Βαρουφάκης: Ο Σόιμπλε συμπεριφέρθηκε με σκαιό τρόπο απέναντι στον Σαμαρά
Πρώτη καταχώρηση: 14/12/2016 - 15:46
Τελευταία δημοσίευση: 15:46Οικονομία
«Η αντιμετώπιση του κ. Σαμαρά και της κυβέρνησής του από το Βερολίνο ήταν απαράδεκτη. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμπεριφέρθηκε με σκαιό τρόπο απέναντι στον Σαμαρά», σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο Bήμα Fm.
«Είχαν κάνει κάποιες δεσμεύσεις απέναντι στον κ. Σαμαρά στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 και υπήρχε μεγάλη στήριξη μέχρι τον Απρίλιο του 2014. Ωστόσο, από τον Ιούνιο του 2014 το Βερολίνο δεν ήταν πια διατεθειμένο να κρατήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά», πρόσθεσε.
«Ο Σόιμπλε δεν είχε άλλη επιλογή και απέσυρε την στήριξή του. Υπήρχαν δύο επιλογές την περίοδο Σαμαρά: ή να υπάρξει τρίτο μνημόνιο και ο Σαμαράς να περάσει όλα τα μέτρα ή να υπάρξει βαθιά αναδιάρθρωση χρέους» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε πως "προς το παρόν" ο Σόιμπλε δεν έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του στον Αλέξη Τσίπρα.
Διαβάστε επίσης:
Βαρουφάκης: Βατερλό της κυβέρνησης στο ζήτημα του χρέους
Πρώτη καταχώρηση: 10/12/2016 - 09:09
Τελευταία δημοσίευση: 10/12/2016 09:40Οικονομία
«Ήταν το Eurogroup που, υποτίθεται, θα αντάμειβε την κυβέρνηση με ανακουφιστική αναδιάρθρωση χρέους. Κατέληξε να είναι το Eurogroup που μονιμοποίησε τη σκληρότατη, συνεχώς αύξουσα λιτότητα για τα επόμενα δέκα χρόνια και τη ματαίωση της οποιασδήποτε ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους. Μέσα από τα σαγόνια μιας προαναγγελθείσης επιτυχίας η κυβέρνηση “απέσπασε” ένα Βατερλό», αναφέρει σε σημερινό του άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.
Και εξηγεί: «Ας δούμε τα πράγματα ψυχρά και αντικειμενικά από τη σκοπιά του τι έπρεπε να γίνει, τι ήλπιζε (και υποσχόταν) η κυβέρνηση ότι θα γίνει και τι τελικά έγινε.
Τι έπρεπε να έχει γίνει κατ’ ελάχιστον.
Τα ελάχιστα προαπαιτούμενα για την ανάκαμψη ήταν:
(1) Αναδιάρθρωση χρέους που να επιτρέπει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος (από το 2017 και για κάθε έτος μετά, συμπεριλαμβανόμενου και του 2018) το πολύ της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ – κάτι που θα ισοδυναμούσε με πάγωμα της λιτότητας στα σημερινά επίπεδα (δηλαδή το ελάχιστο που απαιτείται).
(2) Επαναφορά της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα της ΕΚΤ (τεχνικά μιλώντας, επαναφορά του waiver που «τράβηξε» η ΕΚΤ την 4η Φεβρουαρίου του 2015).
(3) Ανακοίνωση ότι από τον Ιανουάριο οι ελληνικοί «τίτλοι» (δηλαδή χρέος «ελληνικής κοπής», π.χ. κρατικά ομόλογα αλλά και ιδιωτικό χρέος) θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δίνοντας μια εκ των ων ουκ άνευ ένεση αισιοδοξίας.
Τι ήλπιζε (και υποσχόταν) η κυβέρνηση ότι θα γίνει.
Προ του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση (όπως, αν θυμάστε, και το φθινόπωρο του... 2015) προϊδέαζε ότι θα έπαιρνε «κάτι για το χρέος» ικανό να μειώσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο οποίο έχει δεσμευτεί για το 2018 και μετά στο επίπεδο του 2% από το 2019 και μετά. Ακόμα, η κυβέρνηση αιτούνταν, αναφερόταν και υποσχόταν ότι σύντομα οι ελληνικοί τίτλοι θα συμπεριλαμβάνονταν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Τι έγινε;
Απολύτως τίποτα από αυτά!».
Διαβάστε επίσης:
Καμμένος: Ο Βαρουφάκης απεδείχθη ότι ήταν με τη μεριά του Σόιμπλε και του Τόμσεν
Ο Βαρουφάκης για τον Ρέντσι και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος
Les Echos: Η Ελλάδα κινδυνεύει να πληρώσει ακριβά την μικρή χειρονομία για το χρέος
«ΠΥΡΑ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βαρουφάκης: Ο Σόιμπλε μου είπε ότι αποφάσισε να ρίξει τον Σαμαρά τον Ιούνιο του 2014
Με τον Μέτερνιχ παρομοίασε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του «Η αρπαγή της Ευρώπης», τη Δευτέρα, ενώ έστρεψε τα βέλη του και κατά της κυβέρνησης, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε μάλιστα ότι ο ίδιος ο Σόιμπλε του είπε ότι αποφάσισε να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά τον Ιούνιο του 2014. «Το τρίτο Μνημόνιο το σχεδίαζαν από το 2013 – 2014. Ο λόγος που η κυβέρνηση Σαμαρά τελείωσε ήταν απλός. Ο Σόιμπλε από τον Ιούνιο του 2014 αποφάσισε ότι ο κ. Σαμαράς δεν του κάνει πλέον», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, κάποια στιγμή τον ρώτησε: «Βόλφγκανγκ πες μου πότε αποφάσισες να ρίξετε τον Σαμαρά;». «Μου είπε τον Ιούνιο του 2014», πρόσθεσε.
«Νομίζετε ότι ο Σόιμπλε νοιάζεται για την Ελλάδα; Γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιτυχίας των μνημονίων στην χώρα μας. Το μόνο που θέλει είναι να ελέγχει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας», δήλωσε ακόμα ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:
«Είδε (σ.σ ο Σόιμπλε) την συντριβή της αντίστασης της Αθήνας για να την χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα στους ευρωπαίους ηγέτες».
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποτάχθηκε στο 3ο μνημόνιο γιατί την έπεισαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Δεν είχα καμία όρεξη να γίνω υπουργός οικονομικών, αλλά είχα μια άποψη για εποικοδομητική ανυπακοή. Να έχει ελπίδες ο λαός ! Αυτό ήθελα. Είχα τονίσει ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι ευχολόγιο και δεν έπρεπε να το κάνουμε», είπε ακόμα ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
«Το βράδυ του δημοψηφίσματος έπρεπε να είμαστε πιστοί στον κόσμο. Έπρεπε να προετοιμάσουμε τον κρατικό μηχανισμό για να μείνουμε ζωντανοί για δυο εβδομάδες. Δεν θα μας άφηναν να βγούμε από το ευρώ! Θα αποδέχονταν την πρόταση μας. Δεν τιμήσαμε το 62% του ελληνικού λαού», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.
Κλείνοντας ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε πάντως πως η χώρα δεν πρέπει σήμερα να βγει από το ευρώ. Συγκεκριμένα είπε: «Μπήκαμε αλλά δεν θα πάμε στην θέση που ήμασταν πριν μπούμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου