Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Πόσα θέλουν να μας τρελάνουν!

Πόσα θέλουν να μας τρελάνουν!

Πόσα θέλουν να μας τρελάνουν!
Ύστερα από 7 χρόνια κρίσης και λάθος συνταγή μείναμε άναυδοι. Γιατί; Θα το μάθετε πιο κάτω. Αν δεν το γνωρίζετε, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και ειδικά του ΦΠΑ, έστω και για μία μονάδα, αποτελεί μέτρο που πρέπει να γίνει «προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη, να έρθουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».
Θα μου πείτε τώρα, αυτά μας τα έχεις γράψει δεκάδες φορές και μας έχεις παραθέσει δεκάδες παραδείγματα. Όχι, δεν είναι δικά μας τα συμπεράσματα αυτά, ούτε σημειώσεις πρωτοετούς φοιτητή από κάποια οικονομική σχολή, αλλά οι θέσεις του ΔΝΤ, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από την έκθεση που συνέταξε η ομάδα της Ντέλιας Βελκουλέσκου.
Η έκθεση προτείνει η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μέσα από την πολυσυζητημένη μείωση του αφορολογήτου, να συνδυαστεί με μειώσεις φορολογικών συντελεστών τόσο στους φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, όσο και στον ΦΠΑ ο οποίος «μπορεί να μειωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα».
Και άλλες παρεμβάσεις
Πιο συγκεκριμένα η έκθεση ζητάει τη μείωση του έμμεσου αφορολόγητου, αλλά και άλλες παρεμβάσεις, που αφορούν κύρια το Ασφαλιστικό και τους παλιούς ασφαλισμένους. Επίσης, το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι συντελεστές σε όλους τους βασικούς φόρους είναι υψηλότεροι από το μέσο όρο των χωρών μελών της Ευρωζώνης, όμως η εισπραξιμότητα στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, επειδή οι υψηλοί αυτοί συντελεστές επιβάλλονται σε μικρό αριθμό φορολογουμένων.
Αυτό ενισχύει τη «μαύρη οικονομία» (σ.σ. βρε παιδί μου, μες στο μυαλό μου είναι!), αποθαρρύνει τη συμμετοχή των εργαζομένων στην επίσημη οικονομία και δίνει ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα σε γειτονικές χώρες με χαμηλότερο συντελεστή (σ.σ. λες και έχει διαβάσει η κυρία Βερκουλέσκου τα βιβλία του πρώτου έτους, σχετικά με τις οικονομικές θεωρίες).
Σε αυτό το σημείο, το ΔΝΤ προτείνει, ταυτόχρονα με την πολυσυζητημένη μείωση του αφορολογήτου, αλλά και την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών, να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι αν μειωθεί το αφορολόγητο στον μέσο όρο της Ευρωζώνης, τότε μπορεί να δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος για:
  • 1. Μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 10%
  • 2. Μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 15-20%
  • 3. Μείωση του ανώτερου συντελεστή του ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη, η επένδυση και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην επίσημη οικονομία.
Δηλαδή να επιβαρυνθούν υπέρμετρα με τη μείωση του αφορολόγητου όλοι όσοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Η επιβάρυνση αυτή σημαίνει επιπλέον φόρους 600-700 ευρώ ετησίως. Αλήθεια πόσο θέλουν να μας τρελάνουν;
Τον Απρίλη οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος
Για μία ακόμη φορά η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, αναφέρθηκε στην έναρξη της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η αυλαία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα γίνει τον Απρίλιο.
Σε έξι μηνιαίες δόσεις η εξόφληση του φόρου εισοδήματος (;)
Για μία ακόμη φορά το υπουργείο οικονομικών βάζει στο τραπέζι την αλλαγή της αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο προσπαθεί να πάρει έγκριση από τους δανειστές, ώστε ο φόρος εισοδήματος να εξοφληθεί σε έξι δόσεις με πρώτη δόση τον Ιούλιο και τελευταία τον Δεκέμβριο.
Ο λόγος που προβάλλεται για τη μετατροπή των τριών διμηνιαίων δόσεων, που ισχύουν σήμερα, σε έξι μηνιαίες δόσεις είναι μην αυξηθούν περισσότερο τα ληξιπρόθεσμα που δημιουργούνται στην αποπληρωμή των φόρων. Το υπουργείο θεωρεί ότι οι πολίτες θα μπορέσουν να πληρώσουν π.χ. 300 ευρώ το μήνα δόση, παρά 600 το δίμηνο.
Αλλαγές στα φορολογικά έντυπα
Ήδη έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο τα έντυπα Ε3 (Κατάσταση Οικονομικών στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα) και ΦΕΝΠ (Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων του Άρθρου 45 του Ν. 4172/2013). Σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στα υπόλοιπα έντυπα φορολογίας εισοδήματος. Ορισμένες αλλαγές, περισσότερο προσαρμογής στις νέες φορολογικές αλλαγές, θα υπάρξουν στο έντυπο Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (έντυπο Ε1) και κύρια στους κωδικούς που αφορούν τα αγροτικά εισοδήματα και όποιοι κωδικοί χρειάζονται για να αντλούνται στοιχεία για το νέο Ασφαλιστικό.
Επιπλέον φόρος και εισφορά αλληλεγγύης
Αρκετοί φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο και εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό θα συμβεί διότι η παρακράτηση του φόρου με βάση τη νέα κλίμακα, άρχισε από την ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4389/2016 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 27.05.2016 και δεν τίθεται θέμα αναδρομικής παρακράτησής του.
Να υπενθυμίσουμε, πάντως, το εξής: Για μία ακόμη χρονιά, για τα εισοδήματα που αφορούν το φορολογικό έτος 2016, ο κωδικός 049 του εντύπου Ε1, στον οποίο καταγράφουμε τις δαπάνες που καλύπτουν το αφορολόγητο, θα υπάρχει μεν, αλλά θα είναι ανενεργός, μιας και για το 2016 δεν υπάρχει η υποχρέωση να συγκεντρώσουμε αποδείξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: