τονίζει επίσης ότι στα τέλη του 2015 θα ολοκληρωνόταν ο έλεγχος 350 σοβαρών φορολογικών υποθέσεων, εκ των οποίων 20 της λίστας Λαγκάρντ, με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, που θα απέφεραν ποσά άνω των 100 εκατ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο.

Σκληρή κριτική ασκεί τόσο στο οικονομικό επιτελείο όσο και στην τρόικα. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η αποδυνάμωση αρμοδιοτήτων και έμψυχου δυναμικού του ΣΔΟΕ που αποτελεί τη νευραλγικότερη υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών αποβλέπει και μόνο «σε ικανοποίηση προσώπων και θεσμών».

Επισημαίνεται ότι οι πιστωτές της χώρας ζήτησαν οι εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ να γίνουν πληροφοριακά δελτία, καθώς θεωρούσαν ότι η νέα ανεξάρτητη αρχή θα πρέπει να κάνει τους ελέγχους χωρίς να εμποδίζεται από πολιτικές παρεμβάσεις και ελέγχους με διαφορετικά ελεγκτικά πρότυπα. Ωστόσο, ζήτησαν τα στοιχεία των εκθέσεων να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, χωρίς αυτό να έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Στον επίλογό του ο πρώην ειδικός γραμματέας αναφέρει ότι: «Η παρούσα (σ.σ. δηλαδή η παραίτηση) υποβάλλεται εκ καθήκοντος, επειδή η σιωπή ή η ανοχή μας εξομοιούται ή εκλαμβάνεται ως συναίνεση, αναγνώριση και επιβράβευση της υφιστάμενης οργανωτικής διαλυτικής κατάστασης του υπουργείου Οικονομικών και αποβλέπει αποκλειστικά και μόνο στην αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών». 

KATHIMERINI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: