Ο βαρύς και ασήκωτος λογαριασμός του 2018 – Γιατί θα χάσουμε άλλο ένα δισ. ευρώ
Από το «δεν υπάρχουν νέα μέτρα για το 2018» περάσαμε στο «πληρώστε επιπλέον ένα δις. ευρώ τουλάχιστον». Και τι δεν έχει ο τελικός κατάλογος της επόμενης χρονιάς: αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, μείωση συντάξεων μέσα από τη περαιτέρω συρρίκνωση του ΕΚΑΣ αλλά και την αύξηση της παρακράτησης φόρου, νέο φόρο στις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια, μείωση στο επίδομα θέρμανσης και κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες. Ο πλήρης κατάλογος με τα μέτρα της επόμενης χρονιάς, έχει ως εξής:
- H αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών είναι αναμφίβολα το βαρύτερο μέτρο της επόμενης χρονιάς. Δεδομένου ότι θα υπάρξει και μεταβατική περίοδος ενός έτους (σ.σ λόγω της έκπτωσης του 15% που προβλέπεται επί της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για το 2018), μένει να φανεί –μέσα από την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου που κατατεθεί στο τέλος της εβδομάδας στη Βουλή- ποιος θα είναι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς, προσαυξημένο κατά τις ασφαλιστικές εισφορές. Οι επιβαρύνσεις, παρά την έκπτωση, είναι σημαντικές. Ωστόσο, επειδή δεν επέρχεται καμία μεταβολή σε όσους δηλώνουν εισοδήματα έως και 7000 ευρώ τον χρόνο (σ.σ αυτοί ούτως ή άλλως πληρώνουν το ελάχιστο ποσό των ασφαλιστικών εισφορών) η δημοσιονομική απόδοση μπορεί να περιορίζεται αισθητά. Σε κάθε περίπτωση, η πλήρης επιβάρυνση, θα αποτυπωθεί από το 2019 όταν πλέον θα έχει γίνει παρελθόν και η έκπτωση του 15%.
- Αυξήσεις εισφορών θα υπάρξουν ούτως ή άλλως για τους αγρότες. Ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη, από την 1/1/2018 θα αναπροσαρμοστεί στο 17% έναντι 14% που είναι για ολόκληρο το 2017
Πέραν του μη κοστολογημένου –προς το παρόν- μέτρου της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, από το νέο έτος θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα που υπέδειξε η Παγκόσμια Τράπεζα μέσω της μελέτης της για τις φορολογικές απαλλαγές και τα κοινωνικά επιδόματα. Έτσι:
- Μένει να εξειδικευτεί ποια κοινωνικά επιδόματα (σ.σ η λίστα με τα 140 προαπαιτούμενα αναφέρεται ρητά και σε οικογενειακά επιδόματα) θα καταργηθούν ώστε να εξοικονομηθούν 8,5 εκατ. ευρώ το 2017 και 10 εκατ. ευρώ το 2018.
- Ο προϋπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει να «κουρευτεί» κατά 58 εκατ. ευρώ κάτι που πρακτικά σημαίνει και μείωση του επιδόματος κατά 50%. Η μείωση θα αφορά στην χειμερινή σεζόν 2017-2018 που σημαίνει ότι το επίδομα του Ιανουαρίου είτε θα δοθεί σε πολύ λιγότερους είτε να κομμένο κατά 50% (σ.σ από τα 25 λεπτά ανά λίτρο στα 12 λεπτά ανά λίτρο). Το πώς θα γίνει η μείωση θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί στο τέλος του χρόνου.
- Περίπου 189 εκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των φορολογικών απαλλαγών που έχουν απομείνει σε ισχύ. Οι δύο βασικότερες, είναι η έκπτωση 1,5% που γίνεται στην παρακράτηση φόρου αλλά και οι ιατρικές δαπάνες. Η κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στην παρακράτηση, θα οδηγήσει σε μείωση των καθαρών αποδοχών όλων των μισθωτών και των συνταξιούχων με αποδοχές άνω των 8636 ευρώ ετησίως. Η διαφορά δεν θα είναι μεγάλη καθώς η μείωση μπορεί να κυμαίνεται από 30-50 λεπτά του ευρώ ανά μήνα και να φτάνει μέχρι και τα 3-5 ευρώ για έναν εργαζόμενο με μισθό της τάξεως των 2000-3000 ευρώ. Το κείμενο του μνημονίου δεν περιγράφει αναλυτικά τις φορολογικές απαλλαγές που θα κοπούν παρά μόνο το συνολικό ποσό. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και η έκπτωση των ιατρικών δαπανών βαίνει προς κατάργηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη έκπτωση έχει ήδη τροποποιηθεί καθώς δεν υπάρχει έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες οι οποίες έχουν εξοφληθεί με μετρητά.
- Επεκτείνεται και για το 2018 ο προσωρινός φόρος που έχει επιβληθεί στις ναυτιλιακές εταιρείες.
- Το μνημόνιο αναφέρεται ρητά στον «εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία που είχε χρησιμοποιηθεί και για το ενιαίο μισθολόγιο». Η μεθοδολογία αυτή δεν είναι τίποτα περισσότερο από την κατάργηση επιδομάτων. Περικοπή αναμένεται και στους στρατιωτικούς.
- Αναφέρεται ρητά ότι το «πάγωμα» στην επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων δεν θα παραταθεί πέραν της 31/12/2017. Αυτό σημαίνει ότι από το νέο έτος, θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί το έδαφος ώστε να επιβαρύνεται ο πωλητής ενός ακινήτου για το κέρδος που προκύπτει αφαιρώντας από το τίμημα της πώλησης, το κόστος της αγοράς.
Τα καινούργια μέτρα που θα θεσμοθετηθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα έρθουν να προστεθούν στα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1ηΙανουαρίου 2018:
- Όπως αναφέρεται και στο αναθεωρημένο μνημόνιο, η πρόσθετη περικοπή στη δαπάνη για το ΕΚΑΣ θα πρέπει να φτάσει το 2018 στα 238 εκατ. ευρώ καθώς η συνολική εξοικονόμηση θα πρέπει να εκτοξευτεί στα 808 εκατ. ευρώ έναντι 570 εκατ. ευρώ το 2017. Δεδομένου ότι η συνολική δαπάνη είναι στα 853 εκατ. ευρώ, πρακτικά ΕΚΑΣ δεν θα λαμβάνουν από το νέο έτος παρά ελάχιστοι.
- Από το νέο έτος, θα ενεργοποιηθεί και ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα ο οποίος κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου ή του δωματίου. Επίσης, θα αποδώσει δημοσιονομικά και ο φόρος στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ακινήτων μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου