Tι θα αλλάξει στην τσέπη 2,5 εκ. μισθωτών μετά τη Μάλτα
Τι θα αλλάξει στην τσέπη τουλάχιστον 2,5 εκατομμυρίων μισθωτών μετά τη συμφωνία της Μάλτας; Ποιοι θα επιβαρυνθούν και ποιοι έχουν πιθανότητες για ελαφρύνσεις;
| upd:
Τι θα αλλάξει στην τσέπη τουλάχιστον 2,5 εκατομμυρίων μισθωτών μετά τη συμφωνία της Μάλτας; Ποιοι θα επιβαρυνθούν και ποιοι έχουν πιθανότητες ακόμη και για φορολογικές ελαφρύνσεις; Πότε θα συμβούν όλα αυτά; Και αν για τους συνταξιούχους το μέλλον θα «σκοτεινιάσει» από τις αρχές του 2019, οι μισθωτοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα έχουν πιθανότητες να διανύσουν μια περίοδο χωρίς μεταβολές μέχρι και τις αρχές του 2020. Και τότε, θα ενεργοποιηθεί το καινούργιο αφορολόγητο.
Η κυβέρνηση συμφώνησε να κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδίωκε: να επιβαρύνει τα κατώτερα εισοδηματικά κλιμάκια περισσότερο από τα υψηλότερα ενώ ακόμη και στην περίπτωση που θα υλοποιηθεί το θετικό πακέτο μέτρων να μεταθέσει τα κέρδη σε αυτούς που δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ τον χρόνο. Ουσιαστικά, η «αριστερή» κυβέρνηση, θα κληθεί να υλοποιήσει μια «δεξιά» φορολογική πολιτική στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της μείωσης των κινήτρων για φοροδιαφυγή.
Για τους μισθωτούς, οι «σταθμοί» στα χρόνια που έρχονται είναι οι εξής:
1. Για το 2019, η μοναδική περίπτωση να υπάρξει μείωση του αφορολογήτου είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να πάει στον… πάτο οπότε σε αυτή την περίπτωση, εκτός από τη μείωση των συντάξεων, θα ενεργοποιηθεί και η μείωση του αφορολογήτου στα 5900 ευρώ όχι από την 1/1/2020 αλλά από την 1/1/2019
2.Aν ο δημοσιονομικός στόχος του 2019 υλοποιηθεί, τότε η μείωση του αφορολογήτου θα γίνει σε κάθε περίπτωση από την 1/1/2020. Και αυτό στην πράξη θα σημαίνει ότι όλοι οι μισθοί του δημοσίου τομέα θα μειωθούν κατά 50 ευρώ τον μήνα ενώ οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα κατά 43 ευρώ (σ.σ και για τους δημοσίους και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, η μείωση θα είναι 600 ευρώ τον χρόνο αλλά για τους δημοσίους υπαλλήλους, το ποσό σπάει στα 12 ενώ για τους ιδιωτικούς στα 14).
3. Αν το 2020 υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για την ενεργοποίηση και του θετικού πακέτου, τότε τα δύο μέτρα που θα επηρεάσουν τους μισθούς είναι τα εξής:
· Η μείωση του βασικού συντελεστή της κλίμακας από το 22% στο 20% και
· Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης με την νέα κλίμακα να διαμορφώνεται ως εξής:
· 0% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 12.000 ευρώ (όσο και σήμερα)
· 0% για το τμήμα του εισοδήματος από 12.000 έως 20.000 ευρώ (από 2,2%
· 3% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.000 έως 30.000 ευρώ (από 5%)
· 5% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.000 έως 40.000 ευρώ (από 6,5%
· 7% για το τμήμα του εισοδήματος από 40.000 έως 65.000 ευρώ (από 7,5%)
· 9% για τα εισοδήματα από 65.000 έως 220.000 ευρώ. (9% είναι και σήμερα)
· 10% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 220.000 ευρώ.
Στην ιδανική περίπτωση θα ενεργοποιηθούν και τα αρνητικά και τα θετικά μέτρα, θα προκύψουν τα εξής αποτελέσματα:
1. Οι έχοντες εισόδημα έως και 11-12.000 ευρώ τον χρόνο από μισθούς, θα επιβαρυνθούν με έως και 420 ευρώ επιπλέον φόρο
2. Οι έχοντες εισόδημα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, θα πληρώσουν επιπλέον αλλά η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη: από 24 ευρώ τον χρόνο έως και 318 ευρώ.
3. Οι έχοντες εισόδημα από 20.000 έως 50.000 ευρώ θα έχουν ελάφρυνση από 16 ευρώ έως 376 ευρώ
4. Οι έχοντες εισόδημα από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, θα γλιτώσουν έως και 451 ευρώ τον χρόνο ενώ
5. Για τους έχοντες εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ οι ελαφρύνσεις μπορεί και να ξεπεράσουν τα 1000 ευρώ.
Προκύπτει λοιπόν ότι το καλό πακέτο μέτρο για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, λειτουργεί υπέρ αυτών που δηλώνουν το υψηλότερο εισόδημα. Οι φτωχότεροι θα πληρώσουν περισσότερα, και οι πλουσιότεροι λιγότερα. Η πολιτική αυτή, εντελώς αντίθετη από αυτή που πρέσβευε μέχρι τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στη λογική ότι η μείωση των επιβαρύνσεων στους έχοντες τις υψηλότερες αποδοχές, θα λειτουργήσει υπέρ του να αποκαλυφθούν κρυφά εισοδήματα
ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Αχτσιόγλου: Συνολική συμφωνία με έκτακτο Eurogroup
Για τα κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μίλησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «έχουμε μία συμφωνία στα βασικά και δυσκολότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης-τις μεταρρυθμίσεις εντός του προγράμματος και μετά το τέλος του προγράμματος».
Σε σχέση με τα εργασιακά, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι αυτό που μπόρεσε να πετύχει η ελληνική πλευρά είναι να σταματήσει την περαιτέρω απορρύθμιση του θεσμικού πλαισίου, καθώς υπήρχαν πολύ έντονες απαιτήσεις, κυρίως, από το ΔΝΤ, για να γίνει αυτή η απορρύθμιση.
«Ειδικότερα, για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων»- τόνισε ότι -«δεν θα γίνει καμία αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων ούτε στο όριο του 5% ούτε στο όριο των 30 ατόμων. Το ΔΝΤ μιλούσε για διπλασιασμό του ορίου των ομαδικών απολύσεων». Υπογράμμισε, επίσης ότι δεν θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που, αυτήν τη στιγμή, απαγορεύει το λοκ άουτ.
Όσον αφορά στο συνδικαλιστικό νόμο, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα γίνουν κάποιες περιορισμένες αλλαγές που αφορούν στα λεγόμενα συνδικαλιστικά προνόμια, δηλαδή σε ζητήματα, κυρίως, των αδειών των συνδικαλιστικών μελών. «Αυτά τα ζητήματα θα λυθούν με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, αλλά, στην παρούσα φάση, δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή στο νόμο για την απεργία».
Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι η συμφωνία που έχει γίνει με τους δανειστές, προβλέπει ότι «θα μπορέσουμε να νομοθετήσουμε από τώρα για την επαναφορά των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων- την αρχή της επεκτασιμότητας και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, τον Σεπτέμβριο του 2018 και θα πάψουν αυτές οι δύο αρχές να είναι σε αναστολή». «Με τη λήξη του προγράμματος, επανέρχεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο» συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες μειώσεις στις συντάξεις, η υπουργός Εργασίας απάντησε ότι «αυτό που υπάρχει ως συμφωνημένο πλαίσιο και το οποίο γνωρίζαμε ήδη, από τις 20 Φεβρουαρίου, είναι ότι θα υπάρχουν θετικά και αρνητικά μέτρα. Τα αρνητικά μέτρα θα αφορούν τη συνταξιοδοτική δαπάνη, ύψους έως 1%, για το 2019 και το φορολογικό, ύψους 1%, έως το 2020 και αντίστοιχα θετικά μέτρα για τα δύο χρόνια. Η παρέμβαση στη συνταξιοδοτική δαπάνη θα συμβεί το 2019. Είναι γεγονός και είναι πράγματι αρνητικό ότι θα υπάρχει κάποια περικοπή, η οποία θα αφορά τις προσωπικές διαφορές».
Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, τα θετικά μέτρα θα υπάρξουν και θα νομοθετηθούν κι αυτά πακέτο μαζί με τα αρνητικά μέτρα.
Όπως σχολίασε, τα θετικά μέτρα είναι μέτρα στήριξης της ελληνικής οικογένειας, των νέων, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, καθώς και μέτρα για επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά, κυρίως, το κομμάτι των δαπανών, ουσιαστικά, δηλαδή, το κομμάτι που αφορά το κοινωνικό κράτος, διευκρίνισε ότι θα είναι:
- Η ενίσχυση του επιδόματος τέκνων, ιδίως για το πρώτο και το δεύτερο παιδί.
- Ένα εκτεταμένο πακέτο για τη στέγαση, που θα δίνει επίδομα ενοικίου στη μεγάλη πλειονότητα των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε ενοίκιο ή έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας.
- Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα για βρεφονηπιακούς σταθμούς, με στόχο να καλύψει άνω του 30% των βρεφών και των νηπίων της χώρας.
- Ένα πρόγραμμα δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας για τους νέους.
Συνολικά, όπως είπε, πρόκειται για ένα πακέτο το οποίο δεν στοχεύει απλώς στην προστασία από την ακραία φτώχεια, αλλά και στην ενίσχυση της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής κοινωνίας.
Μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα είναι κομμάτι αυτής της συμφωνίας, για να εφαρμοστούν οποιαδήποτε μέτρα, ενώ, παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
- Κυβερνητικές πηγές: Επετεύχθη ο στόχος για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων και αντιμέτρων για το 2019 και το 2020
- ΔΝΤ μετά το Eurogroup: Να υπάρξουν εγγυήσεις για το χρέος
- «Λευκός καπνός» από το Eurogroup: Επιστρέφουν οι θεσμοί - Περικοπές 3,6 δισ. σε συντάξεις και αφορολόγητο
«ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ»
ΕΣΕΕ: H ανάσταση της οικονομίας δεν θα έρθει από τη συμφωνία της Μάλτας
«Ξεκόλλησε η αξιολόγηση από τα βράχια του Eurogroup της Μάλτας», επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης.
«Ωστόσο», συνέχισε, «η ανάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν θα έρθει ούτε από τη συμφωνία της Μάλτας, ούτε από την επιστροφή των θεσμών, ούτε από τη νομοθέτηση των μέτρων της 2ης αξιολόγησης, αλλά από τη δημιουργία και διατήρηση θετικών προσήμων στην αγορά για τους υπόλοιπους μήνες του 2017 και όλο το 2018. Εάν λοιπόν Κυβέρνηση και δανειστές επιθυμούν να ξεκολλήσει η πραγματική οικονομία, αρχής γενομένης από το β´ τρίμηνο του 2017, είναι απαραίτητο να μας επιτρέψουν να δουλέψουμε, χωρίς άλλα εμπόδια και χαμένο χρόνο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε μετά το Πάσχα, άλλου τύπου καθυστερήσεις, που όπως πάντα κοστίζουν σε όλους μας πολύ ακριβά».
ΟΙ... ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ
Ιδού ο λογαριασμός της συμφωνίας - Ποιοι θα πιουν το πικρό ποτήρι
Της Μαρίας Βουργάνα
Οι συνταξιούχοι θα είναι οι πρώτοι που θα γευτούν το πικρό ποτήρι των νέων μέτρων που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς, με τη μείωση των συντάξεών τους το 2019 κατά 1,8 δισ. ευρώ. Ένα χρόνο μετά, το 2020, θα δουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο με τη δραστική περικοπή του αφορολογήτου ορίου από τις 8.636 ευρώ που ισχύει σήμερα για όσους δεν έχουν παιδιά στην περιοχή των 5.500 έως 5.900 ευρώ. Το ίδιο θα συμβεί και για τους μισθωτούς.
Έτσι, τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από τον Ιανουάριο του 2020 πάνω από 4 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δεχθούν νέα επίθεση. Τα μεγαλύτερα βάρη θα κληθούν να σηκώσουν οι έχοντες χαμηλές αποδοχές της τάξης των 7.000 – 9.000 ευρώ τον χρόνο ή 500 - 750 ευρώ τον μήνα. Πολλοί θα διαπιστώσουν ότι με την προσγείωση του αφορολογήτου θα χάσουν μέχρι και ένα μισθό ή μια σύνταξη τον χρόνο.
Στη Βαλέτα αποφασίστηκε χθες η μείωση του αφορολογήτου ορίου με στόχο να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία φορολογικά έσοδα 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ.
Οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά θα είναι μεγάλες και δεν επουλώνονται από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου στο 20% από 22% που ισχύει σήμερα για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ ή τις ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ μόλις κατά 180 εκατ. ευρώ που προβλέπει το πακέτο των αντίμετρων.
Το σχέδιο προβλέπει την ενεργοποίηση των μειώσεων στους φόρους το 2020 και να είναι της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% που είναι σήμερα στο 27% ή ακόμη και στο 26%.
Στη συμφωνία δεσπόζει η ρήτρα με την οποία θα διασφαλίζεται η συνολική επιβολή των μέτρων το 2019 και όχι τμηματικά, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2018 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Αυτό σημαίνει ότι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος, τότε η περικοπή του αφορολογήτου ορίου θα εφαρμοστεί από τα εισοδήματα του 2019.
Η επιστροφή της τρόικας «κλειδώνει» το αφορολόγητο
Με την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το πού θα «κάτσει η μπίλια» στο νέο «κουτσουρεμένο» αφορολόγητο όριο, αν αυτό θα αυξάνεται ανάλογα με το αριθμό των παιδιών και αν χειρουργικές επεμβάσεις στο αφορολόγητο συνοδευτούν με αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και κυρίως με τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% για να περιοριστούν οι φορο-επιβαρύνσεις.
Οι φορο-επιβαρύνσεις και τα σενάρια
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν διάφορα σενάρια που θέλουν το αφορολόγητο όριο να περιορίζεται από τις 8.636 ευρώ στην περιοχή των 5.500 - 5.900 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου. Πιο συγκεκριμένα:
1. Εάν το αφορολόγητο όριο προσγειωθεί στις 5.500 ευρώ τότε οι επιβαρύνσεις που θα υποστούν οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες φθάνουν μέχρι τα 620 ευρώ τον χρόνο. Αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι έχοντες εισοδήματα από 6.500 έως 9.000 ευρώ. Για παράδειγμα μισθωτός του ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ ή 500 ευρώ τον μήνα ενώ σήμερα είναι αφορολόγητος θα κληθεί να πληρώσει για πρώτη φορά φόρο για τα εισοδήματά του, ύψους 300 ευρώ.
2. Μείωση του αφορολογήτου ορίου στα επίπεδα των 5.600 ευρώ οδηγεί σε έξτρα φόρους έως 600 ευρώ τον χρόνο για τα χαμηλά εισοδήματα. Για παράδειγμα συνταξιούχος με ετήσιες αποδοχές 9.000 ευρώ ή 750 ευρώ τον μήνα, ο οποίος από το 2019 θα έχει δει τη σύνταξή του να μειώνεται, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 680 ευρώ από 80 ευρώ που πληρώνει σήμερα (αύξηση φορολογικής επιβάρυνσης κατά 88%).
3. Το καλό σενάριο προβλέπει το αφορολόγητο όριο να διαμορφώνεται για τους έγγαμους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες στην περιοχή των 5.900 ευρώ, μείωση που φέρνει επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους έως και 540 ευρώ τον χρόνο.
Τα αντίμετρα
Στο φορολογικό πακέτο των αντίμετρων περιλαμβάνονται:
-Η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας στο 20% από 22% που ισχύει σήμερα και εφαρμόζεται για το τμήμα του εισοδήματος έως 20.000 ευρώ. Η μείωση του συντελεστή θα μετριάσει τις επιβαρύνσεις των μισθωτών και συνταξιούχων. Στο τραπέζι βρίσκεται και η μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή που σήμερα είναι 45% έχει θέσει το ΔΝΤ.
- Μείωση της συνολικής βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 0,1% του ΑΕΠ ή κατά περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση επιδιώκει η μείωση αυτή να γίνει μέσω της διεύρυνσης του αριθμού των ιδιοκτητών ακινήτων που θα απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο. Σήμερα όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ απαλλάσσονται κατά 50%, ενώ οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 απαλλάσσονται πλήρως.
- Η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% που είναι σήμερα στο 27% ή στο 26%.
ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ
«Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο αν η Ελλάδα κάνει τις μεταρρυθμίσεις»
Πολιτικά, υπάρχει συμφωνία στα βασικά σημεία, αλλά ξεκάθαρα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά στις τεχνικές λεπτομέρειες, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, έπειτα από τα όσα συζητήθηκαν στο Eurogroup.
«Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορές στο πώς βλέπουν την ελληνική οικονομική ανάπτυξη το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, κάτι που οδηγεί σε αντικρουόμενα στοιχεία», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη στην Deutsche Welle. «Στο παρελθόν, οι εκτιμήσεις του Ταμείου ήταν πάντα πολύ απαισιόδοξες, αλλά ελπίζω ότι οι Θεσμοί θα βρουν μία λύση το ταχύτερο δυνατό, η οποία θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Και πιστεύω, ή τουλάχιστον ελπίζω, ότι δεν θα χρειαστεί να ανοίξουν ξανά οι πολιτικές συζητήσεις», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι αυτό μπορεί να προχωρήσει μόνο αν συμμετάσχει το Ταμείο.
«Είναι μέρος του προγράμματος διαφορετικά, εμείς και άλλες χώρες μέλη θα πρέπει να ζητήσουμε από τα κοινοβούλιά μας την εντολή που θα μας επιτρέπει να διαπραγματευθούμε ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Αυτό θα είναι εντελώς παράλογο και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει», εξήγησε, ενώ αναφερόμενος στις αποπληρωμές χρέους, σχολίασε: «Είναι διαφορετικά ποσά και μέθοδοι υπολογισμού. Βέβαια, όταν προσπαθείς να υπολογίσεις πώς θα αναπτυχθούν τα επίπεδα του χρέους έως το 2070, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικούς υπολογισμούς. Ομως, αυτά δεν λύνουν τα προβλήματα αυτή τη στιγμή, έτσι κι αλλιώς. Πρώτα πρέπει να διακρίνουμε τι μπορεί και πρέπει να κάνει η Ελλάδα πολιτικά. Και ελπίζω ότι οι Θεσμοί θα βρουν μία τεχνική λύση».
Ο Σόιμπλε κλήθηκε να σχολιάσει και την εκτίμηση ότι εκείνος έβαζε «φρένο» στη λύση. «Το πόδι μου δεν ήταν ποτέ στο φρένο. Οπως έχετε δει κατά τις συζητήσεις, τα πολιτικά ερωτήματα- αυτά που αφορούν τους υπουργούς- δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα», είπε και επέκρινε τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που- όπως είπε- προσπάθησε να δώσει τη διαφορετική εντύπωση. «Αυτό όμως είχε περισσότερο σχέση με τις επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία, παρά με τον ρόλο του ως υπουργός Εξωτερικών», σχολίασε ο Σόιμπλε.
Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα.
«Το νόημα αυτού του προγράμματος είναι να ανακτήσει η Ελλάδα την πρόσβαση στις αγορές, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις όπως οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ: δανειζόμενη από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Για αυτό ακριβώς η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να είναι σε βιώσιμη πορεία», απάντησε ο Σόιμπλε.
ΠΩΣ ΑΠΟΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Ινστιτούτο Bruegel: Ερχεται και τέταρτο μνημόνιο
Βέβαιος ότι σύντομα θα ευοδωθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών, εμφανίζεται ο επικεφαλής οικονομολόγος του Think Tank των Βρυξελλών Bruegel, Ζολτ Νταρβάς, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις σε τακτικισμούς.
Όπως εκτίμησε σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εντυπωσιάσει τους ψηφοφόρους της, υποστηρίζοντας ότι δίνει μάχες εναντίον των δανειστών: «Όταν ανέλαβε την εξουσία το 2015, η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μεγάλες υποσχέσεις.
Όπως εκτίμησε σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εντυπωσιάσει τους ψηφοφόρους της, υποστηρίζοντας ότι δίνει μάχες εναντίον των δανειστών: «Όταν ανέλαβε την εξουσία το 2015, η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μεγάλες υποσχέσεις.
Και αυτό διότι η Ελλάδα, όπως εκτιμά ο ειδικός, διαθέτει στην παρούσα φάση αρκετούς πόρους για να καλύψει τα έξοδά της και να αποπληρώσει μικρότερες δανειακές δόσεις. «Μια μάχη για το θεανήναι λοιπόν και ταυτόχρονα μια προσπάθεια από πλευράς των δανειστών να μην υπάρξουν αλλαγές στις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις», λέει ο Ζολτ Νταρβάς.
«Τείνω στην εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πληρώσει (τη δόση του Ιουλίου) ακόμη κι αν δεν εκταμιευτεί η δόση. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να έχει στη διάθεσή της μια σχετικά μεγάλη περιουσία. Αλλά όλα αυτά είναι ακόμη πολύ μακριά. Εκτιμώ ότι τα δάνεια θα εξυπηρετηθούν και ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα το καλοκαίρι».
Έρχεται 4ο μνημόνιο
Γεγονός είναι ότι την ίδια ώρα αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, ωστόσο «(…) το νόμισμα αυτό έχει δυο όψεις. Πολλές επιχειρήσεις και φορολογούμενοι δεν πληρώνουν φόρους και την ίδια ώρα το κράτος δεν εξοφλεί λογαριασμούς προς επιχειρήσεις. Αυτό επιβαρύνει την οικονομία. (…) Αλλά εν τέλει και το κράτος δεν έχει τα φορολογικά έσοδα που θα έπρεπε».
Ο επικεφαλής οικονομολόγος στο Think Tank των Βρυξελλών Bruegel πάντως εκτιμά ότι το τρίτο μνημόνιο δεν θα είναι το τελευταίο: «Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης. Είναι εξαιρετικά απίθανο να καταφέρει η Ελλάδα να αντλήσει τα αναγκαία κεφάλαια από τις αγορές με υποφερτά επιτόκια. Ας συγκρίνουμε την κατάσταση με την Πορτογαλία. Μετά τη λήξη του προγράμματος καταβάλει 4% σε τόκους (…). Στην Ελλάδα οι τόκοι θα είναι υψηλότεροι διότι το ελληνικό πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Ακόμη κι αν τα επιτόκια διαμορφωθούν στο 5% ή 6% σε έναν χρόνο, θα είναι πολύ υψηλοί για να καταβάλλονται σε βάθος χρόνου. Όταν η Ελλάδα δανείζεται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης πληρώνει κάτω από 1%. Είναι τεράστια η διαφορά».
Ο επικεφαλής οικονομολόγος στο Think Tank των Βρυξελλών Bruegel πάντως εκτιμά ότι το τρίτο μνημόνιο δεν θα είναι το τελευταίο: «Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης. Είναι εξαιρετικά απίθανο να καταφέρει η Ελλάδα να αντλήσει τα αναγκαία κεφάλαια από τις αγορές με υποφερτά επιτόκια. Ας συγκρίνουμε την κατάσταση με την Πορτογαλία. Μετά τη λήξη του προγράμματος καταβάλει 4% σε τόκους (…). Στην Ελλάδα οι τόκοι θα είναι υψηλότεροι διότι το ελληνικό πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Ακόμη κι αν τα επιτόκια διαμορφωθούν στο 5% ή 6% σε έναν χρόνο, θα είναι πολύ υψηλοί για να καταβάλλονται σε βάθος χρόνου. Όταν η Ελλάδα δανείζεται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης πληρώνει κάτω από 1%. Είναι τεράστια η διαφορά».
Φως στην άκρη του τούνελ
Το 4ο μνημόνιο, όπως εκτιμά, μπορεί να αποφευχθεί μόνον εάν υπάρξει μια ριζική ελάφρυνση του χρέους καθώς αυτό θα οδηγούσε σε μείωση των επιτοκίων με αποτέλεσμα, πιθανότατα, η Ελλάδα να μπορούσε να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Αυτό όμως, ως γνωστόν, είναι πολιτικά αδύνατο σε χώρες όπως τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία.
Ο οικονομολόγος εμφανίζεται πάντως βέβαιος ότι η συζήτηση περί Grexit αποτελεί οριστικά παρελθόν: «Διότι οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι πλέον πολύ καλύτερες. Υπάρχουν θετικά μηνύματα. Πιστεύω ότι όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη. Ακόμη και η ακραία αριστερή κυβέρνηση (…). Οι δανειστές στηρίζουν την Ελλάδα. Ίσως το Grexit επανέλθει ως θέμα συζήτησης, αλλά δεν πρόκειται να έχει αντίκτυπο. Ίσως χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια, αλλά βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ».
Πηγή: Deutsche Welle
Ο οικονομολόγος εμφανίζεται πάντως βέβαιος ότι η συζήτηση περί Grexit αποτελεί οριστικά παρελθόν: «Διότι οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι πλέον πολύ καλύτερες. Υπάρχουν θετικά μηνύματα. Πιστεύω ότι όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη. Ακόμη και η ακραία αριστερή κυβέρνηση (…). Οι δανειστές στηρίζουν την Ελλάδα. Ίσως το Grexit επανέλθει ως θέμα συζήτησης, αλλά δεν πρόκειται να έχει αντίκτυπο. Ίσως χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια, αλλά βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ».
Πηγή: Deutsche Welle
EUROGROUP
Κυβερνητικές πηγές: Επετεύχθη ο στόχος για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων και αντιμέτρων για το 2019 και το 2020
Επετεύχθη ο στόχος για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων και αντιμέτρων για το 2019 και το 2020, σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης αναφορικά με την καταρχήν συμφωνία που υπήρξε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα.
Όπως αναφέρουν, στα εργασιακά συμφωνήθηκε η επαναφορά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018, τόσο με την αρχή της επεκτασιμότητας όσο και με αυτή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Υπογραμμίζουν ότι αποκρούστηκαν λοκ άουτ και αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων.
Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως «τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016, καθώς και οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε κορυφαίο επίπεδο, συνέβαλαν καθοριστικά στο να βρεθεί κοινό έδαφος και λύση στο Eurogroup».
Υπογραμμίζουν ακόμη ότι στην τελική συμφωνία θα περιλαμβάνεται πακέτο θετικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ που θα αφορούν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, καθώς και σειρά αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία εισοδήματος.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
- Τσακαλώτος: Υπάρχουν μέτρα στη συμφωνία που θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό
- Αχτσιόγλου: Συνολική συμφωνία με έκτακτο Eurogroup
- «Λευκός καπνός» από το Eurogroup: Επιστρέφουν οι θεσμοί - Περικοπές 3,6 δισ. σε συντάξεις και αφορολόγητο
- ΔΝΤ μετά το Eurogroup: Να υπάρξουν εγγυήσεις για το χρέος
ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ...
ΔΝΤ μετά το Eurogroup: Να υπάρξουν εγγυήσεις για το χρέος
Θετικές είναι πλέον οι προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι απαραίτητο οι υπάρξουν «επαρκείς διασφαλίσεις για μία αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος τύπου ΔΝΤ Τζ. Ράις σε ανακοίνωσή του, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη θέματα πολιτικής που παραμένουν ανοικτά. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του, «βρισκόμαστε πλέον σε ένα σημείο όπου μπορούμε να ισχυριστούμε βάσιμα ότι υπάρχουν θετιικές προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί των ανοικτών θεμάτων κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που θα διεξαχθούν στην Αθήνα».
«Μία τέτοια συμφωνία, στις πολιτικές θα πρέπει να συμπληρωθεί με διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να διασφαλιστούν επαρκείς διασφαλίσεις για μία αξιόπιστη στρατηγική η οποία θα αποκαθιστά τη βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους, πριν το πρόγραμμα τεθεί για έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
- Αχτσιόγλου: Συνολική συμφωνία με έκτακτο Eurogroup
- Κυβερνητικές πηγές: Επετεύχθη ο στόχος για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων και αντιμέτρων για το 2019 και το 2020
ΜΕΤΑ ΤΟ EUROGROUP
Τσακαλώτος: Υπάρχουν μέτρα στη συμφωνία που θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό
«Είχαμε μια συμφωνία για τους βασικούς πυλώνες της συμφωνίας. Με λίγα λόγια αυτό που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο δηλαδή συμφωνήσαμε στα βασικά για να επιστρέψουν οι θεμσοί» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το Eurogroup.
Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμα: «Όπως όλες οι συμφωνίες όπου υπάρχουν συμβιβασμοί υπάρχουν πράγματα που δεν θα μας ικανοποιήσουν και άλλα που θα μας ικανοποιήσουν. Υπάρχουν πράγματα που θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό. Η συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα είναι για τα μέτρα και τα αντίμετρα και θα είναι 1% για το 2019 και 1% για τους φόρους το 2020. Η συμφωνία είναι ότι τα περιοριστικα μέτρα θα νομοθητηθούν τώρα και τα θετικά μέτρα θα νομοθετηθούν και αυτά τώρα και θα υπάρξουν αν είμαστε εντός των στόχων».
«Τα θετικά μετρα το 2019 θα είναι από την πλευρά των δαπανών 1,8 δις. Παιδική φτώχεια, στέγαση, προβλήματα νεας γενιάς για απασχόληση με μέτρα και ενέργειες για αναπτυξιακή πολιτική, συμβολή των συνταξιούχων στα φάρμακα και επενδυτικό πακέτο».
Το 2020 τα μέτρα ανακούφισης θα είναι από την πλευρά των φόρων και στον ΕΝΦΙΑ και στον φόρο εισοδήματος», είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Είπε ακόμα ότι δεν περιλαμβάνονται ομαδικές απολύσεις και λοκ αουτ αλλά επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων.
Για τα αντίμετρα ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε: «Ο πρόεδρος του Eurogroup λεει ότι αν το 2019 φτάσουμε το 3,5% υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος. Εγώ λέω ότι αν είμαστε εντός των στόχων το 2019 τότε εφαρμόζονται μέτρα και αντίμετρα».
Είπε ακόμα ότι η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 ανοίγει μόλις κλείσουν οι τωρινές συνομιλίες.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γ. ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ
«Λευκός καπνός» από το Eurogroup: Επιστρέφουν οι θεσμοί - Περικοπές 3,6 δισ. σε συντάξεις και αφορολόγητο
Την επίτευξη συμφωνίας στα βασικά σημεία ενός πακέτου μεγάλων μεταρρυθμίσεων ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Βαλέτα της Μάλτας.
«Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο από το προηγούμενο Eurogroup του Μαρτίου» υπογράμμισε ενώ πρόσθεσε πως οι εντατικές διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας απέδωσαν καρπούς. Ο ίδιος ανέφερε πως η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα γίνει «το συντομότερο δυνατό» προκειμένου να επιτευχθεί μια πλήρης συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής, ωστόσο, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει κανένα «πολιτικό» εμπόδιο, αλλά η ακριβής ημερομηνία επιστροφής των θεσμών εξαρτάται από κάποια πρακτικά ζητήματα.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα στα βασικά σημεία, ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε πως περιλαμβάνει το μέγεθος και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, ενώ τις τεχνικές λεπτομέρειες θα πρέπει να τις συμφωνήσουν οι θεσμοί στην αποστολή τους στην Αθήνα. Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως στόχος είναι η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων το συντομότερο δυνατό και είπε πως τα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) θα ληφθούν σπαστά, το 1% το 2019 και αφορά στις συντάξεις και το υπόλοιπο 1% το 2020 και αφορά το αφορολόγητο.
Αναφερόμενος στα αντίμετρα, είπε ότι θα μπορέσουν να εφαρμοστούν «υπό την προϋπόθεση να υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ κάλεσε επίσης τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη μιας «πλήρους συμφωνίας» σε τεχνικό επίπεδο, το συντομότερο δυνατό. Αυτή η συμφωνία επανέλαβε θα επιτρέψει στο Eurogroup να προχωρήσει στη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το τέλος του προγράμματος καθώς για τη βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου να επιτευχθεί η «συνολική πολιτική συμφωνία», την οποία χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» για την Ελλάδα. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η σημερινή απόφαση θα μπορέσει να «επιταχύνει» τις διαδικασίες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ερωτηθείς εάν η συμφωνία περιλαμβάνει το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν τα συμφωνημένα μέτρα νωρίτερα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 είναι η «πλέον σημαντική» καθώς ανάλογα με τις επιδόσεις της οικονομίας και το κατά πόσο θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, θα κρίνει τελικά το πότε και πως θα εφαρμοστεί το σύνολο των μέτρων, των θετικών συμπεριλαμβανομένων.
Καταλήγοντας, ανέφερε πως η "φιλοδοξία" του είναι να έχει επιτευχθεί η συνολική πολιτική συμφωνία πολύ πριν το καλοκαίρι, επισημαίνοντας πως οι όποιες καθυστέρησεις επηρεάζουν αρνητικά την ελληνική οικονομία, καθώς "χάνεται" το θετικό "μόμεντουμ" που είχε τους τελευταίους μήνες.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως η συμφωνία επί της αρχής ήρθε μετά από μήνες «δύσκολων διαπραγματεύσεων» και την εντατικοποίησή τους τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες και ώρες. Χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή «ισορροπημένη» καθώς πέρα από την επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που καλείται να κάνει η Ελλάδα το 2019 και το 2020, υπάρχει η προοπτική ενός πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων που είναι σημαντικό για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.
Την άποψη ότι μια τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι αναγκαία πολύ σύντομα εξέφρασε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. Ο ίδιος ανέφερε πως σε αυτή τη βάση θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και τα σχετικά μέτρα για την ελάφρυνσή του τις επόμενες εβδομάδες. Ο Μπ. Κερέ τόνισε επίσης την ανάγκη να ληφθούν γρήγορα τα προαπαιτούμενα από την ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας πως η αβεβαιότητα επηρεάζει την οικονομία. «Τώρα είναι η ώρα να διανύσουμε το τελευταίο μίλι» τόνισε ο Μπ. Κερέ.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε επίσης τη σημερινή συμφωνία, σημειώνοντας πως πλέον βρισκόμαστε «σε καλό δρόμο» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο Κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε επίσης στις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα «αξιοσημείωτο επίτευγμα».
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ;
Τελείωσε το Eurogroup: Επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα;
Η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας αποφασίστηκε, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής συνάντησης των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της Ελλάδας.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι θεσμοί θα επιστρέψουν πιθανότατα, την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από το Πάσχα.
Την είδηση επιβεβαιώνει και το Bloomberg ενώ ασαφές παραμένει τελικά ποιά θα είναι η στάση του ΔΝΤ.
Επίσης, όπως αναφέρει η Deutsce Welle, διαπραγματευτικοί κύκλοι επιβεβαίωσαν στον γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ότι υπάρχει μια θετική εξέλιξη στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα. Οι κύκλοι κάνουν λόγο για έναν πολιτικό συμβιβασμό αναφορικά με τα επιπλέον μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές από την Ελλάδα. Από ό,τι όλα δείχνουν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, διαμηνύουν οι διαπραγματευτικοί κύκλοι, σύμφωνα με το dpa.
Τα αντιφατικά μηνύματα συνεχίζουν ωστόσο να καταφθάνουν από τη Βαλέττα όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Πιο χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ότι έχει μεν μια «θετική αύρα», αλλά δεν αναμένει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα. Τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει πρόοδος από τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών αναφέροντας ότι «έχουμε πετύχει αποτελέσματα».
Ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε από την πλευρά του ότι θα πρέπει όλοι να δεσμευτούν να κλείσουν τις παραμέτρους μιας καλής συμφωνίας» για την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου